Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο προτείνει τρεις γευσιγνωστικές εμπειρίες, με 4, 5 ή 6 ετικέτες.

Πόση ομορφιά χωράει σε ένα terroir; H αισθητική του τοπίου είναι κάτι που εκφράζεται στο κρασί; Μεταφυσικό και για αυτό αναπάντητο το ερώτημα, υποχρεωτική όμως η ερώτηση, που γεννιέται αυθόρμητα όταν βρίσκεσαι και ατενίζεις τη θέα από τον αμπελώνα στο κτήμα του Μεγάλου Σπηλαίου. Το μοναδικό αυτό φυσικό και ανθρώπινο τοπίο του οίνου δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι επιλέχθηκε και καλλιεργήθηκε για τα μοναδικά του χαρακτηριστικά, προορισμένα να ευφράνουν την καρδιά του ανθρώπου, τόσο μέσα από την απαράμιλλη θέα, όσο και από τον καρπό της αμπέλου του.

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, όπως ονομάζεται σήμερα, είναι ο ιστορικός αμπελώνας της ομώνυμης Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, το αλλοτινό Μεγάλο Αμπέλι του μοναστηριού, γνωστό και ως μετόχι του Αγίου Αθανασίου. Η καλλιέργεια του σταφυλιού για την οινοποιία μαρτυρείται ήδη από τον 15ο αιώνα, αλλά εντάσσεται σε μια υπερχιλιόχορνη παράδοση, αφού το μοναστήρι λειτουργεί αδιαλείπτως από το 362 μ.Χ., όταν ιδρύθηκε από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Το αμπέλι, πότε πραγματικά πρωτοκαλλιεργήθηκε εκεί, είναι μια γνώση που χάνεται στα βάθη των αιώνων, το σίγουρο όμως είναι ότι οι μοναχοί είχαν όλο τον χρόνο για να βρουν έναν τόπο ιδανικό για να το φυτέψουν.

Η μοναστική αμπελοκαλλιέργεια διακόπηκε τα μεταπολεμικά χρόνια, όταν μειώθηκε ο αριθμός των μοναχών και εξέλιπαν τα εργατικά χέρια.  Το αμπέλι εγκαταλείφθηκε τελείως και ο τόπος χέρσωσε. Μέχρι τότε ο τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών γινόταν στο αμπέλι και μετά οι μοναχοί μετέφεραν το κρασί με μουλάρια στο μοναστήρι και το έβαζαν στα βαρέλια στο κελάρι. Μάρτυρας από την εποχή εκείνη σώζεται ακόμα ο «Σταμάτης», ένα εντυπωσιακό βαρέλι που χωρά 12 τόνους κρασί. Και οι διηγήσεις, που οι εναπομείναντες μοναχοί θα μοιραστούν μαζί σας απαντώντας σε κάθε δυνατή απορία όταν επισκεφτείτε το μοναστήρι.

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο προτείνει γύρω στις δεκαεπτά διαφορετικές ετικέτες και πιστέψτε με ότι κάθε μία είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση.

Ο Στέλιος Τσίρης, οινολόγος με πολυετή πείρα, είναι από τους επικεφαλής της ομάδας που δημιουργούν το κρασί.

Η αναγέννηση του αμπελιού ξεκινά το 1999, όταν οι αδελφοί Γιάννης και Θεόδωρος Αναστασίου, έμπειροι και ικανοί ιδιοκτήτες της επιτυχημένης οινοποιίας Cavino από το γειτονικό Αίγιο, αναλαμβάνουν το Μεγάλο Αμπέλι μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης από τη Μονή και το μετατρέπουν στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο. Οι νέοι διαχειριστές, έχοντας μία ομάδα έμπειρων αμπελουργών και οινολόγων προχωρούν στην αναμπέλωση του πεδίου και στην παραγωγή ποιοτικού οίνου, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη οντότητα και ένα ξεχωριστό κτήμα με διεθνή απήχηση μέσα στην καρδιά αυτού που πλέον είναι και το Εθνικό Γεωπάρκο* Χελμού-Βουραϊκού, μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

