Eίναι πιθανό να συμβεί ένας χωρισμός, επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα (Η φωτογραφία από την ταινία «The Break-Up»).

Tην πρώτη φορά που άκουσα για το «The Divorce Planner» σαν να παραξενεύτηκα. Όταν πια ήρθα σε επαφή με την εμπνεύστρια και ιδρύτρια Έστα Ράζου, κάπως γέλασα και με έκπληξη την συνεχάρην. Η ίδια δεν συνεπικούρησε στη διάθεσή μου.

Με επανέφερε κάπως στην τάξη εξηγώντας μου πως δεν κάνει κάτι για πλάκα ούτε το βρίσκει αστείο, αλλά ότι είχε αφήσει ό,τι έκανε στη ζωή της μέχρι εκείνη τη στιγμή για να κάνει πραγματικότητα ένα προσωπικό όνειρο που αφορούσε τις ζωές των άλλων κατόπιν χωρισμών. Και πράγματι, ενώ μόνο wedding planners έχουμε πλάι μας, που στην τελική δουλεύουν για μία και μόνο ημέρα, ένας divorce planner δουλεύει ίσως και για το υπόλοιπο της ζωής σου αφού χτίζει τα θεμέλια της καλύτερης επόμενης ημέρας σου.

Οπότε, ναι ΟΚ με το χιούμορ, αλλά η Έστα βλέπει και την άλλη πλευρά, την ουσιαστική και ανθρώπινη που χρήζει υποστήριξης με κάθε τρόπο. Η προσέγγισή της έχει αληθινό ενδιαφέρον, η πρότασή της πιστεύω πως θα βρει τεράστια ανταπόκριση (ως παγκόσμια πρώτη άλλωστε) ενώ η ίδια θα διοχετεύει ενέργεια, ιδέες, ταλέντο, φαντασία και συναίσθημα με αφοσίωση και επιμονή. Γιατί τέτοια γυναίκα είναι και τέτοια γυναίκα φαίνεται.

«Είναι στη φύση μας να μας φοβίζει το άγνωστο. Και πώς αλλιώς; Αφού η αγάπη είναι το απεριόριστο, ενώ εμείς ζούμε στον περιορισμό».

– Πότε και πώς σου ήρθε αυτή η ιδέα;

To «The Divorce Planner» ήταν κάτι που σκεφτόμουν πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια. Ήθελα να βρω έναν τρόπο ώστε οι άνθρωποι να πάψουν να πονούν, να πάψουν να νιώθουν μόνοι, αλλά να ξεπερνούν την απώλεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η απόφαση ήρθε όταν αντίκριζα ολοένα και περισσότερους φίλους και συγγενείς να βιώνουν τον χωρισμό ή την απώλεια. Τους παρατηρούσα καθώς άλλαζαν και τα φωτεινά τους, άλλοτε, πρόσωπα πλημμύριζαν πότε από εκδίκηση, πότε από θυμό, απογοήτευση, μεμψιμοιρία, κατάθλιψη.

– Τελικά, τι είναι αυτό που μας πονάει περισσότερο; Η αγάπη που δεν έχουμε; Τα χρόνια που χάσαμε, το τέλος που έρχεται;

Μένοντας σε μια σχέση προβληματική, δεν είναι ότι δεν βλέπουμε την πραγματικότητα, αλλά αρνούμαστε να θέσουμε στον εαυτό μας το ερώτημα: Να φύγω; Τότε είναι που τα «αν» σκάνε στον εγκέφαλό μας σαν καταλύτης. Διότι τις απαντήσεις τις ξέρουμε. Μόνο που διστάζουμε, αρνούμαστε το εδώ και τώρα. Ποιος είμαι; Τι θέλω; Τι αντέχω; Γιατί είναι στη φύση μας να μας φοβίζει το άγνωστο. Και πώς αλλιώς; Αφού η αγάπη είναι το απεριόριστο, ενώ εμείς ζούμε στον περιορισμό. Μέσα από αυτές τις διαδρομές μού έγινε ξεκάθαρο πως υπάρχει μια ζωτική ανάγκη για ένα σύνολο υπηρεσιών, που θα βοηθούν ουσιαστικά σε τέτοιες καταστάσεις.

