Κτήμα Αβαντις

«Πιστέψτε με, δεν υπάρχουν πολλά κρασιά στην Ελλάδα που να προσφέρουν αυτή την ποιότητα σε τόσο τιμή χαμηλή».

Πώς ζητάμε το συγκεκριμένο κρασί, για να μην μας έχουν για μπας κλας;

Κτήμα Αβαντίς Ερυθρό, από την Εύβοια. Προσοχή γιατί το Κτήμα βγάζει και άλλες ερυθρές ετικέτες, που όμως έχουν συγκεκριμένα εμπορικά ονόματα, όπως «Άγιος Χρόνος» ή «Collection Syrah», με σήμα το αλογάκι οι πιο πολλές. Εδώ έχουμε το «βασικό» ερυθρό κρασί του Κτήματος, αν και τίποτα στα κρασιά Αβαντίς δεν είναι… αβάσιμο.

Και για πόσο μιλάμε, μιας και μόλις πληρώσαμε και τα τέλη;        

Αυτό το κρασί θα το βρείτε σε κάβες και σε ιντερνετικά μαγαζιά €8 ευρώ την φιάλη, ίσως και λίγο πιο κάτω, ειδικά αν αγοράσετε κανένα σετ 6 φιαλών. Πιστέψτε με, δεν υπάρχουν πολλά κρασιά στην Ελλάδα που να προσφέρουν αυτή την ποιότητα σε τόσο χαμηλή τιμή. Επενδύστε άφοβα.

Από ποικιλία τι βάζουν μέσα;

Εδώ θα ήθελα λίγο ψυχραιμία, ίσως και ψυχραιδύο. Άντε και ψυχραιτρείς, αφού τρεις είναι και οι ποικιλίες – Grenache (Γκρενάς), Syrah (Σιρά και ουχί Σιράχ που το ακούμε συχνά) και Mourvedre (αυτό περίπου όπως το διαβάζετε, δηλαδή Μουρβέντρ). Οι γνώστες αυτά τα χαρμάνια τα λένε GSM, από τα αρχικά, οπότε αν θέλετε να μαϊμουδίσετε γνώση, here is your chance for today…

Τι του βρήκες και μας πρήζεις; 

Αυτές οι ποικιλίες και αυτού του είδους οι προσμίξεις έχουν ρίζες από τον ποταμό Ροδανό (Rhone) της Γαλλίας, που έχει ένα κλίμα πολύ κοντινό στο ελληνικό. Το Αβαντίς Ερυθρό, αλλά και άλλα κρασιά του Κτήματος, με το πληθωρικό, πικάντικο και μαλακό τους στυλ, αποδεικνύουν πως τα GSM είναι μια πολύ σωστή επιλογή την χώρας μας –ίσως καλύτερη από τα Cabernet και τα Chardonnay που μας κατακλύζουν.

Αν ρωτήσουμε κι έναν ανταγωνιστή, θα μας πει καλά λόγια ή θα μας τα γυρίσει;

Οι παραγωγοί που κάνουν GSM εκτός Γαλλίας είναι γνωστοί και ως Rhone Rangers. Ρωτήσαμε λοιπόν την Rhone Ραντζιέρισα Αλεξάνδρα Μανουσάκη, ιδιοκτήτρια του οινοποιείου Νόστος στην Κρήτη, και μας απάντησε: «Το κίνημα των Rhone Rangers επεκτείνεται σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο – στην περίπτωση του Ερυθρού Αβαντίς βρήκε και έναν εξαιρετικό τόπο να μεγαλουργήσει».

Πόσο να πιω, για να μην το παρακάνω; 

Το Κτήμα Αβαντίς Ερυθρό έχει 13,5 % αλκοόλ, άρα δεν το λες και ελαφρύ, αφού μια φιάλη έχει πάνω από 100 ml καθαρής αλκοόλης. Αν πιστέψουμε όλους τους γιατρούς που μας λένε να μην καταναλώνουμε πάνω από 40 ml οινοπνεύματος την ημέρα, (30 ml για την καλή σας), τότε, για να απολαύσετε υπεύθυνα τη φιάλη (για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, το κρασί που περιέχει η φιάλη…) θα χρειαστείτε δύο γυναίκες.

 

O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα στους 301 Masters of Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top