Σεμέλη Μαντινία

«Μαντινεία Νασιάκου: το Μοσχοφίλερο στα πολύ καλύτερά του» τονίζει ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW.

Πολλά βλέπω να έχει η ετικέτα…
Εσείς ζητήστε την Μαντινεία του Νασιάκου. Το αν αναφέρεται και η Σεμέλη στην ετικέτα, είναι θέμα που μπορεί να σας μπερδέψει. Η οικογένεια Νασιάκου έχει μεγάλη ιστορία στην παραγωγή Μαντινείας αλλά, πριν από λίγα χρόνια, η ετικέτα Μαντινεία Νασιάκου μπήκε κάτω από την ομπρέλα της Σεμέλης Οινοποιητικής, μιας και ο ταλαντούχος Λεωνίδας Νασιάκος είναι αρχιοινολόγος εκεί.

Θα μας τινάξει το πορτοφόλι στον αέρα;
Αν με αφήσετε να σας πω ότι η Σεμέλη Οινοποιητική ανήκει στον Μιχάλη Σάλλα, της Τράπεζας Πειραιώς, θα καταλάβετε αμέσως πως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι οικονομίες σας είναι σε ασφαλή χέρια. Όμως, για τα €8,50 που θα δώσετε για αυτή την φιάλη, νομίζω ότι θα πάρετε μια χαρά τόκο.

Πες και τι ποικιλία είναι, για να έχουμε να λέμε πράματα.
Εδώ έχουμε ένα κρασί από την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Μαντινεία, που, σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να έχει τουλάχιστον 85% Μοσχοφίλερο, αν και όλοι οι κορυφαίοι παραγωγοί έχουν μόνο Μοσχοφίλερο. Αν θέλετε να προκαλέσετε θαυμασμό με τις γνώσεις σας, πείτε πως το Μοσχοφίλερο είναι ερυθρωπή (δηλαδή ροζ) ποικιλία, αλλά επειδή η σάρκα μέσα είναι λευκή, η γρήγορη πίεση των σταφυλιών και η άμεση απομάκρυνση του χυμού, επιτρέπει την παραγωγή λευκού κρασιού. Οι Γάλλοι τα λένε και Blanc de Noir, δηλαδή Λευκό κρασί από Μαύρα σταφύλια. (Μπλαν ντε νουάρ. Να είμαστε σίγουροι).

Τι σου έκανε κούκου σε αυτό το κρασί;
Το Μοσχοφίλερο είναι ίσως η πιο γοητευτική ποικιλία παραγωγής λευκών κρασιών στην Ελλάδα, με ελαφρύ χρώμα, έντονα αλλά κομψά αρώματα τριαντάφυλλου και κίτρινων φρούτων, ενώ στο στόμα είναι ελαφρύ και ξεδιψαστικό. Ειδικά η Μαντινεία του Νασιάκου είναι το Μοσχοφίλερο στα πολύ καλύτερά του.

«Η Σεμέλη Οινοποιητική ανήκει στον Μιχάλη Σάλλα, της Τράπεζας Πειραιώς. Για τα €8,50 που θα δώσετε για αυτή την φιάλη, θα πάρετε μια χαρά τόκο…»

Αν ρωτήσουμε κάποιον άλλον παραγωγό, μήπως μας πει ότι λες μπούρδες;
Ρωτήσαμε τον Γιώργο Σκούρα, έναν από τους πρώτους οινοποιούς που ασχολήθηκε με το Μοσχοφίλερο, και μας απάντησε: «Η Μαντινεία του Νασιάκου είναι ένα ατόφιο Μοσχοφίλερο, με όλα τα χαρακτηριστικά που περιμένουμε από μια ποιοτική έκφραση του σταφυλιού και της περιοχής.»

Κάτι μου είπε και ο γιατρός να μην το παρακάνω;
Το κρασί αυτό έχει 12,5 % αλκοόλ, άρα μια φιάλη έχει περίπου 94 ml αλκοόλης. Ο γιατρός σας μάλλον θα σας είπε να μην ξεπερνάτε τα 40 ml την ημέρα, άρα μια φιάλη θα σας βγάζει δύο ημέρες και κάτι. Αν σας είπε κάτι διαφορετικό, τότε ΜΗΝ ακολουθήσετε τις δικές μας οδηγίες. Ή αλλάξτε γιατρό.

O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα στους 301 Masters of Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμα: Top 5 ελληνικά αφρώδη Μοσχάτα

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top