– Έχεις πολλές περιπτώσεις, γύρω σου, ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα και εσύ έχεις κληθεί να βοηθήσεις;

Συναντώ καθημερινά ανθρώπους που έφυγαν, που εκδιώχθηκαν, που πόνεσαν, που προσπαθούν να βρουν τρόπους να σταθούν στα πόδια τους. Πρόσφατα, ένας κύριος γύρω στα εξήντα, απορροφημένος για χρόνια από τη δουλειά του, για να μην λείψει τίποτε σε σύζυγο και παιδιά, μου ζήτησε να αναλάβω τόσο την αλλαγή γκαρνταρόμπας του -που ήταν σχεδόν ανύπαρκτη- όσο και τη φυσική του κατάσταση με personal trainer στον χώρο του. Απ’ την άλλη μεριά, απολαύσαμε πολύ μια παρέα γυναικών λίγο πριν τα σαράντα, όταν διοργανώσαμε ένα divorce party σε μια υπέροχη μονοκατοικία κοντά στην Αθήνα, με παρουσία γνωστού τραγουδιστή. Επίσης, πραγματοποιήθηκε και τελετή καύσης προσωπικών αντικειμένων του πρώην συζύγου, μια που η κυρία ένιωθε την ανάγκη να κόψει κάθε αλυσίδα που την κρατούσε στο παρελθόν με αυτό τον τρόπο. Η επόμενη μέρα τη βρήκε με αποφασιστικότητα και δύναμη για να συνεχίσει τη ζωή της. Όπως μου είπε, «Μπορώ και κάνω όνειρα ξανά».

«Μπορεί το διαζύγιο να είναι λυτρωτικό για το ένα από τα δύο μέρη, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για μια τραυματική εμπειρία».

– Οντως, χρειάζεται να βρει κανείς τη δύναμη μέσα του. Ένα κίνητρο να συνεχίσει. 

Ένα ζευγάρι από το εξωτερικό επισκέφθηκε την Ελλάδα και το νησί στο οποίο πριν από δέκα χρόνια είχε κάνει τον γάμο του, για να λύσει τους όρκους του πνευματικά με ένα κοινή συναινέσει πάρτι, όπου η τελετή περιείχε λόγια συγχώρεσης, τιμώντας τη μέχρι τότε κοινή τους πορεία. Η ομάδα του The Divorce Planner διοργάνωσε εξ ολοκλήρου το τριήμερο της παραμονής τους στη χώρα μας. Στόχος μας είναι να καθοδηγήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο τον κάθε άνθρωπο, ώστε να αντιμετωπίσει την πρόκληση ενός χωρισμού ή μιας απώλειας παίρνοντας τη ζωή στα χέρια του, δημιουργώντας τον δικό του δρόμο. Έναν δρόμο όπου θα είναι πια ο εαυτός του.

– Υπάρχει διαφορά στην αντιμετώπιση του διαζυγίου μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα;

Ο καθένας το βιώνει με διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι τυχαίο ότι αν ένα ζευγάρι μιλήσει σε κάποιον φίλο για το πρόβλημα που έχει με τον σύντροφό του, συνήθως είναι σαν να ακούς δύο διαφορετικές ιστορίες. Μπορεί το διαζύγιο να είναι λυτρωτικό για το ένα από τα δύο μέρη, αλλά επί της ουσίας πρόκειται για μια τραυματική εμπειρία. Πρόκειται για μια απώλεια, που συνήθως είναι το επακόλουθο πολλών χρόνων ματαίωσης και απογοήτευσης. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, ακόμη, οι συνέπειες ενός διαζυγίου δημιουργούν τόσο στο ζευγάρι όσο και στον κοινωνικό του περίγυρο μια μεγάλη κρίση. «Πώς θα το πω; Στη δουλειά, στο σχολείο του παιδιού… Οι γονείς μου πώς θα το πάρουν; Η θεία;» -και δυστυχώς η λίστα δεν έχει τελειωμό. Η φιλοσοφία που επικρατεί καθορίζει ότι ο χωρισμός είναι ακόμη μια αποτυχία.

