Η Μαλαγουζιά έχει επανέλθει για τα καλά στις μέρες μας. Αυτά τα δέκα εκλεκτά δείγματα θα σας το επιβεβαιώσουν.

Ας πούμε πως η άνοιξη ήρθε επιτέλους, δειλά μεν αλλά ήρθε. Είναι αυτή η εποχή που τα ρούχα αρχίζουν και γίνονται πιο χρωματιστά, η διάθεση ανεβαίνει και αρχίζουμε και πίνουμε πιο αρωματικά λευκά κρασιά που να ταιριάζουν με την εποχή. Ναι, καλά καταλάβατε, κατά Μαλαγουζιά μεριά το πάω.

Η Σταχτοπούτα του ελληνικού αμπελώνα, η ποικιλία που ήταν στα αζήτητα αλλά στο 90 επανήλθε και σκόραρε πανηγυρικά, η Μαλαγουζιά, είναι ίσως συνώνυμο της Άνοιξης. Τα λουλουδάτα αρώματά της και το πληθωρικό φρούτο που παίζει από εσπεριδοειδές μέχρι τροπικό δεν αφήνουν αμφιβολία για αυτό. Πλέον κάθε οινοποιείο έχει και από μια και κάθε γωνιά της Ελλάδας κάνει τη δική της Μαλαγουζιά. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως μπορεί πλέον κανείς να βρει Μαλαγουζιές τόσο διαφορετικές που δε γίνεται να μη βρει κάποια που να του ταιριάζει. Πάμε να τις δούμε;

Tο στυλ της Μαλαγουζιάς θυμίζει ελαφρώς Sauvignon και ταιριάζει καλύτερα με πιάτα της Μεσογειακής κουζίνας.

Οι βορεινές

Τις βορεινές Μαλαγουζιές τις ξεχωρίζω από τις άλλες γιατί λόγω κλίματος έχουν συνήθως τονισμένη οξύτητα, περισσότερο λεμονάτο φρούτο και πιο έντονο το βοτανικό στοιχείο. Είναι το στυλ της Μαλαγουζιάς που θα λέγαμε πως θυμίζει ελαφρώς (το τονίζω το ελαφρώς) Sauvignon και ταιριάζει καλύτερα με πιάτα της Μεσογειακής κουζίνας. Αυτό είναι το στυλ που λατρεύουν όσοι δεν προτιμούν τα πολύ αρωματικά λευκά κρασιά. Ξεκινάω με μια από τις πιο αγαπημένες μου Μαλαγουζιές ever, τη Μαλαγουζιά από το Κτήμα Kitrvs.

H Μαλαγουζιά από το Κτήμα Kitrvs.

Το τρίπτυχο της γεύσης της είναι lime, ροδάκινο, δυόσμος και είναι η Μαλαγουζιά που απολαμβάνω να συνδυάζω με λαχανοντολμάδες ή ντολμαδάκι γιαλαντζί (μου κάνει τρελό comfort combo). Μετά πάμε σε άλλη αγάπη, τη Μαλαγουζιά του Ανατολικού Αμπελώνα. Η τσαχπινιά με το λίγο βαρέλι και τις γηγενείς ζύμες κάνει όλη τη διαφορά. Η Μαλαγουζιά αυτή αποκτά πάχος, όγκο και πολυπλοκότητα και λατρεύει τα λεμονάτα πιάτα. Η συγκεκριμένη θα κατακτήσει ακόμα και εκείνους που δεν αγαπούν τη Μαλαγουζιά (vixen εγγύηση).

Η Μαλαγουζιά από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα.

Μετά έχουμε τη Μαλαγουζιά από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα. Η λογική είναι παρόμοια με αυτή του Ανατολικού όσον αφορά το λίγο βαρελάκι. Η φετινή χρονιά είναι ίσως η καλύτερή της και δεν το λέω μόνο εγώ αλλά και τα χρυσά μεταλλιάκια που έχει αρχίσει να μαζεύει. Τέλος έχουμε τη Μαλαγουζιά Ιατρίδη, μια Μαλαγουζιά που έχει έντονο το ανθικό στοιχείο συνδυασμένο με πράσινα φρούτα και τονισμένη οξύτητα. Αν δεν την έχετε δοκιμάσει χάνετε!

