Δεν θα μπορούσε να λείπει η Jaguar XKSS του Στιβ ΜακΚουίν.

Από το 24ωρο Le Mans που σκόρπισε την αδρεναλίνη σαν αστρόσκονη έως το θρυλικό Goodwood Festival of Speed και από το φημισμένο Concorso d’Eleganza Villa d’Este στη Λίμνη Κόμο έως την κορυφαία Εβδομάδα Αυτοκινήτων του Monterey.

Οι ρέκτες των σπάνιων και συλλεκτικών αυτοκινήτων, εκείνων που όρισαν με την παρουσία τους την αισθητική και την ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας, όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει να κυνηγούν το αυτοκίνητο της καρδιάς τους, αλλά ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια αυξάνονται σε αριθμό.

Για πραγματικούς λάτρεις των συλλεκτικών αυτοκινήτων.

Πρόκειται για σπάνιους αυτοκινητικούς θησαυρούς, των οποίων η συνολική τιμή ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Στις μέρες μας η αγορά των συλλεκτικών αυτοκινήτων έχει να επιδείξει μια ραγδαία άνοδο. Υπάρχουν χιλιάδες aficionados που συρρέουν σε εξειδικευμένες συναντήσεις, σε ράλι, σε δημοπρασίες και σε Concours d’Elegance σε όλο τον κόσμο, αναζητώντας εκείνα τα αυτοκίνητα που θα καλύψουν την ακριβή λατρεία τους για εκείνα τα αυτοκίνητα που εξακολουθούν να συνεγείρουν και να μαγεύουν.

Η Ferrari 250 Testa Rossa. Διαρκής φαντασίωση.

Αυτός ο διπλός τόμος που εξέδωσε ο οίκος Taschen είναι μια απαράμιλλη ανθολογία συλλεκτικών αυτοκινήτων. Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος παρελαύνουν 100 από τα πιο εκπληκτικά, αξιοσημείωτα και επιθυμητά αυτοκίνητα όλων των εποχών. Από το αυτοκίνητο- ορόσημο Mercedes-Simplex 40 hp (του 1903) έως το McLaren Speedtail (του 2020).

Η Ferrari 290 MM. Mια κόκκινη οπτασία.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από κορυφαίους φωτογράφους που ασχολούνται με το χώρο του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα κάθε μοντέλο να παρουσιάζεται με εντυπωσιακό τρόπο και να τραβάει ακόμη περισσότερο το μάτι. Πρόκειται για σπάνιους αυτοκινητικούς θησαυρούς, των οποίων η συνολική τιμή ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Το λεύκωμα ξεκινάει από το 1900 και φτάνει έως τις μέρες μας.

Για τους συλλέκτες, αυτός ο τόμος είναι ένας οδηγός, ένα μπούσουλας. Για τους ερασιτέχνες του είδους είναι μια ένδειξη για το τι μπορεί να φτιάξει η αυτοκινητοβιομηχανία όταν έχει οίστρο. Με πληροφορίες και τεχνικές αναλύσεις γίνεται σαφές γιατί αυτά τα 100 συλλεκτικά αυτοκίνητα παραμένουν αξιοθαύμαστα και κουβαλούν μια αχλή μαγεία πάνω τους.

Τούτος ο διπλός τόμος αποπνέει κομψότητα και δυναμισμό.

Οι φωτογραφίες ανήκουν σε φωτογράφους που είναι εξειδικευμένοι στον κόσμο του αυτοκινήτου.

Είναι σαν να διηγείται κάποιος την ιστορία του σχεδιασμού τους, αλλά και την ακαταπόνητη επιδίωξη των τεχνικών να δημιουργήσουν αυτοκίνητα που προσφέρουν μέγιστη απόδοση εντός και εκτός πίστας. Από το πρώτο Indy 500- που κέρδισε το 1910 το Marmon Wasp έως το φουτουριστικό Aston Martin Valkyrie του 2020, αυτά τα συλλεκτικά «κουκλιά» παραμένουν μια ενεργή φαντασίωση.

Η Lamborghini Centenatio Roadster. Ένας πάνθηρας των δρόμων.

Τούτος ο διπλός τόμος αποπνέει κομψότητα και δυναμισμό, ενώ από χρηστικής άποψης παρέχει πληροφορίες στον αναγνώστη για το τεχνικό οπλοστάσιο των αυτοκινήτων, ενώ, πέραν των φωτογραφιών, υπάρχει σπάνιο αρχειακό υλικό από πρωτότυπες εργοστασιακές φωτογραφίες έως και διάσημες αφίσες αγώνων.

Το δίτομο λεύκωμα παρέχει μεταξύ άλλων και τεχνικές λεπτομέρειες των μοντέλων.

Κάθε καταχώρηση συνοδεύεται επίσης από εξειδικευμένα κείμενα και προδιαγραφές, που περιγράφουν λεπτομερώς κάθε μάρκα, μοντέλο, έτος, μέγεθος κινητήρα, ιπποδύναμη, τελική ταχύτητα, κιβώτιο ταχυτήτων και όλους τους σημαντικούς αριθμούς παραγωγής.

Ο αναγνώστης θα βρει σπάνιο υλικό στην έκδοση.

Η προσεκτικά επιμελημένη επιλογή των συγγραφέων καλύπτει ολόκληρη την ιστορία του αυτοκινήτου.

Αξιοποιώντας με πάθος την τεχνογνωσία τους και την εσωτερική γνώση των δημοπρασιών αυτοκινήτων, των μουσείων και των συλλογών σε όλο τον κόσμο, οι συγγραφείς του λευκώματος, Peter και Charlotte Fiell, ερευνούν τα καλύτερα αυτοκίνητα όλων των εποχών του κόσμου του αυτοκινήτου.

Η επιτομή της ομορφιάς.

Η προσεκτικά επιμελημένη επιλογή τους καλύπτει ολόκληρη την ιστορία του αυτοκινήτου, λαμβάνοντας τέτοια σπάνια μοντέλα όπως το Stutz Model A Bearcat του 1912, καθώς και λιγότερο γνωστά κοσμήματα όπως το εκπληκτικό Talbot-Lago T150-C SS «Goutte d’Eau» Coupé από τους Figoni et Falaschi (1937).

Ερχεται στα χέρια σας προφυλαγμένο σε ειδική συσκευασία.

Αυτή η οριστική συλλογή περιλαμβάνει έναν πρόλογο από τον Rob Myers, τον ιδρυτή του RM Sotheby’s, καθώς και μια εισαγωγή από τους συγγραφείς. Εντός του λευκώματος υπάρχουν συνεντεύξεις με τον Δρ Frederick Simeone, ιδρυτή του Μουσείου Αυτοκινήτου του Ιδρύματος Simeone, με τον Δούκα του Ρίτσμοντ και Γκόρντον που είναι ιδρυτής του Goodwood Festival of Speed ​​and Goodwood Revival, με τον Sandra Button, πρόεδρο του Pebble Beach Concours d’Elegance, με τον John Collins που είναι κορυφαίος έμπορος ιστορικών Ferrari και με τον Shelby Myers που είναι παγκόσμιος επικεφαλής ιδιωτικών πωλήσεων στο RM Sotheby’s. Μέσα από αυτές τις συνεντεύξεις μαθαίνουμε κάποιες βασικές προσωπικές πληροφορίες για τον κόσμο των συλλεκτών σπάνιων αυτοκινήτων.

 

 

Διαβάστε ακόμα: The Bond Archives – η Βίβλος του 007, ανανεωμένη.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top