Θα μπορούσε να είναι και… αφίσα: 10 κρασιά που μας προσφέρουν έντονη χαρά μ λιγότερα από 10 ευρώ το καθένα!

«Τα μεγάλα ελληνικά κρασιά με τις μικρές τιμές» θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος αυτού του άρθρου. Με πολύ μεγάλη χαρά βλέπω πόσο έχει προχωρήσει το ελληνικό κρασί και στα ακριβά, premium αλλά και στα οικονομικά κρασιά. Ναι, έχουμε δρόμο ακόμα αλλά ας μην είμαστε μίζεροι, μπορούμε να χαρούμε και λίγο με τη διαδρομή. Ναι; Ναι!

Όταν έχεις τραπέζια με πολύ κόσμο, όπως το Πάσχα για παράδειγμα, όταν κάνεις πάρτι (παλιά στο Τέξας) ή όταν απλά θες να έχεις κάποια μπουκάλια για ώρα ανάγκης στο σπίτι τότε μην ψάχνεις αλλού. Παρακάτω ακολουθούν τα καλύτερα, κατ’ εμέ, ελληνικά κρασιά κάτω των 10 ευρώ. Το τονίζω το κατ’ εμένα γιατί κάποιος μπορεί να διαφωνήσει και να πει πως λείπει το λευκό Κτήμα Αβαντίς, το ροζέ της Στροφιλιάς, το Σαββατιανό του Μυλωνά και τόσα άλλα! Σίγουρα υπάρχουν αρκετά εξαιρετικά κρασιά σε αυτή την τιμή αλλά εγώ σας παρουσιάζω αυτά που εγώ αγαπώ και προτείνω πάντα σε φίλους, δηλαδή σε εσάς.

 

Η Aiora είναι το κρασί της ξεγνοιασιάς, του ελληνικού καλοκαιριού και του ήλιου.

Aiora λευκό, Οινοποιείο Μοσχόπολις (9,60 ευρώ)

Δε μπορώ ούτε καν να μετρήσω τα άπειρα λογοπαίγνια που έχουμε κάνει με την Aiora από το Οινοποιείο Μοσχόπολις. Το χαρμάνι από Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Ξινόμαυρο, με το Ασύρτικο να υπερισχύει ελαφρώς, συνθέτει ένα αρωματικό και τραγανό κρασί με ώριμο φρούτο και διακριτικά αρώματα λουλουδιών. Που κολλάει αυτό με τα λογοπαίγνια θα μου πείτε… κι όμως κολλάει. Η Aiora είναι το κρασί της ξεγνοιασιάς, του ελληνικού καλοκαιριού και του ήλιου όπως ακριβώς και μια κανονική αιώρα, πιασμένη από κοκοφοίνικες σε κάποιο τροπικό νησί. Bonus tip: τώρα που τα βραστά αυγά θα υπάρχουν σε αφθονία μπορείτε να ετοιμάσετε μια αυγοσαλάτα με κόκκινη πιπεριά, μουστάρδα Dijon, κάπαρη, άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι και λίγη μαγιονέζα και να τη συνδυάσετε με την Aiora.


 

Το Σαββατιανό έχει mineral αίσθηση και οξύτητα Ασύρτικου.

Σαββατιανό, Οινοποιείο Άωτον (9,10 ευρώ)

Ο Σωτήρης Γκίνης είναι ένας φοβερός τύπος που έχει πραγματικό πάθος για το Σαββατιανό και αυτό είναι κάτι που μπορείτε να γευτείτε και στα κρασιά του. Νυχτερινός τρύγος, χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις και μακρόχρονη παραμονή με τις οινολάσπες δίνουν ένα Σαββατιανό με πλούσιο φρούτο, mineral αίσθηση και οξύτητα Ασύρτικου. Σας υπόσχομαι πως θα το λατρέψετε από την πρώτη γουλιά. Παχιά ψάρια, χοιρινό (με μπύρα, με μέλι, με πορτοκάλι) και χορτοτυρόπιτες θα σταθούν δίπλα του με καμάρι.


