© Will Rose, Δεκέμβριος 2015.

Δεκέμβριος 2015, κάπου στο Αιγαίο. Τέτοιες ημέρες, πέρυσι. Τι να έχει απογίνει αυτό το παιδί; Photo credit: Will Rose.

Αγαπητοί φίλοι και friends,

Μεθαύριο θα μπούμε στο νέο χρόνο, εμείς τα μεσάνυχτα. Στον πλανήτη μας, άλλοι νωρίτερα και άλλοι αργότερα… 

Μπαμ-μπουμ εις τον αέρα σε όλες τις πόλεις και εκρήξεις στους ουρανούς από ακριβά και βλαβερά πυροτεχνήματα στις πρωτεύουσες, ενώ την ίδια στιγμή μερικές δεκάδες παιδάκια θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από τη πείνα, τις αρρώστιες και τον πνιγμό στις θάλασσες.

Δεν θέλω να σας χαλάσω τελείως αυτήν την προσμονή για το φιλί που δίνουν μόλις σβήσουν τα φώτα στα ρεβεγιόν (που εμμέσως σημαίνει μένουμε άυπνοι) ακόμη και τα δυστυχισμένα ζευγάρια για να φανούν αγαπημένα όταν αυτά ανάβουν ξανά.

Θέλω μόνο να σας κάνω μια πρόταση για αυτήν την τελευταία στιγμή του έτους, κατά την οποία απλώς και μόνον αλλάζει ξαφνικά η ημερομηνία σταδιακώς και ανά χώρα, με χαρές, φιλιά και τραγούδια, ενώ τίποτα άλλο σημαντικό δεν συμβαίνει που να αιτιολογεί  αυτούς τους υπερβολικούς και πανάκριβους πανηγυρισμούς.  

Άλλοι θ’ ανοίξουν πανάκριβες σαμπάνιες και θα φάνε παρ’ όλη την κρίση το Beluga χαβιάρι τους ! ‘Αλλοι θα γλεντήσουν αυτή τη νοερή μετάβαση, διαθέτοντας από το υστέρημά τους κάτι παραπάνω απ’ όσα αντέχουν για ένα καλό κρασί και δυο γαρίδες. 

Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ δεν δέχoνται πια επιχορηγήσεις ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη συμφωνία Ε.Ε -Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Η πρόταση μου είναι, για όσους θα το ήθελαν, να θυμηθείτε την πρώτη Δευτέρα του 2017 να πάρετε ένα τηλέφωνο τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ στο 210 5200500 και να ζητήσετε να σας στείλουν στη διεύθυνση σας το έντυπο για μια ταχυδρομική επιταγή. 

Ακόμη πιο εύκολα (αν είστε προχωρημένος άνθρωπος) μπορείτε να κάνετε μια δωρεά μέσω του https://www.msf.gr/support/donation ή στο λογαριαμό τους στην Alpha Bank ΙΒΑΝ GR0901401040104002786014420

Έστω και ένα μικρό πόσο θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως, ενώ για σας θα αποτελεί μια ανεπαίσθητη μείωση των όσων θα διαθέσετε το προπροηγούμενο βράδυ.

Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ (διεθνώς MSF) είναι μια οργάνωση που δεν δέχεται κρατικές ή άλλες θεσμικές επιχορηγήσεις στα προγράμματά της σε εμπόλεμες ζώνες ή για περίθαλψη διαφυγόντων εν πανικώ… 

Δεν δέχεται πια επιχορηγήσεις ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη συμφωνία Ε.Ε -Τουρκίας με την οποία προσπαθεί εις μάτην να εξαγοράσει τη συμβολή του σουλτάνου Ερντογάν.

Παγκοσμίως, το ποσοστό χρηματοδότησης από θεσμικούς φορείς ανέρχεται σε λιγότερο από 10%, καθώς οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ έχουν μια αυστηρή πολιτική ακόμη καί για τις εταιρικές δωρεές, προκειμένου να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, ώστε να δραστηριοποιούνται οπουδήποτε υπάρχει πόνος και ανάγκη. 

Ξέρετε που οφείλεται αυτό το παράδοξο, του να αρνούνται χρήματα από οργανισμούς και σπόνσορες; Πώς θα βοηθούσαν αμάχους, γυναίκες και παιδιά οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ αν δεχόντουσαν χρήματα για νοσοκομειακή ή ιατρική περίθαλψη σε χώρες που ελέγχονται από τρομοκράτες, ενώ βομβαρδίζονται καθημερινώς και ανηλεώς από κάποιος “προστάτες”,  μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με τους συμμάχους της; Όπως καταλαβαίνετε θα “κοβόντουσαν” αμέσως από τις λίστες των δωρεών ημών των φιλανθρώπων.

