Freddo espresso ή cappuccino; Ειδικά το καλοκαίρι και τους δύο.

Το freddo espresso είναι πλέον επισήμως το αγαπημένο καλοκαιρινό ρόφημα των Ελλήνων: μαζί στη δουλειά, μαζί στην παραλία, μαζί και στο σπίτι, ο καφές αυτός έχει εγκλιματιστεί στα καθ’ ημάς ως η ιδανική θερινή εκδοχή του κλασικού ιταλικού καφέ. Πώς θα απολαύσουμε όμως τον ιδανικό Costa Coffee freddo όταν δεν έχουμε δίπλα μας έναν έμπειρο barista να μας τον ετοιμάσει; Κανένα άγχος!

Το Andro συνάντησε τους Coffee Experts του Costa Coffee, Σάββα Πετρούτσο και Στάθη Κορέμτα.

Το Andro βρέθηκε για εσάς στο υπερσύγχρονο Εxperience Center της Coca Cola στην Κηφισιά και συνάντησε τους Coffee Experts του Costa Coffee στο χώρο τους για να μας δώσουν τα μυστικά για να φτιάξουμε τον τέλειο Costa Coffee Freddo.

Ποιοι είναι οι οικοδεσπότες μας; Ο Σάββας Πετρούτσος και ο Στάθης Κορέμτας είναι δύο εραστές και ειδήμονες του καλού καφέ, που διακρίθηκαν ως κορυφαίοι Έλληνες baristi σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Είναι ο νους και η καρδιά του Costa Coffee και φυσικά παίζουν τον freddo στα δάχτυλα.

Μοιράζονται μαζί μας τη γνώση τους με την ίδια ευχαρίστηση που μοιράζονται μια ιστορία γύρω από ένα φλιτζάνι καφέ. Είτε έχουμε οικιακή μηχανή αλεσμένου espresso, είτε χρησιμοποιούμε κάψουλες, ακολουθώντας τις οδηγίες τους μπορούμε άνετα να φτιάξουμε μόνοι μας freddo στο σπίτι.

Ζυγίστε περίπου 12 gr αλεσμένου Costa Coffee, που είναι μία ιδανική ποσότητα για να φτιάξετε έναν καλό φreddo.

Τα χαρμάνια του Costa Coffee εγγυώνται τις καλύτερες προδιαγραφές, καλύπτοντας όλες τις προτιμήσεις.

Ξεκινώντας με την μηχανή αλεσμένου espresso, η οικιακή παρασκευή του freddo μπορεί να είναι – ανάλογα πώς το βλέπει κανείς – μία ιεροτελεστία ή μία γρήγορη και απλή υπόθεση. Για τους δύο Coffee Experts νομίζω ότι είναι και τα δύο ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία ξεκινάει με την επιλογή ενός αλεσμένου καφέ. Τα χαρμάνια του Costa Coffee εγγυώνται τις καλύτερες προδιαγραφές, καλύπτοντας όλες τις προτιμήσεις.

Η ποσότητα για έναν μονό espresso είναι 6g, και ο καλός freddo ξεκινάει σαν ένας διπλός espresso doppio (διπλός).

Υπάρχει το στρογγυλό και γεμάτο Signature Βlend, είτε σε Medium είτε σε Dark Roast (πιο έντονα καβουρδισμένο), το 100% Arabica Bright blend (φρουτώδες με γεύση εσπεριδοειδών), το Colombian Roast (επίσης 100% Arabica, single origin με ποικιλίες αποκλειστικά από την Κολομβία, με γεύσεις από κόκκινα φρούτα που προσφέρουν ιδιαιτερότητα στον συγκεκριμένο κωδικό), και φυσικά Decaf για όποιον θέλει καφέ χωρίς καφεΐνη.

Ο Σάββας Πετρούτσος και ο Στάθης Κορέμτας είναι δύο εραστές και ειδήμονες του καλού καφέ, που διακρίθηκαν ως κορυφαίοι Έλληνες baristi σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Εάν σας αρέσουν οι πιο κλασικές γεύσεις, μπορείτε να ακολουθήσετε τον Σάββα και να διαλέξετε το Signature Blend Medium, που είναι το γευστικό juste milieu. Εάν ακολουθείτε το δημοφιλές trend της οξύτητας, τότε ο Στάθης σας προτείνει το Bright blend, που τονίζει αυτή ακριβώς τη γευστική περιοχή. Εάν δεν έχετε ήδη κάποιο αγαπημένο χαρμάνι, η συσκευασία του καθενός περιγράφει αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους. Διαβάστε τα προσεκτικά για να επιλέξετε εύκολα.

