Λίγη κοινή λογική αρκεί. Φτάνει να την έχουν αυτοί που μας κυβερνούν.

Έχει δίκιο ο πρωθυπουργός. Το κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο γι’ αυτό που αποτελεί αυτοσκοπό για την κυβέρνηση: την φορολογία.

Βέβαια για να υπάρξει φορολογία θα πρέπει να προηγηθεί το κέρδος. Αλλά αυτή η αιτιακή σχέση μπορεί να είναι ακόμα ένας «νεοφιλελεύθερος» μύθος.

Παρά τη φοροεπιδρομή, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δήλωσαν1,6 δις ευρώ λιγότερα φέτος από πέρσι.

Έτσι, υποθέτω, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα έπεσαν από τα σύννεφα όταν πληροφορήθηκαν πρόσφατα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ότι παρά τη φοροεπιδρομή, το Δημόσιο θα έχει φέτος λιγότερα έσοδα από το φόρο εισοδήματος σε σχέση με πέρσι! Διότι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων δήλωσαν λιγότερα φέτος από πέρσι – 1,6 δις ευρώ λιγότερα.

Μα, θα μου πείτε, είναι δυνατόν να αυξάνεις τους φόρους και να μειώνονται τα δημόσια έσοδα; Εσείς τι λέτε; Ακόμα κι αν δεν έχετε ακούσει τίποτα για την καμπύλη του Λάφερ, λίγη κοινή λογική αρκεί. Φτάνει να την έχουν αυτοί που μας κυβερνούν.

//O Αριστείδης Χατζής είναι Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Αριστείδης Χατζής – «Θέλω να δημιουργήσω ενδιαφέρον για τις φιλελεύθερες ιδέες»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top