H Wine Vixen του Andro χαίρεται πάντα όταν ανακαλύπτει για εμάς τα value for money κρασιά που μπορούμε να απολαύσουμε με… κλειστά μάτια (φωτογραφία: Ανδρέας Σουχής για το Andro).

To ξέρω κάποιοι μαζεύετε βαλίτσες κάποιοι κοιτάτε με νοσταλγία τις φώτο των καλοκαιρινών διακοπών. Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να συνεχίσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο γιατί αν φεύγετε, δείτε τι να πάρετε μαζί σας, αν ξεμένετε εδώ, δείτε πως θα περάσετε καλύτερα. Σε απόλυτα καλοκαιρινό mood θα μοιραστώ μαζί σας τα 10 κρασιά που θα πάρω μαζί μου φέτος το καλοκαίρι, από εγχώριο αλλά και παγκόσμιο αμπελώνα, που θα τινάξουν την μπάνκα στον αέρα. Σας έχω δέκα κρασιά λουκούμι, κάτω των 20 ευρώ (το ένα, ε;). Πάμε!

Το χαρμάνι του Meinklang Burgenlandweiß 2021 αποτελείται από Grüner Veltliner, Welschriesling και Μοσχάτο.

Το κρασί ωριμάζει για 4 μήνες με τις οινολάσπες του και έτσι δημιουργείται ένα κρασί που μοσχοβολάει ροδάκινα, μοσχολέμονα και λευκά λουλούδια, με λιπαρή υφή και τονισμένη οξύτητα.

1. Meinklang Burgenlandweiß 2021 – 17.40€

Σας αρέσουν τα Riesling, οι βορινές Μαλαγουζιές, τα Sauvignon; Κοινώς, αγαπάτε τα λευκά κρασιά με φρούτο αλλά και οξύτητα; Τότε δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να μη λατρέψετε το κρασί αυτό! Το χαρμάνι αποτελείται από Grüner Veltliner, Welschriesling και Μοσχάτο. Το κρασί ωριμάζει για 4 μήνες με τις οινολάσπες του και έτσι δημιουργείται ένα κρασί που μοσχοβολάει ροδάκινα, μοσχολέμονα και λευκά λουλούδια, με λιπαρή υφή και τονισμένη οξύτητα. Παράλληλα προέρχεται από έναν διακεκριμένο οινοποιό της Αυστρίας, θερμό υποστηρικτή της βιοδυναμικής καλλιέργειας και των ηπίων παρεμβάσεων, για να είστε και μέσα στα trend της εποχής. Το φαντάζομαι στην παραλία, το σκάφος, την πισίνα, χωρίς κάποιο πιάτο απαραίτητα δίπλα, αλλά με fun διάθεση και καλή παρέα.


 

Το Αγιωργίτικο του Πάνου Παπαγιαννακόπουλου είναι ένα ζουμερό Αιωργίτικο δεξαμενής που ξεχειλίζει κόκκινα φρούτα, μωβ άνθη και κανέλες.

Υπέροχο και σκέτο αλλά και παρέα με μαμαδίστικα κεφτεδάκια με σάλτσα.

2.Ypsilon Agiorgitiko Παπαγιαννακόπουλος – 9.92€

Το κρασί αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να συνοδεύεται από το άσμα «ντύσου πρόχειρα και βγάλε το κραγιόν σου» όχι γιατί είναι πρόχειρο φυσικά, αλλά γιατί είναι απογυμνωμένο από βαρέλια και ιστορίες και είναι ποτισμένο με χαλαρή διάθεση και μαύρα κεράσια. Το Αγιωργίτικο του Πάνου Παπαγιαννακόπουλου είναι ένα ζουμερό Αιωργίτικο δεξαμενής που ξεχειλίζει κόκκινα φρούτα, μωβ άνθη και κανέλες. Μεταξένιες τανίνες και βυσσινάτη οξύτητα που επιτρέπουν το έξτρα δρόσισμα του κρασιού για καυτά καλοκαιρινά βράδια (διπλής). Υπέροχο και σκέτο αλλά και παρέα με μαμαδίστικα κεφτεδάκια με σάλτσα.


 

Tο Pinot Grigio St.Michael-Eppan έχει αχλάδια, πράσινα μήλα, κίτρα, χαμομήλια, λεμονανθούς και ένα υπέροχα κομψό στόμα.

Μεγάλα οινοποιεία όπως αυτό του Michael-Eppan δίνουν μια άλλη διάσταση στο πιο αγαπημένο λευκό -ίσως- της Ιταλίας.

3. Pinot Grigio St. Michael-Eppan – 19.50€

Πολλές φορές αισθάνομαι πως το Pinot Grigio δεν το έχουμε γνωρίσει σωστά. Πιθανόν να μην έχουμε ανακαλύψει την πολύπλοκη και γοητευτική πλευρά του ακόμα. Μεγάλα οινοποιεία όπως αυτό του Michael-Eppan δίνουν μια άλλη διάσταση στο πιο αγαπημένο λευκό -ίσως- της Ιταλίας. Αυτό το Pinot Grigio έχει αχλάδια, πράσινα μήλα, κίτρα, χαμομήλια, λεμονανθούς και ένα υπέροχα κομψό στόμα που είμαι σίγουρη πως θα λατρέψετε. Το φαντάζομαι την ώρα που βουτάει ο ήλιος στη θάλασσα παρέα με σταφύλι και φρέσκα τυράκια.


