braveheart-mel-gibson-wallpaper

Εθνικός ήρωας των Σκοτζέζων εξακολουθεί να είναι ο Γουίλιαμ Γoυάλας που το 13ο αι. πολέμησε για την ανεξαρτησία τους. (Στη φωτό, ο χαϊλάντερ Μελ Γκίμπσον στο «Braveheart».)

Αν η Σκοτία γίνει ανεξάρτητη, θα έχει συμβεί στην Ευρώπη το σπουδαιότερο ιστορικό γεγονός από τότε που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Οι επιπτώσεις μιας ανεξάρτητης Σκοτίας αφορούν όλους μας κι όχι μόνο τους Βρετανούς. Ιδού λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει, κατά τη γνώμη μου, και γιατί είμαι αντίθετος σε μια ανεξάρτητη Σκοτία.

Σκοτία και Αγγλία ενώθηκαν το 1707 μέσω του Union Act. Το σκοτικό Κοινοβούλιο ενώθηκε με το αγγλικό και δημιούργησαν το βρετανικό Κοινοβούλιο, με έδρα το Λονδίνο. Ας σημειωθεί ότι, εκατό περίπου χρόνια πριν από την Ένωση, οι δύο χώρες μοιράζονταν τον ίδιο βασιλιά. Από το 1998, το σκοτικό Κοινοβούλιο έχει επανασυσταθεί, καθώς η εργατική κυβέρνηση του Μπλερ επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει τη δύναμη του Εργατικού Κόμματος στη Σκοτία, ως αντίβαρο των Τόρις στο Νότο.

 

Photo Credit: wikipedia.org

Με το καρότο του πετρελαίου, το SNP υπόσχεται να κάνει τη Σκοτία Νορβηγία. Εδώ το ιστορικό τρένο που σε πάει βόλτα σε highlands και lowlands. Photo Credit: wikipedia.org

Ήταν μια πολιτική απόφαση εκ του πονηρού. Κανείς στο Εργατικό Κόμμα δεν είχε τότε προβλέψει ότι το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP) θα γινόταν μια μέρα κυβέρνηση, υπερσκελίζοντάς τους, ότι θα απαιτούσε και θα κέρδιζε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία και ότι, λίγες μέρες πριν από το δημοφήψισμα, το μέλλον της Βρετανίας θα κρεμόταν από την ψήφο ολίγων χιλιάδων ψηφοφόρων.

Κατά τη γνώμη μου, τρεις είναι οι λόγοι που τόσοι πολλοί Σκοτσέζοι έχουν πειστεί να ψηφίσουν “Yes” από το SNP. Ο πρώτος αφορά στη δυσπιστία που τρέφουν οι Σκοτσέζοι (και όλοι οι υπόλοιποι Βρετανοί, εδώ που τα λέμε) στην πολιτική ελίτ του Λονδίνου. Ο δεύτερος λόγος είναι η εθνικιστική ρητορική του SNP, η οποία έχει γοητεύσει τα αφτιά των Σκοτσέζων. Και ο τρίτος λόγος είναι ότι το SNP τους έχει υποσχεθεί ότι θα γίνουν Νορβηγία. Μάλιστα, είχε κουβαληθεί ένα τσούρμο Νορβηγών στο Εδιμβούργο, για να πείσουν τους Σκοτσέζους πόσο ωραία είναι η ζωή, όταν έχεις το δικό σου πετρέλαιο.

Οι Σκοτζέζοι, αν ανεξαρτητοποιηθούν, δεν πρόκειται να γλιτώσουν από κλίκες. Η ελίτ των Βρυξελλών είναι χειρότερη από αυτήν του Westminster.

Συμφωνώ με τους Σκοτσέζους ως προς τον πρώτο λόγο, εξαιτίας του οποίου θέλουν να φύγουν από την Ένωση. Είναι γεγονός ότι η πολιτική ελίτ του Λονδίνου ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό της και την κλίκα της. Ωστόσο, αν ανεξαρτητοποιηθούν, δεν πρόκειται να γλιτώσουν από κλίκες. Μάλλον το αντίθετο. Από μια χώρα σε ένωση με τη φιλελεύθερη Αγγλία (η οποία μάλλον θα ψηφίσει την έξοδό της από την ΕΕ), η Σκοτία θα γίνει μια επαρχία της Ενωμένης Ευρώπης. Η ελίτ των Βρυξελλών είναι χειρότερη από αυτήν του Westminster, και επίσης βρίσκεται πιο μακριά.

seanconnery-kilt

O Σον είναι φανατικός υπέρμαχος της ανεξαρτητοποίησης.

Ο δεύτερος λόγος, το εθνικιστικό παραμύθι, με ανησυχεί πολύ. Η Σκοτία πάει πίσω, αντί για μπροστά. Η Βρετανία είναι μοναδική στην Ευρώπη, διότι επιτρέπει πολλαπλές εθνικές ταυτότητες. Εγώ που είμαι Έλληνας μπορώ να είμαι και Βρετανός. Δεν μπορώ όμως να είμαι και Άγγλος και Ουαλός και Σκοτσέζος. Αν η Σκοτία φύγει από τη Βρετανία, η Ένωση θα διαλυθεί και η Βρετανία θα γίνει όπως όλα τα άλλα ευρωπαϊκά έθνη-κράτη.

Ο τρίτος λόγος που οι Σκοτσέζοι θέλουν να γίνουν ανεξάρτητοι είναι ακόμα χειρότερος, διότι βασίζεται στο ψέμα και οδηγεί στην παρακμή. Με το καρότο του πετρελαίου, το SNP υπόσχεται να κάνει τη Σκοτία Νορβηγία. Αλλά καλό είναι αυτό; Η Νορβηγία είναι μια πανέμορφη χώρα γεμάτη δημόσιους υπάλληλους. Αν θέλεις να κάνεις κάτι δικό σου στη Νορβηγία, το Κράτος έρχεται και σε φορολογεί τόσο πολύ που σε αναγκάζει να τρέξεις να παρακαλέσεις για μια θέση κλητήρα σε υπουργείο. Αυτό είναι το όραμα των εθνικιστών της Σκοτίας. Να καταστρέψουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, να αποκοιμίσουν τον κόσμο και να τον κάνουν υπηρέτη του κράτους τους.

Βέβαια, αντίθετα από τη Νορβηγία, η Σκοτία δεν διαθέτει τόσο πολύ πετρέλαιο. Ο σοσιαλιστικός παράδεισος που υπόσχονται οι εθνικιστές δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πετρέλαιο. Άρα, θα πρέπει να δανειστούν για να τον χτίσουν. Με άλλα λόγια, να ξεπουλήσουν τη Σκοτία και το λαό της. Αν οι Σκοτσέζοι φηφίσουν «Yes» την Πέμπτη, θα έχουν σφραγίσει με την ψήφο τους την ιστορική τους κατηφόρα. Με τη διάλυση της Βρετανίας, η Ευρώπη θα έχει χάσει τη μοναδική, πραγματικά φιλελεύθερη χώρα. Θα έχουμε γίνει όλοι φτωχότεροι.

// Ο Γιώργος Ζαρκαδάκης ζει στο Λονδίνο και είναι Διευθυντής της Feline Quanta Communications.

Διαβάστε ακόμα: Startup Nation: Τι μπορούμε να μάθουμε από το Ισραήλ

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top