 

Η κρυστάλλινη οξύτητα, ποτισμένη με ροδοπέταλα, εσπεριδοειδή και λεμονανθούς, κάνει κάθε γουλιά απολαυστική.

Μαντινεία, Οινοποιείο Τρουπή (8,70 ευρώ)

Για το Οινοποιείο Τρουπή σας έχω ξαναπεί. Είχαμε μιλήσει για το Εκατό, ένα σχεδόν κόκκινο Μοσχοφίλερο, σε προηγούμενο άρθρο. Οι άνθρωποι εκεί ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν με την αγαπημένη αρωματική ποικιλία. Ναι, τα πειράματα τους έχουν φτάσει το Μοσχοφίλερο σε άλλα επίπεδα αλλά για να το κάνουν αυτό ξεκίνησαν από την «ταπεινή» Μαντινεία, δίνοντας της άλλη αίγλη. Η κρυστάλλινη οξύτητα, ποτισμένη με ροδοπέταλα, εσπεριδοειδή και λεμονανθούς, κάνει κάθε γουλιά απολαυστική. Οι πράσινες σαλάτες, ένα λαβράκι τύπου ceviche ή μαρινάτο και τα φρέσκα τυράκια της εποχής θα βρουν το απόλυτο ταίρι τους στη Μαντινεία Τρουπή.


 

Γαστρονομικό, φυτικό, φρουτώδες και πεντανόστιμο.

Ξινόμαυρο Blanc de Noir, Οινοποιείο Πατιστής (8,90 ευρώ)

Το Οινοποιείο Πατιστής είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο στο μαγευτικό Πήλιο. Τα αμπέλια μεγαλώνουν βιολογικά, ανάμεσα σε πορτοκαλιές, ελιές και λουλούδια και φαίνεται πως μεγαλώνουν καλά. Για το Ξινόμαυρο Blanc de Noir ακολουθείται blanc de noir οινοποίηση (λευκό κρασί από κόκκινο σταφύλι με απλά λόγια) και ζύμωση με γηγενείς ζύμες. Το αποτέλεσμα είναι γαστρονομικό, φυτικό, φρουτώδες και πεντανόστιμο. Την πρώτη φορά που το δοκίμασα έπαθα τέτοιο ντελίριο που κυριολεκτικά τραβολογούσα όλο τον κόσμο να το δοκιμάσει γιατί αυτό παθαίνω όποτε δοκιμάζω κρασιά που με ενθουσιάζουν, θέλω να τα μοιράζομαι. Στην πρώτη γουλιά ένα πιάτο μου ήρθε στο μυαλό, οι μαμαδίστικοι λαχανοντολμάδες, αλλά θα το έβλεπα και με μπακαλιάρο φρικασέ ή και μια μαγειρίτσα μανιταριών (μέρες που έρχονται).


 

Το Nautilus είναι χυμώδες, φρουτώδες και ανεπιτήδευτα νόστιμο.

Nautilus, La Tour Melas (6,90 ευρώ)

Η «μαγκιά» ενός οινοποιείου βρίσκεται στην ικανότητα να μπορεί να κάνει με την ίδια επιτυχία όμορφα κρασιά, σε κάθε εύρος τιμής. Στο La Tour Melas το ξέρουν καλά αυτό και όταν κυκλοφόρησαν το Nautilus σάρωσαν την αγορά χωρίς να πέσουν ούτε στο ελάχιστο (το αντίθετο θα έλεγα) οι πωλήσεις του μεγαλύτερου αδερφού του, του Idylle! Ο λόγος γι’ αυτό είναι μάλλον ότι το Nautilus είναι χυμώδες, φρουτώδες και ανεπιτήδευτα νόστιμο. Η αισθητική του Μελά αποτυπώνεται ακόμα και στο σούπερ value for money ροζέ του και αυτό φαίνεται ακόμα και στην καλαίσθητη φιάλη με το μεταλλικό καψύλιο. Με τι συνδυάζεται; Με παρέα, θάλασσα, εκδρομή και καλή διάθεση.


 

Η οξύτητα του είναι λεμονάτη και δροσιστική και ισορροπεί τέλεια με την υποψία γλύκας.

Ορειβάτης ροζέ, Οινοποιία Ακριώτου (9,40 ευρώ)

Το κομψό κρεμμυδί ροζέ από την Κική Ακριώτου και τον Γιώργο Κόλλια μπορεί φέτος να άλλαξε ελαφρώς σύνθεση, προστέθηκε και λίγο Cabernet Franc στο Syrah, αλλά είναι το ίδιο (ίσως και περισσότερο) απολαυστικό. Στη ετικέτα λέει ημίξηρο αλλά μη σας ξεγελά αυτό. Η οξύτητα του είναι λεμονάτη και δροσιστική και ισορροπεί τέλεια με την υποψία γλύκας. Είναι το ροζέ που θα αρέσει σε όλη την παρέα, δηλαδή και σε όσους αγαπούν τα πιο γλυκά ροζέ και σε όσους προτιμούν τα αυστηρά ξηρά ροζέ. Μα πως το καταφέρνει; Κάποιος γνωστός σεφ μου είχε πει κάποτε πως υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή που το φαγητό είναι τέλεια καρυκευμένο είτε τα τρως ανάλατα είτε αλμυρά και αν κατακτήσεις αυτή τη γραμμή έχεις αγγίξει το τέλειο. Αυτή την ισορροπία έχουν κατακτήσει στο οινοποιείο Ακριώτου, μεταξύ ξηρού και γλυκού! Συνδυάστε το με μια amatriciana ή μια arrabbiata ή με μια Burrata με φράουλες, τοματίνια και Prosciutto.


 

Το Λιάτικο αποτελεί τη βάση και το χέρι του Νίκου Καραβιτάκη κάνει τα υπόλοιπα «μαγικά».

Κομψός Λιάτικο, Αμπελώνες Καραβιτάκη (8,70 ευρώ)

Αυτό το κρασί είναι πραγματικά υπέροχο. Κομψό και ζουμερό, είναι το απόλυτο καλοκαιρινό κόκκινο από κάθε άποψη. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής το βλέπω και λίγο συναισθηματικά, πρώτον γιατί ο Νίκος είναι φίλος και δεύτερον γιατί έχω ζήσει αυτό το κρασί από τη γέννηση του και το έχω αγαπήσει πολύ. Το Λιάτικο αποτελεί τη βάση και το χέρι του Νίκου Καραβιτάκη κάνει τα υπόλοιπα «μαγικά». Το 10% του κρασιού ζυμώνει και ωριμάζει σε βαρέλι 400 λίτρων και το υπόλοιπο σε δεξαμενή για 5 μήνες. Αυτό χαρίζει πλούσιο, καθαρό κόκκινο φρούτο στο κρασί, με μια πικάντικη υπόνοια! Λαδερά, πίτσα, πάστα με τομάτα, φιλέτο τόνου και χταπόδι (ναι σου λέω) του πάνε γάντι.


 

Το φρουτώδες και τιμιότατο αυτό Merlot από τις πλαγιές Κιθαιρώνα έχει έντονο κόκκινο και μαύρο φρούτο.

Merlot, Κτήμα Μπουγιούρη (7,70 ευρώ)

Αμφιταλαντεύτηκα πολύ για το αν θα έπρεπε να βάλω τη Μαλαγουζιά (που ομολογουμένως τα σπάει) ή το Merlot τους. Σκέφτηκα όμως πως έρχεται Πάσχα και θα βρεθούμε με την οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι που ο καθένας θα έχει και άλλο γούστο. Κάντε το εικόνα: η ξαδέρφη που δεν της αρέσουν τα στυφά, ο snob θείος που πίνει μόνο γαλλικές ποικιλίες, ο πατέρας που αγαπά τα πλούσια κόκκινα, με βαρέλι και η μάνα που θέλει το κόκκινο της δροσερό γιατί ζεσταίνεται. Με το Merlot Μπουγιούρη θα τους ευχαριστήσετε όλους και θα γλιτώσετε και τη γκρίνια (jack pot). Το φρουτώδες και τιμιότατο αυτό Merlot από τις πλαγιές Κιθαιρώνα έχει έντονο κόκκινο και μαύρο φρούτο, 12 μήνες βαρέλι δεύτερης χρήσης και βελούδινες τανίνες που δε φοβούνται τις χαμηλές θερμοκρασίες! Γλυκάδια, κοκορέτσια, μπιφτεκάκια και άλλα εδέσματα των ημερών του Πάσχα θα ταιριάξουν γάντι! Από την άλλη μεριά μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε burger, πάπια Πεκίνου και χοιρινά παϊδάκια με bbq sauce.


 

Η Νάουσα Μπουτάρη εκτός από ένα ιστορικό κρασί είναι και ένα ελληνικό κρασί με ασύλληπτο value for money.

Νάουσα Μπουτάρη (9,05 ευρώ)

H μεγάλη κυρία με τη «μικρή τιμή», η Νάουσα Μπουτάρη εκτός από ένα ιστορικό κρασί είναι και ένα ελληνικό κρασί με ασύλληπτο value for money. Προσωπικά έχω πάντα μερικές φιάλες σπίτι και επειδή λατρεύω το Ξινόμαυρο αλλά και γιατί η Νάουσα Μπουτάρη είναι ζουμερή, νόστιμη και καλοφτιαγμένη και με βγάζει πάντα ασπροπρόσωπη! Κόκκινο φρούτο, διακριτική φυτικότητα, μεταξένιες τανίνες και φίνο σώμα σε κάνουν να προχωράς ευχάριστα στο δεύτερο ποτήρι ακόμα και χωρίς φαγητό. Και με φαγητό βέβαια μεγαλουργεί! Μακαρόνια με κιμά, ιμάμ, γεμιστά, γιουβέτσι αλλά και αρνάκι θα κάνουν πάρτι με τη Νάουσα Μπουτάρη.


 

O Αφρός του Κεχρή μπορεί να κάνει και τους πιο δύσπιστους να αγαπήσουν τη Ρετσίνα.

Αφρός, Οινοποιείο Κεχρής (7,90 ευρώ)

Και ρετσίνα και PetNat (και shampoo και conditioner που λέμε)! Η οικογένεια Κεχρή έχει αναγάγει τους πειραματισμούς με τη ρετσίνα σε τέχνη! Μετά το Δάκρυ του Πεύκου και τη Ρόζα κυκλοφόρησαν μια ρετσίνα από Ροδίτη που η ζύμωση της ολοκληρώνεται στη φιάλη και έτσι αποκτά «φυσικό αφρισμό» όπως λέει και το όνομα της (PetNat σημαίνει petillant naturel). Η παλιά αυτή γαλλική μέθοδος (methode ancestral) δίνει κρασιά με κάποια αζύμωτα σάκχαρα συνήθως και διακριτικό αφρισμό (όχι τον επίμονο της Σαμπάνιας με τα λαμπερά «κορδόνια»). O Αφρός του Κεχρή μπορεί να κάνει και τους πιο δύσπιστους να αγαπήσουν τη Ρετσίνα γιατί έχει πολύ διακριτικά αρώματα ρετσινιού που θυμίζουν περισσότερο πολίτικο τσουρέκι και έντονο φρουτώδη χαρακτήρα! Ναι είναι τόσο νόστιμο όσο ακούγεται. Συνδυάζεται υπέροχα με κάθε λογής μεζεδάκια όπως ταραμοσαλάτα, μύδια αχνιστά, σαγανάκι τυρί, χωριάτικη με κρίταμα, καλαμαράκια τηγανητά με aioli, χοιρινά σουβλάκια και η λίστα δεν τελειώνει…

 

Διαβάστε ακόμα: 5+1 από τα πιο ακριβά ελληνικά κρασιά.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top