Χρωστάμε τη Μαλαγουζιά στον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και τη Ρωξάνη Μάτσα, ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Οι κλασικές

Η Μαλαγουζιά του Πόρτο Καρράς.

Υπάρχουν κάποιες Μαλαγουζιές που, όπως και να το κάνουμε, θεωρούνται κλασσικές, διαχρονικές. Είναι αυτές που άνοιξαν το χορό για το τρελό Μαλαγουζοπάρτυ που ακολούθησε και διατηρούν σταθερά μια θέση στις προτιμήσεις του κοινού. Πρώτη και καλύτερη η Μαλαγουζιά του Πόρτο Καρράς, η πρώτη Μαλαγουζιά που κυκλοφόρησε το 1994, δια χειρός Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Χρωστάμε τη Μαλαγουζιά στον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και τη Ρωξάνη Μάτσα, ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Η Μαλαγουζιά δια χειρός Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου η Μαλαγουζιά είναι κυρίως βοτανική, με λευκά και πράσινα φρούτα και κρύβει μυστικά που συντελούν στη γοητεία αλλά και στο δυναμικό παλαίωσης της (ναι καλά διαβάσατε και το τονίζω έχοντας δοκιμάσει Μαλαγουζιές 5ετίας που φύσαγαν). Από την άλλη μεριά η Μαλαγουζιά της Ρωξάνης Μάτσα από τα Μεσόγεια έχει πιο γλυκό και ώριμο φρούτο και λιπαρή αίσθηση που την καθιστούν πολύ απολαυστική. Κλείνουμε με την πιο «πρόσφατη» Μαλαγουζιά από τις διαχρονικές, αυτή του Κτήματος Άλφα. Το κοινό τη λατρεύει και ενθουσιάζεται στη θέα της γι’ αυτό και είναι κάθε χρόνο sold out (κάτι σαν Pop Star Μαλαγουζιά θα έλεγε κανείς). Το στυλ της πατάει στα λευκά άνθη, τα βότανα, τα λευκόσαρκα φρούτα και σε μια λεμονάτη, δροσιστική οξύτητα.

Η Μαλαγουζιά Orange Καμκούτη είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο κρασί που μπορεί μάλιστα να σας κάνει να δείτε με άλλο μάτι τα πορτοκαλί κρασιά.

Οι εναλλακτικές

Η Μαλαγουζιά Orange Καμκούτη.

Τόσα διαφορετικά στυλ Μαλαγουζιάς και δε θα είχαμε και μια Μαλαγουζιά Orange; Η Μαλαγουζιά Orange Καμκούτη είναι ένα πολύ καλοφτιαγμένο κρασί αυτής της κατηγορίας, που μπορεί μάλιστα να σας κάνει να δείτε με άλλο μάτι τα πορτοκαλί κρασιά. Τα αρώματα αποξηραμένου βερίκοκου, φλούδας νεραντζιού, κουμκουάτ και χρυσάνθεμου δίνουν ένα κομψό και γαστρονομικό κρασί, ιδανικό για παιδάκια κοτόπουλο με μέλι, soy sauce και μουστάρδα.

Η Μαλαγουζιά της Χλόης Χατζηβαρύτη, Vre.

Μετά έχουμε την πανέμορφη, μέσα και έξω, Μαλαγουζιά της Χλόης Χατζηβαρύτη, τη Μαλαγουζιά Vre. Πρόκειται για μια Μαλαγουζιά ηπίων παρεμβάσεων που γοητεύει με τα αρώματα λουκουμιού περγαμόντου, τριαντάφυλλου, ροδάκινου και μέντας. Το λιπαρό της και άκρως σαρκώδες στόμα συνεχίζει το πάρτι και στον ουρανίσκο. Θα την απολάμβανα με ένα μαρινάτο μπαρμπούνι ή ένα ceviche γαρίδας. Μετά πάμε σε κάτι εξίσου ιδιαίτερο, τη Μαλαγουζιά Natura από το Κτήμα Ζαφειράκη.

