Ο single origin καφές illy Guatemala, διακρίνεται για την εξαιρετικά ισορροπημένη και στρογγυλή γεύση του. Eδώ, «ποζάρει» στον φακό του Andro, στο espresso bar Ελεφίν, στον Πειραιά.

Καθώς οι πόλεις φορούν τα φωτεινά τους λαμπιόνια για τις γιορτές, ο δρόμος με έβγαλε στον Πειραιά. Στην Ηρώων Πολυτεχνείου, λίγο πιο κάτω από το Δημοτικό Θέατρο, όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, στην γιορτινή ατμόσφαιρα συμμετέχει το Έλεφιν. Έλεφιν σημαίνει Ελέφαντας και είναι ένα νέο industrial εσπρέσσο μπαρ με μεγάλη τζαμαρία, που «κατεβάζει» το κέντρο του Πειραιά μέχρι την περιοχή Βρυώνη. Εκεί, κατεβαίνω και παίρνω τον πρώτο μου freddo εσπρέσσο illy single origin Guatemala.

Ο πρώτος εσπρέσσο της ημέρας αξίζει να είναι ένας single origin illy Guatemala. Και οι επόμενοι, φυσικά… Mπορείτε να τους γευτείτε στο espresso bar Ελεφίν, στον Πειραιά.

Στη συνέχεια με μια ελαφρά κυκλική διαδρομή μπορώ να κατηφορίσω μέχρι την οδό Αλκιβιάδου και να συνεχίσω μέχρι τη διασταύρωση των οδών Οδυσσέα Ανδρούτσου και Διός Σωτήρος, που είναι ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος. Λίγο παραχωμένο σε μια γοητευτική κόγχη στο 159 της Ανδρούτσου, βρίσκεται το Bon Vivant, ένα πολύ cozy καφέ όπου, επειδή έχει περάσει αρκετή ώρα, μπορώ να πιώ τον δεύτερο καφέ της ημέρας. Και επειδή είμαι στο τέλος της διαδρομής μου και η ώρα είναι ήσυχη, μπορώ να μιλήσω με τον barista σε βάθος για τα μυστικά αυτού του ιδιαίτερου καφέ, illy Guatemala,  γνωστό για τη στρογγυλή γεύση και σταθερότητά του επειδή πρόκειται για blend. Συνήθως οι καφέδες αυτής της κατηγορίας έχουν απρόσμενα όξινη γεύση, με την οποία εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε  και τόσο εξοικειωμένοι.

Χάρμα οφθαλμών και γεύσης.

Η Γουατεμάλα, η Βραζιλία και η Αιθιοπία είναι οι τρεις single origin προτάσεις καφέ illy, πάντα 100% Αrabica. Για τη δημιουργία αυτών των καφέδων η εταιρεία πραγματοποιεί καταρχήν μια σοβαρή επένδυση στο πεδίο: Οι κατάλληλες φάρμες επιλέγονται για τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες τους και ο καφές καλλιεργείται με συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές, ώστε να δώσει τον ιδανικό καρπό.

Αφήστε την επίγευση του single origin καφέ Guatemala να παραμείνει στο στόμα.

Στη συνέχεια ο καρπός συλλέγεται και τυγχάνει της πρέπουσας επεξεργασίας και ανάμιξης, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα ποιοτικό –μοναδικής προελεύσεως «χαρμάνι», αφού το επίπεδο παγκόσμιας ζήτησης δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με παραγωγή single estate. Όμως δίνεται η δέουσα προσοχή, έτσι ώστε να υπάρχει ένα άκρως ποιοτικό προϊόν και μια αναγνωρίσιμη γεύση σε επίπεδο χώρας προέλευσης.

Διαπεραστικό άρωμα και πλούσιο καϊμάκι. Να τι μπορείς να βρεις -μεταξύ άλλων- στον μονοποικιλιακό αράμπικα Guatemala της illycaffè. Θα τον βρείτε στο Ramon στην Αγία Παρασκευή.

Ο καφές illy Guatemala διακρίνεται για την εξαιρετικά ισορροπημένη και στρογγυλή γεύση, τα μεθυστικά αρώματα και την επίγευση που διαρκεί.

