H Ιωάννα Tσιλιλή είναι χαρακτηριστική περίπτωση γυναίκας που ξέρει να μας προσφέρει αξιοπρόσεκτα κρασιά (φωτογραφία: ioannatsilili.com).

Με αφορμή την υπέροχη πρωτοβουλία του WSPC και του Ιδρύματος Gérard Basset Foundation, για την στήριξη γυναικών-μητέρων μονογονεικών οικογενειών, παρέχοντας τους στήριξη μέσω της εκπαίδευσης, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο αφιερωμένο στις γυναίκες του κρασιού.

Από τη μια, ας πούμε πως ο χώρος ακόμα δεν έχει απαλλαχθεί (ακόμα) από όλα γνωστά παλιακά στεγανά (μπορώ να σας πω αρκετά αλλά είμαι σίγουρη πως θυμάστε) και θα ήθελα αυτό να αλλάξει γενικά και ειδικά. Από την άλλη, τα κρασιά που φτιάχνονται από γυναίκες εκφράζονται διαφορετικά, όπως είπε και ο Λαζαράκης στην συνέντευξη τύπου για το παραπάνω εκπαιδευτικό πρόγραμμα (μπορεί να λείπω αλλά μαθαίνω τα πάντα, μη γελιέστε).

Θα συμφωνήσω μαζί του και θα προσθέσω πως ο χαρακτήρας του οινοποιού με κάποιο μαγικό τρόπο περνάει πάντα και στο κρασί ή τουλάχιστον έτσι νομίζω εγώ. Γνωρίζοντας κάποιες από τις παρακάτω κυρίες έχω να πω πως το “χέρι” τους φαίνεται στα κρασιά τους όπως και το ταμπεραμέντο τους και αυτό είναι απλά υπέροχο. Πάμε να τα δούμε μαζί.

Η Κυδωνίτσα είναι υπέροχη με χοιρινό με πορτοκάλι ή με φασιανό με σάλτσα κονιάκ και σταφίδες.

H Meli έφτιαξε μια πιο ιδιαίτερη και… αρρενωπή Κυδωνίτσα.

1. Meli Liga Kydonitsa Barrique. Ktima Ligas

H Meli ερωτεύτηκε από μικρή το κρασί και το σπούδασε δίπλα στους καλύτερους, στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην Καμπανία. Με έμπνευση την Κατίνα Παξινού (που κοσμεί και την ετικέτα) και τη μαγική ικανότητα που είχε να μεταμορφώνεται στη σκηνή, αυτή η Κυδωνίτσα στα χέρια της Meli (Μελισάνθη) μετατρέπεται στην πιο ιδιαίτερη και… αρρενωπή Κυδωνίτσα που έχετε ποτέ γευτεί.

Μόνο με χαμόγελο βγαίνει καλή σοδειά.

Στιβαρή, πολύπλοκη, με εντυπωσιακή δομή και αρώματα ζαχαρωμένης φλούδας λεμονιού, κίτρου, κυδωνιού,, προζυμένιου ψωμιού, αποξηραμένου βερίκοκου και νεραντζιού, αυτή η Κυδωνίτσα παρά τη θηλυκότητά της έχει τσαμπουκά και δεν είναι για τους…λιπόψυχους. Τι; Νομίζατε πως τα κρασιά που γίνονται από γυναικείο χέρι είναι μόνο ροζέ ή ελαφριά και φρουτώδη; Ούτε καν μωράκια! Υπέροχη με χοιρινό με πορτοκάλι ή με φασιανό με σάλτσα κονιάκ και σταφίδες.


Συνδυάστε το Μullineaux Syrah με χοιρινό λαιμό σιγοψημένο στο φούρνο.

Aυτό το Syrah είναι γοητευτικό και φίνο, με αρώματα βιολέτας, μαύρου μούρου, κερασιού, πιπεριού και γραφίτη.

2. Mullineux Syrah Andrea Mullineux, Mullineux Wines

Με τα μάτια κλειστά η αιθέρια φύση αυτού του Syrah σε πηγαίνει στο Ροδανό αλλά όχι, η καταγωγή του είναι από το Swartland της Νοτίου Αφρικής. Το οινοποιείο Mullineux αποτελεί τεράστιο κεφάλαιο της Νοτίου Αφρικής αλλά και του κόσμου και από πίσω κρύβεται μια γυναίκα, η Andrea.

H Andrea Mullineux ανακηρύχθηκε το 2016 International Winemaker of the Year από το Wine Enthusiast (φωτογραφία: thedrinksbusiness.com).

