Ποιότητα χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα.

Με ενημερώνουν από το κοντρόλ πως έχουν αρχίσει τα τζάκια σιγά σιγά και ανάβουν και οι παρέες μαζεύονται στην σπιτική θαλπωρή, από τη μια. Από την άλλη, σε λιγότερο από ένα μήνα έχουμε Χριστούγεννα και ξέρω πολύ καλά πως έχετε ήδη αρχίσει να σκέφτεστε τι θα μαγειρέψετε, ποιους θα καλέσετε και τι θα πιείτε.

Επειδή θα παίξει πολύ κρασί και δεν υπάρχει λόγος να βγάζετε από τον συντηρητή μόνο παλαιωμένα Bordeaux και Βουργουνδίες (και να χαλάσετε όλο το δώρο των Χριστουγέννων σε κρασί) σκέφτηκα να σας φτιάξω μια μικρή λιστούλα, με 10+1 κρασιά κάτω των 20 ευρώ, που θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε κάθε κάλεσμα και σε κάθε τραπέζι. Πάρτε μολύβι και χαρτί!

Το Klima συνδυάστε το με χοιρινά μπριζολάκια olive fed και chutney κρεμμυδιού.

Το Klima είναι Κοτσιφάλι και Μαυροτράγανο. 11 μήνες παλιό γαλλικό βαρέλι.

1. Klima ερυθρό Καραβιτάκης 10.30 €

Λοιπόν έχουμε και λέμε: Κοτσιφάλι και Μαυροτράγανο, 11 μήνες παλιό γαλλικό βαρέλι, 92 pts από James Suckling και τιμή γύρω στα 10 ευρώ (έλα παιδιά, τιμή χάρισμα). Πέρα από τα προφανή το ρεζουμέ είναι πως πρόκειται για ένα ζουμερό, κομψό και εκφραστικό κρασί που, μετά βεβαιότητας σας λέω, θα αρέσει σε όλους και το ακόμα καλύτερο είναι πως ταιριάζει και με ποικίλα εορταστικά και μη μεζεδάκια. Εγώ θα το συνδυάσω με χοιρινά μπριζολάκια olive fed και chutney κρεμμυδιού.


Το Apla rosé Oenops βγάζει αρώματα κόκκινων φρούτων, γλυκιάς τομάτας και αποξηραμένων βοτάνων συνδυάζονται με τραγανή οξύτητα και στιβαρή δομή.

Το χαρμάνι αποτελείται από Ξινόμαυρο, Λημνιώνα και Μαυρούδι και μέρος του κρασιού παλαιώνει σε αμφορέα.

2. Apla rosé Oenops 12.80 €

Δεν ξέρω για σας αλλά εμείς παραδοσιακά κάθε παραμονή πρωτοχρονιάς φτιάχνουμε παστουρμαδόπιτα, με παστουρμά κόντρα από τον Γιώργο στον Πειραιά (άμα δεν έχετε δοκιμάσει δεν καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάω). Ο παστουρμάς είναι ζόρικο υλικό, καθώς είναι έντονο, πικάντικο και αλμυρό και αν σε αυτά προσθέσετε και την τομάτα (οξύτητα) και το λιωμένο κασέρι (λιπαρότητα) έχουμε ένα πεντανόστιμο μεν πιάτο αλλά δύσκολο στο συνδυασμό.

Αν δεν πιείτε τσίπουρο τότε ένα ελαφρύ κόκκινο ή ένα γαστρονομικό ροζέ, με βάση το ξινόμαυρο θα κάνουν τη διαφορά. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία έρχεται και κολλάει το Apla ροζέ. Το χαρμάνι αποτελείται από Ξινόμαυρο, Λημνιώνα και Μαυρούδι και μέρος του κρασιού παλαιώνει σε αμφορέα, υπογραμμίζοντας τη γήινη διάσταση των ποικιλιών. Αρώματα κόκκινων φρούτων, γλυκιάς τομάτας και αποξηραμένων βοτάνων συνδυάζονται με τραγανή οξύτητα και στιβαρή δομή.


Το Dr Loosen Riesling Sekt Extra Dry είναι υπέροχο σαν απεριτίφ αλλά και με sushi και καναπεδάκια με σολομό και αυγοτάραχο.

Απολαυστικό λευκό αφρώδες με εντυπωσιακά αρώματα μοσχολέμονου, ροδάκινου, πράσινου μήλου, μπισκότου και αγιοκλήματος.

