Το κόκκινο χρώμα του ζαλίζει.

Γλυκό βερμούτ, τζιν και πικρό λικέρ. Tι άλλο χρειάζεται κανείς για να πλησιάσει την ομορφιά; Το Νegroni του οποίου τα τρία βασικά στοιχεία είναι αυτά και όχι άλλα (ή μήπως όχι;) έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνο από κοκτέιλ σε σύμβολο προσωπικού στυλ και, μάλιστα, ιδιαζόντως αντρικού.

Μπορεί να ακούγεται λίγο φαλλοκρατικό, αλλά πώς να το κάνουμε, ορισμένα κοκτέιλ μοιάζουν φτιαγμένα για άντρες και άλλα περισσότερο για γυναίκες. Όλα, φυσικά, μπορούν να τα απολαύσουν και τα δύο φύλα. Πάντως, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κόκκινο πάθος που όσοι κύριοι ξέρουν, ομνύουν ανερυθρίαστα στη χάρη του.

Πιθανότατα εφευρέθηκε το 1919 στη Φλωρεντία, όταν ο κόμης Camillo Negroni ζήτησε από τον μπάρμαν ένα ισχυρότερο Americano, αντικαθιστώντας τη σόδα με τζιν.

Δεν χρειάζεται μίξερ ή κάποια άλλη τρελή ιδέα για να προσελκύσει τον απλό πότη. Μόνο επιδέξιο χέρι και ένα βαρύ, κρυστάλλινο ποτήρι. Κάπως έτσι, οι New York Times να το χαρακτήρισαν ως το τέλειο κοκτέιλ για το 2019. Μήπως να το ανακηρύξουμε από τώρα αγαπημένο κοκτέιλ και για το 2021 και για το 2022;

Ένα εκλεκτό Coffee Negroni με τη συνταγή του Νίκου Μπακούλη και του Βασίλη Κυρίτση (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Οι φήμες λένε πως εφευρέθηκε το 1919 στη Φλωρεντία, όταν ένας κόμης, ο Camillo Negroni, ζήτησε από τον αγαπημένο του μπάρμαν να του φτιάξει μια ισχυρότερη δόση ενός Americano αντικαθιστώντας τη σόδα με τζιν. Σαν να λέμε: να βάλει λίγη παραπάνω φωτιά στη «μηχανή». Φυσικά, υπάρχουν και άλλες εκδοχές για το πώς πρωτοφτιάχτηκε, αλλά ας κρατήσουμε τον μύθο. Se non è vero, è ben trovato…

Ο Anthony Bourdain κάποτε δήλωσε πως το Negroni είναι το τέλειο ποτό λόγω των εγγενών αντιφάσεών του.

Σε αυτό που συμφωνούν σχεδόν όλοι είναι οι αναλογίες του κλασικού Negroni. Ίσα μέρη τζιν, πικρό λικέρ και κόκκινο βερμούτ. Το Campari είναι το παραδοσιακό πικρό που χρησιμοποιείται για το ποτό, αν και αυτές τις μέρες συχνά αντικαθίσταται. Μπορείτε να βάλετε, ας πούμε, Amaro Montenegro και να φτιάξετε ένα εξαιρετικό και ευωδιαστό Montenegroni.

Όμορφα vintage, και ταυτόχρονα πολύ φρέσκο. Ιδού η συνταγή του Montenegroni: 30ml Amaro Montenegro, 15ml London Dry Gin, 15ml γλυκό βερμούτ, 2 σταγόνες αρωματικά bitters. Με πάγο. (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro).

Mερικά από τα εύσημα για την αναζωπύρωση του Negroni πηγαίνουν στον Anthony Bourdain. Όπως αναφέρεται στο νέο βιβλίο του Matt Hranek The Negroni: A Love Affair with a Classic Cocktail, που κυκλοφόρησε από τον οίκο Artisan Books, ο Bourdain κάποτε δήλωσε πως το Negroni είναι το τέλειο ποτό λόγω των εγγενών αντιφάσεών του:

«Είναι τρία ποτά που δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα. Δεν μου αρέσει το Campari, ούτε το γλυκό βερμούτ, ούτε το τζιν. Αλλά όταν τα συνδυάζεις με εκείνο το λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, τότε δημιουργείς κάτι άλλο. Σε προετοιμάζει για το δείπνο, αλλά επειδή είναι απεριτίφ βοηθάει και στην πέψη. Αρα, μπορείτε να το πιείτε και μετά το φαγητό. Λίγα ποτά μπορούν να το πετύχουν αυτό».

Η πίκρα του δεν έχει καμία σχέση με την πικρία πραγμάτων που χάσαμε. Αντίθετα, είναι μια ευχάριστη υπενθύμισή τους.

