2014-05-28T113400Z_3_LYNXMPEA4R0AB_RTROPTP_3_NESTLE-RESULTS

  Tα αρχηγεία του ελβετικού “Δημοσίου” στο Βεβέ της Ελβετίας -ενταύθα.

  1. Nestlé – 339.000 υπάλληλοι (2014) – €26,3 δις

  Οι μυριάδες εργαζόμενοι της ελβετικής πολυεθνικής των τροφίμων (η μεγαλύτερη παγκοσμίως στον τομέα της) απασχολούνται σε 447 εργοστάσια και γραφεία σε 194 χώρες ανά τον κόσμο. Η εταιρεία διαθέτει ακόμη μετοχική συμμετοχή και σε άλλους κλάδους, όπως αυτός των καλλυντικών -είναι ο μεγαλομέτοχος στη L’Oréal  επί παραδείγματι. Η κερδοφορία της για το οικονομικό έτος του 2013 ανακοινώθηκε ότι φτάνει τα 10,2 δις ελβετικά φράγκα. Φήμες ότι ύστερα από αυτό, οι Ελβετοί βουλευτές άρχισαν τα τηλέφωνα για να βολέψουν «τα δικά τους παιδιά», ελέγχονται ως ανακριβείς.

  Original 5 tower complex, John Portman, 1977

  O τρίδυμος ουρανοξύστης Renaissance Center της GM στέκει στον ουρανό της Motor City από το 1977. To Ντιτρόιτ πάντως, παρότι σε απελπιστική κατάσταση, δεν την τάραξε στους φόρους. Η GM δίνει δουλειά σε χιλιάδες, βλέπετε…

  2. General Motors – 216.000 υπάλληλοι (2015) – €18, 9 δις

  Με έδρα της ακόμη και τώρα το χειμαζόμενο Ντιτρόιτ -και τον τρίδυμο ουρανοξύστη Renaissance Center, ο οποίος φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει εκ νέου την αναγέννηση της πάλαι ποτέ Motor City-, η αμερικανική πολυεθνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει παρουσία σε 6 ηπείρους του πλανήτη και 396 συγκροτήματα εγκαταστάσεων (ήτοι και γραφεία και εργοστάσια). Κάτοχος των εμπορικών σημάτων Cadillac, Chevrolet, Buick και του αγαπημένου SUV των αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας GMC (στους πρώτους κύκλους του τηλεοπτικού σίριαλ 24 μέχρι και ο Τζακ Μπάουερ το οδηγούσε -μετά ανέλαβαν σπόνσορες οι Γιαπωνέζοι). Το προηγούμενο οικονομικό έτος εμφάνισε κερδοφορία $ 3,141 δις. Το χρεοκοπημένο Ντιτρόιτ, πάντως, δεν την απείλησε με έκτακτη εισφορά επί του θανάσιμου αμαρτήματος των κερδών της.

  Barclays-Cover

  Η Barclays θα παρουσιάσει εφέτος “χαμηλή” κερδοφορία, λόγω του δυσθεώρητου προστίμου που της επιβλήθηκε από τη βρετανική δικαιοσύνη. Βλέπετε, ένα από τα χαρακτηριστικά μιας προηγμένης κοινωνίας είναι κι ότι οι θεσμοί λειτουργούν -κι όχι για τα μάτια του κόσμου…

  3. Barclays – 132.300 υπάλληλοι (2014) – €14,8 δις

  Ο βρετανικός πολυεθνικός τραπεζικός κολοσσός ιδρύθηκε το πολύ μακρινό 1690. Το 1967 ήταν η τράπεζα που παρουσίασε το πρώτο ATM, αλλάζοντας μια για πάντα τις παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές. Από το 2008 διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της την αμαρτωλή Lehman Brothers, την τράπεζα που παρ΄ολίγο θα οδηγούσε σε χρεωκοπία το σύνολο του δυτικού κόσμου. Μετά το βαρύ πέλεκυ της αγγλικής δικαιοσύνης για το σκάνδαλο του φιξαρίσματος των ισοτιμιών ξένων νομισμάτων (μαζί με 5 ακόμη τράπεζες) και το βαρύτερο πρόστιμο στην ιστορία του βρετανικού τραπεζικού συστήματος -£1,53 δις!- η φετινή της κερδοφορία αναμένεται να είναι «μόλις» 845 εκατομμύρια στερλίνες. Ούτε ένα μηνιάτικο του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή.

  Japan Sony Hack

  Στο μέλλον θα υπάρχουν μόνο έξι παγκόσμιες κυψέλες εργασίας είχε προφητεύσει ο ιδρυτής της Sony το 1997. Εδώ, μια από αυτές.

  4. Sony – 131.700 υπάλληλοι (2015) – €11,9 δις

  Ο Ιάπων γίγας των τηλεπικοινωνιών, των media, της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών συσκευών ξεκίνησε την πορεία του στα αποκαΐδια της μεταπολεμικής Ιαπωνίας ως ένα κατάστημα-τρύπα ηλεκτρικών συσκευών με 8 υπαλλήλους και $ 530  «αρχικό κεφάλαιο». Προτού ο συνιδρυτής της Sony Μασάρου Ιμπούκα φύγει στην ηλικία των 89 ετών από τη ζωή -ύστερα από καρδιακή προσβολή- το 1997 είχε προλάβει να προφητεύσει ότι «ο κόσμος μας έως το τέλος του επόμενου αιώνα (σ.σ. 21ος αι.) θα έχει χώρο μόνο για έξι μεγάλες εταιρείες-κυψέλες της παγκόσμιας εργασίας». Κάτι μας λέει ότι μια από αυτές τις κυψέλες -παρακαλώ όχι κακίες για κηφήνες και τα σχετικά- ίσως είναι ακόμη και τότε το ελληνικό Δημόσιο…

  apple-1-infinite-loop-1280x960

  Από εδώ ξεκινούν οι ιδέες οι μεγάλες: Τα κεντρικά της Apple, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας.

  5. Apple – 97.300 υπάλληλοι (2014) – €9,8 δις

  Η εταιρεία-ευαγγελιστής ενός «νέου, υπέροχου κόσμου», δικτυωμένου, τεχνοφιλικού και με απαράμιλλο design το δίχως άλλο, αν και πρόμαχος αυτού του νέου, υπέροχου κόσμου έχει μόλις 453 επίσημα σημεία λιανικής πώλησης σε, επίσης μόλις, 16 χώρες. Αλλά τα συνεργαζόμενα καταστήματα -ως εξουσιοδοτημένοι retailers, για παράδειγμα- υπολογίζονται σε ακόμη 2.500. Φέτος αναμένεται να παρουσιάζει κερδοφορία $ 39 δις. Καθόλου άσχημα. Το κόστος του πρώτου της pay roll στο μακρινό 1976 ήταν $ 100 χιλιάδες. Όσα παίρνουν μεικτά, δηλαδή, ένας διευθυντής ΔΟΥ και ένας προϊστάμενος Πολεοδομίας -χώρια τα occasional μπαξίσια.

   

   

  ⇒Πηγές: Forbes, payscale.com, worldsalaries.org, 247wallst.com, annual reports των αναφερόμενων εταιρειών. Τα ποσά αναφέρονται σε συνολικές ετήσιες μεικτές αποδοχές, χωρίς να υπολογίζονται τα έκτακτα bonus των υψηλών στελεχών.

   

  Διαβάστε ακόμη: Οι 5 πιο παταγώδεις χρεoκοπίες.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top