Στα Καρπάθια Όρη υπάρχει ένα μυστικό που αφορά στη σωστή μας διατροφή και υγεία.

Στην τελευταία έξοδό μου για φαγητό στην Αθήνα, με το που κάθισα στο τραπέζι ο σερβιτόρος μου έδωσε, εκτός από τους καταλόγους για φαγητό και ποτό, έναν για να επιλέξω το νερό με το οποίο θα συνόδευα το γεύμα μου. Μάλιστα, στα μικρά γράμματα αυτού του καταλόγου διάβασα ότι ο σεφ, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι πρεσβευτής της farm-to-table μαγειρικής και καλλιεργεί ο ίδιος τα ζαρζαβατικά, τα μυρωδικά και τα άνθη που χρησιμοποιεί στο εστιατόριό του, μαγειρεύει με αυτά τα συγκεκριμένα νερά που έχει κρίνει ότι υπερτερούν σε σχέση με τα άλλα και δίνουν κάτι επιπλέον στα πιάτα του, τόσο γευστικά όσο και από άποψη θρεπτικών συστατικών.

Αυτό με έβαλε σε σκέψεις για το πόσο πραγματικά σημαντικό είναι το νερό που καταναλώνουμε και αν όντως υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στα διάφορα brands της αγοράς. Μέχρι τότε δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία, θεωρώντας ίσως κάπως υπερβολικούς όσους ορκίζονταν στην ανωτερότητα του δικού τους εμφιαλωμένου. Τα συστατικά που βρίσκονταν στις ετικέτες δε μου έλεγαν τίποτα και ομολογώ ότι ούτε καν τα διάβαζα.

Αποφάσισα λοιπόν να το ψάξω λίγο περισσότερο. Επέλεξα από την ομολογουμένως αρκετά περιορισμένη λίστα ένα νερό που έκανε δύο φορές την εμφάνισή του, ως φυσικό μεταλλικό και ως φυσικώς ανθρακούχο. Ο λόγος για το AQUA Carpatica, ένα νερό που ανακαλύφθηκε το 2000 μέσα στα δάση των Καρπαθίων, εξερευνήθηκε και αναλύθηκε η σύσταση του για 10 ολόκληρα χρόνια μέχρι να αρχίσει να εμφιαλώνεται το 2010. Μάλιστα, από ό,τι διάβασα κατά την διάρκεια της έρευνάς μου χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία στο θέμα μας αλλά μου άρεσε πολύ ως πληροφορία- η επένδυση ωφελείται σε Έλληνα της Διασποράς τρίτης γενιάς, με καταγωγή από τη Σαντορίνη.

Πίνοντάς το φυσικώς ανθρακούχο AQUA Carpatica βοηθάμε την πέψη, προλαμβάνουμε την δημιουργία πέτρας στα νεφρά και ενισχύουμε την εξουδετέρωση του γαλακτικού οξέος που παράγεται κατά την άσκηση.

Tο AQUA Carpatica ανακαλύφθηκε το 2000 στα δάση των Καρπαθίων, εξερευνήθηκε και αναλύθηκε σαν σύσταση για 10 ολόκληρα χρόνια μέχρι να αρχίσει να εμφιαλώνεται το 2010.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας τις διάφορες ετικέτες ποτών και τροφίμων μπορεί πραγματικά να μπερδευτούμε σε έναν κυκεώνα από λέξεις που δύσκολα προφέρονται ή από ονόματα και σύμβολα συστατικών που ακούσαμε τελευταία φορά στο μάθημα της Χημείας στο Λύκειο και απλώς θυμόμαστε αμυδρά. Ένα ξεκαθάρισμα για το τι είναι καλό να προσέχουμε όταν επιλέγουμε το νερό μας μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία πιο εύκολη.

Ευτυχώς, στην περίπτωση του AQUA Carpatica, ο διακεκριμένος διαιτολόγος διατροφολόγος, Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου είχε κάνει ενδελεχή έρευνα, και ανάλυση, την οποία απέδωσε με αρκετά απλό, ταυτόχρονα και εμπεριστατωμένο τρόπο, οπότε δεν κουράστηκα καθόλου να καταλάβω τι διαβάζω και επίσης, δεν έμεινα με απορίες.

Κατ’ αρχάς, όπως και σε πολλά άλλα είδη προς κατανάλωση, έτσι και στο νερό προτιμάμε όσα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα (NO3-) και νάτριο (Na+). Τα πρώτα, εισχωρούν στον υδροφόρο ορίζοντα και στη συνέχεια στο νερό που πίνουμε, από τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας σε εγκυμονούσες και βρέφη, ενώ επίσης φαίνεται να συμβάλλουν και στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Και συν όλα τα άλλα, είναι μια κομψή εμφάνιση για το γιορτινό τραπέζι.