 

Το Pet Nat είναι το κρασί που θα συνδυάσετε με sushi ή λοιπά άλλα μεζεδάκια και δεν θα καταλάβετε για πότε άδειασε το μπουκάλι.

Για κάθε στιγμή της ημέρας.

4. Pet Nat Vassaltis – 14.70€

Φήμες λένε πως είναι το καλύτερο και πιο value for money ελληνικό Pet nat. Εγώ απλά θα συμφωνήσω. Το φίνο αυτό αφρώδες από Σαββατιανό (κυρίως) μπορεί να αποτελέσει ένεση δροσιάς είτε στην παραλία είτε σε κάποιο μπαλκόνι στο Παγκράτι. Επίσης είναι το κρασί που θα συνδυάσετε με sushi ή λοιπά άλλα μεζεδάκια και δεν θα καταλάβετε για πότε άδειασε το μπουκάλι. Φροντίστε μόνο να έχετε παραπάνω από μια φιάλες. Πίνεται το άτιμο.


 

Το Σαν Τα Μάραθα είναι λεμονάτο και mineral, τυπικό, με απίστευτη τιμή και τόσο απολαυστικό με ψαρικά.

Το Ασύρτικο αυτό είναι κάθε χρόνο και καλύτερο (γι’ αυτό και εξαντλείται στο τσακ μπαμ), τόσο που δε γίνεται να μην αρέσει.

5. Σαν τα Μάραθα Οινοποιείο Σύρου – 13.40€

Η Σύρος είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου νησιά. Την έχω επισκεφτεί άπειρες φορές και κάθε φορά την ερωτεύομαι όλο και περισσότερο. Όποτε δε μπορώ να πάω ανοίγω μια φιάλη Σαν τα Μάραθα του Νίκου Χατζάκη και μεταφέρομαι νοητά στην Αμπέλα για αθηναϊκή με στήρα, εκεί που δοκίμασα για πρώτη φορά αυτό το Ασύρτικο πριν από πολλά χρόνια. Πέραν του συναισθηματικού δεσίματος, το Ασύρτικο αυτό είναι κάθε χρόνο και καλύτερο (γι’ αυτό και εξαντλείται στο τσακ μπαμ), τόσο που δε γίνεται να μην αρέσει. Λεμονάτο και mineral, τυπικό, με απίστευτη τιμή και τόσο απολαυστικό με ψαρικά είτε είστε στο νησί είτε στο Μικρολίμανο. Επιπλέον το Οινοποιείο Σύρου έχει έμβλημα μια συριανή γάτα οπότε δε γίνεται να μην το λατρεύω γαμώτο.


 

Το Pazo das Bruxas είναι υπέροχο με λεμονάτα πιάτα και θαλασσινά, ιδανικά με πανσέληνο για τη μυσταγωγία του πράγματος.

Η οικογένεια Torres δε χρειάζεται συστάσεις μιας και αποτελεί μια τις σπουδαιότερες στην ισπανική (και όχι μόνο) οινική σκηνή.

6. Pazo das Bruxas, Familia Torres – 16.31€

Ότι το Albarino κερδίζει συνεχώς έδαφος και γίνεται αυτό που λέμε hot ποικιλία δεν είναι μυστικό. Τα αμπέλια επηρεάζονται από τη θαλασσινή αύρα χαρίζοντας νύξεις αλμύρας στο κρασί. Η οξύτητα του είναι συνήθως τονισμένη και το φρούτο παίζει από εσπεριδοειδή μέχρι άγουρα τροπικά. Από την άλλη μεριά, η οικογένεια Torres δε χρειάζεται συστάσεις μιας και αποτελεί μια τις σπουδαιότερες στην ισπανική (και όχι μόνο) οινική σκηνή. Και τώρα πάμε στο καλύτερο, το όνομα pazo das bruxas είναι εμπνευσμένο από την τοπική λαογραφία και σημαίνει χορός μαγισσών. Είναι υπέροχο με λεμονάτα πιάτα και θαλασσινά, ιδανικά με πανσέληνο για τη μυσταγωγία του πράγματος.


 

Καρπούζι με φέτα, τοματίνια με burrata, ψητά νεκταρίνια με μανούρι και άλλα τέτοια παντρέματα θα συνοδεύσουν υπέροχα το Mare rosé.

Να τι προκύπτει αν παντρέψουμε την τσαχπίνα Μαλαγουζιά με το στιβαρό Refosco.