Από τις τρεις προελεύσεις, ο καφές Guatemala διακρίνεται για την εξαιρετικά ισορροπημένη και στρογγυλή γεύση, τα μεθυστικά αρώματα την γεύση από bitter σοκολάτα και την επίγευση που διαρκεί. Στο τελευταίο θα επιμείνω και εγώ λίγο περισσότερο: στην επόμενη επίσκεψη σας στο αγαπημένο σας στέκι με illy, πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν τον καφέ για να ενυδατωθείτε, και έπειτα συγκρατηθείτε και μην πιείτε νερό αμέσως μετά το εσπρέσσο σας. Αντίθετα, αφήστε την επίγευση του illy single origin Guatemala να παραμείνει στο στόμα. Για αρκετή ώρα μετά θα νιώθετε ακόμα την ευχάριστη γευστική ανάμνηση.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημάνουμε o καφές Guatemala illy είναι ο μόνος από τους τρεις καφέδες που αυτή τη στιγμή διατίθεται στην καινοτόμα επαγγελματική συσκευασία καφέ 1.5 kg υπό πίεση. Και γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρει αυτό; Ίσως αναρωτηθείτε ευλόγως.

H illycaffè περίπου ανά δεκαετία βελτιώνει τη συγκεκριμένη συσκευασία μιας και κάθε νέα έκδοση συσκευασίας είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας.

Ας δούμε την χημική πλευρά της εξίσωσης: Σαν το μπουμπούκι που ανθίζει σε τέλειο άνθος και έπειτα σταδιακά μαραίνεται, έτσι και ο κόκκος του καφέ έχει μια στιγμή ιδανικής απόδοσης, μετά από την οποία φθίνει το άρωμα και η γεύση του χάνει την αρχική της φρεσκάδα.

Ασφαλώς σε ένα εσπρέσο μπαρ με ικανή κίνηση μπορεί κανείς να ελπίζει ότι κάθε συσκευασία θα καταναλωθεί αρκετά νωρίς σε σχέση με την ημερομηνία παραγωγής και αρκετά γρήγορα από τη στιγμή που θα αφαιρεθεί το προστατευτικό κάλυμμα της αεροστεγούς συσκευασίας, έτσι ώστε ο καφές να μην προλάβει να αλλοιωθεί αισθητά από την επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.

Για τους αρτίστες του καφέ. Στο Tailor’ s House στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης ξέρουν από καλό καφέ.

Αντί όμως να αρκεστεί στην προσμονή της ταχείας κατανάλωσης και στην απουσία καλλιεργημένου αισθητηρίου από τον πελάτη, η μάρκα illy προτίμησε μια διαφορετική προσέγγιση, δηλαδή να βρει μια πραγματική λύση για το πρόβλημα, και αυτό συνέβη ήδη από το 1934 με τη δημιουργία του δοχείου συντήρησης του καφέ υπό πίεση, που αποτέλεσε την 2η από τις 7 ριζοσπαστικές καινοτομίες  που σχετίζονται με την παρασκευή, επιλογή  και δοκιμή του καφέ.

Στη συσκευασία (μεταλλικό βαρελάκι) τoυ καφέ illy ο καβουρδισμένος καφές προστατεύεται από τους δύο εχθρούς του, το οξυγόνο και την υγρασία.

Το δοχείο γεμίζεται με τους διαλεχτούς κόκκους καφέ illy, σφραγίζεται ερμητικά και στη συνέχεια αφαιρείται  ο αέρας. Το σκηνικό στο Tailor’ s House στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης προδιαθέτει ευχάριστα.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα όπου το δοχείο γεμίζει με διαλεχτούς κόκκους καφέ illy, σφραγίζεται ερμητικά και στη συνέχεια αφαιρείται  ο αέρας και εισάγεται άζωτο σε πίεση μεγαλύτερη της ατμοσφαιρικής. Έτσι οι κόκκοι διατηρούνται υπό πίεση, τα αρώματα προσκολλώνται στα έλαια του καφέ (aroma binding) με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται πιο αργά και ο καφές να διατηρείται φρέσκος στο συγκεκριμένο δοχείο και ιδιαίτερα αρωματικός έως και 3 χρόνια.

Τα αρώματα του μονοποικιλιακού illy Guatemala θριαμβεύουν τη στιγμή της έκλυσης.

H illycaffè περίπου ανά δεκαετία βελτιώνει τη συγκεκριμένη συσκευασία μιας και κάθε νέα έκδοση συσκευασίας είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας. Η  τελευταία αλλαγή έγινε το 2017. Χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία seaming (μεταλλική ραφή) στην πιο εξελιγμένη εκδοχή της για άριστη διατήρηση της γεύσης και την ενίσχυση των αρωμάτων. Πέρα από κάθε αμφιβολία, η τρέχουσα συσκευασία είναι ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η τεχνολογία σε επίπεδο συσκευασίας. Και η βελτιωμένη αυτή συσκευασία είναι νομικά κατοχυρωμένη και μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Ernesto Illy συνήθιζε να λέει πως: «Η καινοτομία είναι ανυπακοή στην υπηρεσία ενός θετικού αποτελέσματος».

