Αφού ο Λάζαρος Μαλτέζος πρώτα εκσυγχρόνισε πλήρως τις εγκαταστάσεις της φάρμας, στη συνέχεια απευθύνθηκε στη Γαλλία, για να μάθει όλα τα μυστικά της παραγωγής των κατσικίσιων τυριών

Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Μιλάνε οι κατσίκες γαλλικά; Φυσικά, και μάλιστα φαρσί! Και πώς έγινε αυτό; Πού τα έμαθαν; Ποιος τους τα δίδαξε; Μία μία τις ερωτήσεις παρακαλούμε, θα σας τα πούμε όλα, μην ανησυχείτε.

Κατ’ αρχάς δεν μιλάμε για τυχαίες κατσίκες. Κατάγονται από σπουδαίες ράτσες και μεγαλώνουν στα πούπουλα στο ειδυλλιακό περιβάλλον της Φάρμας Μαλτέζου στο χωριό Στύρα της Εύβοιας, όπου αναπνέουν καθαρό αέρα από το βουνό και τη θάλασσα. Ο ιδρυτής και ιθύνων νους της επιχείρησης Λάζαρος Μαλτέζος, μαθηματικός στο επάγγελμα, προέρχεται από οικογένεια κτηνοτρόφων και τυροκόμων με περγαμηνές, αφού ο παππούς του προμήθευε με τυριά την βασιλική αυλή του περασμένου αιώνα.

Ο Λ. Μαλτέζος λοιπόν, αφού εκσυγχρόνισε πλήρως τις εγκαταστάσεις της φάρμας και του τυροκομείου και εγκατέστησε εκεί τις αριστοκρατικές κατσίκες, αποφάσισε να εισαγάγει στην Ελλάδα την μέθοδο παραγωγής των εμβληματικών γαλλικών κατσικίσιων τυριών, που τα γνωρίζουμε με το γενικό όνομα chèvres. Θέλοντας να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα στον Έλληνα καταναλωτή, επέλεξε τον μακρύ και δύσκολο δρόμο, αυτόν του να απευθυνθεί στην πηγή, δηλαδή στη Γαλλία, για να μάθει όλα τα μυστικά της παραγωγής αυτών των τυριών. Ήταν σίγουρος πως μόνον με αυτόν τον τρόπο θα γινόταν σωστά η δουλειά.

Η γκάμα των chèvres της Φάρμας Μαλτέζου είναι πλούσια, αφού διαθέτει φρέσκα και ωριμασμένα σε διαφορετικά στάδια τυριά, σκέτα αλλά και εμπλουτισμένα με πάπρικα, πιπέρια, στάχτη, αρωματικά βότανα.

Βεβαίως και έτσι ήταν, το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Σήμερα γευόμαστε τη νοστιμιά των τυριών chèvres, γνωρίζοντας πως αφενός παράγονται στη χώρα μας, γεγονός που είναι ύψιστης σημασίας για το περιβάλλον και αφετέρου μιλάνε άπταιστα τα γαλλικά.

Όπως σε όλα τα τυριά, το φρέσκο ψωμί και τα διαφόρων ειδών κριτσίνια και μπισκότα είναι must.

Η γκάμα των chèvres της Φάρμας Μαλτέζου είναι πλούσια, αφού διαθέτει φρέσκα και ωριμασμένα σε διαφορετικά στάδια τυριά, σκέτα αλλά και εμπλουτισμένα με πάπρικα, πιπέρια, στάχτη, αρωματικά βότανα, όπως άλλωστε και τα ξαδέλφια τους από τη Γαλλία. Το κάθε ένα έχει τη δική του χαρακτηριστική γεύση, άρωμα και υφή. Το κάθε ένα βρίσκει τη θέση του τόσο στο καθημερινό, όσο και στο γιορτινό τραπέζι. Το κάθε ένα έχει το ταίρι του στο κρασί. Σαν γενικό κανόνα κρατάμε ότι τα φρέσκα τυριά ταιριάζουν περισσότερο με λευκά φρέσκα κρασιά, ενώ εάν θέλουμε οπωσδήποτε κόκκινο κρασί, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιο με ήπιες τανίνες. Αντίστοιχα, όσο πιο ώριμο το τυρί, τόσο πιο έντονο θα είναι το κρασί.

Όπως όλα τα τυριά, το φρέσκο ψωμί και τα διαφόρων ειδών κριτσίνια και μπισκότα είναι must. Σε ένα πλατό θα συνδυάσουμε τα chèvres με ξηρούς καρπούς, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα αναλόγως της εποχής και chutneys, ακόμα και γλασαρισμένα φρούτα, όπως το κουμκουάτ ή μια έξτρα πικρή μαρμελάδα νεράντζι ή πορτοκάλι. Oh la la!

Στη μαγειρική φλερτάρουν αλά γαλλικά με τις τάρτες και τις quiches, τις ομελέτες και τις κρέπες, τις σαλάτες (τα φρέσκα θα είναι ωμά ενώ τα ωριμασμένα όπως το crottin ψητά), τα gratins, τα αλμυρά cakes. Έχουν όμως λόγο και στη ζαχαροπλαστική, σε cakes, cheesecakes και αιθέριες mousses.

Το Pilot’s Watch Mark XVIII Heritage της IWC έχει διάμετρο 40 mm, εξωτερική κάσα από τιτάνιο, εσωτερική κάσα από μαλακό σίδηρο που το προστατεύει από τα μαγνητικά πεδία, ειδικά επεξεργασμένο γυαλί ως προστασία από τυχόν πτώση της πίεσης του αέρα μέσα στο πιλοτήριο, αλλά και 42 ώρες αυτονομία.

