Η Wine Vixen του Andro, Eύα Μαρκάκη, απολαμβάνει τo καταπράσινο Mosel.

Ακούτε resolutions και τρομάζετε, σας βλέπω, αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να σας πω να γίνετε καλύτεροι, να αποκτήσετε ενσυναίσθηση, να τρώτε υγιεινά, να είστε καλά παιδιά, να παντρευτείτε και άλλα τέτοια αφόρητα βαρετά. Ο λόγος που δεν θα το κάνω είναι γιατί θεωρώ πως αυτά δεν περιμένουμε την πρώτη μέρα του χρόνου για να τα πάρουμε απόφαση ή να τα βάλουμε μπροστά και δεύτερον στα τόσα άρθρα που γνωριζόμαστε μπορείτε να με πείτε πολλά πράγματα αλλά σε καμία περίπτωση βαρετή.

Θα σας μιλήσω όμως για οινικούς στόχους αν σας ενδιαφέρει να γνωρίσετε ή και να αγαπήσετε λίγο παραπάνω το κρασί ή απλώς να γεμίσετε τη χρόνια σας με λίγο περισσότερες εμπειρίες. Στόχους που έχω βάλει και εγώ η ίδια, πάνω κάτω, γιατί φέτος, με έδρα το Λονδίνο νιώθω πως με περιμένουν πολλές νέες περιπέτειες (καλές εύχομαι).

Το κρασί είναι απαιτητική ερωμένη που θέλει αφοσίωση, μεράκι, χρόνο και διάβασμα για να την κερδίσει κανείς. Ξεκινήστε να διαβάζετε για αρχή.

Να γνωρίσουμε το κρασί βαθύτερα

Αρχικά θα σας πάω στα βασικά. Αν πραγματικά θέλετε να γνωρίσετε το κρασί πρέπει να του αφιερώσετε χρόνο. Ναι, δεν αρκεί να μάθετε να στριφογυρνάτε το ποτήρι και να αραδιάζετε αρώματα που κομπλάρουν τους φίλους σας (όχι πως δεν έχει πλάκα αυτό αλλά…). Το κρασί είναι απαιτητική ερωμένη που θέλει αφοσίωση, μεράκι, χρόνο και διάβασμα για να την κερδίσει κανείς. Ξεκινήστε να διαβάζετε για αρχή.

Από το wine folly και τα βιβλία του Τσακίρη (αν είστε στην αρχή θα σας πάρουν μια χαρά από το χεράκι) μέχρι Decanter, Jancis, το Wine Atlas και τα σχετικά αν είστε λίγο πιο προχωρημένοι. Αν το κάνετε αυτό, σας το υπόσχομαι πως όχι μόνο δε θα βαρεθείτε αλλά θα θέλετε και άλλο. Με μένα έτσι έγινε και έτσι βρέθηκα στο Φάληρο και στις αίθουσες του WSPC, το 2014.

Εκεί μπορείτε να επιλέξετε πόσο χρόνο μπορείτε να διαθέσετε και που θέλετε να φτάσετε (αλλά μην το δέσετε και κόμπο γιατί εγώ για το WSET 2 μπήκα και έφυγα με WSET 4 Diploma). Ο χώρος του κρασιού και της γνώσης είναι μαγικός και μόλις μπεις θες να χαθείς στα μονοπάτια του και να μη βγεις ποτέ. Φυσικά υπάρχουν και άλλες αξιόλογες σχολές σχετικές με το κρασί αλλά εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο για τη δική μου εμπειρία (που θα την ζούσα ξανά από την αρχή οποιαδήποτε στιγμή, αν μπορούσα).

Για μένα φέτος τα πλάνα είναι πολλά και όσο πρέπει τρομακτικά. Γιατί, μην ξεχνάτε “η ζωή ξεκινά εκεί που σταματά η  comfort zone του καθενός”. Ναι ναι αυτό το τελευταίο κοντεύω να το τερματίσω τελευταία αλλά αν μπορώ εγώ που απεχθάνομαι τις αλλαγές όσο τίποτα, μπορείτε σίγουρα κι εσείς.

Το οινικό «προσκήνυμα» της Εύας Μαρκάκη στη Σικελία.