Είναι εύκολο να αναγνωρίσετε το εσπρέσσο μπαρ που χρησιμοποιεί σωστά τη συσκευασία υπό πίεση για να εξασφαλίσει την άριστη συντήρηση για τον καφέ του. Έχει όψη που θυμίζει ανάποδη οβίδα ή βιομηχανικό σιλό (και είναι ένα βιομηχανικά εξελιγμένο προϊόν) που προσαρμόζεται κατευθείαν επάνω στον μύλο καφέ. Χάνεται βέβαια η ωραία εικόνα των κόκκων που συνεχώς μειώνονται στη διάφανη χοάνη και η οσμή που αναδύεται από το μηχάνημα τη στιγμή που αλέθει τον καφέ, όμως κερδίζεται η διατήρηση της αιώνιας νεότητας του κόκκου μέχρι τη στιγμή που θα συντριβεί στα μαχαίρια του καφεκοπτείου και η συμπύκνωση των αρωμάτων στο φλιτζάνι σας.

Αρκετοί θεωρούν ότι σε αυτούς τους καφέδες σαν τον Guatemala illy, μια γεμάτη δόση αναδεικνύει αισθητά τα αρώματα και επενδύουν σε αυτά τα λίγο περισσότερα γραμμάρια. Ενας παγωμένος espresso όπως θα σας τον σερβίρουν στο Ramon, στην Αγία Παρασκευή.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι όπου σερβίρεται ο illy Guatemala και οι υπόλοιπες προτάσεις (Αιθιοπία, Βραζιλία) στη διαφορετική συσκευασία των 250 γρ. δεν είναι καλός. Κάθε άλλο. Δεν θα ισχυριστώ καν ότι αν κάνουμε μια τυφλή δοκιμή illy Guatemala που προέρχονται από την ειδική συσκευασία και την απλή θα καταλάβει κάποιος εύκολα τη διαφορά (αλλά ούτε θα ισχυριστώ ότι δεν θα την καταλάβει). Είναι όμως σίγουρο ότι αναγκαστικά μετά το άνοιγμα της μικρότερης συσκευασίας κάθε στιγμή που περνά οξειδώνει από λίγο τον καφέ, αφαιρώντας το μικρό ποσοστό ευχαρίστησης που αντιστοιχεί σε κάθε πρόοδο της οξείδωσης.

Για καφέ on the go στο Ramon.

Όμως όταν κάποιος έχει αποφασίσει ότι θέλει να τα κάνει όλα σωστά, δηλαδή να προμηθευτεί τον καφέ μοναδικής γεωγραφικής προελεύσεως, να τον αλέσει σωστά, να βάλει τόσο καφέ όσο χρειάζεται στην κάθε δόση (αρκετοί θεωρούν ότι σε αυτούς τους καφέδες μια γεμάτη δόση αναδεικνύει αισθητά τα αρώματα και επενδύουν σε αυτά τα λίγο περισσότερα γραμμάρια), να έχει καλά συντηρημένη και ρυθμισμένη τη μηχανή του, τότε η συσκευασία illy Guatemala 1.5 κιλoύ είναι μια συνειδητή επιλογή για τελειομανείς baristi.

Αυτόν τον καφέ πρέπει να τον δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Αν βρεθείτε στο Elefin να το έχετε κατά νου.

Είτε προέρχεται από το κουτάκι των 250 γραμμαρίων ή την επαγγελματική συσκευασία του 1,5 κιλού, τον illy Guatemala μπορείτε να τον απολαύσετε σε πολλά εσπρέσσο μπαρ της Αττικής.

Δύο ακόμα καλές επιλογές για να δοκιμάσετε τον illy είναι το Tailor’ s House στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης και το Ramon στην Αγία Παρασκευή.

Χάρις στην ειδική συσκευασία αεροστεγούς αζώτου, ο καφές αποφεύγει την επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα και διατηρείται σε άριστη κατάσταση για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Εκτός από τα δύο μαγαζιά που επισκέφτηκα στον Πειραιά, άλλες δυο καλές επιλογές είναι το Tailor’ s House στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας, ενώ βορειότερα υπάρχει το Ramon Brunch Project στην Αγία Παρασκευή, (Παπαρρηγοπούλου 69), ένα ιδιαίτερα ψαγμένο μαγαζί  με φοβερό brunch, γνωστό και ως ένα από τα καλύτερα on the go spots. Αν περάσετε, θα σας τραβήξει το άρωμα του καφέ από τη μύτη.

 

Διαβάστε ακόμα: Απολαμβάνουμε καφέ illy με φιλικό «αποτύπωμα» στο περιβάλλον.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top