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Αν περιγράφαμε με μια λέξη μόνο την ιστορία του Λ. Μαλτέζου και των κατσικίσιων τυριών του, αυτή θα ήταν «κληρονομιά». Κληρονομιά της οικογενειακής παράδοσης αλλά και το ταξίδι της κληρονομιάς, εν προκειμένω της γνώσης, από τη μία χώρα στην άλλη, από τη Γαλλία στην Ελλάδα. Ο σεβασμός στην κληρονομιά είναι απαραίτητη προϋπόθεση αλλά και η κινητήριος δύναμη της εξέλιξης ενός ανθρώπου, ενός λαού, μιας χώρας, μιας κουλτούρας. Μόνον όταν αυτό γίνει κτήμα μας θα μπορέσουμε να σηκώσουμε τη χώρα μας ψηλά, στη θέση που της αξίζει, όχι όμως δικαιωματικά όπως λανθασμένα πιστεύεται (ή αλλιώς όπως κάποιοι φρόντισαν να πλανάται αυτή η οικτρή πλάνη) αλλά με σκληρή, πολλή, σοβαρή, στοχευμένη και οργανωμένη δουλειά.

Εμφανισιακά είναι εξαιρετικά όμορφο μέσα στην απλότητά του, ενώ τίποτα επάνω του δεν είναι περιττό, ούτε δήθεν, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα ρολόι πιλότου.

Δεν υπήρχε λοιπόν πιο ταιριαστό ρολόι για την φωτογράφιση των τυριών της Φάρμας Μαλτέζου, από αυτό της IWC της σειράς Pilots’s Heritage. Η ιστορία αυτής της σειράς ρολογιών που είναι ειδικά σχεδιασμένα για πιλότους, είναι συναρπαστική. Το 1912, ένα δωδεκάχρονο αγόρι πέταξε για πρώτη φορά με ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο δίπλα σ’ έναν έμπειρο πιλότο, πραγματοποιώντας έτσι το όνειρό του. Τα χρόνια πέρασαν και το αγόρι που είχε γίνει άντρας συνέχισε να πετάει, μόνος του πλέον, ακολουθώντας την άσβεστη δίψα του για την περιπέτεια και την ισχυρή θέληση για γνώση. Είχε γίνει άλλωστε σπουδαίος και τρανός συγγραφέας. Μέχρι το πρωινό της 31ης Ιουλίου 1944, όταν το αεροπλάνο του που τελούσε αναγνωριστική πτήση για λογαριασμό των συμμαχικών στρατευμάτων, χάθηκε από τα ραντάρ.

Κληρονομιά και παράδοση: δύο στοιχεία που ενώνουν τη Φάρμα Μαλτέζου και την IWC.

Θα καταλάβατε βεβαίως πως πρόκειται για την ιστορία του Antoine de Saint-Exypéry. Το 2006 η IWC και το Ίδρυμα Νεότητας Antoine de Saint-Exypéry, δημιούργημα των κληρονόμων του, ξεκίνησαν μια σπουδαία συνεργασία που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το ίδρυμα, ως συνεχιστής της κληρονομιάς του ουμανιστή συγγραφέα, προσφέρει εκπαίδευση, γνώση και παιδεία σε νέους και νέες από όλον τον κόσμο. Η συνεισφορά της Ελβετικής ωρολογοποιίας είναι η δωρεά στο ίδρυμα μέρους των εσόδων από την πώληση επιλεγμένων μοντέλων της σειράς Pilot’s.

Το ρολόι που φωτογραφίσαμε σήμερα έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και τις τεχνικές προδιαγραφές, ειδικά σχεδιασμένες για τους εραστές των αιθέρων. Με διάμετρο 40 mm, εξωτερική κάσα από τιτάνιο, εσωτερική κάσα από μαλακό σίδηρο που το προστατεύει από τα μαγνητικά πεδία, ειδικά επεξεργασμένο γυαλί ως προστασία από τυχόν πτώση της πίεσης του αέρα μέσα στο πιλοτήριο, 42 ώρες αυτονομία. Εμφανισιακά είναι εξαιρετικά όμορφο μέσα στην απλότητά του, ενώ τίποτα επάνω του δεν είναι περιττό, ούτε δήθεν, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα ρολόι πιλότου. Το καντράν φωτίζεται, οι ενδείξεις είναι ευανάγνωστες, ενώ ο αριθμός στη θέση 12 έχει αντικατασταθεί από ένα τρίγωνο για άριστη αναγνωσιμότητα. Τέλος, το σκούρο καφέ δερμάτινο bracelet ενισχύει το κομψό vintage look.

Κι αν με κάποιο τρόπο μαγικό ο Antoine de Saint-Exypéry επέστρεφε ξανά στη γη και έγραφε σήμερα την εκπληκτική ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα, ίσως να τον έβαζε να εκλιπαρήσει με την λεπτή, αστεία φωνή του: S’il vous plaît … Dessine-moi une chèvre!


Photo: Βασίλης Κουρούπης
Styling:
Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης
Ρολόι
: IWC Pilot’s Watch Mark XVIII Heritage
Τυρί: Φάρμα Μαλτέζος
Τζιν Πουκάμισο: Shop&Trade
Πιάτο:Raynaud tresor buffet plate orange / Deros the Shop, Σέκερη 8 & Κανάρη, Κολωνάκι

//Η φωτογράφιση έγινε στη στυλάτη Hellenic Suite του ξενοδοχείου Athens Was. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.


 

Διαβάστε ακόμα: Όταν το Portugieser Chronograph συνάντησε το ελληνικό… «προσούτο»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top