Πολλές φορές η απόφαση δεν φτάνει. Είναι όπως στις διαπροσωπικές μας σχέσεις όπου οι καλές προθέσεις δεν αρκούν για να διαμορφώσουν μια σωστή επαφή. Χρειάζεται ό,τι κάνεις να το κάνεις σωστά.
Ας θυμηθούμε τις εποχές που στην πόλη δεν υπήρχαν καν οι ειδικοί κάδοι για τα ανακυκλώσιμα. Το βλέπαμε σε άλλες πόλεις του εξωτερικού και αντιλαμβανόμασταν πόσο πίσω ήμασταν. Πλέον, κάθε γειτονιά έχει τον δικό της μπλε κάδο, ενώ στην καθημερινότητά μας προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να λειτουργούμε οικολογικά. Το καταφέρνουμε πάντα; Φευ, όχι. Και επειδή ουδείς οφείλει να γνωρίζει τα πάντα, ιδού κάποια tips ή αν θέλετε κάποιες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε πρώτα και κύρια τη ζωή μας πιο καλή και συνάμα θα βοηθήσουν να πράττουμε, όντως, οικολογικά.
To καπάκι στον καφέ
Μέγιστο θέμα είναι ο καφές. Καθημερινά καταναλώνουμε πολλούς, τους κουβαλάμε στη δουλειά, στο δρόμο ή τους πίνουμε σε κάποια συνάντηση. Αν είναι σε φλιτζάνι δεν υπάρχει κανένα θέμα, προχωράμε σε σωστό δρόμο. Τι γίνεται όμως μ’ αυτούς που παίρνουμε μαζί μας;
Αν μιλάμε για ζεστό καφέ, τότε γιατί να πάρουμε το καπάκι που μας βάζουν; Δεν είναι καλύτερο να νιώθεις στα χείλη το καϊμάκι του εσπρέσο ή το αφρόγαλα του καπουτσίνο δίχως την ενοχλητική παρέμβαση του πλαστικού; Αφήστε που αυτό δεν ανακυκλώνεται όσο εύκολα πιστεύουμε. Οι έρευνες δείχνουν πως μόνο το 9% του πλαστικού ανακυκλώνεται.
To καλαμάκι
Κρύος καφές: Καλαμάκι ή όχι; Αλλη μια σωστή απορία. Επίσης, πολλά μαγαζιά προτείνουν ως εναλλακτική ένα χοντρό μακαρόνι, από αυτά που οι μαμάδες μας έφτιαχναν παστίτσιο. Οχι, δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Ας αφήσουμε τα μακαρόνια στην άκρη κι ας δοκιμάσουμε να πιούμε τον καφέ μας χωρίς καλαμάκι. Αλλη μια περίπτωση όπου θα καταναλώσουμε λιγότερο πλαστικό.
Τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα
Μήπως το ίδιο δεν πρέπει να κάνουμε όταν παραγγέλνουμε φαγητό; Δεν είναι άσχημο να ζητήσουμε από το μαγαζί να μην φέρουν μαζί με τη συσκευασία τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Αφήστε που σπάνε εύκολα και είναι εντελώς άβολα για να φας σαν άνθρωπος. Δεν είναι καλύτερο να έχουμε μαζί μας ένα πιρούνι ή ένα μαχαίρι από το σπίτι μας; Σιγά το βάρος που θα προσθέσουν στην τσάντα μας.
Kαλύτερα στο εστιατόριο
Συναφές με το προηγούμενο: αν μπορείτε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα και να γευματίσετε στο εστιατόριο γλιτώνετε το delivery και φυσικά όλα τα πλαστικά που το… ακολουθούν. Είναι πιο διασκεδαστικό να τρως έξω, συναντάς κόσμο, γεμίζεις εικόνες και γενικώς περνάς καλύτερα από τη μοναξιά του σπιτιού.
Οι πλαστικές συσκευασίες στο super market
Στο σούπερ μάρκετ διαλέγουμε συσκευασίες που είναι είτε από γυαλί είτε από μέταλλο είτε από χαρτί. Γιατί να πάρουμε το πλαστικό μπουκάλι με το γάλα όταν υπάρχει αντίστοιχο σε χάρτινη συσκευασία; Γιατί να αγοράσετε προσυσκευασμένα κρεατικά, όσπρια ή λαχανικά όταν μπορείτε την ίδια στιγμή να τα προμηθευτείτε από τον χασάπη, τον οπωροπώλη ή τους ρέκτες εμπόρους του κέντρου που πουλάνε όσπρια και βότανα από όλη την Ελλάδα; Αγοράστε ωραιότατα σαπούνια για το μπάνιο αντί για τις πλαστικές συσκευασίες με το υγρό κρεμοσάπουνο. Ξεχάστε τα πλαστικά ξυραφάκια. Είναι τελείως διαφορετική η αίσθηση που αποκτάς κρατώντας ένα μεταλλικό ξυραφάκι και τελείως άλλη με ένα πλαστικό.
Το νερό στο περίπτερο
Επίσης, γιατί να πάρετε ένα μπουκάλι νερό από το περίπτερο; Αν μη τι άλλο υπάρχουν στυλάτα θερμός που μπορείτε να βάλετε το νερό σας από το σπίτι. Δεν είναι φυσικά τα 50 λεπτά που κάνει το μπουκάλι, δεν θα σωθούμε απ’ αυτά, αλλά έτσι καταναλώνουμε ακόμη λιγότερο πλαστικό.
Τα βίντατζ ρούχα
Ακόμη και στα ρούχα, υπάρχει λύση. Πρώτον τα μεταχειρισμένα έχουν γίνει πλέον της μόδας (λέγε με βίντατζ) και μπορείς να βρει στυλάτες ευκαιρίες. Οσο για το πλύσιμό τους, δεν χρειάζεται να το κάνετε σε υψηλή θερμοκρασία στο πλυντήριο. Έτσι θα διατηρηθούν περισσότερο χρόνο και δεν θα έχετε σπαταλήσει ενέργεια άνευ λόγου και αιτίας.
Διαβάστε ακόμα: Σύμπλευση: οι ήρωες των ακριτικών νησιών με τα φουσκωτά.