patras-carnival-2011-2

Στο Πατρινό Καρναβάλι φέτος θα συμμετάσχουν πάνω από 200 πληρώματα.

Κάθε πολίτης Πάτρας που διαπνέεται από ένα αεράκι αστικής συνείδησης, όταν ανοίγει το Τριώδιο, σεληνιάζεται. Ή καλύτερα διονυσιάζεται. Αργά και σταθερά τα συμπτώματα πολλαπλασιάζονται και μετά από ένα μήνα εμφανίζεται το «Σύνδρομο Καρνάβαλος». Είναι τις τελευταίες δέκα μέρες που σηματοδοτείται η κορύφωση του φαινομένου «Πατρινό Καρναβάλι». Τότε η πόλη περνάει μέσα από μια εναλλαγή τσίκνας, κλαπατσίμπανων, σερπαντίνας, χορών και μεταμφιέσεων.

Πίνακας του Δημήτρη Βούρτση που βρίσκεται στο Δημαρχείο της Πάτρας.

Πίνακας του Δημήτρη Βούρτση, ο οποιο βρίσκεται στο Δημαρχείο της Πάτρας.

Το έχω ζήσει, γιατί είμαι Πατρινή. Εξ αποστάσεως, αφού κατοικώ στην Αθήνα αλλά –εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά- ψηφίζω στην Πάτρα (ίσως να διατηρώ κι εγώ την ψευδαίσθηση ότι κάποτε θα γίνω βουλευτής με αλεξίπτωτο, ένα πατενταρισμένο outsider). Η πόλη βεβαίως δεν είναι προορισμός μόνο για πολιτικό παρκάρισμα, αλλά για το Καρναβάλι της, το οποίο συν τω χρόνω απέκτησε αξιόλογους ανταγωνιστές. Διότι ένα brand που σέβεται τον εαυτό του θέλει τους αντιπάλους του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνεται καλύτερο. Ποιος χρειάζεται, άλλωστε, την καρναβαλική ενδελέχεια;

Η βασίλισσα του Καρναβαλιού στο άρμα της, δεκαετιά 1950. Φωτογραφία: Πατρινό Καρναβάλι/Δήμος Πατρέων

Μια Βασίλισσα του Καρναβαλιού από τα παλιά. Φωτογραφία: Πατρινό Καρναβάλι/Δήμος Πατρέων

Υπό μία έννοια, τα πράγματα έχουν γίνει σουπερμάρκετ και οι επικριτές του Καρναβαλιού μιλάνε για γιορτή της αρπαχτής. Οι μέρες, άλλωστε, που τα πληρώματα των 50 ατόμων θεωρούνταν είδηση και η παρέλαση θεωρούνταν οικογενειακή υπόθεση έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όπως και η φωνή του Άλκη Στέα. Φέτος θα λάβουν μέρος περίπου 200 γκρουπ, από τα οποία κάποια μπορεί να έχουν 300 άτομα. Αυτή είναι η μία όψη, ανοιχτή συμμετοχή (με το χέρι βαθιά στην τσέπη, ενίοτε).

Το "Κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου". Την τελευταία Κυριακή στην τελετή λήξης ακολουθεί το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου στο λιμάνι της πόλης. όσο ο Βασιλιάς καίγεται απο μέσα του  πυροδοτούν πανέμορφα πυροτεχνίματα.

Στην πυρά, ή αλλιώς η Τελετή Λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού στην οποία ο βασιλιάς Καρνάβαλος καίγεται πανηγυρικά.

Η άλλη είναι ότι αναπόφευκτα το πράγμα γίνεται απρόσωπο και ξεχειλώνει. Λίγοι καρναβαλιστές θα πάρουν σοβαρά το «Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού». το οποίο φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια. Τι κι αν κάποτε στήνονταν δολοπλοκίες, υποκλοπές και αρπαγές απαντήσεων μεταξύ των πληρωμάτων που, συνήθως, γνωρίζονταν μεταξύ τους; Α, και με πιο καλοραμμένες στολές, οι οποίες άντεχαν το πάρε-δώσε της κοινοκτημοσύνης, καθώς είναι τιμή σου να τις δανείζεις. Την επόμενη χρονιά, εννοείται.

Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού τα πρώτα χρόνια. Φωτογραφία: Πατρινό Καρναβάλι/Δήμος Πατρέων

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού είναι ένα παιχνίδι ερωτήσεων στο οποίο συμμετέχουν τα πληρώματα. Φέτος μετράει 50 χρόνια ζωής. Φωτογραφία: Πατρινό Καρναβάλι/Δήμος Πατρέων

Χάρη σε αυτό το έθιμο του παρδαλού heritage, είδα διάφορους σοβαρούς ανθρώπους να ντύνονται μωρά με καρό φουφούλες περασμένες στα τριχωτά τους πόδια, κυρίες να φοράνε ράσα καλόγριας με ζαρτιέρες, φίλους να ντύνονται κερατάδες στερεώνοντας ολόκληρα κλαδιά στα κεφάλια τους για χάρη ενός Lover’s Party, αλλά και ολόκληρες θεματικές εξτραβαγκάντζες στον ιστορικό πλέον «Λευκό Χορό».

Ίσως να οφείλω την ύπαρξή μου στο Πατρινό Καρναβάλι, διότι οι γονείς μου γνωρίστηκαν στα «Μπουρμπούλια», ένα χορό όπου οι γυναίκες ντύνονταν ντόμινο με καλυμμένο το πρόσωπο και λειτουργούσαν σαν άτακτος στρατός.

Πιθανόν για όλα να φταίει αυτή η δαιμονισμένη ενέργεια που ανεβαίνει στη σκηνή, όταν γίνονται τα περίφημα «Ταλέντα», μια τοπική Γιουροβίζιον από Πατρινούς για Πατρινούς, που το λέει η ψυχή τους. Γιατί το να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου θέλει ένα ισοζύγιο τόλμης και… αλκοόλ. Να σημειώσω κάτι: ίσως να οφείλω την ύπαρξή μου στο Πατρινό Καρναβάλι, διότι οι γονείς μου γνωρίστηκαν σε ένα κατεξοχήν έθιμό του, τα «Μπουρμπούλια», ένα χορό όπου οι γυναίκες ντύνονταν ντόμινο με καλυμμένο το πρόσωπο και λειτουργούσαν σαν άτακτος στρατός: φλερτ κατά βούληση!

Νυχτερινή Παρέλαση. Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού τα πρώτα χρόνια. Φωτογραφία: Πατρινό Καρναβάλι/Δήμος Πατρέων

Η Νυχτερινή Παρέλαση είναι μία από τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού. Φωτογραφία: Πατρινό Καρναβάλι/Δήμος Πατρέων

Τα Μπουρμπούλια υπάρχουν ακόμα, διονυσιακά και κεφάτα, χωρίς όμως το μπαχάρι της αμαρτίας. Το σίγουρο είναι ότι το Πατρινό Καρναβάλι, το μεγαλύτερο της χώρας, επιμένει: δεν ηττώνται, άλλωστε, έτσι εύκολα 180 χρόνια ιστορίας. Ούτε παραδίδεται με συντριπτικά κατάγματα ο δαίμων του ξεσαλώματος που κάνει μαγαζιά, σπίτια και δρόμους να γλεντάνε σαν να μην υπάρχει αύριο. Που έτσι κι αλλιώς είναι μια άλλη μέρα.

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού απηχούν μια μακρόχρονη παράδοση. Σήμερα φτιάχνονται στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων που βρίσκεται στο Πετρωτό. Σύμφωνα με το έθιμο, στην Τελετή Έναρξης τα άρματα παρουσιάζονται άβαφα και στη συνέχεια χρωματίζονται.

Τα άρματα του Πατρινού Καρναβαλιού απηχούν μια μακρόχρονη παράδοση. Σήμερα, φτιάχνονται στο “Καρναβαλικό Εργαστήρι” του Δήμου Πατρέων, το οποίο βρίσκεται στο Πετρωτό. Σύμφωνα με το έθιμο, στην Τελετή Έναρξης, τα άρματα παρουσιάζονται άβαφα και στη συνέχεια χρωματίζονται.

Τα καλύτερα πάρτι και χοροί του Πατρινού Καρναβαλιού

Παρακάτω ακολουθούν 6 εκδηλώσεις που δίνουν τον τόνο στο Πατρινό Καρναβάλι. Προσοχή, τα καλύτερα συμβαίνουν ψιθυριστά: πιτζάμα πάρτι σε σπίτια και μπαρ, φάρσες, αυτοσχέδια γλέντια. Όποιος έχει επαφές στην Πάτρα και δη Καρναβαλιστές (υπάρχουν και οι Πατρινοί που εξαφανίζονται το τριήμερο), τώρα είναι η ώρα να τις εκμεταλλευτεί.

Στα Μπουρμπούλια κάποτε γνωρίστηκαν πολλά Πατρινά ζευγάρια. Φωτογραφία: Πατρινό Καρναβάλι/Δήμος Πατρέων

Στα “Μπουρμπούλια”, κάποτε, γνωρίστηκαν πολλά πατρινά ζευγάρια. Φωτογραφία: Πατρινό Καρναβάλι/Δήμος Πατρέων

1. Ταλέντα: Είναι μια «εσωτερική» εκδήλωση, ένας αστείος διαγωνισμός τραγουδιού, όπου γνωστές παρέες Πατρινών ανεβαίνουν στη σκηνή και κάνουν ένα σκετς ντυμένοι αναλόγως του θέματος που θα επιλέξουν. Από εδώ έχουν γελοιοποιηθεί αυτοβούλως πολλοί και διάφοροι επώνυμοι πολίτες.