Νεμέα, Μεσόγεια, Εύβοια είναι οι προφανείς επιλογές για οινικά ταξίδια, αλλά φυσικά υπάρχει η Σαντορίνη, η Δράμα, η Κρήτη, η Νάουσα, η Γουμένισσα και φυσικά η Κεφαλονιά, για τους πιο περιπετειώδεις.

Να κάνουμε ένα ονειρεμένο οινικό ταξίδι

Βάλτε στόχο να κάνετε ένα οινικό ταξίδι. Δεν είναι ανάγκη να είναι μακρυά, ούτε εκτός Ελλάδας, αρκεί μόνο να μην έχετε ξαναπάει και να είναι μια περιοχή με 2-3 οινοποιεία για να μπορείτε να την εξερευνήσετε και να δοκιμάσετε πολλά. Νεμέα, Μεσόγεια, Εύβοια είναι οι προφανείς επιλογές αλλά φυσικά υπάρχει η Σαντορίνη, η Δράμα, η Κρήτη, η Νάουσα, η Γουμένισσα και φυσικά η Κεφαλονιά, για τους πιο περιπετειώδεις (αν θέλουμε να μείνουμε Ελλάδα).

Ο λόγος που σας το λέω αυτό είναι γιατί μόνο έτσι μπορείς να αντιληφθείς την όλη διαδικασία της οινοποίησης, τον κόπο πίσω από κάθε φιάλη και να γνωρίσεις τους ανθρώπους του κρασιού και τις ιστορίες τους. Ίσως εγώ είμαι ρομαντική αλλά αλήθεια αυτό αποτελεί αναπόσπαστη εμπειρία της οινικής διαδρομής του καθενός που γίνεται βίωμα και μνήμη. Εμένα ένα τέτοιο ταξίδι στην Τοσκάνη μου άλλαξε για πάντα τη ζωή. Είδα, έζησα και γεύτηκα πράγματα που έκαναν τα μάτια μου να λάμπουν και κάπου εκεί συνειδητοποίησα πως το κρασί για μένα δεν είναι ερωμένη τελικά αλλά ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής μου. Φέτος ελπίζω να καταφέρω να πάω στην Αλσατία και το Piemonte.

Γνωρίστε το κρασί όσο πιο βαθιά μπορείτε. Το πεδίο είναι μεγάλο, αλλά άκρως ενδιαφέρον.

Πείτε πως κάνει λάθος το ξενοδοχείο και σας βάζουν να κοιμηθείτε με τη Monica Belluci. Θα βάζατε Netflix ή θα χαζεύετε στο insta; Το ίδιο ισχύει και για ιερά «τέρατα» του οίνου. Αφιερωθείτε ολοκληρωτικά.

Να δοκιμάσουμε έστω και ένα κρασί από την bucket list μας

Αφού αρχίσετε τη μελέτη και τις δοκιμές θα ανακαλύπτετε κρασιά που σας συγκινούν και μοιραία θα φτάσετε στα ιερά τέρατα του οινικού κόσμου. Chateau Margaux, Domaine de la Romanée Conti, Gaja, Harlan Estate, Didier Dagueneau και πόσα άλλα. Και θα θέλετε να τα δοκιμάσετε όλα και σας εύχομαι να μπορείτε, γιατί αυτά τα κρασιά έρχονται σε πολύ τσουχτερή τιμούλα.

Μην τρελαίνεστε δεν τρέχουμε κατοστάρι αλλά μαραθώνιο. Αρχίστε από τα πιο προσιτά και που ξέρετε, μπορεί να αγγίξετε το όνειρο πιο σύντομα από όσο νομίζετε. Η συμβουλή μου είναι την στιγμή εκείνη που έρχεται στο ποτήρι σας ένα τέτοιο κρασί είναι να του αφιερωθείτε ολοκληρωτικά για 5-10 λεπτά για να χαραχτεί στη μνήμη σας κάθε λεπτομέρεια του. Πείτε πως κάνει λάθος το ξενοδοχείο και σας βάζουν να κοιμηθείτε με τη Monica Belluci. Θα βάζατε Netflix ή θα χαζεύετε στο insta; Εγώ τα τελευταία χρόνια έχω σταθεί πολύ πολύ τυχερή και έχω βγάλει αρκετά από τη λίστα μου. Φέτος στοχεύω σε ένα Barolo της χρονιάς μου, για να δούμε ποιος κρατιέται καλύτερα. Εσείς;

Δώστε χρόνο στα πολύ καλά κρασιά ή τις σαμπάνιες για να γευτείτε. Μην βιάζεστε.

