Πρώτη ματιά στο αθηναϊκό «From Paris»: από την τυροκομική Γαλλία με αγάπη

Δεν είναι ένα απλό τυράδικο, αλλά μια μπουτίκ εξαιρετικών προϊόντων από τη Γαλλία. Η Θέμις Φούλια μάς ξεναγεί στο νέο κατάστημα που άνοιξε στην Αγία Παρασκευή. Είναι η φρομαζερί που «τιμούν» ήδη οι Γάλλοι που ζουν στη χώρα μας -κι αυτοί κάτι ξέρουν.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 

Ο Cyril και η Sylvie έχουν διαλέξει τα καλύτερα τυριά της Γαλλίας για εμάς.

Επιστρέφεις συχνά από το γραφείο μέσω της οδού Κλεισθένους, στην Αγία Παρασκευή. Το φανάρι στη διασταύρωση Κλεισθένους και Ακροπόλεως σε πιάνει 9 στις 10 φορές, ακόμα και τον Αύγουστο. Χαζεύεις έξω μέχρι να ανάψει πράσινο, δεξιά έχει ένα ξενοίκιαστο γωνιακό χώρο που περιμένει να νοικιαστεί και που μάλλον θα εμπορεύεται κάτι που μάλλον δε σε αφορά άμεσα, σωληνώσεις καλοριφέρ, ταπετσαρίες αυτοκινήτου, πόμολα…

Το φανάρι σε πιάνει μια ημέρα του Αυγούστου. Έχει τοποθετηθεί ένα υφασμάτινο σκίαστρο, με το ωραίο logo FROM PARIS και σήμα κάτι που μοιάζει με πολύτιμο λίθο αλλά και με κομμάτι τυριού. Κάπου πάει το μυαλό σου…

Αξίζει να δοκιμάσετε το emmental από τη Σαβοΐα.

5 Σεπτεμβρίου, το κατάστημα έχει ανοίξει, με καλεί το γαστρονομικό καθήκον, σπεύδω.

Σκληρά κίτρινα, κρεμώδη κι άλλα με μετρίως μαλακή υφή. Στο From Paris θα τα βρεις όλα.

Μπαίνοντας στο FROM PARIS αντικρίζεις μια μεγάλη ποικιλία γαλλικών τυριών, προερχομένων από την περιοχή της Λυών, τυριά διαφόρων μεγεθών, υφών, τιμών και σχημάτων (υπάρχει και τυράκι σε σχήμα καρδιάς! – Neufchâtel Fermier).  Και υπάρχει κάτι για κάθε γούστο, σκληρά γαλλικά κίτρινα τυριά (Cantal, Compte, Mimolette, Gouda καπνιστό), κάποια με μετρίως μαλακή υφή, (Morbier, St Hectaire) και κάποια κρεμώδη (Camembert, Brie, Reblochon κλπ).

Tυριά διαφόρων μεγεθών, υφών, τιμών και σχημάτων. Εδώ ένα βουτυράτο μπλε από την Auvergne.

Στην πρώτη- αλλά σίγουρα όχι τελευταία- επίσκεψη στο FROM PARIS, έπαιξα σχετικώς εκ του ασφαλούς, επιλέγοντας ένα από τα SOS, δηλαδή ένα από τα λίγα του οποίου γνώριζα την ονομασία, ήτοι το camembert, ένα bleu d’auvergne (ήθελα να είχα και στο χωριό μου bleu d’Auvergne) και ένα St Marcellin, ένα μικρούλι κρεμώδες, ιδανική περίπτωση για να ξεκινήσεις τη σχέση σου με τα Γαλλικά τυριά στη σωστή βάση, χωρίς να τρομάξεις με έντονες γεύσεις, έντονες οσμές.

Neufchâtel Fermier: το τυρί που έχει σχήμα καρδιάς!

Ορισμένα είδη, όπως τα κατσικίσια St Maur, Poivre d’Ane, Picodon, πωλούνται με κομμάτι, λόγω μεγέθους, ενώ σε κάποια, λίγο μεγαλύτερα όπως το camembert, μπορείς να ζητήσεις μισό κομμάτι. Τα ωραία αυτά τυράκια τυλίγονται στα ωραία αυτά λευκά χαρτάκια που σου τα τυλίγουν και στη Γαλλία, όταν ψωνίζεις από fromagerie και μπαίνουν στην πάρα πολύ κομψή χάρτινη σακούλα ώμου που σου μένει μετά και λυπάσαι να τη χρησιμοποιήσεις για άλλα πράγματα για να μην την χαλάσεις.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς έμπειρος γνώστης για να δοκιμάσει τα εκλεκτά τυριά του μαγαζιού.