Εν τω μεταξύ έχουμε ήδη βάλει σε λειτουργία την εσπρεσιέρα και περιμένουμε να φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία το νερό. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Καθαρίστε λοιπόν καλά με μία στεγνή πετσέτα το κλείστρο από τυχόν υγρασία και υπολείμματα από προηγούμενη χρήση, αφήστε να τρέξει λίγο ζεστό νερό (flush) χωρίς κλείστρο,  και συγκεντρωθείτε για να κάνετε έστω και μία φορά μία μικρή άσκηση ακριβείας: ζυγίστε περίπου 12 gr αλεσμένου espresso Costa Coffee, που είναι μία ιδανική ποσότητα για να φτιάξετε έναν freddo espresso.

Προσοχή πάντα στην ποσότητα του καφέ.

Κατά πάσα πιθανότητα, (δηλαδή θα είναι λίγο περίεργο να μη συμβεί) θα είναι ακριβώς η ποσότητα που χρειάζεται για να γεμίσει το κλείστρο της εσπρεσιέρας, καθώς οι περισσότερες οικιακές συσκευές παρασκευής espresso είναι φτιαγμένες για να δέχονται αυτή την ποσότητα και να τη μοιράζουν σε δυο φλιτζανάκια. Όπως λοιπόν έχετε ήδη υποψιαστεί ο καλός freddo espresso ξεκινάει σαν ένας καλός espresso doppio (διπλός).

Στον ζεστό ακόμα διπλό espresso σας θα προσθέσετε τη ζάχαρη που επιθυμείτε.

Όχι δεν απαγορεύεται να το κάνετε και με μονό, αλλά ναι, το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι με διπλή ποσότητα από ό,τι με ένα μονό espresso. Σε αυτό το σημείο επιμένουν και οι δύο σχεδόν με άγχος ότι το κατάλαβα. Ο καλός freddo γίνεται με διπλή δόση. Και αυτοί που θέλουν ένα πιο ελαφρύ ρόφημα, αναρωτιέμαι δυνατά. Σε αυτή την περίπτωση και ένα μονό θα κάνει. Σε κάθε περίπτωση, πατήστε καλά τον καφέ με το πατητήρι, τοποθετήστε το κλείστρο στην υποδοχή και ξεκινήστε την εκχύλιση – εδώ μου μαθαίνουν και λίγη ορολογία. Αφήστε το νερό να τρέξει μέχρι να γεμίσει περίπου 40 ml στο φλιτζάνι.

Και πώς ξέρετε ότι είναι 40ml; Αρχκά θα εξοπλιστείτε με έναν μικρό δοσομετρητή που έχει χαραγμένη την ποσότητα στη εσωτερική του επιφάνεια, και σιγά σιγά θα μάθετε να το υπολογίζετε με το μάτι.  Στη συνέχεια θα προσθέσετε τη ζάχαρη που επιθυμείτε όσο ο καφές είναι ακόμα ζεστός, διότι βέβαια μόλις παγώσει οι κρύσταλλοι δεν θα διαλύονται πλέον και το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον δυσάρεστο.

Στη συνέχεια στον ζεστό ακόμα διπλό espresso σας θα προσθέσετε τη ζάχαρη που επιθυμείτε. Πιθανότατα να πίνετε τον espresso σας σκέτο, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, επειδή όταν παγώσει θα γίνει λίγο πιο μικρός από ό,τι όταν τον πίνετε ζεστό, καλό είναι να προσθέσετε έστω και λίγη ζάχαρη, τη μύτη ενός μικρού κουταλιού για να σπάσει την πικράδα. Θα πρέπει να το βάλετε όμως σε αυτήν τη φάση που είναι ζεστός, διότι βέβαια μόλις παγώσει οι κρύσταλλοι δεν θα διαλύονται πλέον και το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον δυσάρεστο.

Αν βρίσκεστε σε ταξίδι είναι πολύ πιθανόν το δωμάτιό σας να έχει μηχανή espresso, οπότε φροντίστε να έχετε τις κάψουλες μαζί σας.

Αν βέβαια προτιμάτε την αυτοματοποίηση, μπορείτε να ετοιμάσετε τον καφέ με κάψουλες Costa Coffee. Υπάρχουν επτά διαφορετικές επιλογές: Signature blend espresso, Signature blend lungo, Colombian roast, Bright blend, Lively blend ristretto, Warming blend lungo, και Decaf. Σε αυτή την περίπτωση όμως, επειδή είπαμε ότι χρειάζεται διπλή ποσότητα, μην παραλείψετε να χρησιμοποιήσετε δύο κάψουλες για να φτιάξετε έναν διπλό espresso.