Anna Surinyach / MSF Λέσβος, Οκτώβριος 2015:

Τα τρία πλοία-νοσοκομεία των MSF πλέουν συνεχώς στη Μεσόγειο σώζοντας ή περισυλλέγοντας πτώματα μεταναστών. Photo credit: Anna Surinyach / MSF.

Την περασμένη εβδομάδα, μου έκανε την τιμή η φίλη μου Μαριέττα Προβοπούλου, η οποία ηγείται του παραρτήματος των ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ στην Ελλάδα, να με επισκεφτεί στο γραφείο μου με έναν συνεργάτη από την οργάνωσή τους. Μετά από τα γενικά που είπαμε, άνοιξε τον υπολογιστή του ο Κύπριος λεβέντης Νικόλας Παπαχρυσοστόμου. Βρίσκεται για λίγες μόνο μέρες στην Αθήνα, διότι συμμετέχει  στο πλήρωμα ενός από τα τρία πλοία-νοσοκομεία των MSF που πλέουν συνεχώς μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, σώζοντας ή μαζεύοντας πτώματα μεταναστών. Μόνο το πλοίο  αυτό έχει συμβάλλει στη διάσωση 9,000 ανθρώπων, πολύ συχνά γυναικών, μικρών παιδιών και πολλών ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ήταν ένα présentation δίχως κείμενα, διαγράμματα και αριθμούς. Μόνο φωτογραφίες που με συγκίνηση ο Νικόλας εξιστόρησε την τραγική ιστορία της καθεμιάς. Στενόμακρες ημιβυθισμένες βάρκες με 100 άτομα αντί για 10. Σκηνές διάσωσης με επιπλέοντα πτώματα γύρω-γύρω μέσα στο νερό. Και μετά αυτές οι τραγικές φυσιογνωμίες των τυχερών ή και άτυχων που αναζητούν ελπίδα, ενώ πολλοί τη χάνουν στη συνέχεια από κερδοσκοπούντα καθάρματα, όπως γινόταν με τους σκλάβους!

Μια από τις συγκλονιστικότερες φωτογραφίες ήταν εκείνη ενός τραγικού πατέρα από το Μάλι που, ενώ είχε μόλις χάσει τη γυναίκα του και δύο από τα 3 παιδιά του, κρατούσε με απέραντη στοργικότητα στην αγκαλιά του δυό από τα ασυνόδευτα παιδιά που είχαν σώσει στο τσακ (!) ο Νικόλας και η ηρωική παρέα του. 

Ο τελευταίος διηγούμενος με πάθος αυτήν την ιστορία με μάτια υγρά είχε στο στόμα του ένα χαμόγελο ικανοποίησης για αυτά που κάνει, ενώ έχει πτυχίο οικονομολόγου και προηγουμένως εργαζόταν με πολύ καλές αποδοχές σε μια εταιρεία συμβούλων. Εγώ ειλικρινά βαστιόμουν να μη βάλω τα κλάμματα και ρεζιλευτώ στα μάτια της πανέμορφης Μαριέττας.

Οι περισσότεροι χορηγοί των ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ είναι εκείνοι που διαθέτουν 50 ευρώ. Είναι ευτυχώς πάρα πολλοί.  Φίλοι και friends γίνετε ένας απ’αυτούς  και όσοι σκοπεύατε -που λέει ο λόγος- να ανοίξετε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μια σαμπάνια Cristal rosé των 800 ευρώ κάντε μια “θυσία” και ανοίξτε μια απλή Pommery Brut των 40 ευρώ, σαν κι αυτή που ανοίγω εγώ σπανίως, όταν θέλω να κάνω το κομμάτι μου. Καταθέστε τη Δευτέρα μέρος της όποιας οικονομίας θα έχετε κάνει. Όσοι πιστεύετε σε Θεό σίγουρα θα σας ανταμείψει, κι όσοι δεν πιστεύετε αλλά αποζητάτε μια ικανοποίηση της καλής σας πράξης, στείλτε μου σκαναρισμένο το αποδεικτικό κατάθεσης και εγώ με χαρά θα στείλω στις 10 πρώτες (με σειρά προτεραιότητος) ένα μικρό Μετσοβόνε καπνιστό τυρί σε σχήμα πέους! 

Εύχομαι μια χαρούμενη Πρωτοχρονιά με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Εγώ θα την εορτάσω νοερώς μαζί σας, αλλά μόνος στο σπίτι μου για να γλιτώσω χρήμα για τη Δευτέρα!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top