Λίγη σύνεση δεν βλάπτει.

Όσο και αν οι επιτυχημένοι αυτού του κόσμου διατείνονται για το αντίθετο, η επιτυχία ως ξεχωριστή προίκα στη ζωή ενός ανθρώπου (φευ, όχι κάθε ανθρώπου) είναι μονοσήμαντη. Εγγυάται το μέρος, αλλά δεν ευδοκιμεί στο όλον της ζωής. Ο επιχειρηματίας που είδε τη σοδειά του να αυγατίζει, σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει και την κορυφή του κάθε Έβερεστ. Κάποιος που διαχειρίζεται τη μετοχή της ομορφιάς του με θαυμαστό τρόπο, δεν κερδίζει αυτόχρημα και για θέση στη χορεία των εκλεπτυσμένων μυαλών. Κοινώς: δεν μπορείς να τα έχεις όλα στη ζωή.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεννήθηκε, θαρρείς, με μια ρακέτα στο χέρι. Το βλέπεις ολοκάθαρα πως το παιδί είναι γνήσιο τέκνο των κορτ. Είναι αυτό που λέμε: το έχει! Είναι ήδη το Νο3 στην παγκόσμια κατάταξη και άπαντες θεωρούμε πως ο δρόμος προς την κορυφή είναι ορθάνοιχτος για τούτο το γνήσιο ταλέντο. Ναι, ο δρόμος για το Νο1 κάποια στιγμή θα ανοίξει γι’ αυτόν. Μην περιμένει, όμως, ότι ταυτόχρονα θα ανοίξει και ο δρόμος για τη Δαμασκό και θα του αποκαλυφθεί (μόνο σ’ αυτόν) η απόλυτη αλήθεια του κόσμου. Τι κρίμα, κανένας δεν την κατέχει. Οσο πλούσιος, όμορφος ή «παιχταράς» κι αν είναι.

Εκεί που πάει να διορθώσει τη μια γκάφα με το ότι είναι ανεμβολίαστος, υποπίπτει σε μια δεύτερη κι ύστερα σε μια τρίτη.

Οι δηλώσεις του Στέφανου το τελευταίο διάστημα θυμίζουν τη Γενεαλογία στην Παλαιά Διαθήκη. Η μια γεννάει μια άλλη κι εκείνη μια τρίτη, έτσι που στο τέλος χάνεις την αρχή και ελπίζεις να μην υπάρξει τέλος διότι θα είναι πικρότατο. Εκεί που πάει να διορθώσει τη μια γκάφα με το ότι είναι ανεμβολίαστος, υποπίπτει σε μια δεύτερη περί προστασίας του διπλανού του και τώρα -με ποια λογική, άραγε;- ρίχνει και έναν δεκάρικο επιστημονικό λόγο ότι το εμβόλιο δεν είναι δοκιμασμένο και ότι στην ηλικία που βρίσκεται δεν χρειάζεται να μπει στη βάσανο του εμβολιασμού («Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Για μένα το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι καινούργιο. Έχει κάποιες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά κάποιους ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί. Νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος»). Μιλάμε για μύλο εν κρανίω.

Το πρόβλημα καθίσταται σημαντικό διότι ο Τσιτσιπάς είναι δημόσιο πρόσωπο. Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι σύγχρονες κοινωνίες φτιάχνουν είδωλα, τα οποία τοποθετούνται σε ένα βάθρο από όλους μας. Άλλοτε τα προσκυνάς κι άλλοτε τα πετροβολάς. Η παρουσία τους είναι η αναγκαία εξαίρεση στον κανόνα. Στην περίπτωσή του: χιλιάδες νέοι παίζουν επαγγελματικά τένις και σπαταλούν εργατοώρες στην προπόνηση, όμως, δεν θα γίνουν όλοι Τσιτσιπάς. Αυτός έγινε.

Ο «Τσίτσι» μας κορόιδεψε σε εκείνο το τρέιλερ που διατεινόταν υπέρ του εμβολιασμού. Μας κορόιδεψε κατάμουτρα.

Επίσης, ο εν λόγω ήταν ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της καμπάνιας που διεξήγαγε η κυβέρνηση για να πείσει τους πολίτες να προστρέξουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Αν δεν μπορεί να σε πείσει ο υπουργός, θα το κάνει ο «Τσίτσι». Η σκέψη είναι λογική αν και πάσχει στο μέγα βάθος της διότι θεωρεί αυτόχρημα πως τα είδωλα είναι άμωμα και αψεγάδιαστα. Δεν είναι. Ο Τσιτσιπάς είναι ένα νέο παιδί με πολλά πλεονεκτήματα λόγω του ταλέντου του, αλλά και πολλά défauts που προσιδιάζουν στην ηλικία και την πεπερασμένη εμπειρία του.

Το χειρότερο από όλα; Φαίνεται ότι ο φίλτατος Τσιτσιπάς μας κορόιδεψε σε εκείνο το τρέιλερ που διατεινόταν υπέρ του εμβολιασμού. Μας κορόιδεψε κατάμουτρα και η αποκάλυψη δεν ήρθε από κάποιον δαιμόνιο δημοσιογράφο, αλλά από τον ίδιο. Μας προέτρεψε να κάνουμε κάτι που ο ίδιος δεν πιστεύει ή που, τέλος πάντων, δεν το θεωρεί πρώτιστο μέλημα για τη ζωή του.

Με το μπαλάκι παίζεις, με τον ιό δεν παίζεις.

Απόψεις μπορεί να έχει ο καθένας, δεν γεννάται θέμα. Ας έχει, ωστόσο, και την ευθυκρισία να τις υποστηρίζει με υπευθυνότητα. Το να θέλεις να φαίνεσαι «cool» και «καλός», ενώ μέσα σου οικτίρεις αυτό που κάνεις, δείχνει πως η αυτοπεποίθησή σου έχει μικρή εμβέλεια. Στο κάτω κάτω, ο Τσιτσιπάς είναι πανάξιος τενίστας, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει και πυρηνικός επιστήμονας. Καλό είναι να το καταλάβει όσο πιο άμεσα γίνεται διότι θα πέσει και σε άλλη γκάφα στο μέλλον.

Κι επειδή φαίνεται πως μόνος του δυσκολεύεται να συγκρατήσει το στόμα του, θα άξιζε να βρεθεί κάποιος από το περιβάλλον του να του πει πως είναι σπουδαίο να κάνεις μπρέικ του σερβίς του αντιπάλου, αλλά στην παρούσα φάση το καλύτερο μπρέικ θα είναι στο στόμα του που εξαπολύει άκαιρες και -τελικά- επικίνδυνες δηλώσεις. Με το μπαλάκι παίζεις, με τον ιό δεν παίζεις.

 

Διαβάστε ακόμα: Μα γιατί τόσοι συμπολίτες μας δεν θέλουν να εμβολιαστούν;

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top