Το κατηφορικό πεδίο είναι χτισμένο από τον Πρωτομάστορα της Δημιουργίας μέσα στα απόκρημνα βουνά, με τη θέα πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και στο βάθος ένα οπτικό άνοιγμα προς τη θάλασσα, όπου χύνεται το ποτάμι· το νερό δεν το βλέπεις, αλλά ακούς τη ροή του ανάμεσα στους υπόλοιπους ήχους της φύσης. Το οροπέδιο είναι καλά προσδιορισμένο από τα γύρω βουνά, ώστε να το συλλάβεις με μια ματιά, αλλά και αρκετά ευρύ, ώστε να χορτάσει το μάτι, μαζί με τις υπόλοιπες αισθήσεις, όταν παίρνεις μια βαθιά ανάσα. Το πρωτοβλέπεις από ψηλά σαν ένα πραγματικά όμορφο τοπίο από τον δρόμο λίγο πριν φτάσεις στο μοναστήρι, αλλά μόνο όταν κατέβεις τον γυριστό χωματόδρομο και βρεθείς στην καρδιά του νιώθεις να βαπτίζεσαι μέσα στην αισθητική ανάταση.

Το πρόγραμμα γευσιγνωσιών μπορεί να περιλαμβάνει και φιλοξενία στο Wine Hotel Amario Suites καθώς και γεύμα στο Κτήμα.

Σήμερα το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο είναι ένα οικείο όνομα στους φίλους του ποιοτικού κρασιού.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν τις αισθητικές προϋποθέσεις του μοναδικού τοπίου και παράλληλα διαμορφώνουν το ξεχωριστό μικροκλίμα. Από τα βουνά κατεβάζει  καθημερινά αέρα που ακολουθεί την κλίση του εδάφους και δροσίζει τον τόπο, ενώ η αισθητή διαφορά υψομέτρου εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση με αποτέλεσμα ένα έδαφος μη κορεσμένο με νερό. Οι έντονες τοπικές διαφοροποιήσεις του εδάφους στην έκταση του οροπεδίου δημιουργούν μια σειρά από μικρά τερουάρ, τα χαρακτηριστικά των οποίων συλλαμβάνει ο οινοποιός στις αναλογικά πολλές διαφορετικές ετικέτες. Η φύση του κτήματος είναι τέτοια ώστε να αποτρέπει τη μαζική παραγωγή και να ενθαρρύνει αντίθετα την εξατομίκευση και τις αναζητήσεις.

Σήμερα στον αμπελώνα καλλιεργούνται οι γηγενείς ποικιλίες Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό και Λαγόρθι, καθώς και οι διεθνείς Cabernet Sauvignon και Syrah, αλλά και το Ασσύρτικο, που η ζήτησή του διεθνώς αυξάνεται. Το σχετικά πυκνό φύτεμα με περίπου 400 φυτά ανά στρέμμα οδηγεί σε ανταγωνισμό τα φυτά για ποιοτικότερες αποδόσεις, με αποτέλεσμα να παράγεται περίπου ένα μπουκάλι ανα φυτό. Πρόκειται για εξολοκλήρου βιολογική καλλιέργεια, ενώ στην καλλιέργεια συμμετέχουν και άλλοι τρεις κοντινοί αμπελώνες.

Εδώ καλλιεργούνται οι γηγενείς ποικιλίες Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό και Λαγόρθι, καθώς και οι διεθνείς Cabernet Sauvignon και Syrah, αλλά και το δημοφιλές Ασσύρτικο.

Άποψη του αναπαλαιωμένου οινοποιείου.

Η οινοποίηση γίνεται εν μέρει επί τόπου και εν μέρει στο Αίγιο. Μέσα στο κτήμα μόλις αποκαταστάθηκαν και τέθηκαν εκ νέου σε λειτουργία τρεις εντυπωσιακές δεξαμενές στο ισόγειο του παλαιού πετρόκτιστου κτιρίου που είχαν φτιάξει οι μοναχοί, πλάι στο εκκλησάκι. Και τα δύο κτίρια είναι ομαλά και καλαίσθητα ενταγμένα στην περιρρέουσα φύση και συνδημιουργούν τη συνολική ταυτότητα του κτήματος, αλλά και το ίδιο το κρασί. Εκτός από τις δεξαμενές, στον ενδιάμεσο όροφο που δημιουργεί η κατωφέρεια του εδάφους βρίσκονται τα βαρέλια και οι αμφορείς. Στον όροφο, προσβάσιμο από μια μικρή πέτρινη καμάρα, ένα άνοιγμα επιτρέπει την απευθείας θέα στις δεξαμενές.

