08.Nikos_Karanikolas-3733

Ο Δημήτρης Σωτάκης (όρθιος) και ο Θανάσης Χειμωνάς φυλλομετρούν, στον «Ιανό» μια δεκάχρονη φιλία που «ως σήμερα δεν έχει αφήσει πίσω της ούτε ένα ελάχιστο μαύρο στίγμα».

Θανάσης Χειμωνάς: «Ταιριάξαμε αμέσως με τον Μητσάρα»

 

Τον Δημήτρη Σωτάκη τον γνώρισα πριν από μια δεκαετία στην Πάρο –ο ίδιος ισχυρίζεται πως είχαμε ήδη συναντηθεί κάνα δύο χρόνια νωρίτερα σε ένα πάρτυ, αλλά εγώ δεν το θυμάμαι, άρα δεν έγινε. Εκείνα τα χρόνια της χλίδας και της ανεμελιάς το εξαιρετικό λογοτεχνικό περιοδικό «Να ένα μήλο» διοργάνωνε ετήσιες τριήμερες «αποδράσεις» σε γραφικά νησιά του Αιγαίου όπου νεαροί συγγραφείς (εγώ και κάτι άλλοι) συζητούσαμε για λογοτεχνία πριν ξεχυθούμε στα διάφορα τοπικά μπαρ. Η «κόλλα» που ένωσε εμένα και τον Σωτάκη ήταν το τρίτο πρόσωπο της «μελλοντικής» παρέας, η Καβαλιώτισσα Εύη Λαμπροπούλου, η οποία αναζήτησε την βοήθεια των δύο αντρών (εμένα και του Σωτάκη) όταν έφτασε καθυστερημένη (ως συνήθως) στο νησί και έψαχνε απελπισμένη το ξενοδοχείο της.

«Μου αρέσει πολύ η μη επιτηδευμένη, σχεδόν μετεφηβική οπτική γωνία του Θανάση για τη ζωή» (Δ. Σωτάκης)

Ταιριάξαμε αμέσως με τον Μητσάρα. Κάτι η ομοιότητα των χιούμορ μας, κάτι τα κοινά μουσικά γούστα, κάτι το πάθος του (σαν κι εμένα) για το ξένο ποδόσφαιρο, κάτι το γεγονός πως ο τύπος είναι τελείως για δέσιμο, μας έκαναν να γίνουμε αχώριστοι φίλοι.

Η φιλία μας επισημοποιήθηκε το 2007 με την ίδρυση του μυθικού pop συγκροτήματος Snob. Καθόμασταν, που λέτε, ένα καλοκαιρινό βράδυ σε ένα μπαρ του Κολωνακίου και αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε τον εκφυλισμό της παγκόσμιας μουσικής και να βάλουμε τέλος στην εδώ χούντα του έντεχνου. Το πρώτο μας Lp (Kings, Queens & TV Stars), με επιρροές από Duran, κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2010 και συνοδεύεται από ένα εκπληκτικό βίντεο κλιπ για το τραγούδι «TV Star».

O Σωτάκης είναι εξαιρετικός συγγραφέας. Δεν το λέω επειδή είναι φίλος μου. Αν τα γραπτά του ήταν για πέταμα δεν θα έλεγα ψέματα, πιθανότατα θα έκανα τον κινέζο (το πιάσατε το υπονοούμενο, ε; ). Ούτε φυσικά είμαστε φίλοι γι’ αυτό. Αλίμονο αν όλοι επέλεγαν τους φίλους τους βάσει του ταλέντου τους. Τότε δεν θα μου μιλούσε κανένας…

Διαβάστε ακόμα: «Ο αδερφός μου, η αδερφή»

03.Nikos_Karanikolas-3764

«Κάτι η ομοιότητα των χιούμορ μας, κάτι τα κοινά μουσικά γούστα, κάτι το πάθος του (σαν κι εμένα) για το ξένο ποδόσφαιρο, μας έκαναν να γίνουμε αχώριστοι φίλοι με τον Μητσάρα», λέει ο Θανάσης Χειμωνάς.

Έχουμε πιει άπειρα ποτάκια με τον Σωτάκη. Έχουμε παρουσιάσει ο ένας τον άλλον, έχουμε κάνει ταξίδια… Τους τελευταίους μήνες είχαμε λίγο χαθεί λόγω των μαθημάτων κινεζικών που δίνει μετά μανίας (βασικά, έχω την εντύπωση πως είναι απατεώνας και δεν γνωρίζει λέξη κινέζικα, αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω –προφανώς ούτε ούτε οι μαθητές του), αλλά και των υποχρεώσεών μου με την πασοκάρα. Εσχάτως όμως, έχουμε επανέλθει δριμύτεροι και σύντομα θα ηχογραφήσουμε το νέο single των Snob με στόχο την μόνιμη τέλεση της Eurovision στην Ελλάδα. Stay tuned…

01.Nikos_Karanikolas-3706

«Το πρώτο μας Lp ‘’Kings, Queens & TV Stars’’ κυκλοφόρησε 2010. Σύντομα θα ηχογραφήσουμε το νέο single των Snob με στόχο τη μόνιμη τέλεση της Eurovision στην Ελλάδα».