Αριστερά: Χορός Αντι-Δημάρχου "Πέλε-Epoque", Δεξιά: Λευκός Χορός

Αριστερά: Χορός Αντι-Δημάρχου “Πέλε-Epoque”. Δεξιά: Λευκός Χορός

2. Λευκός Χορός: Από τους πιο ιστορικούς χορούς που γινόταν στο επίσης θρυλικό κλαμπ «Beau Rivage». Όσοι συμμετέχουν είναι απαραίτητο να ντυθούν στα λευκά με εμφανίσεις που παραδοσιακά είναι εμπνευσμένες. Φέτος θα γίνει στις 19/2 στο «Beau Rivage-Ακρωτήρι» με πρόσκληση.

6731339471_37b19a7288_o

Μαύρα ντόμινο καθ’ οδόν για τα Μπουρμπούλια, όταν γίνονταν στο Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων”. Φωτογραφία: Πατρινό Καρναβάλι/Δήμος Πατρέων

3. Κόκκινος Χορός: Το αντίπαλον δέος του Λευκού Χορού, ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια. Εδώ το θέμα είναι να ντυθεί κάποιος στα κόκκινα. Έχει πολύ κέφι και νεανικό παλμό. Φέτος θα γίνει στο «Otto Multi Bar Restaurant» με πρόσκληση.

4. Το πάρτι του «Banana Moon»: Το μπαρ-restaurant αυτό έχει διαγράψει μια ενδιαφέρουσα πορεία στη νυχτερινή ζωή της πόλης και το οφείλει στο σήμα-κατατεθέν ιδιοκτήτη του, τον Γιώργο Κοτοπούλη. Κάθε τελευταίο Σάββατο, λοιπόν, διοργανώνει το θεματικό πάρτι «Περούκα-Γυαλιά» με αμφίεση εύκολη, που δεν χωράει δικαιολογία να μην πας ντυμένος.

5. Χορός της Κινηματογραφικής Λέσχης: Από τους πιο ονομαστούς χορούς με καλλιτεχνική φλέβα. Είναι πάντα θεματικοί –σημειωτέον ο χορός γίνεται από το 1978- και φέτος το θέμα είναι «Muppets». Θα γίνει στο «Bocas Bar beer&wine» την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου.

6. Μπουρμπούλια: Κάποτε γίνονταν στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, αλλά, λόγω των παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ, άλλαξαν χώρο. Φέτος γίνονται στη «Veso Mare», στην «Αίγλη», λίγο έξω από το κέντρο. Ο κώδικας είναι ένας: οι γυναίκες ντύνονται με μαύρο ντόμινο και καλυμμένα πρόσωπα. Το τελευταίο Μπουρμπούλι θα γίνει στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο Κόκκινος Χορός είναι από τα δημοφιλή πάρτυ που γίνονται στο πλαίσιο της καρναβαλικής φιέστας.

Ο “Κόκκινος Χορός” είναι από τα δημοφιλή πάρτι που γίνονται στο πλαίσιο της καρναβαλικής φιέστας.

7. Χορός του Αντι-Δημάρχου: Δεν πρόκειται για χορό κάποιας λέσχης αξιωματικών. Είναι ο χορός του Αντί-Δημάρχου, το αντίπαλον δέος του πάλαι ποτέ Χορού του Δημάρχου, ο οποίος δεν γίνεται πλέον και είχε θέμα την Belle Epoque. Οι καρναβαλιστές που εμπνεύστηκαν το χορό του Αντί-Δημάρχου, ο οποίος είναι δημοφιλής στα πατρινά δρώμενα, φέτος ανέπτυξαν στην ιδέα Pele-Epoque από το όνομα του νέου δημάρχου της πόλης, του κου Πελετίδη. Ο χορός φέτος έγινε στο Beau-Rivage. Οι στολές που βλέπετε, σοβιετικής κοπής, συσχετίζονται χιουμοριστικά με το ότι ο νυν δήμαρχος ανήκει στο ΚΚΕ.

Δείτε την χιουμοριστική “Συνέντευξη Τύπου – πρόσκληση” για το φετινό χορό του Αντιδημάρχου:

Διαβάστε ακόμα: Πώς ανακάλυψα στις  Άνδεις ότι θα μπορούσα να γίνω πολιτικός.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top