3. Dr Loosen Riesling Sekt Extra Dry 14.20 €

Νομίζω πως για αυτό το κρασί δε χρειάζεται να πω πολλά καθώς το όνομα του και μόνο τα λέει όλα: αφρώδες κρασί από Riesling, δια χειρός Ernie, φτιαγμένο με την παραδοσιακή μέθοδο. Αυτά μεταφράζονται σε ένα απολαυστικό λευκό αφρώδες με εντυπωσιακά αρώματα μοσχολέμονου, ροδάκινου, πράσινου μήλου, μπισκότου και αγιοκλήματος, συνδυασμένα με επίμονες και κρεμώδεις μπουρμπουλήθρες. Υπέροχο σαν απεριτίφ αλλά και με sushi και καναπεδάκια με σολομό και αυγοτάραχο. Γιατί όπως και να το κάνουμε, για μπουρμπουλήθρα πρέπει να την πιείτε!


Το Hey Malbec είναι το ιδανικό κρασί για άκρατη κρεατοφαγία και βρίσκει ιδανικό ταίρι σε ζουμερά burger με blue cheese, καραμελωμένο κρεμμύδι και bbq sauce.

Μωβ αδιαπέραστο χρώμα, πυκνό ώριμο μαύρο φρούτο, βιολέτα, λεβάντα, βανίλια, κέδρος και κακάο.

4. Hey Malbec 15.70 €

Και προχωράμε στα μεγάλα όπλα, εξ Αργεντινής παρακαλώ. Αφιερώστε λίγα λεπτά στην ομολογουμένως γ@μηστερή ετικέτα και προχωρήστε στο ζουμί, που έχει πολλά να πει. Μωβ αδιαπέραστο χρώμα, πυκνό ώριμο μαύρο φρούτο, βιολέτα, λεβάντα, βανίλια, κέδρος και κακάο. Έπος! Ο παραγωγός, Matias Riccitelli, είναι μεγάλη μορφή στην Αργεντινή (σχεδόν τόσο μεγάλη όσο ο Μανώλης και η Ιβάνα που το φέρνουν για χατήρι μας στην Ελλάδα). Είναι το ιδανικό κρασί για άκρατη κρεατοφαγία και βρίσκει ιδανικό ταίρι σε ζουμερά burger με blue cheese, καραμελωμένο κρεμμύδι και bbq sauce.


Το Mullineux Kloof Street Chenin Blanc μπορεί να σταθεί εξαίσια δίπλα σε θαλασσινά και ψαρικά όπως fish cakes με tartare sauce, λαβράκι σωτέ με βούτυρο λεμόνι και σπαράγγια.

Έχει αναζωογονητική, λεμονάτη οξύτητα, απολαυστική λιπαρή υφή και κομψό mineral χαρακτήρα.

5. Mullineux Kloof Street Chenin Blanc 15.99 €

Αυτό το Chenin, με την υπογραφή ενός σπουδαίου “σπιτιού”, προέρχεται από παλιά κλήματα και ζυμώνει σε ανοξείδωτη δεξαμενή και ένα ποσοστό σε βαρέλι. Έχει αναζωογονητική, λεμονάτη οξύτητα, απολαυστική λιπαρή υφή και κομψό mineral χαρακτήρα. Από τα παραπάνω θα έχετε μάλλον καταλάβει πως μιλάμε για τρελό value for money και για κρασί που δε χάνεται. Μπορεί να σταθεί εξαίσια δίπλα σε θαλασσινά και ψαρικά όπως fish cakes με tartare sauce, λαβράκι σωτέ με βούτυρο λεμόνι και σπαράγγια αλλά και λεμονάτο κοτόπουλο ή χοιρινό με σελινόριζα (που είναι και της εποχής).


Βάλτε δίπλα στο Moύχταρο πιάτα της παρέας και της θαλπωρής όπως κοκκινιστό μοσχαράκι με πουρέ, χοιρινό με δαμάσκηνα και χοιρινά παΐδάκια με καπνιστή bbq.

Το πλούσιο βύσσινο, η διακριτική βανίλια, το μαύρο πιπέρι και τα μωβ άνθη, παρέα με την υπέροχη βελούδινη υφή και την κοφτερή οξύτητα γοητεύουν από την πρώτη γουλιά.