Δε χρειάζεται να είναι κανείς μύστης των Γαλλικών τυριών για να επισκεφθεί και να δοκιμάσει ό,τι του γυαλίσει. Ούτε βέβαια σας εξετάζει κανείς στα ονόματά τους. Επίσης όλα τα γαλλικά τυριά δεν ‘μυρίζουν’ το ίδιο, αν αυτό τρομάζει και αποτρέπει κάποιους. Ρώτησα την ιδιοκτήτρια ποια είναι τα πιο ‘μυρωδάτα’, υπάρχουν και τέτοια στο FROM PARIS και φυσικά θα τα τιμήσω. Βέβαια ίσως χρειαστεί ομόφωνη συναίνεση της οικογένειας για να δεχθούν όλοι να μπουν στο κοινό ψυγείο του νοικοκυριού.

Mουστάρδες, τουρσιά και άλλα είδη από τη Γαλλία δεν λείπουν από το κατάστημα.

Εκτός των τυριών, στο FROM PARIS, θα βρει κανείς chutney, μουστάρδες, κρασιά, όλα γαλλικής προέλευσης, τα οποία θα ολοκληρώσουν και θα απογειώσουν τη γευστική εμπειρία. Και αν νιώθετε έτοιμοι και για γαλλικό αληθινό βουτυράκι, από αυτά που αν δε σε έβλεπε κανείς, αφού το εισπνεύσεις, θα το έτρωγες και σκέτο, έχει και από αυτό, σε ανάλατη και σε αλατισμένη έκδοση.

Οι σαμπάνιες έχουν τιμητική τους θέση.

Με μια στάση για φρέσκο ψωμί, έφτασα στο σπίτι, τα τυριά είχαν την ιδανική θερμοκρασία για κατανάλωση και με κόπο κρατήθηκα να μην τα τελειώσω και τα τρία και να φυλάξω ένα αξιοπρεπές κομματάκι και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Αν πας στο FROM PARIS μια φορά, είναι σίγουρο πως θα ξαναπάς.

Ξεχώρισα το Bleu d’Auvergne και αυτό μου δημιουργεί το εξής πρόβλημα: ενώ έχω αποφασίσει κάθε φορά που θα πηγαίνω, να ψωνίζω νέα είδη τυριών, έτσι ώστε σύντομα να τα έχω δοκιμάσει όλα, τώρα, είμαι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να αγοράζω, εκτός από τα νέα είδη, και λίγο Bleu d’auvergne, γιατί θα είναι κρίμα να έχω πάει εκεί και να μην το έχω ξαναγοράσει.

 

Διαβάστε ακόμα: Στο νέο ζαχαροπλαστείο της Feyrouz, το βουτυράτο άρωμα της Ανατολής σε αρπάζει από τη μύτη.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο πελάτης θα «μπλέκεται» στα πόδια των μαγείρων, το μενού θα αλλάζει καθημερινά, ενώ το μαγαζί θα φτιάχνει δικά του παγωτά, τυριά και μπίρες. Το νέο εστιατόριο του γνωστού σεφ ανοίγει την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου και έχει κάτι παραπάνω από γαστρονομικό ενδιαφέρον. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το νέο εστιατόριο στην οδό Χάρητος 43 κερδίζει τις εντυπώσεις προτείνοντας έναν γευστικό κατάλογο γύρω από ένα ξεκάθαρο ελληνικό χρώμα. Γράφει ο Δημήτρης Κιουσόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο ιδιοκτήτης του βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου Hytra μοιράζεται μαζί μας την αγάπη του για τον καφέ και τις Taf εμπειρίες του. Υπογραμμίζει, δε, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας ως προς την κουλτούρα του καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τα «Άγραφα» είναι μαγαζί που αποπνέει σεβεντίλα, στέκι για φοιτητές και διαβάτες της πλατείας, γράφει η Γεωργία Δρακάκη. Οσο για το σουβλάκι, ετοιμαστείτε για τίμιο κρέας, τομάτα του κρατάει στο δόντι και το όλον τυλιγμένο σε πίτα λαδερή τόσο-όσο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close