Έτοιμος, αρωματικός και δροσιστικός.

Φυσικά αν βρίσκεστε σε ταξίδι είναι πολύ πιθανόν το δωμάτιό σας να έχει μηχανή espresso, οπότε φροντίστε να έχετε τις κάψουλες μαζί σας· παρά το εκτενές δίκτυο πωλήσεων, δεν χρειάζεται να ψάχνετε την τελευταία στιγμή, και μην επαφίεστε στην ιδέα ότι οι κάψουλες του ξενοδοχείου θα είναι οπωσδήποτε της αρεσκείας σας.

Σε αυτό και οι δύο τους επιμένουν. “Όταν ταξιδεύω, λέει ο Στάθης, παλαιότερα δηλαδή, η αναζήτηση καλού καφέ συχνά αποτελούσε μια μικρή πρόκληση. Κάθε φορά που παράγγελνα έναν καφέ, ήμουν πάντα λίγο απογοητευμένος αν δεν ήταν ακριβώς όπως τον αγαπώ. Οπότε αποφάσισα να… πάρω την τύχη στα χέρια μου και να μην την αφήνω να καθορίζει αυτή την πιο αγαπημένη απόλαυσή μου. Σε κάθε ταξίδι μου πλέον θέλω να διασφαλίσω ότι θα πιω τον αγαπημένο μου καφέ άνετα στο ξενοδοχείο, για αυτό αποφάσισα να παίρνω μαζί μου κάψουλες Costa Coffee.” Συμφωνεί και επαυξάνει ο Σάββας: “Μου αρέσει κάθε πρωί να  ξυπνώ γεμάτος ενθουσιασμό για τον καφέ που πρόκειται να απολαύσω”.

Εάν δεν έχετε ηλεκτρική φραπεδιέρα θα φτιάξετε τον freddo σε ένα shaker όπως αυτά που φτιάχνουν τα κοκτέιλ.

Αλλά τώρα επιστρέφουμε από το νοερό μας ταξίδι για να φτάσουμε πλέον στην κρίσιμη φάση της φρεντοποίησης, ήτοι παγώματος Εάν έχετε έναν ηλεκτρικό αναδευτήρα (κοινώς φραπεδιέρα), είναι ό,τι πρέπει. Βάλτε τον καφέ σας και μερικά παγάκια (2-3 είναι αρκετά) και χτυπήστε μέχρι να γίνει αυτή η ωραία κρέμα και να παγώσει το ρόφημα από την επαφή με τα παγάκια. Σερβίρουμε σουρώνοντας τον πάγο που έχουμε χτυπήσει τον espresso και σερβίρουμε σε ένα ποτήρι με 4 – 5 παγάκια: ο freddo σας είναι έτοιμος.

Προσοχή: δεν σερβίρουμε τον χτυπημένο πάγο, διότι λόγω του μικρότερου μεγέθους θα λιώσει πιο γρήγορα και θα αραιώσει το ρόφημα μας. Εάν πάλι δεν έχετε ηλεκτρική φραπεδιέρα, δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεστε, θα το φτιάξετε σε ένα shaker όπως αυτά που φτιάχνουν τα κοκτέιλ. Να προσθέσω, παρεμπιπτόντως, σε όλα αυτά τα χρήσιμα και την άχρηστη γνώση της ημέρας: στην Ιταλία ο καφές που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία ονομάζεται σεϊκεράτο.

Αν θέλετε να τον κάνετε freddo cappuccino θα προσθέσατε φυσικά και το χτυπημένο αφρόγαλα. Ιδανική ποσότητα είναι τα 60 γραμμάρια γάλακτος με λίγα λιπαρά. Χτυπήστε το γάλα στη φραπεδιέρα με τον πάγο μέχρι να δέσει και να κάνει την κρέμα του και στη συνέχεια απλώστε απαλά επάνω στην επιφάνεια του καφέ, έχοντας προβλέψει το αντίστοιχα ψηλό ποτήρι.

Αυτό ήταν, είστε έτοιμοι, απολαύστε ξέγνοιαστα.

 

Διαβάστε ακόμα: Espresso tonic και άλλα αρωματικά «κόλπα», με κάψουλες Costa Coffee.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top