Κάθε φαναράκι ας είναι μια ευχή για το 2020 ( George Vitsaras / SOOC).

Είθε να ζεις σε ενδιαφέροντες καιρούς. Καμιά φορά ακούγεται σαν ευκταία κατάσταση, σαν προσδοκία που αξίζει να διατρέξει τη ζωή σου. Κι άλλες φορές σαν κατάρα από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις. Τα προηγούμενα χρόνια, εμείς οι Έλληνες, ζήσαμε αρκετούς από αυτούς τους ενδιαφέροντες καιρούς. Ένας πυκνός χρόνος από γεγονότα και καταστάσεις που έμοιαζαν με δυστοπία εν προόδω.

Κι όμως, εξακολουθούμε να υπάρχουμε κι αυτή τη φορά δεν περπατάμε σε τεντωμένο σχοινί. Το άδηλο του μέλλοντος, που πάντα θα υπάρχει, τώρα δεν μας φαίνεται σκιερό, ούτε φοβιστικό. Δεν αποζητάμε μια τρύπα να κρύψουμε το κεφάλι μας για να μην μας βρουν τα σκάγια των μελλούμενων.

Το βλέπεις, είναι ευδιάκριτο πια: μια ισχυρή νότα ελπίδας αχνοφαίνεται, ο κάβος είναι πίσω μας.

Ναι, είναι ωραίο που ήρθε το 2020 κι εμείς είμαστε πάλι στη σκηνή παλεύοντας για το καλύτερο. Αν γυρίσουμε το κεφάλι μας προς τα πίσω, αν αναστοχαστούμε τις Πρωτοχρονιές του 2008, του 2010 ή του 2012, θα θυμηθούμε πως καμιά χαρά δεν μπορούσε να ξεκλέψει πόντους από τη γενικευμένη θλίψη που είχε καταλάβει τη χώρα κι όλους μας.

Φυσικά, οι αμυχές δεν κρύβονται. Εννοείται πως όλα όσα ζήσαμε έχουν αφήσει μέσα μας ένα ίζημα που ενδέχεται να μας ακολουθεί για χρόνια. Μια φοβία για κάτι που έχει κρυφτεί σε λαγούμι και είναι πιθανό να εμφανιστεί ξανά. Ωστόσο, το βλέπεις, είναι ευδιάκριτο πια: μια ισχυρή νότα ελπίδας αχνοφαίνεται, ο κάβος είναι πίσω μας, το μέλλον δεν είναι τόσο αχανές και απρόσιτο.

Είναι ένα κέρδος πως το 2020 είναι εδώ, κι εμείς το κοιτάζουμε στα μάτια θέλοντας να πάρουμε ό,τι καλύτερο μάς αναλογεί. Τα πάθη έχουν καταλαγιάσει εν μέρει, ο εχθρός δεν είναι πια ο απέναντί μας, δεν συνεχίζουμε να χωριζόμαστε σε στρατόπεδα – προσώρας. Όλα αυτά τα κάναμε μέσα στην παραζάλη της δεκαετίας της κρίσης. Τώρα, άλλος περισσότερο κι άλλος λιγότερο, ομνύουμε στη σύνθεση, στην κοινή δράση. Σε ένα μέλλον που θα περιλαμβάνει τους πάντες.

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας να καταφέρουμε. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ως χώρα.

Τα προβλήματα, εννοείται, δεν λείπουν. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία βαίνουν προς μια κατάσταση διαρκούς έντασης, η έκρυθμη κατάσταση στη Λιβύη μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα, στο εσωτερικό ακόμη δεν έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Όλα αυτά ισχύουν, δεν γίνεται να τα παραγνωρίζουμε. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και η ελπίδα πως αυτή τη φορά, σ’ αυτή τη συγκυρία, έχοντας περάσει τη στενωπό μιας σκληρής δεκαετίας, θα τα καταφέρουμε καλύτερα. Σωστότερα: το οφείλουμε στους εαυτούς μας να τα καταφέρουμε. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ως χώρα.

Καλή χρονιά σε όλους. Ας είναι το 2020 η αρχή ουσιαστικών πραγμάτων στη ζωή μας.

 

Διαβάστε ακόμα: Τέσσερις ηθοποιοί που ξεχώρισαν φέτος, υποδέχονται το 2020 στο Andro.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top