Με τα κουτάκια που κυκλοφορούν σε ατομική μερίδα, δηλαδή 187 ή 250ml (τόσο ήταν αυτά που δοκίμασα) δεν πετιέται κρασί (φωτογραφία: ajc.com).

Εσείς θα πίνατε κρασί από αλουμινένιο κουτάκι; Στο Λονδίνο τα βλέπω πλέον παντού, από super markets μέχρι ενημερωμένες κάβες. Το trend όμως αυτό δήλωσε τεράστια παρουσία και στο φετινο London Wine Fair που ήταν πριν δυο βδομάδες και κάτι μου λέει πως δε θα είναι μια παροδικό. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Η πρώτη ερώτηση που γεννάται είναι «γιατί να πάρω κρασί σε κουτάκι αναψυκτικού;». Ναι το ξέρω η εικόνα αυτή σίγουρα μας ξενίζει. Έχουμε συνηθίσει πλέον στο κλασικό γυάλινο μπουκάλι και τη διαδικασία με το άνοιγμα της φιάλης με το ανοιχτήρι ή έστω με το stelvin (που κι αυτό μας πήρε αρκετό χρόνο θα έλεγα). “Σε κουτάκια παίρνουμε μπύρα ή σόδα από το περίπτερο, όχι κρασί” ακούω κάποιον να σχολιάζει εκεί στο βάθος.

Τα κουτάκια αλουμινίου είναι πιο ανθεκτικά από το γυαλί όποτε έχουμε λιγότερες απώλειες που οδηγούν σε οικονομία ενέργειας και μεταφορικών.

Λοιπόν, σας έχω κακά νέα. Ο πλανήτης πάει από το κακό στο χειρότερο και η ανάγκη για πιο οικολογικές συνήθειες βρίσκεται παντού. Το κρασί δε θα μπορούσε να λείπει από αυτές. Η κατανάλωση κρασιού αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και αυτό σημαίνει πως αυξάνονται και οι ανάγκες για εισαγωγές και εξαγωγές και αυτό μεταφράζεται σε μεταφορικά μέσα για να γίνει αυτό.

τα κουτάκια αλουμινίου παγώνουν πολύ πιο γρήγορα από ότι τα γυάλινα μπουκάλια (φωτογραφία: lovepopupslondon.com).

Το αποτύπωμα του άνθρακα από αυτές τις μεταφορές είναι όπως έχω πει και σε προηγούμενο άρθρο πολύ μεγάλο. Για να μειωθεί λοιπόν πρέπει να μειωθεί το βάρος του εμπορεύματος. Η μια λύση για αυτό είναι να μεταφερθεί το κρασί σε bulk (χύμα ας πούμε) και να εμφιαλωθεί στον προορισμό που θα πουληθεί ή κάπου κοντινά.

Η άλλη λύση είναι να αλλάξουμε τη συσκευασία και το αλουμίνιο όσο να πείτε είναι πολύ πιο ελαφρύ από το γυαλί. Το άλλο θετικό είναι πως το αλουμίνιο σαν υλικό είναι πιο οικολογικό. Γιατί; Σύμφωνα με μελέτες τα κουτάκια αλουμινίου είναι μια από τις συσκευασίες που ανακυκλώνονται περισσότερο από τους καταναλωτές ενώ είναι πιο χρήσιμα σαν σκραπ. Επιπλέον το ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού σε ένα κουτάκι αλουμινίου είναι παραπάνω από το διπλάσιο από μια μέση γυάλινη φιάλη.

Τέλος η ενέργεια που απαιτείται για την ανακύκλωση του αλουμινίου είναι μικρότερη από αυτή που απαιτείται για μια γυάλινη φιάλη. Στον αντίλογο βέβαια εδώ υπάρχει το επιχείρημα ότι το να κατασκευαστεί από την αρχή ένα κουτάκι αλουμινίου είναι δυο φορές πιο επιζήμιο ενεργειακά από το να κατασκευάσεις ένα γυάλινο μπουκάλι.

Τα κουτάκια αλουμινίου είναι ιδανικά για εξωσχολικές δραστηριότητες κοινώς παραλία, πικ νικ στην εξοχή και δεν χρειάζονται ποτήρι.

Εικάζω ότι μάλλον στη ζυγαριά κερδίζουν τα προηγούμενα επιχειρήματα συν ότι τα κουτάκια αλουμινίου είναι πιο ανθεκτικά από το γυαλί όποτε έχουμε λιγότερες απώλειες που και πάλι οδηγούν σε οικονομία ενέργειας και μεταφορικών. Αυτό είναι το οικολογικό/οικονομικό σκέλος, αλλά φυσικά δεν είναι μόνο αυτό.

Με τα κουτάκια που κυκλοφορούν σε ατομική μερίδα, δηλαδή 187 ή 250ml (τόσο ήταν αυτά που δοκίμασα) δεν πετιέται κρασί από τη μια, από την άλλη προάγεται λίγο το drink in moderation (στα ελληνικά, πίνουμε με μέτρο). Γενικά και από τις έξτρα φορολογίες που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από 1 Αυγούστου, βλέπω να υπάρχει στον αέρα μια σκέψη να περιοριστεί η κατανάλωση του αλκοόλ για λόγους υγείας φυσικά (ή είμαι απλά αθώα και αποσκοπούν στο να βγάλουν λίγα παραπάνω δίφραγκα).