6. Μούχταρο Κτήμα Μουσών 16.20 €

Ποτέ μα ποτέ δεν έχω χάσει με αυτό το κρασί. Όπου το έχω προτείνει, όπου το έχω ανοίξει, ενθουσιάζει πάντα και με βγάζει ασπροπρόσωπη. Το πλούσιο βύσσινο, η διακριτική βανίλια, το μαύρο πιπέρι και τα μωβ άνθη, παρέα με την υπέροχη βελούδινη υφή και την κοφτερή οξύτητα γοητεύουν από την πρώτη γουλιά. Ξέρουν τι κάνουν οι Ζαχαριάδες στο Κτήμα Μουσών! Βάλτε δίπλα του πιάτα της παρέας και της θαλπωρής όπως κοκκινιστό μοσχαράκι με πουρέ, χοιρινό με δαμάσκηνα, χοιρινά παΐδάκια με καπνιστή bbq, λουκάνικα στο τζάκι και τα σχετικά, καταλάβατε.


Το Fine Assyrtiko είναι το απόλυτο κρασί για γουρουνάκια, μπούτια και χοιρίδια, είτε με τραγανή πετσούλα είτε με μέλι, σιναπόσπορο και πορτοκάλι.

Το Ασύρτικο των αδερφών Νικολαΐδη, από το βορειότερο παραθαλάσσιο αμπελώνα της Ελλάδας, ανήκει σταθερά στα καλύτερα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης.

7. Fine Assyrtiko 17.70 €

Εδώ μιλάμε για μια μεγάλη κρασάρα που δε χρειάζεται συστάσεις. Το Ασύρτικο των αδερφών Νικολαΐδη, από το βορειότερο παραθαλάσσιο αμπελώνα της Ελλάδας, ανήκει σταθερά στα καλύτερα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης. Με έντονη αλμύρα, καπνό, γκρέιπφρουτ, ώριμους λευκούς γιαρμάδες, φρυγανιά και μοσχοκάρυδο δείχνει εξαρχής και την τυπικότητα του Ασύρτικου και την παλαίωση σε γαλλικό βαρέλι (τόσο όσο, χωρίς να είναι υπερβολικό). Φυσάει τώρα αλλά σηκώνει άνετα μια 5ετία στο κελάρι ή τον συντηρητή σας, όπου θα ξεδιπλώσει το μεγαλείο του. Είναι το απόλυτο κρασί για γουρουνάκια, μπούτια και χοιρίδια, είτε με τραγανή πετσούλα είτε με μέλι, σιναπόσπορο και πορτοκάλι.


Mε τη Γουμένισσα σκεφτείτε να φτιάξετε στηθοπλευρές ή σιδηρόδρομο και να τα βάλετε στη γάστρα με κρασί, λίγο πελτέ, καρότο, κρεμμύδι και 5 spices.

Είναι μια Γουμένισσα πολύ φίνα, με μπόλικο φρούτο, δαντελένιες τανίνες και πολύ ενδιαφέροντα γήινα και βοτανικά στοιχεία.

8. Γουμένισσα Κυρ Γιάννη 18.60 €

Λοιπόν, αυτό το κρασί μετράει μόλις ένα χρόνο στη γκάμα του Warehouse 10 αλλά κάπως νιώθω σαν να είναι παραπάνω, ίσως γιατί έχει παίξει (και γοητεύσει) πολύ. Είναι μια Γουμένισσα πολύ φίνα, με μπόλικο φρούτο, δαντελένιες τανίνες και πολύ ενδιαφέροντα γήινα και βοτανικά στοιχεία. Δε θα ξεχάσω ποτέ τον ονειρικό συνδυασμό του με τις στηθοπλευρές του Γκαστόνε, οπότε για το λόγο αυτό σας προτείνω να πάρετε στηθοπλευρές ή σιδηρόδρομο να τα βάλετε στη γάστρα με κρασί, λίγο πελτέ, καρότο, κρεμμύδι και 5 spices (το ασιατικό μίγμα που συνήθως έχει αστεροειδή γλυκάνισο, μαραθόσπορο, κανέλα, γαρύφαλλο και πιπέρι szechuan ή μαύρο). Φτιάξτε και έναν πουρέ πατάτας βουτυράτο, για να λουστεί με τη σαλτσούλα και έχετε το απόλυτο.


Δίπλα στο Vina Tondonia Cubillo red crianza ταιριάζει ένα περιποιημένο χοιρινό κότσι με μπύρα, soy και μέλι.