7. Mare rosé Οίνοι Αδάμ – 11.80

Τι μπορεί να συμβεί αν παντρέψουμε την τσαχπίνα Μαλαγουζιά με το στιβαρό Refosco; Ένα ζουμπουρλούδικο ροζέ γεμάτο νεκταρίνια και βανίλιες και πετροκέρασα ή πιο απλά το Mare rosé. Νόστιμο, σχεδόν εθιστικό και τόσο ισορροπημένο είναι ένα από τα ροζέ που με κέρδισε φέτος. Τώρα για το όνομα και την ετικέτα τι να πούμε; Φωνάζει από μακριά «θα σε πάρω να φύγουμε, σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη». Καρπούζι με φέτα, τοματίνια με burrata, ψητά νεκταρίνια με μανούρι και άλλα τέτοια παντρέματα θα το συνοδεύσουν υπέροχα.


Το Inkibi Saraja βγάζει πλούσιο και ώριμο κόκκινο φρούτο, πιπέρι, αποξηραμένα βότανα και κανέλα που γεμίζουν το στόμα.

Είναι το τέλειο κρασί για τα βράδια που το μυαλό ονειρεύεται ταξίδια.

8. Inkibi Saraja – 17.36

Ούτε φέτος θα καταφέρω να πάω στη Σαρδηνία αλλά αποφάσισα να φέρω τη Σαρδηνία εδώ με ένα ζουμερό και πικάντικο κόκκινο κρασί από Cannonau ή αλλιώς Grenache! Πλούσιο και ώριμο κόκκινο φρούτο, πιπέρι, αποξηραμένα βότανα και κανέλα γεμίζουν το στόμα. Οι τανίνες είναι εκεί αλλά είναι ώριμες και καλοδουλεμένες. Είναι το τέλειο κρασί για τα βράδια που το μυαλό ονειρεύεται ταξίδια και η κοιλιά ζητάει κάτι comfort τύπου pizza ή μακαρόνια με κιμά.


Το Frappato Planeta στο στόμα είναι ελαφρύ, μεταξένιο, με απαλές τανίνες αλλά υψηλή οξύτητα.

Το Frappato είναι μια υπέροχη ποικιλία που μοσχοβολάει τριαντάφυλλο, σμέουρο και άγρια φράουλα. Δεξιά: το Palazzo Planeta.

9. Frappato Planeta – 13.60

Τα έχουμε πει ξανά, στα λουλούδια μπορεί να είμαι αλλεργική αλλά πεθαίνω να τα βρίσκω στο κρασί μου. Το Frappato είναι μια υπέροχη ποικιλία που μοσχοβολάει τριαντάφυλλο, σμέουρο και άγρια φράουλα. Στο στόμα είναι ελαφρύ, μεταξένιο, με απαλές τανίνες αλλά υψηλή οξύτητα. Είναι σίγουρα ένα κόκκινο που φωνάζει καλοκαίρι και Σικελία και ταιριάζει τέλεια με φιλέτο τόνου με caponata. What grows together goes together, όπως συνηθίζω να λέω. Μια βόλτα στο Palermo δε στοίχιζε ποτέ τόσο λίγο, μην το σκέφτεστε και βάλτε το στο καλάθι.


 

Κολοκυθάκια αυγολέμονο, γεμιστοί ανθοί, κοτόπουλο λεμονάτο, γαύρος ριγανάτος πάνε γάντι με την Άσπρη Πέτρα.

Sauvignon με Riesling, από την Καστοριά και πάρα πολύ ωραίο και με τέλειο value for money.

10. Άσπρη Πέτρα Κτήμα Στεργίου – 11.19

Αυτό είναι ένα κρασί που γνώρισα ή μάλλον μου ξανασυστήθηκε, στο φετινό δείπνο υποδοχής του Διαγωνισμού της Θεσσαλονίκης. Sauvignon Blanc με Riesling; Σκεφτόμουν τότε, όσο χάζευα το μπουκάλι. Ε ναι, Sauvignon με Riesling, από την Καστοριά και πάρα πολύ ωραίο και με τέλειο value for money. Οι τυπικές πρασινάδες και τα gooseberry (haribo διάφανο αρκουδάκι, μην ψαρώνετε) επικρατούν στη μύτη ενώ στο στόμα, την οξύτητα και το τσαγανό έρχεται και συμπληρώνει το Riesling. Απολαυστικότατο! Κολοκυθάκια αυγολέμονο, γεμιστοί ανθοί (κλαψ λύγμ), κοτόπουλο λεμονάτο, γαύρος ριγανάτος θα του πάνε γάντι.

 

Προσπάθησα να σας παρουσιάσω φρέσκα και σπαρταριστά κρασιά που να μην έχω συμπεριλάβει σε άλλα άρθρα ή προτάσεις και να ξέρετε αυτό μου είναι αρκετά δύσκολο γιατί σαν άνθρωπος έχω κι εγώ τις αδυναμίες μου. Από την άλλη, η επανάληψη κουράζει ενίοτε και εγώ δε θέλω με τίποτα να με βαρεθείτε, οπότε ορίστε μια ολοκαίνουργια λίστα! Ελπίζω να την απολαύσετε! Στην υγειά σας!

 

Διαβάστε ακόμα: Νew entries. «Ξέρω ποια κρασιά θα πιείτε φέτος το καλοκαίρι».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top