H Andrea μάλιστα ανακηρύχθηκε το 2016 International Winemaker of the Year από το Wine Enthusiast. To Syrah της είναι γοητευτικό και φίνο, με αρώματα βιολέτας, μαύρου μούρου, κερασιού, πιπεριού και γραφίτη και κατ’εμέ σίγουρα ένα από τα καλύτερα Syrah εκεί έξω. Συνδυάστε το με χοιρινό λαιμό σιγοψημένο στο φούρνο με 5 spices και γλάσο από hoisin sauce.


Σουπιές γιαχνί πάνω από λευκό ρυζάκι πάνε εξαίσια στο Spin.

Πλούσιο κόκκινο φρούτο, βοτανικές νότες και νύξεις τσαγιού πακετάρονται με τραγανή οξύτητα και φίνες τανίνες.

3. Spin Χλόη Χατζηβαρύτη, Κτήμα Χατζηβαρύτη

Η Χλόη ταξίδεψε στον κόσμο για να γνωρίσει διαφορετικές φιλοσοφίες και στυλ και να καταλήξει στο τι θέλει και τι δε θέλει να κάνει στα κρασιά της. Ευτυχώς, για μας, επέστρεψε στη Γουμένισσα. Αν έπρεπε να χρησιμοποιήσω μόνο μια λέξη για αυτό το κρασί αυτή θα ήταν η τσαχπινιά. Η Χλόη, με μοναδική μαεστρία, παίρνει τη Νεγκόσκα και μας δίνει μια παιχνιδιάρικη εκδοχή της, που δεν ξέραμε πως υπήρχε.

Η Χλόη Χατζηβαρύτη έφτιαξε ένα κρασί όλο τσαχπινιά.

Αυτό το καταφέρνει κάνοντας δυο τρύγους, έναν πρώιμο και έναν όψιμο. Πλούσιο κόκκινο φρούτο, βοτανικές νότες και νύξεις τσαγιού πακετάρονται με τραγανή οξύτητα και φίνες τανίνες. Σουπιές γιαχνί πάνω από λευκό ρυζάκι, κριθαρότο με χταπόδι ή φιλέτο τόνου του πάνε εξαίσια.


Συνδυάστε το Roserock με κόκορα σιγομαγειρεμένο στην κατσαρόλα.

Μεθυστικό κόκκινο φρούτο, εκφραστικό και ζουμερό όπως έχουμε συνηθίσει στο Νέο Κόσμο.

4. Roserock Pinot Noir Véronique Drouhin, Domaine Drouhin Oregon 

Ναι ναι καλά διαβάσατε, Drouhin, της γνωστής οικογενείας από την Βουργουνδία. Η οικογένεια έχει αγοράσει ένα κτήμα στη Willamete valley και η Veronique έχει βαλθεί να παντρέψει τον Παλιό με το Νέο Κόσμο. Με το  Cloudline αλλά κυρίως με το Roserock δείχνει πως τα καταφέρνει περίφημα.

Η Véronique Drouhin (φωτογραφία: domainedrouhin.com).

Μεθυστικό κόκκινο φρούτο, εκφραστικό και ζουμερό όπως έχουμε συνηθίσει στο Νέο Κόσμο αλλά με μια φινέτσα και ένα στυλ που φωνάζουν Βουργουνδία. Θα το συνδύαζα με κόκορα σιγομαγειρεμένο στην κατσαρόλα με κρασί, μπέικον, μανιτάρια και φασκόμηλο.


Βάλτε δίπλα στο Ίχνος αγριογούρουνο με δαμάσκηνα.

Υπερώριμος τρύγος, μεγάλες εκχυλίσεις και 12 μήνες βαρέλι του δίνουν έναν πληθωρικό χαρακτήρα που θυμίζει Amarone.

5. Ίχνος Merlot Βασιλική και Ευαγγελία Παλυβού, Κτήμα Παλυβού

Σας είπα στην αρχή πως τα κορίτσια αυτής της λίστας κάνουν κρασιά με τσαγανό, με ταπεραμέντο και το Ίχνος της Βασιλικής και της Ευαγγελίας είναι ίσως η απόλυτη απόδειξη. Merlot και σας ακούω να σκέφτεστε πως είναι πολύ σοκολατένια και στρογγυλά για τα γούστα σας.

Η Βασιλική και η Ευαγγελία μεταφέρουν το ταμπεραμέντο τους στο κρασί Ίχνος.