Το ίδιο εγκωμιαστικά είχε δεχθεί και ο Όρσον Γουέλς το Νegroni. Έγραψε από τη Ρώμη το 1947, «Τα πικρά μέρη του είναι εξαιρετικά για το συκώτι σας, ενώ το τζιν είναι κακό. Μαζί, όμως, ισορροπούν το ένα το άλλο». Το σίγουρο είναι ότι οι σημερινοί πότες (ερασιτέχνες ή μη) αναζητούν να συνδεθούν με αυθεντικά διαχρονικά πράγματα και το Νegroni, επειδή ακριβώς έχει αυτή τη γοητευτική ιστορία, μας ανταμείβει. Το Negroni έγινε μια μορφή γέφυρας. Η πίκρα του δεν έχει καμία σχέση με την πικρία πραγμάτων που χάσαμε. Αντίθετα, είναι μια ευχάριστη υπενθύμισή τους…


Παραλειπόμενο: Πρόσφατα, η γαλλική πολυτελής ωρολογοποιία Bell & Ross δημιούργησε έναν χρονογράφο περιορισμένης έκδοσης με καντράν στο χρώμα του Negroni, κάτι που δείχνει πως η επίδρασή του ξεφεύγει από την μπάρα και μπαίνει στα ύδατα της καθημερινής ζωής εκτός μπαρ.

Ο χρονογράφος Negroni του οίκου Bell & Ross στα χρώματα του κοκτέιλ.

Negroni: Η αυθεντική συνταγή

Υλικά:
30 ml Gin
30 ml Campari
30ml κόκκινο γλυκό βερμούτ.

Εκτέλεση:
Γεμίζουμε ένα mixing glass με πάγο και ανακατεύουμε ώστε να παγώσει. Σουρώνουμε όσο νερό έχει λιώσει μέσα στο mixing glass, προσθέτουμε ένα-δύο παγάκια ακόμα και τα τρία ποτά. Αναδεύουμε σύντομα για να κρυώσει -προσοχή να μη νερώσει- και σουρώνουμε σε βαριά ποτήρια old fashioned. Προσθέτουμε στο κάθε ποτήρι πάγο (κατά προτίμηση ένα μεγάλο συμπαγές κομμάτι), τα έλαια από ένα μικρό κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού, και σερβίρουμε γαρνίροντας με μια φέτα πορτοκάλι.


Tρεις έλληνες Negronisti

Απευθυνθήκαμε σε τρεις έλληνες επαΐοντες των κοκτέιλ που δηλώνουν Negronisti. Μας εξηγούν τους λόγους που το Negroni είναι ένα αξεπέραστο ποτό.

«Δεν γίνεται να σε απογοητεύσει το Negroni».

«Ήταν πάντα επίκαιρο, δεν έγινε μόνο τελευταία», λέει ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος.

Αλέξανδρος Γκικόπουλος: «Είναι η πικρή κλωτσιά της ημέρας».

«Το Νegroni μπορώ να το χαρακτηρίσω ως την πικρή κλωτσιά της ημέρας! Ήταν πάντα επίκαιρο, δεν έγινε μόνο τελευταία, μια μόδα περαστική… Είναι ένα μεστό pre dinner κοκτέιλ που έχει το καλό ότι διαθέτει σχετικά συγκρατημένο αλκοόλ, επομένως θα μας βοηθήσει να πάμε στο επόμενο «στάδιο», που είναι το φαγητό μας. Δεν γίνεται να σε απογοητεύσει το Negroni».


 

«Για να αγκαλιάσεις την πίκρα, κυριολεκτικά και μεταφορικά», λέει για το Negroni ο Χρήστος Χουσέας.

Χρήστος Χουσέας: «Το μόνο κοκτέιλ με ρίγες στη μέση».

«Για τα δύο πριν, και για το μετά. Για το ελαφρύ των φίλων. Σημάδι ότι μεγαλώνεις. Πέρασμα στο να αγκαλιάσεις την πίκρα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το Negroni είναι το μόνο cocktail με ρίγες στη γεύση».


«Φυσικά και χρειάζεται ένα καλό τζιν, όμως τα συστατικά που κάνουν το Negroni να ξεχωρίζει είναι το βερμούτ και ο πάγος».

«Το βερμούτ και ο πάγος είναι δύο βασικότατα συστατικά του Negroni», σημειώνει ο Νεκτάριος Ντάλλας.

Νεκτάριος Ντάλλας: «Το καλομαγειρένο Negroni είναι πάντα καλύτερο από το a la minute».

«Το Negroni είναι ένα ποτό που σε εμπνέει και θα ήθελαν να το πίνουν τόσο οι κυρίες όσο και οι κύριοι. Είναι το πάντρεμα του γλυκού και του πικρού. Αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι το βερμούτ και ο πάγος. Φυσικά και χρειάζεται ένα καλό τζιν, όμως τα άλλα δύο στοιχεία είναι που το καθορίζουν. Το καλομαγειρένο Negroni -που ετοιμάζουμε από πριν και φυλάμε σε μπουκάλι- είναι πάντα καλύτερο από το a la minute. Ένα ενδιαφέρον twist είναι αντί για φέτα πορτοκαλιού, να βάλει κανείς μια φέτα λεμόνι. Εμένα μου αρέσει περισσότερο. Όπως και το να βάλεις στη συνταγή Amaro Montenegro, που δημιουργεί πιο πικρές ισορροπίες. Ας φανταστούμε να έχει κάποιος ένα βαρελάκι με βερμούτ, και να το αφήνει να ωριμάζει. Πόσο ανώτερο θα έκανε το Negroni του».

 

Διαβάστε ακόμα: Δείτε στο απόκλειστικό μας βίντεο τον Αλέξη Σιμωνίδη να φτιάχνει Negroni με το τέλειο… παγάκι.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top