Δροσιστικό και μεξικάνικο.

Στο Μεξικό υπάρχουν πολλοί θρύλοι. Τους δημιουργεί ο τόπος και η παράδοση. Κάποιοι είναι αληθινοί και κάποιοι επινοημένοι. Το πώς δημιουργήθηκε, όμως, το κοκτέιλ Batanga είναι πέρα για πέρα μια αληθινή ιστορία.

Ολοι έχουν να λένε για τη φιλοξενία του ανθρώπου που ήταν ιδιοκτήτης του La Capilla Bar στην πόλη της Tequila, Jalisco. Ο Don Javier Delgado, πέθανε στις αρχές του 2020, αλλά προηγουμένως διηύθυνε το La Capilla για περίπου 70 χρόνια.

Θα χρειαστείτε μια στιβαρή, πιπεράτη τεκίλα blanco για αυτό το ποτό.

Το Batanga — που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Don Javier στις αρχές της δεκαετίας του ’60 — έχει δύο διακριτικά χαρακτηριστικά: το αλατισμένο χείλος στο ποτό, το οποίο βοηθά να τραβήξει τη γεύση στον ουρανίσκο και τον τρόπο που αναδεύεται όταν γίνεται στο La Capilla.

Αναδεύεται με ένα μαχαίρι, το ίδιο που χρησιμοποιούν για να ψιλοκόψουν τη salsa — γι’ αυτό έχει τόσο ωραία γεύση (ή έτσι λένε τουλάχιστον).

Θα χρειαστείτε μια στιβαρή, πιπεράτη τεκίλα blanco για αυτό το ποτό. Αν έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε άλλα μέρη στο Μεξικό, θα δείτε αυτό το ποτό – μείον την προετοιμασία μαχαιριού salsa – σε μπαρ σε όλη τη χώρα, αλλά θα ονομάζεται Charro Negro. Πρόκειται κατ’ουσίαν για ένα Cuba Libre που αντί για ρούμι περιέχει τεκίλα.

 

H κλασική συνταγή της Batanga

– 60 ml λευκή τεκίλα.
– 20 ml φρέσκος χυμός λάιμ.
– 105 ml Cola.
– νιφάδες αλατιού.

Οδηγίες

Επιλέγετε ένα ποτήρι Collins. «Χτίζετε» το χείλος του με τις νιφάδες αλατιού. Βάζετε πάγο, στη συνέχεια τεκίλα, μετά λάιμ και απογεμίζετε με cola. Ανακατέψτε με το μαχαίρι που κοψατε το λάιμ, έτσι, για την αλητεία.

 

Διαβάστε ακόμα: Τελικά, το Martini, shaken ή stirred;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top