Το υπουργείο Υγείας μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς τον Βασίλη Κικίλια. Τι, όχι; (George Kontarinis / POOL / SOOC).

Η σημειολογία αν είναι ακριβής και μετρημένη πάντα βρίσκει στόχο. Επιτελεί, ουσιαστικά, το ρόλο για τον οποίο επιλέχθηκε. Επί του πρακτέου: ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να είναι από τους πρώτους που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για να δείξει και στους πλέον δύσπιστους πως είναι ασφαλές.

Καίτοι ο Μακρόν, ας πούμε, δεν επέλεξε την ίδια στρατηγική (είπε πως προηγούνται τα μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και οι ευπαθείς ομάδες), στη χώρα μας που ανθεί το κίνημα των αντιεμβολιαστών και των λοιπών συνομωσιολόγων, ήταν αναγκαία η κίνηση του πρωθυπουργού για να δώσει τον τόνο.

Ομοίως, ορθή ήταν και η απόφαση να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων (σ.σ: ο Βελόπουλος είναι… άλλο καπέλο). Ως εδώ καλά, δόθηκε το μήνυμα. Το παρακάτω τι χρείαν είχε;

Πρώτα σώζεις τα «γυναικόπαιδα» κι αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός κι όχι κάποιο ανθυποστέλεχος ενός υπουργείου.

Το τελευταίο διάστημα έγινε γνωστή μια λίστα 45 κυβερνητικών στελεχών που πήραν προτεραιότητα να κάνουν το εμβόλιο με το επιχείρημα πως κρίνονται άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Μόνο που αυτή η λίστα ξαφνικά φούσκωσε και άρχισε να χωράει διάφορους άλλους κομματικούς.

Κάπου εδώ, όμως, το καλό παράδειγμα που οφείλουν να δίνουν οι πολιτικοί ταγοί μας εξαφανίζεται και μπαίνει στην μέση ο ακραίος και κυνικός ωφελιμισμός. Εκτός και θεωρούμε πως ο εμβολιασμός του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτση ή του Στέλιου Πέτσα (τυχαία τα παραδείγματα) είναι πιο σημαντικοί από κάποιους ηλικιωμένους ή το ιατρικό προσωπικό των ΜΕΘ.

Αν είχαμε χιλιάδες εμβόλια στη διάθεσή μας και καθημερινά εμβολιάζονταν -αντιστοίχως- χιλιάδες συμπολίτες μας, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα να πάρουν σειρά και οι πολιτικοί. Ομως, τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Η μεγάλη παρτίδα των εμβολίων μόλις κατέφτασε στη χώρα μας, ενώ οι ειδικοί σημειώνουν πως θα είναι ευχής έργον αν ως το καλοκαίρι έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Άρα, έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμη.

Η Γαλλία εξαφανίστηκε από τον χάρτη επειδή νόσησε ο Μακρόν; Ούτε λόγος.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις σώζεις πρώτα τα «γυναικόπαιδα» κι αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός κι όχι κάποιο ανθυποστέλεχος ενός υπουργείου που το πιο πιθανό είναι να μην έχει κάποια σημαντική αρμοδιότητα στο επιτελεστικό κράτος του Μητσοτάκη. Αλλά, φαίνεται, πως στην Ελλάδα ακόμη και για ένα εμβόλιο πρέπει να έχεις μπάρμπα στην κυβερνητική Κορώνη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φωνάζουν κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό σόου. Η επικοινωνία είναι σημαντική στις μέρες μας και δόθηκε με τον πρέποντα τρόπο όταν εμβολιάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πέραν τούτου, δεν χρειάζονται άλλες κάμερες και σήματα της νίκης από κυβερνητικά στελέχη. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι σύνεση και εμβολιασμοί.

Nα θυμίσουμε πως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης προσφάτως διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό και πέρασε μια περιπέτεια έως τη στιγμή που μπόρεσε να επανέλθει στα καθήκοντά του. Βούλιαξε το υπουργείο εν τη απουσία του; Οχι βέβαια! Η Γαλλία εξαφανίστηκε από τον χάρτη επειδή νόσησε ο Μακρόν; Ούτε λόγος. Μήπως την Αγγλία την κατάπιε ο «δράκος» επειδή ο Μπόρις Τζόνσον έμεινε στο σπίτι του με τον ιό; Φυσικά και όχι.

Επομένως, το επιχείρημα ότι τα κυβερνητικά στελέχη μπήκαν μπροστά στη γραμμή δεν είναι ισχυρό και δεν πείθει κανέναν. Αντίθετα, αν έδιναν τη θέση τους σ’ αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη θα τους λέγαμε ένα μεγάλο «μπράβο». Τώρα τι να τους πεις και τι να καταλάβουν;

 

Διαβάστε ακόμα: Του ψεκασμένου το εμβόλιο έχει φυσιολογικό ορό.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top