Ο Γιώργος Μυζάλης από το περασμένο καλοκαίρι ακολουθεί το πρόγραμμα DNANUTRICOACH, προκειμένου να γνωρίσει ακόμα καλύτερα το σώμα του.

Κατά καιρούς οι «επιστήμονες» (αυτή η ομάδα που ποτέ δεν γίνεται συγκεκριμένη) ανακοινώνουν μια νέα έρευνα που συνοδεύεται συνήθως και από μια καινούργια οδηγία. Κάποτε, κάποιοι επιστήμονες έλεγαν ότι τα γαλακτοκομικά ωφελούν τον άνθρωπο, τώρα κάποιοι άλλοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βλάπτουν και ότι μάλιστα ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ζώο στον πλανήτη που δεν απογαλακτίζεται ποτέ (κακώς – κατά τη γνώμη τους). Όλες αυτές οι οδηγίες και οι επισημάνσεις, προφανώς, στόχο έχουν την καλή υγεία του ανθρώπου και την ευεξία του, ωστόσο καλύπτουν απλώς ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και αποτελούν την επονομαζόμενη γενική ιατρική ή γενική συμβουλευτική υγείας. Αυτές οι κεντρικές κατευθυντήριες γραμμές χρησίμευσαν για πολλά χρόνια στην ανθρωπότητα, σώζοντας πολλές ζωές και «αστοχώντας» σε λίγες περιπτώσεις, τις επονομαζόμενες και εξαιρέσεις. Αυτό, στην εποχή μας, έχει αλλάξει άρδην. Και αλλάζει διαρκώς.

Η εξειδικευμένη ιατρική, η εξατομικευμένη προπόνηση και η προσωπική διατροφική οδηγία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην καθημερινότητα των ανθρώπων, οι οποίοι συνεχώς αναζητούν καλύτερες και επιστημονικότερες προτάσεις και λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο και σε ό,τι αφορά στις διατροφικές συνήθειες τη λύση δίνει η επιστήμη της διατροφογενετικής – διατροφογενομικής. Η εκκίνηση της εξατομικευμένης αντιμετώπισης όλων των πλευρών της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως είναι κατανοητό, δόθηκε το 2001 με την αποκρυπτογράφηση του ανθρωπίνου γονιδιώματος (DNA). Έκτοτε, η επιστήμη στέκεται διαρκώς στο πλευρό του ανθρώπου για να απαντήσει κάθε προσωπική ερώτηση και απορία σε βάθος και με αποδείξεις. Από τη γενετική, λοιπόν, προήλθε και η διατροφογενετική και η διατροφογενομική. Αυτή η επιστήμη, αυτή η εξειδίκευση δηλαδή, κρύβεται πίσω από το DNANUTRICOACH, το πρόγραμμα δηλαδή που ακολουθώ από το περασμένο καλοκαίρι.


Διαβάστε ακόμα: Μάνος Καραμποΐκης – «Στο τρέξιμο βρίσκει ο καθένας τις ισορροπίες του»


Το DNANUTRICOACH είναι μια premium υπηρεσία, με έδρα τη Βαρκελώνη της Ισπανίας και επικεφαλής τη Δρ. Διατροφογενετικής Βαλεντίνη Κωνσταντινίδου, που στόχο έχει την υποστήριξη του ανθρώπου, είτε αυτός είναι επαγγελματίας αθλητής, είτε καθημερινός αθλούμενος με προσωπικούς στόχους. Βασικό εργαλείο της υπηρεσίας είναι ένα διατροφογενετικό τεστ DNA που γίνεται με δείγμα σάλιου και το οποίο ελέγχει 37 διαφορετικά σημεία του γονιδιώματος του αθλουμένου με απόλυτη εχεμύθεια και σκοπό την εύρεση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών: συμβατές και ασύμβατες τροφές, αθλητικές κλίσεις και δυνατότητες, ποσοστό φλεγμονής στο σώμα από την άθληση και τρόπους αντιμετώπισής της και γενικότερες προτεινόμενες διατροφικές οδηγίες για καλή υγεία, πρόληψη και ευεξία. Το τεστ αυτό, από μόνο του, παρέχει εξατομικευμένες πληροφορίες για εκείνον που το κάνει. Η υπηρεσία DNANUTRICOACH, ωστόσο, δεν είναι ένα απλό διατροφογενετικό τεστ που σου δίνει συγκεκριμένα αποτελέσματα και μετά πορεύεσαι μόνος. Με την ολοκλήρωση του διατροφολογικού αυτού ελέγχου ξεκινά ολόκληρη η εμπειρία της υπηρεσίας, που σκοπό έχει να μάθει καλά τον εαυτό του και το σώμα του εκείνος που την επιλέγει.

