Ο νέος κατάλογος του Odori διηγείται ιστορίες από βερμούτ

Και ο Βασίλης Δημαράς τις ακούει πίνοντας, έχοντας απέναντί του στον ρόλο του αφηγητή-bartender τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο.

 

Ένα χρόνο ζωής έκλεισε η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας.

Θυμάμαι πριν από ένα χρόνο που περνούσα από την πλατεία των Αγ. Θεοδώρων και έβλεπα το πιο παλιό Obi να αλλάζει και να μεταμορφώνεται στην πρώτη βερμουτερία της Αθήνας. Θυμάμαι τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο να μου μιλάει για το «πρώτο του παιδί», τις συζητήσεις μας για το βερμούτ και να ανταλλάσσουμε γνώμες. Από τότε πέρασε ένας χρόνος. Ένας χρόνος με που το αυτός ο κόκκινος γλυκός αρωματισμένος οίνος επέστρεψε και πάλι στο προσκήνιο, πέταξε από πάνω του την ρετσινιά του παλιομοδίτικου και πολλοί από εμάς το ένταξαν στην καθημερινότητα τους. Ένας χρόνος λοιπόν που έκανε το Odori με τα κλουβιά, την μεγάλη ζηλευτή μπάρα και την γεμάτη φυλλωσιές ταπετσαρία να κερδίσει το στοίχημα.

Με αφορμή λοιπόν, την συμπλήρωση του ενός χρόνου, βρέθηκα να κάθομαι στην αγαπημένη μου θέση στο μπαρ, μπροστά από τον Μανώλη και να δοκιμάζω την νέα λίστα, ακούγοντας παράλληλα όμορφες ιστορίες από βερμούτ που είχε να μου πει. Ξεφυλλίζοντας τον καινούργιο κατάλογο που έχει την μορφή μικρού βιβλίου με ωραίο χοντρό δέσιμο, βλέπω ότι ακολουθεί την φιλοσοφία του πρώτου. Δηλαδή περιλαμβάνει κάποια aperitivo, τα classics, τα Odori popular touch και τέλος οκτώ signature. Φυσικά σε όλα δεν λείπει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, το βερμούτ. Αυτό άλλωστε είναι ο πρωταγωνιστής.

Negroni που συνδυάζεται με καφέ; Μπορεί να ακουστεί λίγο περίεργο, αλλά το αποτέλεσμα είναι υπέροχο.

Η Verde Colada είναι ένα κοκτέιλ που τραβάει το βλέμμα σου.

Ξεκινάω λοιπόν με ένα πιπεράτο apertitivo, Garibaldis Fizz, με μια ευχάριστη γλύκα από εσπεριδοειδή καθώς και με το νικητήριο ποτό του Μανώλη στο Martini Grand Prix 2016, Ameritino. Martini riserva speciale rubino, martini bitter, μαστίχα, τόνικ και καφές που όσο μένει στο ποτήρι βγαίνει ακόμα περισσότερο. Η Verde Colada που ακολούθησε ήταν από τα ποτά που μου τράβηξαν την προσοχή. Ανανάς, καρύδα, βανίλια, πιπέρι, τσάι matcha συνδυάζουν τις γεύσεις του και τα αρώματα τους μαζί με Martini Risrva Speciale ambrato σε πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα.

Έχοντας ακόμα την verde colada μπροστά μου, ο Μανώλης άρχισε τις ιστορίες των signature ποτών του που έχει στήσει με όλη την ομάδα του Odori. Με πάει λοιπόν πίσω κάπου στο 1860 στο Μανχάταν και μου σερβίρει το Between Houston & Broadway. Ένα twist του κοκτέιλ Manhattan με ένα φοβερό cordial από ρόδι, μαύρο σκόρδο, γλυκιά πάπρικα και φλούδες λάιμ. Η επόμενη ιστορία που στάθηκα ήταν αυτή του Harry Craddock και του Aged Piccadilly. Η εκδοχή που έχει ετοιμάσει ο Μανώλης με ελληνικό μπράντι, βερμούτ και αψέντι του δίνει ένα σοβαρό αλκοολικό χαρακτήρα ενώ το rim από καραμέλα γάλακτος με αλάτι του προσθέτει ένα πιο umami προφίλ. Το ίδιο ενδιαφέρουσα ήταν και η ιστορία του Charle Baker για το ποτό που ανακάλυψε κάπου βόρειο Βόρνεο, το The Colonian Cooler. Η εκδοχή του Μανώλη είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα μιας και έχει συνδυάσει το καπνιστό του mezcal με μια ελαφριά πικάντικη γεύση και μια γλύκα από μανταρίνι βάζοντας Tanqueray gin και dry βερμούτ.

Συνεχίζοντας το ταξίδι στο χρόνο και στις ιστορίες σταθήκαμε στο 1953, στον Ian Felming και στο Vesper Granita: βότκα, τζιν, βερμούτ, τόνικ και σορμπέ παγωτό από λεμόνι και τζίντζερ να μπαίνουν σε ένα ψηλό ποτήρι και να ανακατεύονται για ένα δροσιστικό και ελαφρώς καυτερό κοκτέιλ. Για να έρθει η Imperial Rosita να κλείσει αυτό το ταξίδι με γοητευτικό τρόπο. Don Julio blanco, rosso vermouth, Campari, λεμόνι και ζάχαρη σε ένα κοκτέιλ που φέρνει εμφανής επιρροές από το Imperial cocktail bar του Τελ Αβίβ.

Κανόνας: δεν γίνεται να πας στο Odori και να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις ένα Negroni.

Όμως όσο γοητευτική και να ήταν η Rosita δεν γίνεται να πας στο Odori και να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις ένα Negroni. Και πόσο μάλλον όταν είσαι και έχεις δηλώσει φανατικός θαυμαστής του. Φυσικά και προτίμησα αυτό που συνδυάζει και την άλλη μου αγάπη, τον καφέ. Ένα Negroni που μπορεί να ακουστεί λίγο εγωιστικό ή αλαζονικό νομίζω ότι το έφτιαξε για μένα αποκλειστικά ο Μανώλης.

ΥΓ.: Για το φαγητό του, γιατί έχει και φαγητό, και την εξαιρετική πίτσα που σερβίρει ακόμα και στην μπάρα θα σας μιλήσω άλλη στιγμή. Σε ιστορίες πιάτων!

//Odori, Σκουλενίου 2, πλ. Αγ. Θεοδώρων, τηλ.: 2103314674

 

Διαβάστε ακόμα: Spike Marchant – «Η νέα σκηνή των Ελληνικών cocktail bars είναι δείγμα ότι αψηφάτε την κρίση!»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close