Έρχεται το πρώτο δημοψήφισμα μετά το 1974. Η χώρα σε μια ζαριά;

Έρχεται το πρώτο δημοψήφισμα μετά το 1974. Η χώρα σε μια ζαριά;

1. Στην ουσία ο Τσίπρας απευθύνει έκκληση η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Ακόμα κι αν αυτό δεν είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, αυτή θα είναι η ουσία του.

2. Όλες οι πλευρές έκαναν λάθος χειρισμούς στη διαπραγμάτευση, αλλά Τσίπρας έκανε εξαρετικά λάθος χειρισμούς.

3. Ο Τσίπρας δεν ολοκλήρωσε καν τις συνομιλίες προσπαθώντας να “στύψει” την τελευταία σταγόνα ενδεχόμενων παραχωρήσεων από την άλλη πλευρά. Ενώ είχε ακόμη μια μέρα για να το κάνει.

4. Προφανώς, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ την Τρίτη.

5. Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να πάρει παράταση του προγράμματος που λήγει την Τρίτη, ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Με άλλα λόγια το πρόγραμμα υποστήριξης της Ελλάδας τελειώνει.

6. Είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να διακόψει την παροχή ρευστότητας έκτακτης ανάγκης προς τις τράπεζες. Αν δεν επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων τη Δευτέρα, θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα bank run.

7. Ποια θα είναι η ερώτηση του δημοψηφίσματος; “Δέχεστε τις προτάσεις των πιστωτών;” Στην ουσία: “Θέλετε να παραμείνετε στο ευρώ;”

8. Αν οι πολίτες επιλέξουν τις προτάσεις των πιστωτών, δεν είναι σαφές ότι αυτές θα είναι ακόμα στο τραπέζι, καθώς το πρόγραμμα θα έχει λήξει.

9. Αν ο κόσμος ψηφίσει ενάντια στον Τσίπρα, ο ίδιος θα παραιτηθεί. Όμως, κανένας άλλος δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Έτσι θα έχουμε δεύτερες εκλογές, ίσως και πολιτική παράλυση.

10. Αν οι πολίτες επιλέξουν παραμονή στο ευρώ, αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά την αθέτηση πληρωμών και τους ελέγχους κεφαλαίων. Ίσως μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας να περισώσει οριακά την κατάσταση.

11. Αν οι ψηφοφόροι στηρίξουν τον Τσίπρα, δεν προδιαγράφεται άλλη εκδοχή από την εγκατάλειψη του ευρώ. Οι πιστωτές δεν θα υποχωρήσουν σημαντικά, πιθανόν και καθόλου.

12. Ένα Grexit σημαίνει περισσότερη ανεργία, φτώχεια, προμήθεια βασικών ειδών με δελτίο, μαζική υποτίμηση νομίσματος, αύξηση του πληθωρισμού.

13. Ό,τι κι αν γίνει, η φετινή τουριστική σεζόν θα ζημιωθεί. Αν οι Έλληνες ψηφίσουν ρήξη, η ζημιά θα είναι συντριπτική.

14. Εν ολίγοις, η Ελλάδα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια πολύ κακή επιλογή και σε μια πάρα πολύ κακή επιλογή.

 

O Hugo Dixon είναι Editor-at-large του Reuters. Δείτε το άρθρο του στα αγγλικά εδώ.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top