Σιγοπίνοντας ένα εκλεκτό ουίσκι αναστέλλουμε τις δεσμευτικές ιδιότητες του χρόνου. Τον βάζουμε σε pause mode.

Η απόλαυση

H ελαφριά μουσική του ουίσκι καθώς ρέει μέσα στο ποτήρι φτιάχνει ένα ευχάριστο ιντερλούδιο. Ο Τζέιμς Τζόυς ήξερε πολύ καλά τι έγραφε στους «Δουβλινέζους». Όπως, το ίδιο εύστοχα, ήξερε και ο μαιτρ της αστυνομικής λογοτεχνίας, Ρέιμοντ Τσάντλερ όταν έλεγε πως «δεν υπάρχει καλά και καλά ουίσκι. Απλώς, ορισμένα είναι καλύτερα από κάποια άλλα».

Για τον λάτρη του «νερού της φωτιάς», όπως θρυλείται ότι του αποκαλούσαν οι αυτόχθονες Ινδιάνοι, όταν το ανακάλυψαν από τους αμερικανούς εποίκους, υπάρχει πάντα μια προσωπική διάκριση για το ποιο ακριβώς προτιμάει να υγραίνει τα σωθικά του.

Χρειάζεται χρόνος για να απολαύσει κανείς κάτι τόσο ξεχωριστό όσο το ουίσκι. Χρειάζεται χαλαρή διάθεση και πνεύμα εγκαρτέρησης.

Malt, bοurbon, straight, rye, ιρλανδέζικο, από το Tennesse, σκοτσέζικο ή οποιαδήποτε άλλη βασική κατηγορία (ή υποκατηγορία) κι αν προτιμάει κανείς, το ουίσκι δεν είναι μια απλή υπόθεση εργασίας. Είναι η άφεση των αμαρτιών, είναι η βουτιά στα άδυτα των νερών της ζωής.

Και μπορεί σε εμάς να έρχεται μέσω του εμπορίου μέσα σε ευφάνταστες και άκρως ελκυστικές συσκευασίες, όμως, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως ο χρόνος που χρειάζεται για να φτιαχτεί ένα καλό και ώριμο ουίσκι είναι τελείως ξεχωριστός. Κι άλλωστε, αν κάποιο ουίσκι είναι πιο ιδιαίτερο από το άλλο δεν είναι μόνο θέμα απόσταξης, αλλά και υπομονής. Ο χρόνος δεν είναι γραμμικός, δεν ακολουθεί τη φορά του ρολογιού. Υπάρχει ένα εσωτερικό ρολόι στον παραγωγό που του δηλώνει πως το «νέκταρ» είναι έτοιμη προς πόσιν.

Ένας λόγος παραπάνω, όταν το πίνουμε πρέπει να του δίνουμε το απαραίτητο τράτο για να γευτούμε όλα του αρώματα και τις κρυφές ιδιότητες. Χρειάζεται χρόνος για να απολαύσει κανείς κάτι τόσο ξεχωριστό. Χρειάζεται χαλαρή διάθεση και πνεύμα εγκαρτέρησης για να δεχθεί τα θερμά του κύματα. Αφήνουμε τον δικό του χρόνο να δράσει και να καταλύσει τον αντικειμενικό χρόνο των ωρών. Ουσιαστικά, σιγοπίνοντας ένα εκλεκτό ουίσκι αναστέλλουμε τις δεσμευτικές ιδιότητες του χρόνου. Τον βάζουμε σε pause mode. Αυτή ακριβώς η στιγμή μάς ανήκει με το παραπάνω. Να μια αντρική συνήθεια που δεν πρέπει και δεν γίνεται να σβηστεί από την τύρβη της καθημερινότητας.

Έχουμε να κάνουμε με ένα ρολόι που δεν γίνεται να μην το προσέξεις. Η διάμετρός του είναι 42mm και το πάχος του 14.9mm.

Το ρολόι

Ηταν το σωτήριο έτος 2015, κατά τη διάρκεια του σαλονιού υψηλής ωρολογοποιίας SIHH που έκανε την εμφάνισή του τούτο το λεπταίσθητο μέλος της IWC, το Portugieser Annual Calendar. Αίφνης, τράβηξε πάνω του τα βλέμματα αυτών που ξέρουν.

Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με την μετεξέλιξη του Portugieser Automatic. Άρα, «πατώντας» σε μια έξοχη «μήτρα», ακολούθησε τον σχεδιασμό και την κατασκευή του. Εδώ τραβούν το μάτι αμέσως τα τρία άνω παράθυρα (το όλον σε σχήμα μισοφέγγαρου) που δηλώνουν με πάσα πιστότητα την ημέρα, τον μήνα και την ημερομηνία. Είναι κάτι σαν επικεφαλίδα του ρολογιού, τη στιγμή που το κυρίως «κείμενό» του είναι απόλυτα ευδιάκριτο.

Ας μην ξεχνάμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα ρολόι που δεν γίνεται να μην το προσέξεις. Η διάμετρός του είναι 42mm και το πάχος του 14.9mm. Από μόνο του ζητάει την προσοχή. Αυτό που προσφέρει ως ανταπόδοση είναι πιστότητα στη λειτουργία και κομψότητα, καθώς το φοράμε στον καρπό μας. Φέρει την πατίνα του παρελθόντος, καθώς θυμίζει έντονα εκείνα τα ρολόγια τσέπης που φορούσαν οι παππούδες μας ή οι ωραίοι δανδήδες της παλιάς Αθήνας.

Το Portugieser Annual Calendar είναι συνώνυμο της κλασικής κομψότητας.

Το ρολόι αντέχει στα 3 bar μέσα στο νερό, ενώ διαθέτει 36 ώρες ενεργειακή αυτονομία. Περισσότερο από όλα, όμως, για τους λάτρεις της απόλυτης ταύτισης με το ημερολόγιο, με το συγκεκριμένο ρολόι δεν θα χάσουν ούτε μέρα, ούτε μήνα, ούτε έτος. Ο χρόνος δεν θα περάσει έτσι αβασάνιστα, αλλά θα δηλώνεται καθημερινά.

Μην το φοβηθείτε καθόλου αυτό το ρολόι αν σας αρέσουν τα κλασικά κομμάτια στην ένδυσή σας.

Ως προς το φιζίκ του, έχουμε να κάνουμε με ένα απόλυτα ισορροπημένο ρολόι, με ευφάνταστη αρχιτεκτονική τόσο στην μεταλλική κάσα του, όσο και στα στοιχεία που συνθέτουν το καντράν. Μην το φοβηθείτε καθόλου αυτό το ρολόι αν σας αρέσουν τα κλασικά κομμάτια στην ένδυσή σας.

Εδώ αναφερόμαστε σε ρολόι που είναι συνώνυμο της κλασικής κομψότητας. Τουίντ σακάκια, πουκάμισα με μανικετόκουμπα, μαντιλάκια στο πέτο, ίσως ένα μάλλινο παλτό για τα κρύα που έρχονται, δερμάτινα γάντια και όλα τα συναφή που χρειάζεται ένας άντρας για να δείχνει ωσαύτως μοντέρνος και με αέρα μιας ένδοξης παλαιότητας.

 

Photo: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης
Styling: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης
Ρολόι: IWC Portugieser Annual Calendar
Σακάκι: KOURLAS
Πουκάμισο: Χριστάκης
Boutonnière: Bespoke Athens
Γραβάτα: OraGentleman
Pocket square: Κydos

 

Διαβάστε ακόμα: To Disaronno φοράει τζιν Diesel για καλό σκοπό.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top