Στις συνεδρίες αυτές, ο αθλούμενος παίρνει συγκεκριμένες οδηγίες ακόμα και για τον τρόπο που θα μαγειρεύει τις τροφές του, τη συχνότητα των γευμάτων του και άλλες κατευθυντήριες γραμμές με τη διαδικασία της ανατροφοδότησης.

Μέσα από εκτεταμένες συνεδρίες, είτε δια ζώσης, είτε μέσω skype, οι επιστημονικοί συνεργάτες του DNANUTRICOACH παρέχουν υποστήριξη τύπου life coaching. Με συνεχείς επικοινωνίες, ανατροφοδότηση και συγκεκριμένες τακτές συνεδρίες παρέχουν υποστήριξη στον αθλούμενο προς την κατεύθυνση του στόχου που από κοινού έχουν ορίσει, είτε αυτός λέγεται «απώλεια βάρους», είτε αυτός λέγεται «τερματισμός στο μαραθώνιο», είτε αυτός λέγεται «περισσότερη ενέργεια και ευεξία στην καθημερινότητα». Στις συνεδρίες αυτές, ο αθλούμενος παίρνει συγκεκριμένες οδηγίες ακόμα και για τον τρόπο που θα μαγειρεύει τις τροφές του, τη συχνότητα των γευμάτων του και άλλες κατευθυντήριες γραμμές με τη διαδικασία της ανατροφοδότησης. Το μεγάλο κέρδος είναι η παρατήρηση και η καταγραφή που είναι υποχρεωμένος να διεξάγει ο αθλούμενος προκειμένου να απαντά στις ερωτήσεις των ανθρώπων του DNANUTRICOACH. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο αθλούμενος έρχεται σε στενή επαφή με τον εαυτό του και το σώμα του και μαθαίνει να το «ακούει».

Η παραπάνω υπηρεσία σε συνδυασμό με την προπόνηση επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή βελτίωση και ευεξία, καταργώντας μάλιστα τη «μυθολογία των συμπληρωμάτων διατροφής» που συνοδεύει την εκτεταμένη και συστηματική άθληση. Γιατί, όπως και τα ίδια τα συμπληρώματα διατροφής αναφέρουν με μικρά γράμματα στις συσκευασίες τους, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή. Η κλισέ φράση που αναφέρει πως «είμαστε ό,τι τρώμε» είναι τελικά απολύτως σωστή και βρίσκει την πρακτική εφαρμογή της στα εξειδικευμένα επιστημονικά προγράμματα διατροφογενετικής και διατροφογενομικής.

Δεν προσπαθώ να πείσω για κάτι, ούτε διαφημίζω. Γνωρίζοντας, όμως, πόσο απασχολεί τους δρομείς το θέμα της διατροφής τους και η σύνδεσή της με την προπόνηση και την επίδοση, ενημερώνω για ένα πρόγραμμα στο οποίο – προσωπικά – βρήκα όλες τις απαντήσεις και όλες τις λύσεις.

 

Διαβάστε ακόμα: «Μέσα από την προπόνηση νιώθω ότι αγγίζω την ευτυχία»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top