Το άλλο όμως, το καλύτερο, είναι πως τα κουτάκια αλουμινίου παγώνουν πολύ πιο γρήγορα από ότι τα γυάλινα μπουκάλια και είναι ιδανικά για εξωσχολικές δραστηριότητες κοινώς παραλία, πικ νικ στην εξοχή και τα σχετικά. Επιπλέον, δε χρειάζονται ποτήρι!

Nαι, και Riesling υπάρχει (φωτογραφία: winespectator.com).

Μεγάλος βραχνάς να βρω και μετέπειτα να κουβαλάω σε όλα αυτά τα τζέρτζελα αξιοπρεπή πλαστικά ποτήρια κρασιού. Άφησα το καλύτερο για το τέλος όμως. Τα κουτάκια αλουμινίου ή μάλλον καλύτερα το πάνω μέρος, το «δαχτυλίδι» που εξυπηρετεί στο άνοιγμα, χρησιμεύουν και κάπου αλλού. Μπορεί να βρεθείτε σε μια ερημική παραλία αυτό το καλοκαίρι, με τη γυναίκα ή τον άντρα της ζωής σας, η στιγμή είναι τέλεια, θέλετε να κάνετε πρόταση γάμου αλλά δεν έχετε μαζί σας δαχτυλίδι ή μήπως έχετε; Κινηματογραφικό και αξέχαστο.

Πάμε και στο ζουμί τώρα. Καλά σώσαμε τον πλανήτη, παντρευτήκαμε και όλα τα σχετικά. Το ερώτημα είναι ένα: το ζουμί πίνεται, γιατρέ μου; Κοιτάξτε να δείτε, θα είμαι ειλικρινής (όπως πάντα). Δεν είναι το κρασί που θα σας φύγει η μαγκιά και θα δρέψει δάφνες πολυπλοκότητας αλλά ότι δοκίμασα εγώ ήταν αρκετά καλοφτιαγμένο και ευχάριστο, κάποια μάλιστα πολύ περισσότερο από αντίστοιχου στυλ (και τιμής) σε γυάλινη φιάλη.

Η Garnacha Old Vines είναι πολύ ζουμερή και σαρκώδης (φωτογραφία: wearecraftrepublic.co.uk).

Αυτά τα κρασιά δεν προορίζονται για παλαίωση (για ευνόητους λόγους) και το πλάνο είναι να καταναλώνονται φρέσκα.

Για παράδειγμα βρήκα μια Garnacha Old Vines πολύ ζουμερή και σαρκώδης, με τον πιπεράτο και φραουλένιο χαρακτήρα της και αρκετό σώμα, που άνετα την έπινα σε καλοκαιρινό bbq παρέα με φίλους.  Παράλληλα, έχετε στο μυαλό σας πως αυτά τα κρασιά δεν προορίζονται για παλαίωση (για ευνόητους λόγους) και το πλάνο είναι να καταναλώνονται φρέσκα. Φυσικά και δεν είναι όλα το ίδιο και αυτό ισχύει παντού, πρέπει να ξέρετε που να ψάξετε.

Στο Λονδίνο οι επιλογές είναι πλέον πάρα πολλές τόσο από άποψη χώρας όσο και ποικιλίας ή στυλ. Κάποια δειλά δειλά κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα και πιστεύω πως αν τα ψάξετε μπορείτε να τα βρείτε και online. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα από αυτά που βρήκα εγώ για να έχετε μια ιδέα (και όταν θα έρθουν Ελλάδα θα είστε πολύ μπροστά).

Πολύ ενδιαφέρον και απολαυστικό είναι το Canned Wine & Co Viognier (φωτογραφία: cannedwine.co).

Λοιπόν, από λευκά βρήκα πολύ ενδιαφέροντα και απολαυστικά το Small but perfectly formed Sauvignon Blanc και το Canned Wine & Co Viognier. Από ροζέ το Nice Pale Rose είναι ακριβώς αυτό που υπόσχεται ενώ το Mirabeau Pret-a- porter είναι από το γνωστό οινοποιείο της Προβηγκίας και με αντίστοιχο στυλ.

The Uncommon Eleanor Bubbly Rose. Η αφρώδης εκδοχή (φωτογραφία: parrystipples.com).

Έχουμε και αφρώδη όπως το εγγλέζικο ροζέ The Uncommon Eleanor Bubbly Rose, από Pinot Noir και Pinot Meunier.  Από κόκκινα η Garnacha που αναφέρω πιο πάνω είναι της Canned Wine & Co ενώ το Château des Moriers Miss Vicky ‘O Joie’ Fleurie είναι ένα ζουμπουρλούδικο Beaujolais που εύκολα θα έπινα σε κάποια ταράτσα παρέα με sashimi τόνου.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιατί δεν πρέπει να σνομπάρουμε τα βαθύχρωμα ροζέ;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top