Η απάντηση μου είναι πολύ απλή: όχι ΑΥΤΟ το Merlot. Υπερώριμος τρύγος, μεγάλες εκχυλίσεις και 12 μήνες βαρέλι του δίνουν έναν πληθωρικό χαρακτήρα που θυμίζει Amarone (που ξέρω πόσο σας αρέσει). Βάλτε δίπλα του αγριογούρουνο με δαμάσκηνα ή ριζότο με μάγουλα και ουρά μοσχαριού, κόκκινο κρασί και ντοματίνια κονφί.


Κόκκινα και μαύρα φρούτα, γλυκά και πικάντικα μπαχάρια που θα βρείτε στον Φοίνικα, απαιτούν μαμαδίστικα μακαρόνια με κιμά.

Ο Φοίνικας βαρέλι είναι ένα χαρμάνι από Αγιωργίτικο και Μαυρούδι, που παλαιώνει για περίπου 10 μήνες σε γαλλικό βαρέλι.

6. Φοίνικας βαρέλι Τζούλια Δρούβα, Οινοποιείο Δρούβα

Η Τζούλια, παρά το νεαρό της ηλικίας της (μια από τις νεότερες οινοποιούς της γενιάς της), έχει βρει τον τρόπο να φτιάχνει νόστιμα κρασιά και παντελώς χειροποίητα (μέχρι και το σταφύλι πιέζεται με το χέρι), με φοβερή σχέση ποιότητας τιμής.

Η Τζούλια, παρά το νεαρό της ηλικίας της (μια από τις νεότερες οινοποιούς της γενιάς της), έχει βρει τον τρόπο να φτιάχνει νόστιμα κρασιά.

Ένα από αυτά είναι ο Φοίνικας βαρέλι, ένα χαρμάνι από Αγιωργίτικο και Μαυρούδι, που παλαιώνει για περίπου 10 μήνες σε γαλλικό βαρέλι. Κόκκινα και μαύρα φρούτα, γλυκά και πικάντικα μπαχάρια απαιτούν μαμαδίστικα μακαρόνια με κιμά.


Το Fumé είναι ένα νόστιμο και πολύπλοκο λευκό που θα πήγαινε εξαιρετικά με λαχανοντολμάδες.

Το Fumé Blanc είναι κυρίως Sauvignon Blanc (έχει και μια τζούρα Semillon) με παλαίωση σε βαρέλι.

7. Fumé Blanc Geneviève Janssens’s Mondavi cellier

Και αυτό το κορίτσι πήρε τα σκήπτρα από τους άνδρες της οικογένειας και θριάμβευσε. Winemaker of the Year από το Wine Enthusiast η Genevieve παρακαλώ. Με πίστη στο όραμα του Robert Mondavi  συνεχίζει να φτιάχνει το πιο signature κρασί του, το Fumé Blanc, το οποίο είναι κυρίως Sauvignon Blanc (έχει και μια τζούρα Semillon) με παλαίωση σε βαρέλι.

Η Geneviève Janssens αναδείχθηκε Winemaker of the Year από το Wine Enthusiast (φωτογραφία: guide.michelin.com).

Πλούσιο εξωτικό φρούτο, ροδάκινο, κίτρο και αγιόκλημα συνθέτουν ένα νόστιμο και πολύπλοκο λευκό που θα πήγαινε εξαιρετικά με λαχανοντολμάδες.


Το Ιώ ροζέ ταιριάζει με πίτσα με mozzarella και σαλάμι ventricina.

Φράουλες, κράνα, μαρμελάδα τοματίνι, λευκά ροδοπέταλα ξεπηδούν από το ποτήρι.

8. Ιώ rosé  Ιωάννα Τσιλιλή, Tsililis Terres 

Αυτό τo κρασί προβάλει από μακρυά τη “θηλυκή” του φύση αλλά και την αισθητική της Ιωάννας. Χρώμα, ετικέτα και αρώματα είναι όλα στην ίδια λογική με βασικό σκοπό να κατακτήσει όποιον βρεθεί απέναντι του.

Το Tsililis Terres είναι το νέο εγχείρημα της Ιωάννας και αξίζει την προσοχή σας (φωτογραφία: ioannatsilili.com).

Φράουλες, κράνα, μαρμελάδα τοματίνι, λευκά ροδοπέταλα ξεπηδούν από το ποτήρι και συνθέτουν ένα απολαυστικό ροζέ που μπορεί να σερβιριστεί και μόνο του και με παρέα (πίτσα με mozzarella και σαλάμι ventricina ας πούμε). Το Tsililis Terres είναι το νέο εγχείρημα της Ιωάννας και αξίζει την προσοχή σας.


