Ο Σταμάτης Κριμιζής. (Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC)

Ήπειρος, 26 Απριλίου 2018

 

Κε Πρωθυπουργέ,

Δεν έχουμε γνωριστεί, αν και θα μπορούσε. Είμαστε κι οι δυο Τζουμερκιώτες, κοντοχωριανοί, εσείς από το Αθαμάνιο, το προτελευταίο χωριό των Τζουμέρκων, εγώ από τα Θεοδώριανα, το τελευταίο χωριό. Μετά από τα χωριά μας, πιο ψηλά μόνο οι αετοφωλιές.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η χώρα μας σύμφωνα με τον πιο έγκυρο παγκοσμίως οργανισμό του είδους, Transparency International, παίρνει σταθερά κάτω από τη βάση σε ζητήματα διαφάνειας, διαφθοράς, διαπλοκής, αναξιοκρατίας. Αν δε σας έχουν ενημερώσει οι σύμβουλοί σας, επιτρέψτε μου να σας τα αναφέρω: τελευταία φορά που η Ελλάδα βαθμολογήθηκε πάνω από τη βάση σε αυτά τα ζητήματα ήταν το 1997. Μη φανταστείτε πως πήραμε άριστα 10, μόλις 5,35 πήραμε. Αλλά τώρα πια μας φαίνεται κι αυτό μακρινό, γιατί από το 1998 μέχρι και σήμερα, για 20 συνεχόμενα χρόνια, τρία από τα οποία είστε εσείς πρωθυπουργός, παίρνουμε σταθερά κάτω από τη βάση, πιάνοντας ναδίρ το 2011, όταν βαθμολογηθήκαμε με 3,4.

Κύριε Πρωθυπουργέ, από εδώ πάνω, από την Ήπειρο, κοιτάζω σχεδόν κάθε βράδυ τον βαθύ ουρανό. Μαγεία! Ένας ταπεινός Homo sapiens, κοιτάζω το αχανές Διάστημα και συνειδητοποιώ, θυμάμαι κάθε φορά πόσο μικρός κι ασήμαντος είμαι και ταυτόχρονα, πόσο τυχερός που το είδος μας έχει αρκετά μεγάλο εγκέφαλο ώστε να κατανοεί, ή έστω ν αναρωτιέται τι είναι αυτό που κοιτά, και να μαγεύεται από το Διάστημα. Κατά πάσα πιθανότητα στα παιδικά σας χρόνια τα καλοκαίρια στο χωριό κι εσείς, όπως κάθε παιδί, κοιτούσατε τα αστέρια από τον κρυστάλλινα διαυγή ουρανό των Τζουμέρκων.

«Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Σταμάτη Κριμιζή. Έμπρακτα. Πώς; Τερματίζοντας εδώ και τώρα την αναξιοκρατία σε κάθε τομέα της Ελλάδας που περνά από το χέρι σας».

Κύριε Πρωθυπουργέ, ο λόγος αυτής της ανοιχτής επιστολής είναι η παραίτηση Κριμιζή. Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ασφαλώς ένας ζωντανός θρύλος της εποποιΐας της εξερεύνησης του Διαστήματος· της υπέροχης περιπέτειας της ανθρωπότητας που τολμά να ψάξει τον κόσμο που την περιβάλλει. Ήταν τιμή για τη χώρα το ότι δέχτηκε τη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ΕΛΔΟ. Μα δε βρίσκω λέξη να χαρακτηρίζει το ότι παραιτήθηκε σε ένα μήνα απηυδησμένος από την αναξιοκρατία και όσα συνεπακόλουθα, σύμφωνα με την επιστολή παραίτησής του, του ζητήθηκε να ανεχτεί.

Δεν εξετάζω αν είναι άξιος ο αντικαταστάτης του Σταμάτη Κριμιζή. Είθε να είναι. Εδώ έχουμε τον ζωντανό θρύλο της εποποιίας του Διαστήματος που καταγγέλλει βαριές καταγγελίες. Στη δική σας βάρδια.

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Μαρτίου 2018 όταν παρουσιαζόταν ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ). Ένα μήνα μετά, ο Πρόεδρός του αποτελεί παρελθόν. (Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC)

Κύριε Πρωθυπουργέ, από σεβασμό σε κάθε παιδί που κάποτε κοίταξε το νυχτερινό ουρανό, όπως κι εσείς, όπως κι εγώ, όπως σχεδόν κάθε άνθρωπος, από τα Τζουμέρκα ή από οπουδήποτε στον πλανήτη Γη, πιστεύω ότι πρέπει να ζητήσετε (να ζητήσουμε, όλη η χώρα, μέσα από εσάς) συγνώμη από τον Σταμάτη Κριμιζή. Έμπρακτα. Πώς; Τερματίζοντας εδώ και τώρα την αναξιοκρατία σε κάθε τομέα της Ελλάδας που περνά από το χέρι σας. Αναξιοκρατία σημαίνει αρπάζω, κλέβω τη ζωή ενός ανθρώπου που την κέρδισε με το σπαθί του και τη δίνω να τη ζήσει ο ευνοούμενος της πολιτικής παράταξης, ο φίλος, ο συγγενής, πάντως κάποιος που δεν την κέρδισε επάξια. Αναξιοκρατία σημαίνει μια κοινωνία που προδίδει τους πιο πολύτιμους ανθρώπους της, κι ύστερα ψάχνει να βρει προδότες εδώ κι εκεί, καθώς δεν τολμά να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Αναξιοκρατία σημαίνει μια Ελλάδα που ολισθαίνει διαρκώς προς τον τρίτο κόσμο.

Με εκτίμηση,
Βασίλης Γούσιας
MSc Πολυτεχνείου Πατρών
Υπ. PhD Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Μέλος και εξεταστής της Mensa

 

Διαβάστε ακόμα: Σταμάτης Κριμιζής – «Επόμενος προορισμός ο Ήλιος, εκτόξευση 31 Ιουλίου 2018»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top