Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, για την παραίτηση του Σταμάτη Κριμιζή

Ένας «κοντοχωριανός» του Αλέξη Τσίπρα, εκπαιδευτικός και σκεπτόμενος πολίτης, απευθύνει μια διαφορετική έκκληση «μετρώντας τ’άστρα...»

 

Ο Σταμάτης Κριμιζής. (Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC)

Ήπειρος, 26 Απριλίου 2018

 

Κε Πρωθυπουργέ,

Δεν έχουμε γνωριστεί, αν και θα μπορούσε. Είμαστε κι οι δυο Τζουμερκιώτες, κοντοχωριανοί, εσείς από το Αθαμάνιο, το προτελευταίο χωριό των Τζουμέρκων, εγώ από τα Θεοδώριανα, το τελευταίο χωριό. Μετά από τα χωριά μας, πιο ψηλά μόνο οι αετοφωλιές.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η χώρα μας σύμφωνα με τον πιο έγκυρο παγκοσμίως οργανισμό του είδους, Transparency International, παίρνει σταθερά κάτω από τη βάση σε ζητήματα διαφάνειας, διαφθοράς, διαπλοκής, αναξιοκρατίας. Αν δε σας έχουν ενημερώσει οι σύμβουλοί σας, επιτρέψτε μου να σας τα αναφέρω: τελευταία φορά που η Ελλάδα βαθμολογήθηκε πάνω από τη βάση σε αυτά τα ζητήματα ήταν το 1997. Μη φανταστείτε πως πήραμε άριστα 10, μόλις 5,35 πήραμε. Αλλά τώρα πια μας φαίνεται κι αυτό μακρινό, γιατί από το 1998 μέχρι και σήμερα, για 20 συνεχόμενα χρόνια, τρία από τα οποία είστε εσείς πρωθυπουργός, παίρνουμε σταθερά κάτω από τη βάση, πιάνοντας ναδίρ το 2011, όταν βαθμολογηθήκαμε με 3,4.

Κύριε Πρωθυπουργέ, από εδώ πάνω, από την Ήπειρο, κοιτάζω σχεδόν κάθε βράδυ τον βαθύ ουρανό. Μαγεία! Ένας ταπεινός Homo sapiens, κοιτάζω το αχανές Διάστημα και συνειδητοποιώ, θυμάμαι κάθε φορά πόσο μικρός κι ασήμαντος είμαι και ταυτόχρονα, πόσο τυχερός που το είδος μας έχει αρκετά μεγάλο εγκέφαλο ώστε να κατανοεί, ή έστω ν αναρωτιέται τι είναι αυτό που κοιτά, και να μαγεύεται από το Διάστημα. Κατά πάσα πιθανότητα στα παιδικά σας χρόνια τα καλοκαίρια στο χωριό κι εσείς, όπως κάθε παιδί, κοιτούσατε τα αστέρια από τον κρυστάλλινα διαυγή ουρανό των Τζουμέρκων.

«Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Σταμάτη Κριμιζή. Έμπρακτα. Πώς; Τερματίζοντας εδώ και τώρα την αναξιοκρατία σε κάθε τομέα της Ελλάδας που περνά από το χέρι σας».

Κύριε Πρωθυπουργέ, ο λόγος αυτής της ανοιχτής επιστολής είναι η παραίτηση Κριμιζή. Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ασφαλώς ένας ζωντανός θρύλος της εποποιΐας της εξερεύνησης του Διαστήματος· της υπέροχης περιπέτειας της ανθρωπότητας που τολμά να ψάξει τον κόσμο που την περιβάλλει. Ήταν τιμή για τη χώρα το ότι δέχτηκε τη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ΕΛΔΟ. Μα δε βρίσκω λέξη να χαρακτηρίζει το ότι παραιτήθηκε σε ένα μήνα απηυδησμένος από την αναξιοκρατία και όσα συνεπακόλουθα, σύμφωνα με την επιστολή παραίτησής του, του ζητήθηκε να ανεχτεί.

Δεν εξετάζω αν είναι άξιος ο αντικαταστάτης του Σταμάτη Κριμιζή. Είθε να είναι. Εδώ έχουμε τον ζωντανό θρύλο της εποποιίας του Διαστήματος που καταγγέλλει βαριές καταγγελίες. Στη δική σας βάρδια.

