Το τελευταίο «άσμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ολότελα παράφωνο.

Το… ηρωικό άσμα της Νέας Δημοκρατίας μέσα στις δεκαετίες. Σε αντίθεση με την Κεντροαριστερά που προέβαλλε πάντα στην αξιακή της φαρέτρα τη μάχη έναντι της «επάρατης» και, φυσικά, μπουρδούκλωνε τα πόδια της μεταξύ Σοβιετίας και σοσιαλδημοκρατίας, η «πυρσοφόρος» ΝΔ είχε πάντοτε αντίπαλο τον εαυτό της. Απειράριθμα «αυτογκόλ», γκάφες ολκής, αυτομαστιγώμα δίχως τέλος και αρχή την έχουν καταδικάσει κατά καιρούς.

Δεν υπάρχει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που να μην έχει υποπέσει σε κάποιο ολίσθημα και να μην του στοίχισε (λίγο ή πολύ). Το ίδιο έπαθε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναπόδραστο, θα έλεγε κανείς. Ως φαίνεται, αυτού του είδους τα ατοπήματα είναι μέρος του DNA του κόμματος.

Το σκηνικό είναι λίγο πολύ γνωστό: ο αρχηγός της ΝΔ συναντήθηκε με το σωματείο των δημιουργών «Άσμα 450+» για να ενημερώσει γύρω από το φλέγον θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο κόσμος που συνομίλησε μαζί τους ήταν πολύς και εκλεκτός. Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Στάθης Δρογώσης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Χρήστος Νικολόπουλος και κάμποσοι άλλοι. Ανθρωποι της μουσικής που ο καθένας ξεχωριστά έχει σημαντική διαδρομή, έργο που δεν χωράει αμφισβήτηση και -επί του πρακτέου- θέση για το τι πρέπει να κάνει η πολιτεία με το ζήτημα που τους καίει.

Κάπου του ξέφυγε, μάλλον, του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και θέλησε να βγει προς τα έξω… μουσικότερος των μουσικών.

Ως εδώ καλά. Αλίμονο αν δεν πρέπει να ενημερωθεί ο αρχηγός του κόμματος που προαλείφεται να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Ναι, να ενημερωθεί, αλλά όχι να καπελώσει. Να ήταν δική του αβελτηρία; Των συμβούλων του; Της διαφημιστής εταιρείας που έχει αναλάβει την προώθηση της προεκλογικής καμπάνιας του κόμματος;

Στο βίντεο που δημοσιεύτηκε από αυτή τη συνάντηση εμφανίζονται κάποιες μαριονέτες να χασκογελούν και να συμφωνούν σε όσα τους λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπροσθέτως φέρονται να δέχθηκαν την πρόσκληση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και να επικρότησαν τις θέσεις του όχι μόνο για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά και για «πάμε όλοι μαζί». Πού πάμε, άραγε;

Κάπου έκανε τα δικά της μονταζιέρα, έτσι; Οι δημιουργοί εξεμάνησαν. Ο Φοίβος Δεληβοριάς εξέδωσε προσωπική ανακοίνωση στην οποία διαχωρίζει τη θέση του από όλο αυτό το κομματικό αλισβερίσι. Το σωματείο αναφέρει πως εκείνο ζήτησε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως έκανε με τη Φώφη Γενημματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Τόμπολα! Κάπου του ξέφυγε, μάλλον, του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας και θέλησε να βγει προς τα έξω… μουσικότερος των μουσικών. Μόνο που φάλτσαρε αρκετά. Στόναρε, όπως λένε και οι μουσικοί.

Δεν είναι όλα για κομματική εκμετάλλευση. Μπορεί έτσι να νομίζουν οι πολιτικοί μας, αλλά κάνουν λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι -εν προκειμένω δημιουργοί- που δεν επιθυμούν να στρατευτούν με κανένα κομματικό μηχανισμό και να μην σηκώσουν σημαία σε προεκλογική συγκέντρωση.

Εχει παρέλθει η εποχή των «πελατών» και των «ιδιοκτητών».

Καθώς ο καιρός περνάει φτάνουμε πλησίστιοι προς τις εθνικές εκλογές και έχουμε να ακούσουμε και να δούμε πολλά. Υπάρχει, όμως, ένα μέτρο στο πώς πρόκειται να οικειοποιηθούν τα κόμματα τους ανθρώπους και τα κλαδικά ζητήματα. Το 2019 δεν είναι 1980, ούτε καν 2000. Εχει παρέλθει η εποχή των «πελατών» και των «ιδιοκτητών». Το μικροπολιτικό παιχνίδι όπου στο βωμό του μικροσυμφέροντος βαφτίζουμε το κρέας ψάρι έχει παρέλθει κι αυτό οφείλουν να το καταλάβουν οι ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση αν υπάρξει στο μέλλον βίντεο όπου θα εμφανίζεται ακόμη και ο Άγνωστος Στρατιώτης να δηλώνει οπαδός του ενός ή του άλλου κόμματος. Κι άντε μετά να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας.

 

Διαβάστε ακόμα: Σώτη Τριανταφύλλου, «η οπτική της αριστεράς παραμένει υπεραπλουστευτική και μισαλλόδοξη».

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top