«Τα κρασιά της Σαντορίνης γενικά, και το Ασύρτικο Αθήρι του Σιγάλα συγκεκριμένα, είναι τόσο κρυστάλλινα, τόσο εντυπωσιακά αρωματικά, τόσο ''τραγανά'', που είναι κυριολεκτικά να τα πιεις στο μπουκάλι».

«Τα κρασιά της Σαντορίνης γενικά, και το Ασύρτικο Αθήρι του Σιγάλα συγκεκριμένα, είναι τόσο κρυστάλλινα, τόσο εντυπωσιακά αρωματικά, τόσο ”τραγανά”, που είναι κυριολεκτικά να τα πιεις στο μπουκάλι».

Πώς ζητάμε το συγκεκριμένο κρασί, για να δείξουμε ότι νογάμε;
Ασύρτικο-Αθήρι από το Κτήμα Σιγάλα. Προσοχή! Το Κτήμα Σιγάλα βγάζει κι άλλες ετικέτες από αυτές τις ποικιλίες, που όμως έχουν και άλλα ονόματα στην ετικέτα (π.χ. Σαντορίνη, Καβαλιέρος, κλπ) και οι οποίες είναι μερικά ποιοτικά σκαλοπάτια παραπάνω, αλλά, όπως όλα σχεδόν τα πράγματα σε τούτη την μάταιη καταναλωτική υστερία, η τιμή ακολουθεί με πιεστικό screening. Αρχίστε από εδώ και στη συνέχεια βλέπουμε.

Μην μου λες εμένα ότι δεν την αντέχω! Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Αλλά για πες πόσο κάνει το συγκεκριμένο, γιατί δεν έχω χοντρά μαζί μου…
Το κρασί αυτό ψηλαφεί τα όρια της παρούσας στήλης, αφού είναι λίγα λεπτά κάτω από τα €10. Όμως, η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο ακριβά μέρη στον κόσμο για να κάνεις κρασί και οι πιο πολλές εμφιαλώσεις είναι αρκετά πιο ψηλές. Άρα η σχέση ποιότητας/τιμής/ προέλευσης χτυπάει κόκκινο.

Αυτό που βλέπω στην ετικέτα είναι οι ποικιλίες;
Γατουλίνο σας κόβω! Η πιο σημαντική ποικιλία της Σαντορίνης είναι το Ασύρτικο και είναι τόσο καλό που όταν ζήτησαν από την βασίλισσα της οινικής δημοσιογραφίας Jancis Robinson MW να επιλέξει το σταφύλι που έχει στην καρδιά της, είπε ανερυθρίαστα «Assyrtiko». Το Αθήρι είναι λιγότερο γνωστό, αλλά δίνει ευχάριστες αρωματικές νότες στο γάμο με το Ασύρτικο.

Δηλαδή είναι καλό ή πουλάνε καλντέρα και τα λοιπά;
Τα κρασιά της Σαντορίνης γενικά και το Ασύρτικο Αθήρι του Σιγάλα συγκεκριμένα, είναι τόσο κρυστάλλινα, τόσο εντυπωσιακά αρωματικά, τόσο «τραγανά», που είναι κυριολεκτικά να τα πιεις στο μπουκάλι. Αν η Σαντορίνη ήταν 50 χιλιόμετρα έξω από τις ακτές τις Τοσκάνης, τότε κάθε κρασί του νησιού θα είχε τουλάχιστον δεκαπλάσια τιμή.

Αν ρωτήσουμε κι έναν ανταγωνιστή, θα πει τα ίδια;
Για να σας πείσω, θα μεταφέρω τα λόγια ενός νέου οινοποιού, τόσο νέου που δεν έχει ακόμη κάνει το πρώτο του κρασί και θα πρέπει να περιμένουμε τον τρύγο του 2014 για να δούμε τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του. Λέγεται Γιάννης Βαλαμπούς και μας είπε για τον Πάρι Σιγάλα: «Ο Πάρις ανέβασε με τα κρασιά του τον πήχη της ποιότητας πολύ ψηλά κι έχει κάνει πολλά για την Σαντορίνη. Μακάρι να καταφέρω κι εγώ ένα μικρό ποσοστό από αυτά που έχει κάνει αυτός».

Πόσο να πιω, για να μην περάσω το όριο;
Αν μιλάτε για όριο ασφαλούς οδήγησης, καλύτερα πάρτε ταξί: και για να χαρείτε άφοβα το κρασί σας και εμείς, του χώρου, να κάνουμε λίγο τζίρο. Αν μιλάτε για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλης, δηλαδή κατανάλωση 40 ml οινοπνεύματος την ημέρα (30 ml αν είστε γυναίκα), τότε καλό είναι να χτυπήσετε τη φιάλη σε δύο, ημερήσιες δόσεις…

Διαβάστε ακόμα: SOS για τον Σαντορινιό αμπελώνα

O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα στους 301 Masters of Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top