Έμαθα να μαγειρεύω αφενός γιατί δε μου άρεσαν τα σουβλάκια και αφετέρου για να πειραματίζομαι με συνδυασμούς κρασιού.

Να ανακαλύψουμε ένα νέο και πρωτόγνωρο συνδυασμού κρασιού και φαγητού που θα μας ενθουσιάσει

Όταν άρχισα να την ψάχνω με το κρασί ήμουν φοιτήτρια στον Πανεπιστήμιο της Λάρισας και δεν ήξερα να βράζω ούτε νερό. Έμαθα να μαγειρεύω αφενός γιατί δε μου άρεσαν τα σουβλάκια (λυπάμαι αλλά έτσι είναι) και αφετέρου για να πειραματίζομαι με συνδυασμούς κρασιού.

Όλα αυτά τα χρόνια έχω δοκιμάσει συνδυασμούς απροσδόκητους αλλά εκπληκτικούς και φυσικά έχω αποτύχει και παταγωδώς σε κάποιους. Ξεκινήστε να πειραματίζεστε κι εσείς για να δείτε τι πάει και τι όχι και είμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει. Εγώ δεν σταμάτησα ποτέ και είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μου που πραγματικά απολαμβάνω (από τις φωτό θα έχετε δει άλλωστε πως μου αρέσει το καλό φαγητό).

Βρείτε ανθρώπους που θα σας ακολουθήσουν στα οινικά ταξίδια σας.

Σε wine bars, εκθέσεις και φυσικά σε σχολές βρίσκονται άνθρωποι με το ίδιο πάθος για κρασί οπότε βουρ.

Να βρούμε την παρέα που θα μοιραζόμαστε μαζί της όλες αυτές τις εξερευνήσεις

Ξέρετε, το ρητό που λέει πως τα καλύτερα κρασιά είναι αυτά που μοιραζόμαστε με φίλους δεν είναι τυχαίο. Με το μοίρασμα όλα βάφονται με άλλα χρώματα, πιο ζεστά και πιο ανεξίτηλα. Σε wine bars, εκθέσεις και φυσικά σε σχολές βρίσκονται άνθρωποι με το ίδιο πάθος για κρασί οπότε βουρ.

Εγώ γνώρισα δυο από τα μέλη της ολότρελης παρέας μου στην Ελλάδα στην έκθεση των Cellier και στο Level 2  στο WSPC. Φέτος πρέπει να το κάνω αυτό και στο Λονδίνο, από το μηδέν, ξανά από την αρχή οπότε αν είστε κι εσείς στην ίδια φάση, μη μασάτε, θα τα καταφέρουμε. Τίποτα δε φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους από το κρασί (κάτι έχω να σχολιάσω εδώ, αλλά θα κρατηθώ, είναι τα δικά μου προσωπικά resolutions αυτά).

Καλή χρονιά αγάπες μου, και καλά κρασιά!

 

Υ.Γ: Να μάθουμε να είμαστε λίγο πιο ευγενικοί και ανοιχτόμυαλοι όταν δοκιμάζουμε, σε αυτά που δοκιμάζουμε και με τους ανθρώπους πίσω από το κρασί. Για αρκετούς τον κρασί μπορεί να είναι απόλαυση και διασκέδαση, για κάποιους όμως είναι η δουλειά και ο κόπος τους, δεν κάνει κακό να το θυμόμαστε αυτό που και που (είπα πως δε θα πω κλισέ αλλά δεν μπορώ να το αποφύγω αυτό το τελευταίο, θα με συγχωρήσετε).

 

Διαβάστε ακόμα: Nebbio. Το οινικό καμάρι του Πιεμόντε, γνωρίζει δόξες στο Μικροχώρι Δράμας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top