Είναι όντως έντονα βλαπτική η κατανάλωση αλκοόλ ενώ λαμβάνουμε αντιβίωση; (φωτογραφία: emedihealth.com).

    Αλκοόλ και αντιβιοτικά; Μα, γίνεται αυτά τα δύο να… ταιριάξουν; Το προφανές είναι «όχι» και μάλιστα για ορισμένα αντιβιοτικά η αρνητική απάντηση πρέπει να είναι ηχηρή. Μήπως, όμως, για κάποια άλλα ενδέχεται να πρέπει να είμαστε λιγότερο επιφυλακτικοί;

    Όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι ανησυχίες για την επίδραση που θα έχει το αλκοόλ στον οργανισμό μας ενόσω λαμβάνουμε αντιβίωση, μπορεί να έχουν τις ρίζες τους στη βιομηχανία καουτσούκ της δεκαετίας του 1880 (!). Εκείνη την εποχή, οι κατασκευαστές άρχισαν να χρησιμοποιούν μια χημική ουσία γνωστή ως δισουλφιράμη για να επιταχύνουν τον βουλκανισμό του καουτσούκ (η χημική επεξεργασία του ακατέργαστου καουτσούκ με θείο). Αίφνης, οι εργάτες στην εν λόγω βιομηχανία άρχισαν να βιώνουν μια περίεργη αντίδραση: αρρώσταιναν βαριά όταν έπιναν αλκοόλ.

    Κάποιες λίγες κεφαλοσπορίνες έχουν αναφερθεί ότι προκαλούν αρνητική αντίδραση τον οργανισμό μας αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ.

    Χρόνια μετά και συγκεκριμένα τη δεκαετία του ’40, οι γιατροί διερεύνησαν εάν η δισουλφιράμη ήταν χρήσιμη ως θεραπεία για την κατάχρηση αλκοόλ. Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο μετά την κατανάλωση αλκοόλ εμφάνισαν ναυτία, εμετό, εφίδρωση, έξαψη, έντονους παλμούς, πονοκέφαλο και μια σειρά από άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Κάπως έτσι, πολλοί σταμάτησαν να πίνουν. Να σημειωθεί πως το φάρμακο κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά με την εμπορική ονομασία Antabuse.

    Στη δεκαετία του 1960, το αντιβιοτικό μετρονιδαζόλη (εμπορική ονομασία Flagyl) εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύντομα, οι γιατροί άρχισαν να βλέπουν έναν παρόμοιο αστερισμό συμπτωμάτων στους ασθενείς τους που έπιναν αλκοόλ. Τα συμπτώματα ήταν τόσο δυσάρεστα που η ίδια η μετρονιδαζόλη μελετήθηκε ως θεραπεία για τον αλκοολισμό.

    Αν και η μετρονιδαζόλη δεν χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της κατάχρησης αλκοόλ, παραμένει ένα κρίσιμο φάρμακο για τη θεραπεία διαφόρων γαστρεντερικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της εκκολπωματίτιδας, και για τη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων και σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών. Είναι ένα φάρμακο ασφαλές και αποτελεσματικό, με την προειδοποίηση ότι πρέπει να αποφεύγει κανείς το αλκοόλ ενώ το παίρνει.

    Μερικά άλλα αντιβιοτικά έχουν, επίσης, αναφερθεί ότι προκαλούν αντιδράσεις με το αλκοόλ. Τα περισσότερα από αυτά είναι κεφαλοσπορίνες, μια κατηγορία αντιβιοτικών ευρέος φάσματος που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία μιας ποικιλίας λοιμώξεων. Ωστόσο, ενώ υπάρχουν πολλές κεφαλοσπορίνες, μόνο λίγες έχουν αναφερθεί ότι προκαλούν αυτή την αντίδραση.

    Τα αντιβηχικά και τα σκευάσματα για το κρυολόγημα που δίνονται χωρίς συνταγή και περιέχουν αλκοόλ, δεν προειδοποιούν σε περίπτωση χρήσης αντιβιοτικών.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των αντιβιοτικών δεν αλληλεπιδρά με το αλκοόλ. Οι οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν φέρουν προειδοποιήσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Σε αυτή την έρευνα έχουν μπει στο μικροσκόπιο πέντε αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται πιο συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες (και όχι μόνο): αμοξικιλλίνη (Amoxil), αζιθρομυκίνη (Zithromax), αμοξικιλλίνη-κλαβουλανική (Augmentin), κεφαλεξίνη (Keflex) και σιπροφλοξασίνη (Cipro). Φάρμακα γνωστά και στη χώρα μας.

    Ομοίως, τα αντιβηχικά και τα σκευάσματα για το κρυολόγημα που δίνονται χωρίς συνταγή και περιέχουν αλκοόλ, δεν προειδοποιούν σε περίπτωση χρήσης αντιβιοτικών. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλές να καταναλώνουμε αλκοόλ ενώ παίρνουμε αυτά τα αντιβιοτικά, η πιθανότητα σοβαρών αλληλεπιδράσεων φαίνεται χαμηλή.

    Ωστόσο, μπορεί να είναι καλή ιδέα να αποφεύγουμε το αλκοόλ κατά την καταπολέμηση μιας λοίμωξης, καθώς το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλά φάρμακα εκτός από τα αντιβιοτικά και να ερεθίσει μια ήδη υπάρχουσα φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια ερώτηση στον γιατρό μας θα μας σώσει από τυχόν παρενέργειες.

     

    Διαβάστε ακόμα: Γιατί το νερό είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου;

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top