Αν δεν κάνεις σχέδια τον Αύγουστο πότε θα τα κάνεις;

Αύγουστος. Ο μήνας που κάνουμε διακοπές οι περισσότεροι. Ο μήνας που χαλαρώνουμε σε μια παραλία ή σε μια δροσερή βουνοκορφή και ρεμβάζουμε.

Ρεμβάζουμε, διαβάζουμε κανένα βιβλίο, λιώνουμε στο κινητό ίσως, χωρίς τύψεις, και επειδή έχουμε πολύ καλή διάθεση για λίγες ημέρες, κάνουμε όνειρα, παίρνουμε αποφάσεις, τα βλέπουμε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία, πιο γλυκιά, πιο αισιόδοξη, πιο ΑΦΕΛΗ.

Αυτά τα όνειρα και οι αποφάσεις είναι η προσωπική μας ΔΕΘ. Είναι αυτά που υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι θα κάνουμε. Είναι επίσης γνωστά στην επιστημονική κοινότητα των ψυχολόγων ως ‘τα κίβδηλα new (academic) year resolutions του Σεπτεμβρίου.

Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο λογικό να υποσχόμαστε στον εαυτό μας ή να αποφασίζουμε πραγματάκια “από Σεπτέμβριο” απ’ ό,τι “από Ιανουάριο”. Τον Ιανουάριο ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι, είναι μια καθαρά ημερολογιακή αλλαγή, η οποία στο κάτω κάτω δεν ισχύει σε όλες τις χώρες ούτε σε όλες τις θρησκείες.

Λες «Θα ξεκινήσω γυμναστήριο». Πολύ καλό resolution, διότι και τα γυμναστήρια κλέφτες να γίνουν;

Δηλαδή δεν πέφτεις για ύπνο στις 31 Δεκεμβρίου, ούτε καν στις 31 αλλά την 1η Ιανουαρίου, πέφτεις λοιπόν για ύπνο την 1η Ιανουαρίου τα ξημερώματα και ξυπνάς πάλι την 1η Ιανουαρίου λίγες ώρες αργότερα και για κάποιο λόγο νιώθεις ότι πρέπει να λάβεις κάποιες σημαντικές αποφάσεις, απλώς επειδή χθες ήταν πέρσι. Η μόνη σοβαρή απόφαση (αλλά ανεδαφική) που μπορείς να πάρεις την Πρωτοχρονιά είναι να χάσεις τα κιλά των Χριστουγέννων.

Αντιθέτως μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου παρεμβάλλεται ένα σημαντικό χρονικό διάστημα χαλάρωσης, ανασυγκρότησης, και αν όχι αυτό, τουλάχιστον αλλάζουμε παραστάσεις και πάμε και κουραζόμαστε σε άλλο Νομό. Οπότε αυτή η (μακάρι) πολυήμερη αλλαγή, το γεγονός ότι δεν απασχολεί το μυαλό μας η χειμερινή καθημερινότητα, ευνοεί την περισυλλογή και την λήψη αποφάσεων ενόψει Σεπτεμβρίου και φθινοπώρου.

Μοιάζει εκ πρώτης όψεως μια ιδανική συγκυρία η περίοδος των διακοπών για την λήψη new academic year resolutions, διότι οι αποφάσεις λαμβάνονται εν ψυχρώ (με την καλή έννοια, με δροσιά και χαλάρωση, δηλαδή όχι εν θερμώ) όμως στην πραγματικότητα, δεν είναι. Οι new academic year resolutions λαμβάνονται τελείως εν θερμώ, με την έννοια ότι όντες κάπως χαλαροί και πιο ξεκούραστοι είμαστε έμπλεοι αισιοδοξίας οπότε είμαστε αιθεροβάμονες και αποφασίζουμε πράγματα που δεν θα γίνουν ποτέ.

Αν δεν έχεις βρει ταίρι τα τελευταία 20 χρόνια, πόσο πιθανότερο είναι να συμβεί τον Σεπτέμβριο ή το φθινόπωρο;

Και τεκμηριώνω με λαμπρά παραδείγματα:

– Το «από Σεπτέμβριο δίαιτα» δεν μπορεί να λογιστεί ως τέτοιο resolution διότι η απόφαση για δίαιτα εμφανίζει μια σταθερή εποχικότητα και επαναλαμβάνεται 4 φορές τον χρόνο (μετά τα Χριστούγεννα, μετά το Πάσχα, μετά τις διακοπές και ενόψει Χριστουγέννων). Επίσης, η δίαιτα απαιτεί πολύ καλή ψυχολογία, όχι όταν το αποφασίσεις αλλά όταν την κάνεις. Το μόνο ρεαλιστικό resolution που μπορώ να φανταστώ για αδυνάτισμα, είναι το “να διατηρήσω χαμένα τα κιλά που έχασα με την γαστρεντερίτιδα”, γιατί έχει αφετηρία ήδη χαμένα κιλά λόγω ανωτέρας βίας.