Η Μαλαγουζιά Natura από το Κτήμα Ζαφειράκη.

Ο Χρήστος Ζαφειράκης φτάνει την ποικιλία στα άκρα και χρησιμοποιεί γηγενείς ζύμες και παλαίωση για 12 μήνες σε μεγάλα δρύινα βαρέλια, σε επαφή με τις οινολάσπες. Αυτή η έκφραση της ποικιλίας θυμίζει Viognier, με μπόλικο πυρηνόκαρπο φρούτο και λευκά άνθη και απίστευτα εντυπωσιακή κρεμώδη υφή. Θα τη συνδύαζα με ένα ριζότο κολοκύθας με φασκόμηλο και mascarpone.

Οι καινούργιες Μαλαγουζιές που έρχονται στο προσκήνιο είναι άκρως γοητευτικές και αναμένεται σύντομα να γίνουν και αυτές κλασσικές και αγαπημένες.

Οι νεοφερμένες

Η Μαλαγουζιά από το Οινοποιείο Γκιρλέμη, με το ρομαντικό όνομα La terre pres du Soleil.

Όλο και περισσότερες Μαλαγουζιές μπαίνουν στο χορό και δε θα σας πω ψέματα, αυτό το σαφάρι δοκιμών πολύ με συναρπάζει. Οι καινούργιες που έρχονται στο προσκήνιο είναι άκρως γοητευτικές και αναμένεται σύντομα να γίνουν και αυτές κλασσικές και αγαπημένες. Λάτρεψα από πέρσι τη Μαλαγουζιά του οινοποιείου Navitas αλλά φέτος είναι ακόμα καλύτερη. Γιαρμάδες, βότανα και γιασεμιά πακεταρισμένα με μια τραγανή οξύτητα θα σας εντυπωσιάσουν από την πρώτη γουλιά.

Μετά έχουμε τη Μαλαγουζιά από το Οινοποιείο Γκιρλέμη, με το ρομαντικό όνομα La terre pres du Soleil (αποτελεί homage στη μητέρα των παιδιών). Αυτή η Μαλαγουζιά πατάει πάνω σε εσπεριδοειδή, μέντα και άγουρους ανανάδες ενώ στο στόμα η πλούσια, λιπαρή αίσθηση ισορροπεί τέλεια με την μέτρια (+) οξύτητα. Σπανακόριζα, λεμονάτα λαδερά (αγκινάρες αλά πολίτα, αρακάς) και περίτεχνα πέστο μόλις βρήκαν το ταίρι τους.

Η Μαλαγουζιά Βατίστα.

Κλείνω με τη Μαλαγουζιά Βατίστα. Ναι το ξέρω πως όταν ακούτε Βατίστα το μυαλό σας πάει στην εξαιρετική Κυδωνίτσα τους αλλά κάνουν και μια απίθανη Μαλαγουζιά, με ωραίο φρούτο, δροσιστική οξύτητα και διακριτικά λιπαρή υφή. Και όλα αυτά σε τιμή σοκ! Αυτή η Μαλαγουζιά είναι κατ’ εμέ ιδανικό aperitif.

 

Bonus tip: Να μην ξεχνάμε και τη γλυκιά Μαλαγουζιά από υπερώριμα σταφύλια του Βαγγέλη Γεροβασιλείου που είναι σκέτο Νέκταρ και μπορεί να συνοδεύσει από Καρίκι Τήνου και Fior d’ Arancio μέχρι πορτοκαλόπιτα και τάρτα βερίκοκο.

 

Διαβάστε ακόμα: Τα κρασιά που ξεχωρίσαμε στο Οινόραμα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top