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Μαρτίου 2018 όταν παρουσιαζόταν ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ). Ένα μήνα μετά, ο Πρόεδρός του αποτελεί παρελθόν. (Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC)

Κύριε Πρωθυπουργέ, από σεβασμό σε κάθε παιδί που κάποτε κοίταξε το νυχτερινό ουρανό, όπως κι εσείς, όπως κι εγώ, όπως σχεδόν κάθε άνθρωπος, από τα Τζουμέρκα ή από οπουδήποτε στον πλανήτη Γη, πιστεύω ότι πρέπει να ζητήσετε (να ζητήσουμε, όλη η χώρα, μέσα από εσάς) συγνώμη από τον Σταμάτη Κριμιζή. Έμπρακτα. Πώς; Τερματίζοντας εδώ και τώρα την αναξιοκρατία σε κάθε τομέα της Ελλάδας που περνά από το χέρι σας. Αναξιοκρατία σημαίνει αρπάζω, κλέβω τη ζωή ενός ανθρώπου που την κέρδισε με το σπαθί του και τη δίνω να τη ζήσει ο ευνοούμενος της πολιτικής παράταξης, ο φίλος, ο συγγενής, πάντως κάποιος που δεν την κέρδισε επάξια. Αναξιοκρατία σημαίνει μια κοινωνία που προδίδει τους πιο πολύτιμους ανθρώπους της, κι ύστερα ψάχνει να βρει προδότες εδώ κι εκεί, καθώς δεν τολμά να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Αναξιοκρατία σημαίνει μια Ελλάδα που ολισθαίνει διαρκώς προς τον τρίτο κόσμο.

Με εκτίμηση,
Βασίλης Γούσιας
MSc Πολυτεχνείου Πατρών
Υπ. PhD Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Μέλος και εξεταστής της Mensa

 

Διαβάστε ακόμα: Σταμάτης Κριμιζής – «Επόμενος προορισμός ο Ήλιος, εκτόξευση 31 Ιουλίου 2018»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή
Γιώργος Κωνσταντινίδης «Χτυπήστε» κάτι μικρό: τα πολλά τατουάζ είναι «βλαχιά» 

Η διακριτικότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Τα πιο όμορφα tattoos είναι αυτά που δεν «φωνάζουν», που δεν επιδιώκουν να τραβήξουν με το ζόρι την προσοχή. Ως γνωστόν: η ασχημοσύνη απαιτεί την έκθεσή της υπό το φως των προβολέων. Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

20.11.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Διονύσης Μαρίνος Λιάγκας & Co: η trash κακομοιριά της ελληνικής TV δεν έχει τέλος 

Πόσο πιο κάτω μπορεί να πέσει μια τηλεοπτική εκπομπή και ο παρουσιαστής της; Εως το σημείο να κάνει αναπαράσταση μιας σεξουαλικής επίθεσης για να βγάλει γέλιο (!). Φταίει αυτός; Όχι! Φταίει το κανάλι που τον έχει και εμείς που αποφασίζουμε να τον δούμε. Ας προσέχαμε κι ας πρόσεχαν.

08.11.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Γιάννης Παλιούρης Oι σημερινοί σαραντάρηδες είναι που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση 

Μπορεί όλοι να ασχολούνται με τους εικοσάρηδες που επαναστατούν και τους εξηντάρηδες που τους έκοψαν τις συντάξεις, αλλά το συντριπτικό πλήγμα της κρίσης το δέχτηκαν οι σημερινοί έμπειροι εργαζόμενοι 40 ως 50 ετών. Που στην πιο παραγωγική τους φάση, θεωρούνται αναλώσιμοι.

08.11.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Γιάννης Παλιούρης Μην τρελαθούμε: Στην ΑΣΟΕΕ δεν καταλύθηκε το άσυλο, αλλά η παρανομία 

Αυτοί που φρίττουν από την επιχείρηση της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, είτε κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ή δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς συνέβαινε. Το πανεπιστήμιο είχε γίνει χώρος διακίνησης ναρκωτικών, παράνομων εμπορευμάτων, μπάχαλων ακόμα και επιθέσεων σε ΑμΕΑ. Γράφει ο Γιάννης Παλιούρης.

13.11.2019

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro