Tο Ασύρτικο μπορεί να δώσει πραγματικά μεγάλα κρασιά και εκτός Σαντορίνης.

Η Σαντορίνη είναι μια και μοναδική και το terroir της ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας. Το Ασύρτικο της κάνει πλέον διεθνή καριέρα και μάλιστα σπουδαία.  Και ναι μπορεί η καταγωγή του Ασύρτικου να είναι από τη Σαντορίνη αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε μεγαλουργεί και σε άλλες περιοχές. Σε εδάφη άνυδρα και φτωχά, δίπλα στη θάλασσα ή σε ψυχρό κλίμα, το Ασύρτικο μπορεί να δώσει πραγματικά μεγάλα κρασιά και εκτός Σαντορίνης. Μάλιστα κάποια από αυτά έχουν τόσο μικρές τιμές συγκριτικά με το μεγαλείο τους (και τις τιμές της Σαντορίνης ενίοτε) που εύκολα τα ανοίγουμε και στο καθημερινό μας τραπέζι χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά με πολύ όρεξη! Τι λέτε, πάμε να τα δούμε; (τονίζω και πάλι πως η σειρά είναι τυχαία)

Tο Ασύρτικο Clos Stegasta T-Oinos δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα Σαντορινιά αδερφάκια του.

Βάλτε το ο Ασύρτικο Clos Stegasta δίπλα στα κυνήγια της θάλασσας, όπως ο ροφός, στα κάρβουνα.

Ασύρτικο Clos Stegasta T-Oinos, Φαλατάδος – Τήνος (52,5 )

Πραγματικά μιλάμε για το αντίπαλο δέος της Σαντορίνης μιας και το Ασύρτικο Clos Stegasta T-Oinos δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα Σαντορινιά αδερφάκια του. Έχει συμπύκνωση που κόβεται με το μαχαίρι, οξύτητα που παίρνει κεφάλια και έντονο mineral χαρακτήρα. Παράλληλα και έχοντας την τύχη να δοκιμάσω παλιές χρονιές (2011 πρόσφατα) μπορώ να σας επιβεβαιώσω το μεγάλο δυναμικό παλαίωσης αυτού του κρασιού. Το οινοποιείο T- Oinos στο Φαλατάδο της Τήνου έχει αποδείξει πλέον τι μπορεί να κάνει και γι’ αυτό κάθε χρόνο οι λίγες φιάλες του εξαντλούνται εν ριπή οφθαλμού! Αν το πετύχετε βάλτε δίπλα του κυνήγια της θάλασσας, όπως ας πούμε είναι ο ροφός, στα κάρβουνα.


 

Μέχρι πρότινος το Fine Assyrtiko είχε και μια τζούρα Μαλαγουζιά όμως φέτος αυτό άλλαξε.

Συνδυάστε το Fine Assyrtiko με ένα κατσικάκι στο φούρνο, με μπόλικο σκόρδο και δεντρολίβανο.

Fine Assyrtiko Ανατολικός Αμπελώνας, Άβδηρα – Ξάνθη (16,40 € )

Το Fine Assyrtiko είναι ακριβώς αυτό που λέει και το όνομα του, ένα φίνο Ασύρτικο. Μέχρι πρότινος το Fine Assyrtiko είχε και μια τζούρα Μαλαγουζιά όμως φέτος αυτό άλλαξε και έτσι με μεγάλη χαρά μπορώ να το συμπεριλάβω σε αυτή τη λίστα. Ο Ανατολικός Αμπελώνας είναι ο βορειότερος παραθαλάσσιος αμπελώνας της Ελλάδας (πάντα θα μ’ αρέσει να το λέω αυτό) έτσι τα αμμώδη εδάφη και τα θαλασσινά αεράκια κάνουν τα μαγικά τους στο κρασί. Το Fine ζυμώνει και ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 6 μήνες. Αυτό του δίνει πολυπλοκότητα και όγκο άλλα παράλληλα υπογραμμίζει τον mineral χαρακτήρα του Ασύρτικου. Σταθερά εδώ και χρόνια ένα από τα αγαπημένα μου ελληνικά λευκά κρασιά για όλες τις εποχές! Παρόλο που εγώ δεν είμαι πολύ φίλος (καθόλου βασικά αλλά δεν έχει σημασία) θα σας πρότεινα να το συνδυάσετε με ένα κατσικάκι στο φούρνο, με μπόλικο σκόρδο και δεντρολίβανο.


 

Tο Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο ανήκει εδώ και χρόνια στα καλύτερα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης. 

Συνδυάστε το Ασύρτικο Ήδυσμα Δρυός με ψαρονέφρι με σπαράγγια και παρμεζάνα ή σολομό με bearnaise.

Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο Κτήμα Τέχνη Οίνου, Μικροχώρι – Δράμα (14,5 € )

Εντάξει αυτό θα έπρεπε να το ξέρετε ήδη. Το ότι το Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο ανήκει εδώ και χρόνια στα καλύτερα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης δεν είναι μυστικό. Το ψυχρού κλήματος Ασύρτικο, με τη λεμονάτη οξύτητα έρχεται και γλυκαίνει από το γαλλικό βαρέλι και το αποτέλεσμα είναι απλά συναρπαστικό. H τιμή του σχεδόν με υποχρεώνει να έχω πάντα τουλάχιστον 2-3 φιάλες στο σπίτι για να ανοίγω όποτε έχω όρεξη να μου μαγειρέψω ψαρονέφρι με σπαράγγια, παρμεζάνα και μπέικον ή σολομό με sauce bearnaise και να με καλομάθω.


 

Tο Akrathos Assyrtiko έχει mineral χαρακτήρα, κοφτερή οξύτητα και κρυστάλλινη προσωπικότητα.

Το Akrathos Assyrtiko ταιριάζει με μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές αχνιστά με σκόρδο, λεμόνι και μαϊντανό.

Akrathos Assyrtiko, Χαλκιδική (15,00 €)

Κάνουν στη Χαλκιδική Ασύρτικο; Η απάντηση είναι πως όχι μόνο κάνουν αλλά τα σπάει κιόλας! Δεν ξέρω αν φταίει το υψόμετρο (550 μέτρα), η εγγύτητα στη θάλασσα ή οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις αλλά το Akrathos Assyrtiko έχει mineral χαρακτήρα, κοφτερή οξύτητα και κρυστάλλινη προσωπικότητα. Χωρίς ίχνος βαρελιού αλλά με εξάμηνη ωρίμαση με τις οινολάσπες του, σε ανοξείδωτη δεξαμενή,  διατηρεί ατόφια και εκφραστικά τα εσπεριδοειδή και την «αλμύρα» τόσο στο στόμα όσο και στη μύτη. Μάλιστα σε πρόσφατη κάθετη δοκιμή των εσοδειών 2016, 2017 και 2018 μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα με τις δυνατότητες εξέλιξης αυτού του Ασύρτικου. Σε κάθε γουλιά σκέφτομαι μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές αχνιστά με σκόρδο, λεμόνι και μαϊντανό (ναι, θέλω επειγόντως διακοπές κάπου με θάλασσα).


 

Στη μύτη αυστηρό, μαζεμένο, με νότες από βρεγμένη πέτρα, lime, άγουρο ανανά και γκρέιπφρουτ.

Αν βρείτε το Ασύρτικο του Βρυνιώτη χτυπήστε το αλύπητα παρέα με εκλεκτά πιάτα.

Assyrtiko Sur Lies Οινοποιία Βρυνιώτη, Γιάλτρα – Εύβοια (19,90 €)

Το Ασύρτικο του Κώστα Βρυνιώτη είναι το κρασί που υπογράμμισε από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του πως σπουδαία Ασύρτικα μπορούν να γίνουν και εκτός Σαντορίνης, στα Γιάλτρα Ευβοίας για παράδειγμα. Και για να μη νομίζετε πως το συνάφι μας είναι φσον φσον και αποστειρωμένο, αλλά και για να καταλάβετε τη γαματοσύνη αυτού του κρασιού, θα σας περιγράψω μια από τις φορές που δοκιμάσαμε με το Γιάννη (φίλο και εξαίρετο συνάδελφο) το Ασύρτικο του Βρυνιώτη. Οινόραμα 2016, 11:00 το πρωί, δεν είχαμε πιει ούτε καφέ αλλά όπως πηγαίναμε στο πόστο μας, μας φωνάζει ο κύριος Κώστας και μας λέει πως έχει φέρει το «φρέσκο» Ασύρτικο του 2015. Στη μύτη αυστηρό, μαζεμένο, με νότες από βρεγμένη πέτρα, lime, άγουρο ανανά και γκρέιπφρουτ. Στο στόμα «πω ρε φίλε τι κρασάρα είναι αυτή; Ηλεκτρική οξύτητα και δομή κάτσε καλά». Ναι μεταξύ μας μιλάμε και έτσι (και του λιμανιού και το σαλονιού που λένε) και φυσικά εντυπωσιαζόμαστε και παθιαζόμαστε με τέτοια κρασιά σαν το Assyrtiko Sur Lies. Αν το βρείτε χτυπήστε το αλύπητα παρέα με tortelli αστακού με παρμεζάνα, ξύσμα λεμόνι και κρέμα (δοκιμασμένο).


 

O Peter Barry, γιος του Jim Barry, σε ένα ταξίδι για διακοπές στην Ελλάδα το 2006 ερωτεύτηκε το Ασύρτικο και τη Σαντορίνη.

Bonus track: Assyrtiko Jim Barry, Clare Valley – Αυστραλία (26,00 €)

Τι; Εκτός Σαντορίνης είναι και η Αυστραλία. Θα έπρεπε να έχετε καταλάβει μέχρι τώρα πως η vixen σας είναι πονηρό θηλυκό και πάντα έχει άσσους στο μανίκι της. Ένας τέτοιος άσσος είναι και το Assyrtiko Jim Barry. Εκτός από πραγματικά καλό κρασί, με τυπικότητα και ορυκτότητα που εντυπωσιάζει, έχει και μια ωραία ιστορία να πει.  O Peter Barry, γιος του Jim Barry, σε ένα ταξίδι για διακοπές στην Ελλάδα το 2006 ερωτεύτηκε το Ασύρτικο και τη Σαντορίνη. Το ερωτεύτηκε τόσο πολύ που θέλησε να το πάρει μαζί του στην Αυστραλία. Και το πήρε, με τη βοήθεια του Γιάννη Παρασκευόπουλου και του Ματθαίου Αργυρού. Μετά τα απαραίτητα χρόνια της καραντίνας κατάφερε και φύτεψε το Ασύρτικο στην Clare Valley και μας έκανε λίγο παραπάνω περήφανους για τον οινικό μας πλούτο.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας μιλήσω, αν μου επιτρέπετε, και για ένα ακόμα κρασί που ξεχωρίζω από τη λίστα μου, όχι γιατί δεν του αξίζει μια θέση αλλά γιατί είναι για μένα κάπως πιο προσωπική και συναισθηματική υπόθεση (και δε μπορώ να είμαι πολύ αντικειμενική). Το Assyrtiko Sur Lie Κτήμα Εύχαρις λοιπόν είναι ένα από τα πιο «τίμια» και καλοφτιαγμένα Ασύρτικα εκτός Σαντορίνης που, αν έχετε υπομονή και το κρατήσετε και 3-4 χρονάκια αποκτά αυτά τα μελένια και πετρολ αρώματα που τόσο αγαπάμε. Ο λόγος που το προτείνω εκτός από την ποιότητά του όμως είναι ένας ακόμα. Στην πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε τα Γεράνεια ο Χάρης και η Εύα (οι άνθρωποι του κτήματος) έχασαν σχεδόν τα πάντα. Τους έμειναν λίγες φιάλες που ευτυχώς γλίτωσαν από τη φωτιά. Το κρασί δεν είναι μόνο απόλαυση και οξύτητες είναι και οι άνθρωποι του, που καμιά φορά έχουν ανάγκη την αγάπη και τη στήριξη μας λίγο παραπάνω. Ας πιούμε λίγο παραπάνω Ασύρτικο Εύχαρις αυτό το καλοκαίρι λοιπόν.

 

Διαβάστε ακόμα: Βόλτα στον Αττικό αμπελώνα. Μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας!

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top