Δίπλα σε olive fed wagyu burger, το Clos Apalta θα αναδειχθεί.

Το Clos Apalta είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επικά κρασιά της Χιλής.

9. Clos Apalta Andrea León, Lapostolle Wines

Άλλη μια απόδειξη πως αν μεγαλώνεις μέσα στα αμπέλια και γεμίζεις με τέτοιες εικόνες από παιδί, δε μπορείς να ξεφύγεις από το “μικρόβιο” του κρασιού. Η Andrea αν και προέρχεται από οικογένεια καλλιτεχνών αποφάσισε να ακολουθήσει μια άλλη τέχνη, αυτή της οινοποίησης. Βρήκε το “σπίτι” της στο οινοποιείο Lapostolle, ένα από τα σπουδαιότερα της Χιλής και το 2017 ανακηρύχθηκε καλύτερη οινοποιός της Χιλής. Ψάχνει το terroir και την έκφρασή του σε κάθε κρασί, γεγονός που γεύεται κανείς σε κάθε γουλιά του Clos Apalta (ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επικά κρασιά της Χιλής).

Η Andrea Leon αν και προέρχεται από οικογένεια καλλιτεχνών αποφάσισε να ακολουθήσει μια άλλη τέχνη, αυτή της οινοποίησης (φωτογραφία: wine.com).

Το μπορντολέζικο χαρμάνι, με κυρίαρχο το Carmenere όμως, έχει τρομακτική καθαρότητα, αξιοζήλευτη ανθικότητα και βελούδινη δομή.  Ιδανικό δίπλα σε premium κοπές αλλά ακόμα πιο πρόστυχο δίπλα σε olive fed wagyu burger, με καπνιστή bbq sauce και stilton.


Η Μαλαγουζιά θα ταίριαζε εξαιρετικά με αέρινους κολοκυθοκεφτέδες με τσαλαφούτι.

Αριστερά: λιπαρή, βοτανική, κομψά ανθική και με τραγανή οξύτητα. Δεξιά: Εικόνα από την αφίσα της ταινίας μικρού μήκους “Η Κυρία της Μαλαγουζιάς” για τη Ρωξάνη Μάτσα, σε σενάριο Εμμανουέλας Νικολαίδου και σκηνοθεσία Γιάννη Βαλτή.

10. Μαλαγουζιά Ρωξάνη Μάτσα, Κτήμα Μάτσα (Domaine Roxane Matsa)

Η Κυρία της Μαλαγουζιάς και μια από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού κρασιού (που μάλλον έχει βαρεθεί αυτούς τους χαρακτηρισμούς, γιατί είναι και πολύ cool κατά βάση, αλλά τι να κάνουμε που είναι πέρα για  πέρα αληθινοί), η Ρωξάνη Μάτσα, είναι δικαιωματικά το κερασάκι στην τούρτα αυτής της λίστας.

Τα λόγια είναι περιττά για εκείνη και για τα όσα έχει προσφέρει και δε θα μπορούσα να βάλω άλλο κρασί δίπλα στο όνομα της από την Μαλαγουζιά της. Λιπαρή, βοτανική, κομψά ανθική και με τραγανή οξύτητα θα ταίριαζε εξαιρετικά με μια χορτόπιτα ή με αέρινους κολοκυθοκεφτέδες με τσαλαφούτι.

Υ.Γ. 1: Επειδή έβαλα μόνο τις οινοποιούς/οινολόγους άφησα απέξω δυο κορίτσια που αποτελούν την ψυχή των οινοποιείων τους και θέλω να τις αναφέρω γιατί το αξίζουν δικαιωματικά. Αυτά τα κορίτσια δεν είναι άλλα από τη Μαρία Δημητριάδη του Navitas και τη Μαρία Μαλτέζου της Στροφιλιάς.

Υ.Γ. 2: Αυτό το άρθρο δε μπορούσε να χωρέσει την Μεγάλη Κυρία της Βουργουνδίας, την Lalou Bize-Leroy, αλλά υποσχέθηκα στο Δημήτρη (Σκούρα), που αποτέλεσε και το 50% της έμπνευσης αυτού του άρθρου, πως θα την αναφέρω και θα γράψω ξεχωριστά για εκείνη.

Στην υγειά σας κορίτσια μου!

 

Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen. Τα… οινικά μου New Year’s Resolutions.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top