Από την άλλη το νάτριο, δηλαδή το αλάτι, ευθύνεται για πολλά άλλα προβλήματα, όπως είναι η κατακράτηση υγρών και η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία επηρεάζει αρνητικά, ανάμεσα σε άλλα, και τους νεφρούς. Γι’ αυτό η ημερήσια πρόσληψη νατρίου θα πρέπει να περιορίζεται σε 2.400 mg (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι) την ήμερα και ακόμη χαμηλότερα για τα βρέφη και τα παιδιά (2.200 mg).

Το AQUA Carpatica είναι πτωχό σε νάτριο (0,6 mg στο μεταλλικό και 4,85 mg στο ανθρακούχο) και έχει ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σε νιτρικά άλατα (σχεδόν μη ανιχνεύσιμα), κάνοντάς το ακίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ παράλληλα περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία (Ca++, Mg++) που μας είναι εντελώς απαραίτητα. Ενδεικτικό είναι ότι το φυσικώς ανθρακούχο νερό AQUA Carpatica, καλύπτει το 29% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου για τους ενήλικες και το 20,6% στις εγκυμονούσες, ενώ όσον αφορά στο μαγνήσιο καλύπτει το 21,2% για τους άντρες και το 27,2% για τις γυναίκες, (με την προϋπόθεση ότι ένας ενήλικας καταναλώνει 1½-2 λίτρα υγρών καθημερινά, εκ των οποίων το 1 είναι νερό)!

Το AQUA Carpatica είναι πτωχό σε νάτριο και έχει ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (σχεδόν μη ανιχνεύσιμα) νιτρικά άλατα, κάνοντάς το ακίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ παράλληλα περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Φτιάχνοντας ένα «πειραγμένο» υποβρύχιο με την υπογραφή του Τάσου Τσιλικούνα.

Έχει γεύση το νερό;

Μπορεί πολλοί να ισχυρίζονται ότι το νερό είναι άγευστο, ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Υπάρχει μάλιστα ένας συγκεκριμένος παράγοντας που μπορεί να αλλοιώσει την γεύση του και αυτός είναι το Ph.

Ας φανταστούμε μια κλίμακα μέτρησης του Ph που κυμαίνεται από το 0 έως το 14. Ακριβώς στη μέση, δηλαδή στο 7, βρίσκεται το καλύτερο Ph του πόσιμου νερού. Οτιδήποτε μεταξύ 6,5 και 8,5, είναι επίσης πάρα πολύ καλό –με προτίμηση στο ελαφρώς αλκαλικό νερό. Μια υπερβολικά υψηλή τιμή (μεγαλύτερη από 11) δίνει πικρή γεύση ή γεύση μαγειρικής σόδας στο νερό, ενώ μια υπερβολικά χαμηλή (κάτω από 4) ξινή ή μεταλλική γεύση.

Εκτός αυτού, ένα Ph εκτός ορίων, μπορεί αυξάνει τη διαλυτότητα τοξικών ενώσεων στο νερό όπως η αμμωνία, το αλουμίνιο και το κυάνιο, καθιστώντας τες πιο τοξικές. Το AQUA Carpatica βρίσκεται μέσα σε αυτά τα όρια ποιότητας.

Το φυσικώς ανθρακούχο νερό AQUA Ccarpatica, καλύπτει το 29% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου για τους ενήλικες.

Ενισχύοντας τον μεταβολισμό

Ένα φυσικό συστατικό που δεν είχα ακούσει πριν ασχοληθώ με το AQUA Carpatica, είναι τα φυσικά διττανθρακικά (HCO3), τα οποία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση των οξέων και διασφαλίζουν ότι το μεταλλικό μας νερό έχει ευχάριστη γεύση, είναι καθαρό και αναζωογονητικό. Με 222 mg/l διττανθρακικά το φυσικό μεταλλικό νερό του AQUA Carpatica σίγουρα συμβάλλει σημαντικά στην ισορροπία των οξέων και των βάσεων στο σώμα μας.

Στο φυσικώς ανθρακούχο νερό όμως του AQUA Carpartica, το οποίο περιέχει 1260 mg/l διττανθρακικά, τα οφέλη είναι ακόμη μεγαλύτερα. Πίνοντάς το, βοηθάμε την πέψη των τροφών (πόσες φορές μετά από ένα βαρύ γεύμα δεν αναζητήσαμε ένα ανθρακούχο νερό για να χωνέψουμε!), προλαμβάνουμε την δημιουργία πέτρας στα νεφρά και ενισχύουμε την εξουδετέρωση του γαλακτικού οξέος που παράγεται κατά την άσκηση. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείτε σε κάποιο εστιατόριο, ζητήστε να δείτε τη λίστα νερού. Υπάρχει λόγος.

// Δείτε περισσότερα για το AQUA Carpatica εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Mocktails με AQUA Carpatica Φυσική δροσιά στο ποτήρι, χωρίς αλκοόλ. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top