Yπάρχουν τρόπο για να δροσίζετε το κρασί σας άμεσα (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Το ξέρω πως σας έχει συμβεί πάνω από μια φορά και όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει το θέμα γίνεται όλο και πιο φλέγον. Φτάνετε σπίτι τελευταία στιγμή και περιμένετε κόσμο αλλά το κρασί ήταν εκτός ψυγείου ή συντηρητή και τώρα; Το Chablis δεν πίνεται σίγουρα στους 18 βαθμούς, πως ρίχνουμε τη θερμοκρασία στο ιδανικό (δηλαδή στους 10-12 περίπου); Μην ανησυχείτε υπάρχει λύση και δεν είναι μόνο μια αλλά πολλές, δείτε παρακάτω.

Η πρώτη και βασικότερη είναι να έχετε προμηθευτεί αυτές τις ειδικές παγοκύστες που εφαρμόζουν στη φιάλη και παγώνει σε χρόνο dt. Μπορείτε να τις βρείτε σε όλα σχεδόν τα μαγαζιά με αξεσουάρ για κρασί ή σε ενημερωμένες κάβες. Άπαξ και τις πάρετε τις τοποθετείτε στην κατάψυξη και μετά από 6 ώρες είναι έτοιμες για χρήση.

Παίρνετε μια πετσέτα κουζίνας, την βρέχετε καλά, τη στύβετε να φύγουν τα πολλά νερά και τυλίγετε με αυτή το μπουκάλι σφιχτά.

Για πιο γρήγορα αποτελέσματα, εγώ βάζω το κρασί στην παγοκύστη και μετά όπως είναι στο ψυγείο. Σε περίπου 15 λεπτά είστε έτοιμοι. Ναι, καλά, θα πείτε τώρα, έρχεται το πρόσωπο στο σπίτι Εύα μου, δεν προλαβαίνω, καίγομαι και διαβάζω αυτό το άρθρο στο φανάρι. Και πάλι δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Η vixen είναι εξορισμού πονηρή και έχει λύση. Παίρνετε μια πετσέτα κουζίνας, την βρέχετε καλά, τη στύβετε να φύγουν τα πολλά νερά και τυλίγετε με αυτή το μπουκάλι σφιχτά. Έπειτα βάζετε το φασκιωμένο μπουκάλι στην κατάψυξη για περίπου 20-30 λεπτά και έτοιμο.

Προσοχή: μην το βγάλετε έτσι φασκιωμένο στο τραπέζι, δε χρειάζεται να ξέρει το πρόσωπο όλα τα μυστικά με την πρώτη (και δεν είναι και κομψό εκτός των άλλων). Μια άλλη επιλογή είναι να βάλετε το μπουκάλι σε μια σαμπανιέρα με αρκετό πάγο, νερό και χοντρό αλάτι. Αν δεν έχετε σαμπανιέρα, μη μου σκάτε, μπορείτε να πάρετε μια μεγάλη κατσαρόλα ή λεκάνη. Το σημαντικό είναι το κρασί να καλύπτεται σχεδόν ολόκληρο ή έστω τα 2/3 από τον πάγο και το νερό. Σε μισή ωρίτσα το πολύ θα έχει φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία.

Υπάρχουν και δυο άλλες, πιο hardcore λύσεις για όσους δεν έχουν καμία υπομονή. Η μια είναι να χωρίσετε το κρασί σε μικρότερα δοχεία, πχ ποτήρια πλαστικά και να το βάλετε κατάψυξη για 10 λεπτά. Μετά το επιστρέφετε σε καράφα και σερβίρετε. Η άλλη είναι πιο mild και σχετικά πιο σοφιστικέ αν είστε κάπου στην εξοχή και είναι καλοκαίρι αλλά θα πρέπει να έχετε προνοήσει οπότε δεν ξέρω κατά πόσο συμφέρει. Σε κάθε περίπτωση θα τη μοιραστώ μαζί σας. Βάζετε ρώγες από σταφύλι στην κατάψυξη και τις χρησιμοποιείται αντί για παγάκια στο ποτήρι σας.

Για τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να δροσίζετε τα κρασιά σας μέχρι και 12-14 (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Όταν λέμε πως τα κόκκινα κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου εννοούμε τους 16-18 βαθμούς που είχαν τα κελάρια των chateaux στη Γαλλία, όχι τους 25.

Το αποτέλεσμα είναι το κρασί να δροσιστεί αλλά χωρίς να αραιώσει όπως συμβαίνει στην περίπτωση που θα βάλετε μέσα παγάκια που λιώνουν. Όπως μπορείτε να φανταστείτε αυτές είναι ακραίες λύσεις που δεν προτείνονται για εκείνη την παλαιωμένη Σαντορίνη ή εκείνο το Montrachet του 1998 που το σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας θα έχουν μεγάλη και αρνητική επίδραση στο κρασί. Φαντάζομαι βέβαια πως αν έχετε τέτοια διαμάντια στη συλλογή σας θα έχετε προνοήσει για τη συντήρησή τους σε ιδανικές συνθήκες (βλέπε συντηρητή Liebherr για παράδειγμα) οπότε θα είναι και σε σχετικά καλή θερμοκρασία για σερβίρισμα.

Πριν φτάσετε σε αυτές τις ακραίες λύσεις οφείλω να σας πληροφορήσω πως αρκετές κάβες έχουν φροντίσει και έχουν κάποια λευκά, ροζέ ή αφρώδη στην κατάλληλη θερμοκρασία ώστε να είναι έτοιμα για «χρήση», χωρίς να σπάτε το κεφάλι σας για το πότε ή πως θα παγώσει το κρασί και αν θα αλλοιωθεί από το σοκ της αλλαγής θερμοκρασίας. Οπότε πριν πάτε σπίτι περάστε από μια και κάντε τη δουλειά σας σαν κύριοι.

ΥΓ 1 Εγώ με τον πάγο μέσα στο κρασί δεν τα πάω πολύ καλά. Σκέφτομαι πως τόσο κόπο έκανε το αμπέλι και άλλο τόσο ο παραγωγός για να πάρουμε την πολυπόθητη συμπύκνωση στο ποτήρι μας, οπότε κρίμα δεν είναι να πάει στράφι;

ΥΓ 2  Όταν λέμε πως τα κόκκινα κρασιά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου εννοούμε τους 16-18 βαθμούς που είχαν τα κελάρια των chateaux στη Γαλλία, όχι τους 25 και βάλε που έχει η κουζίνα μου στο Ψυχικό το Μάιο. Για τους καλοκαιρινούς μήνες προτείνω να τα δροσίζετε και περισσότερο (μέχρι και 12-14) γιατί μέχρι να πιείτε το πρώτο ποτήρι θα έχει ζεσταθεί το κρασί.

 

Διαβάστε ακόμα: Εγκώμιο στη Μαλαγουζιά. Γιατί αγαπάμε τη Σταχτοπούτα του ελληνικού αμπελώνα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top