Δημήτρης Σωτάκης: «Αν ο Θανάσης ήταν και Παναθηναϊκός, θα ήταν τέλειος»

 

Τι να πρωτοπώ για τη φιλία μου με τον Θανάση Χειμωνά; Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από τη μέρα που γνωριστήκαμε σε μια ωραία λογοτεχνική εξόρμηση στην Πάρο και από τότε ακολούθησαν μεγάλες στιγμές…

10157170_10152817597608047_8973282362181963232_n

«Γνωριστήκαμε πριν από μια δεκαετία στην Πάρο όπου το εξαιρετικό λογοτεχνικό περιοδικό ”Να ένα μήλο” διοργάνωνε ετήσιες τριήμερες ”αποδράσεις” σε γραφικά νησιά του Αιγαίου».

Η προσωπικότητά του δεν είναι εύκολο να αναλυθεί σε ένα σύντομο κείμενο όπως αυτό. Χωρίς δεύτερη σκέψη, πρόκειται για έναν από τους ευφυέστερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Η ετοιμότητα της σκέψης του και το μοναδικό χιούμορ του δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση.

Από την εποχή που γνωριστήκαμε, αισθανόμουν πολύ μεγάλη οικειότητα μαζί του. Ίδιες απόψεις για τη λογοτεχνία, τη μουσική, πολύ γέλιο και τελικά μια φιλία που εδώ και τόσα χρόνια δεν έχει αφήσει πίσω της ούτε ένα ελάχιστο μαύρο στίγμα. Αν μάλιστα ήταν και Παναθηναϊκός, θα ήταν ένας τέλειος άνθρωπος.

Αν κοιτάξω πίσω στο χρόνο, έχουμε περάσει πολλά μαζί, αμέτρητες βραδιές λογοτεχνίας, ταξίδια, εξόδους με ωραία κορίτσια, παρουσιάσεις, μέχρι και τη δημιουργία των Snob, ενός pop σχήματος που ενσάρκωσε τις εφηβικές μας μουσικές ανησυχίες. Έχω σκεφτεί να του προτείνω να ιδρύσουμε και μια θρησκευτική οργάνωση, αλλά δεν είχα ακόμη την ευκαιρία, ίσως το διαβάσει για πρώτη φορά μέσα από αυτό το δημοσίευμα.

Διαβάστε ακόμα: Από το «Pop Eleven» στους Imam Baildi

Ο Θανάσης δεν «πιάνεται» από πουθενά. Είναι ένας αυτάρκης άνθρωπος, που ξέρει τι θέλει, τις επιθυμίες του, τα πάθη του, τον τρόπο που έχει επιλέξει να ζει. Αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ πάνω του, αυτή η μη επιτηδευμένη, σχεδόν μετεφηβική οπτική του γωνία για τη ζωή, εδώ που τα λέμε αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να διατηρείται κανείς πάντα φρέσκος και δημιουργικός.

«Τελευταία είχαμε λίγο χαθεί, λόγω των μαθημάτων κινεζικών που δίνει μετά μανίας ο Δημήτρης και των δικών μου υποχρεώσεων με την πασοκάρα». (Θ. Χειμωνάς)

A, να μην ξεχάσω ότι είναι και επαγγελματίας πινγκπονγκνίστας, αν και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καταγγείλω ότι κάποτε σε ένα τουρνουά πινγκ πονγκ συγγραφέων που διεξήχθη (οι υπόλοιποι ήμασταν άσχετοι βέβαια), είχε ήδη έτοιμα στην τσάντα του κύπελλα και μετάλλια, για να τα απονείμει στον εαυτό του!

Πολλοί θα ξέρετε ότι ο φίλος μου είναι και υποψήφιος Ευρωβουλευτής και, εδώ που τα λέμε, θα πρέπει μάλλον να το δείτε σαν μια σπάνια ευκαιρία να στείλετε έναν συγγραφέα, ωραίο τύπο, αθλητή του πινγκ πονγκ, μουσικό και πολύ νέο στας Ευρώπας, και όχι αυτά τα βλαχορομπότ που κυκλοφορούν ανάμεσά μας…

Διαβάστε ακόμα: «Είμαστε οι πληγές που δεν θέλουμε να επουλώσουμε»

05.Nikos_Karanikolas-3750

«Ο φίλος μου είναι και υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Θα πρέπει μάλλον να το δείτε σαν μια σπάνια ευκαιρία να στείλετε έναν συγγραφέα, ωραίο τύπο, αθλητή του πινγκ πονγκ, μουσικό και πολύ νέο στας Ευρώπας», λέει ο Δημήτρης Σωτάκης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top