Στην άκρη της αίθουσας υπάρχει ακόμα η κόγχη που κάποτε θα χρησίμευε σαν εστία για την προετοιμασία του φαγητού. Είναι ένας υψηλός συμβολισμός φιλοξενίας και μία νοερή σύνδεση με την ιστορία. Σήμερα στον ίδιο χώρο – που είναι ενιαίος και μπορεί να φιλοξενήσει άνετα είκοσι τουλάχιστον άτομα σε δυο μεγάλα μοναστηριακά τραπέζια – γίνονται οι γευσιγνωσίες. Διότι βέβαια τι νόημα έχει η επίσκεψη αν δεν δοκιμάσεις και το κρασί, αυτό για το οποίο γίνονται όλοι οι κόποι.

Το μοναδικό αυτό φυσικό και ανθρώπινο τοπίο του οίνου δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι επιλέχθηκε και καλλιεργήθηκε για τα μοναδικά του χαρακτηριστικά.

Εκτός από τις δεξαμενές, στον ενδιάμεσο όροφο που δημιουργεί η κατωφέρεια του εδάφους βρίσκονται τα βαρέλια και οι αμφορείς.

Ο Στέλιος Τσίρης, οινολόγος με πολυετή πείρα, και η συνεργάτης του επίσης οινολόγος Ευαγγελία Αμανατίδη μαζί με την ομάδα των αμπελουργών και των βοηθών οινολόγων είναι αυτοί που δημιουργούν το κρασί αλλά και αυτοί οι οποίοι θα σας καθοδηγήσουν στη γνωριμία σας με αυτό. Θα χρειαστείτε τη βοήθειά τους γιατί σήμερα το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο προτείνει γύρω στις δεκαεπτά διαφορετικές ετικέτες και πιστέψτε με ότι κάθε μία είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση, με τη δική της οινική ταυτότητα και προσωπικότητα. Ο χώρος δεν αρκεί ούτε καν για να υπαινιχθούμε τα χαρακτηριστικά τους, Η ποιότητα είναι το κοινό χαρακτηριστικό. Δοκιμάζοντας θα βρείτε αυτή που είναι για εσάς.

Σήμερα το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο είναι ένα οικείο όνομα στους φίλους του ποιοτικού κρασιού στην Ελλάδα και διεθνώς. Η εξαγωγή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε όλη την Ευρώπη με έμφαση στη Γερμανία ενώ το νέο διεθνές στοίχημα είναι ο Καναδάς. Από όπου και έρχεστε όμως η επίσκεψη στο ίδιο το κτήμα είναι μια αναπανάληπτη εμπειρία μετά την οποία όχι μόνο το κρασί που θα δοκιμάσετε αλλά ίσως και κάθε άλλο κρασί, θα είναι διαφορετικό.

Η φύση του κτήματος είναι τέτοια ώστε να αποτρέπει τη μαζική παραγωγή και να ενθαρρύνει αντίθετα την εξατομίκευση και τις αναζητήσεις.

Ο αμπελώνας του Μεγάλου Σπηλαίου.

Αυτή τη στιγμή το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο προτείνει τρεις γευσιγνωστικές εμπειρίες, με 4, 5 ή 6 ετικέτες. Εναλλακτικά μπορείτε να σχεδιάσετε μαζί με την ομάδα του κτήματος το δικό σας μοναδικό Πρόγραμμα Εμπειρίας. Το πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει και φιλοξενία στο Wine Hotel Amario Suites καθώς και γεύμα στο Κτήμα, είτε εσωτερικό είτε υπαίθριο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Για αυτό μπορείτε να εμπιστευθείτε τους γαστρονομικούς συνεργάτες, οι οποίοι προτείνουν εξαιρετικά γεύματα με εντόπιες πρώτες ύλες και παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με τρόπο που να ικανοποιούν τα αυστηρότερα σύγχρονα πρότυπα. Η παραδοσιακές πίτες ήταν πεντανόστιμες και ειδικά το κοκκινιστό κρέας ήταν πραγματικά γευστικό και ευτυχώς όχι υπερβολικά μαλακό, σερβιρισμένο σε μια στρώση από τέλεια ψημένες μελιτζάνες.

 

* Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα  αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, 177 περιοχές σε 46 χώρες. 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Το Μοσχοφίλερο επέστρεψε και σαρώνει. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top