– Το «θα ζητήσω αύξηση/προαγωγή»: Πολύ σωστό resolution, δείχνει αυτοπεποίθηση, ήρεμη δύναμη, δείχνει κορεσμό στην παρούσα θέση και με τον παρόντα μισθό, η αρμύρα σας κάνει να σκέφτεστε πιο αισιόδοξα, πιο θετικά. Έχετε πολλές πιθανότητες να το επιτύχετε, αν το δικό σας resolution έρθει να κουμπώσει με το resolution του προϊσταμένου σας, ο οποίος κάτω από το αρμυρίκι και στην ραστώνη, θα ονειροπολεί και θα λέει «πωωω, νιώθω υπέροχα, θα δώσω αυξήσεις… προαγωγές!».

– Θα ξεκινήσω γυμναστήριο: Πολύ καλό resolution, διότι και τα γυμναστήρια κλέφτες να γίνουν; Αν δεν γραφτείς 12μηνη συνδρομή ευκαιριάρα τον Σεπτέμβριο που είσαι μαυρισμένος, χαλαρός και πλαδαρός, πότε θα γραφτείς; Και τα memes για τα γυμναστήρια δεν ήταν παρθενογένεση, από τους αποφασισμένους resoluters (δεν είναι καν λέξη) του Σεπτέμβριου αντλείται το υλικό τους.

– Θα διαβάζω πιο πολλά βιβλία: Μακάρι αλλά δε σε βλέπω. Εκτός αν το γυρίσεις σε Nokia 3310.

– Θα τελειώσω επιτέλους τα άλμπουμ με φωτογραφίες που είχα αρχίσει στην καραντίνα αλλά δεν τα τελείωσα ποτέ: Λολ! Ούτε καν. Για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξουν τα ημερολόγια και να πέσουν 5 συνεχόμενες Κυριακές με βροχερό καιρό (συνεχόμενες χωρίς παρεμβολή Δευτέρας τρίτης κλπ) και να μην έχεις άλλες δουλειές/κρέμασμα κάδρων/μερεμέτια/χειμωνιάτικα ρούχα κλπ να εκκρεμούν.

Το μόνο ρεαλιστικό resolution που μπορώ να φανταστώ για αδυνάτισμα, είναι το “να διατηρήσω χαμένα τα κιλά που έχασα με την γαστρεντερίτιδα”.

– Θα βρω γκόμεν@/ Θα ερωτευτώ, με αυτήν την σειρά: Αν αυτό δεν έχει λάβει χώρα μέσα στο καλοκαίρι, ή τα τελευταία 20 χρόνια, πόσο πιθανότερο είναι να συμβεί τον Σεπτέμβριο ή το φθινόπωρο; Υπάρχει μια χαραμάδα ελπίδας βέβαια αν αυτό το resolution συνδυαστεί με τα παρακάτω:

– Θα γραφτώ σε φροντιστήριο ισπανικών/ σε μαθήματα χορού. Εχμ ναι.

– Θα αλλάξω σπίτι. Έχει γραφτεί και τραγούδι για τα αυξημένα μισθώματα κατοικιών που πάει κάπως έτσι: «Το μισθωτήριο, μου έπεσε απ’ τα χέρια, όχι δεν γίνεται, δεν είναι δυνατόν…» κλπ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σπίτι, υπάρχει μόνο ακριβότερο σπίτι.

Ναι, υπάρχουν εξαιρετικά διαμερίσματα στην Αθήνα και στα προάστια. Απλώς δεν είναι για σένα, είναι για τον τουρίστα. Μπορείς Θα πάντα να αλλάξεις σπίτι, απλώς να ξέρεις ότι θα βρεις ένα ακριβότερο. Οπότε ξεκινά από το resolution θα ζητήσω αύξηση ή την εύρεση γκόμεν@ και αν σου κάτσει, σου αλλάζει τη ζωή.

Τούτων δοθέντων, και μολονότι μάλλον η ΔΕΘ μας συνήθως μένει στα χαρτιά γιατί μας καταπίνει η καθημερινότητα, η ονειροπόληση και η στοχοθεσία κάνουν πολύ καλό, γεμίζουν την ψυχή με πολύ θρεπτικά συστατικά.

Εγώ τους τελευταίους 20 Σεπτεμβρίους έχω virtually αλλάξει 20 δουλειές, έχω σπουδάσει interior design, έχω δουλέψει freelance σε διαφημιστική, έχω χάσει αθροιστικά 100 κιλά (ομοιόμορφα κατανεμημένα σε 20 χρόνια), έχω πάει στην Ισλανδία, έχω κάνει ραδιοφωνική εκπομπή και φυσικά έχω κερδίσει το τζόκερ (τζακ ποτ, όχι φραγκοδίφραγκα).

Για να σας κρατάω up to date, από Σεπτέμβριο θα κάνω podcast, και ίσως αλλάξω πάλι δουλειά. Αντί αποχαιρετισμού, σας αφιερώνω ένα στιχάκι.

Η νύχτα βγάζει Επίτροπο
κι η αυγή Μητροπολίτη
και ο Σεπτέμβρης έρωτα
λεφτά δουλειά και σπίτι.

 

Διαβάστε ακόμα: Περί των σημείων στίξης σε chats και social media.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top