Το Cubillo είναι μια iconic Rioja, που το crianza στην ετικέτα μοιάζει ανέκδοτο, αφού το κρασί παλαιώνει σε βαρέλι για τουλάχιστον 3 χρόνια πριν κυκλοφορήσει.

9. Vina Tondonia Cubillo red crianza 19.84 €

Έρωτας με την πρώτη γουλιά! Σαν αυτά τα πρώτα ραντεβού που χαζεύεις τον άλλο και λες Χριστέ είναι αληθινός; Γίνεται να είναι τόσο τέλειος; Όνειρο ζω; Συνήθως λίγο αργότερα γίνεται κολοκύθα η άμαξα και ο λεγάμενος από κάπου μπάζει, αλλά, σας υπόσχομαι, πως δε θα συμβεί αυτό με το Cubillo καθώς και η τιμή του είναι υπέροχη και το κρασί όσο περνάει η ώρα γίνεται όλο και πιο μαγικό. Το Cubillo είναι μια iconic Rioja, που το crianza στην ετικέτα μοιάζει ανέκδοτο, αφού το κρασί παλαιώνει σε βαρέλι για τουλάχιστον 3 χρόνια πριν κυκλοφορήσει  (ο νόμος για τις crianza λέει 12 μήνες!!). Θα έβαζα δίπλα του ένα περιποιημένο χοιρινό κότσι με μπύρα, soy και μέλι ή ένα πιάτο με φρεσκοκομμένο jamón ibérico bellota 5 Jotas ή Joselito.


Το Chateau Marjosse συνδυάστε το με ένα μοσχαράκι bourguignon ή με μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα Bordelaise και πατάτες Dauphinoise.

Πίσω του κρύβεται ο μεγάλος Pierre Lurton (Cheval Blanc, Yquem, αν σας λέει κάτι).

10, Chateau Marjosse 20 €

To κρασί αυτό το αγαπώ για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι πως είναι ένα πραγματικά νόστιμο κρασί, με κλασικό μπορντολέζικο στυλ που μυρίζει από μακρυά πούρο, κέδρο, ευκάλυπτο, βανίλια, μούρα, κεράσια και δαμάσκηνα. Και πως θα ήταν αλλιώς δηλαδή, εφόσον πίσω του κρύβεται ο μεγάλος Pierre Lurton (Cheval Blanc, Yquem, αν σας λέει κάτι); Για να το πούμε πιο απλά, μπορείτε να απολαύσετε τη διαχρονική αρχοντιά του Μπορντώ, από ένα “καλό χέρι”, σε εξαιρετική τιμή. Ο δεύτερος λόγος είναι πως αυτό το κρασί μου το έκανε δώρο ένας αγαπημένος φίλος, ο Γιάννης, την τελευταία μέρα που δουλέψαμε μαζί (για όλους τους παραπάνω λόγους, καθώς είναι λάτρης των Bordeaux)) και έτσι αυτό το κρασί το αγαπώ διπλά. Θα το συνδύαζα με ένα μοσχαράκι bourguignon ή με μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα Bordelaise και πατάτες Dauphinoise.


Το Anthemis είναι γλυκό κρασί, πολύπλοκο, πλούσιο, ισορροπημένο και παράλληλα, μοναδικά οικονομικό.

Με τα 5 χρόνια βαρέλι έχει αποκτήσει πικάντικα και ξηροκαρπάτα αρώματα και ταιριάζει ταμάμ με όλα τα παραπάνω επιδόρπια.

Bonus track: Anthemis ΕΟΣ Σάμου 10.50 €

Αν υπάρχει μια εποχή του χρόνου που ανοίγουμε γλυκά κρασιά στο κλείσιμο του γεύματος, τότε αυτή είναι τα Χριστούγεννα. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, panettone, mont blanc και τα σχετικά δίνουν και παίρνουν. Σας έχω λοιπόν μια επική πρόταση σε γλυκό κρασί, που είναι πολύπλοκο, πλούσιο, ισορροπημένο και παράλληλα, μοναδικά οικονομικό. Δεν είναι άλλο από το Anthemis, που με τα 5 χρόνια βαρέλι έχει αποκτήσει πικάντικα και ξηροκαρπάτα αρώματα και ταιριάζει ταμάμ με όλα τα παραπάνω επιδόρπια.

 

Διαβάστε ακόμα: Το Beaujolais Nouveau ξανάρχεται. Σνομπάρουμε ή αγαπάμε;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top