– Για τους άντρες είναι πιο εύκολο; 

Κυριαρχεί η άποψη ότι για τον άνδρα είναι πιο εύκολο, από εμπειρία θα πω ότι και οι άνδρες ζορίζονται. Ίσως αλλάζει η οπτική που θέλουν να δώσουν. Για παράδειγμα σε κάποιον φίλο θα πουν, «Τελείωσε». Θα βάλουν μια τελεία και θα αλλάξουν θέμα, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το τι νιώθουν. Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες είναι πιο εύκολο να το επικοινωνήσουν. Κάθε άνθρωπος περνάει από μια σειρά συναισθηματικών εμπειριών, τα γνωστά στάδια του πένθους, και είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και όχι φύλου για το πώς θα τα βιώσει. Όπως δεν υπάρχει τυπικός χωρισμός, έτσι δεν υπάρχει και τυπική αντίδραση σ’ αυτόν.

Η Έστα Ράζου, δημιουργός του The Divorce Planner.

– Παιδιά: Ψυχολόγοι λένε, δηλώστε σαφή όρια. Άλλοι γονείς επιλέγουν μετά τον χωρισμό τα παιδιά να τους βλέπουν μαζί. Ποια είναι η θέση σου για τη στάση των γονιών μετά από έναν χωρισμό;

Όλοι έχουμε ακούσει από κάποιον φίλο ή φίλη μας, «μένω για τα παιδιά» ή «να μεγαλώσει πρώτα και μετά θα χωρίσω». Κανένα παιδί δεν θέλει να βλέπει τους γονείς του δύσθυμους, απόμακρους, να ξεσπούν μπροστά του, να είναι δυστυχείς. Τα παιδιά θέλουν γονείς με υγιή σχέση. Γονείς ευτυχισμένους, ήρεμους και φωτεινούς. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αλλά από τη στιγμή που παίρνουμε την απόφαση να γίνουμε γονείς, είναι το ίδιο εύκολο να πάρουμε την απόφαση να είμαστε καλά, να είμαστε ευτυχείς, για τα παιδιά μας. Αντ’ αυτού συνήθως παρατηρώ γονείς να ζορίζονται τόσο πολύ μέσα σε ένα γάμο, που αρρωσταίνουν. Ψυχοσωματικά προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια. Άνθρωποι κάθε ηλικίας με κρίσεις πανικού, με αλωπεκίαση, με θέματα στο στομάχι ή στο έντερο. Όσο και να εθελοτυφλούμε, όμως, όταν το σώμα μας, επειδή μας αγαπά, μας φωνάζει, μας δείχνει ότι κάτι κάνουμε λάθος, πρέπει να το ακούσουμε.

«Το The Divorce Planner δίνει έμφαση στην ψυχική υγεία, προτείνοντας επιστήμονες με εμπειρία σε χωρισμένους γονείς και παιδιά χωρισμένων γονιών».

– Οι γονείς τι πρέπει να κάνουν; Πώς να συμπεριφερθούν; 

Εφόσον οι γονείς πάρουν την απόφαση να χωρίσουν, θα πρέπει αμφότεροι να είναι με το παιδί τους και για το παιδί τους επί της ουσίας. Θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να αφήσουν οποιοδήποτε συναίσθημα απώλειας, θυμού, εκδίκησης, ταπείνωσης όχι στην άκρη, αλλά στα χέρια των ειδικών, ώστε να λάμψει η γονεϊκότητα μέσα από τη νέα τους ζωή. Γι’ αυτό και το The Divorce Planner δίνει έμφαση στην ψυχική υγεία, προτείνοντας επιστήμονες με εμπειρία σε χωρισμένους γονείς και παιδιά χωρισμένων γονιών. Μια ομάδα από παιδοψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές είναι έτοιμη να καθοδηγήσει, ώστε κάθε γονιός, κάθε χωρισμένος άνθρωπος, κάθε άνθρωπος που έχει βιώσει την απώλεια, να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Γιατί η ζωή είναι εδώ, είναι τώρα. Αυτό που υποστηρίζουμε ως ομάδα είναι το μότο: «Μην πάρεις αναβολή. Πάρε απόφαση». Και πιστέψτε με, η απόφαση κρύβει τεράστια δύναμη.

– Ποιες είναι οι πιο πρωτότυπες ιδέες που θα μπορούσες να προτείνεις σε μια γυναίκα και σε έναν άνδρα;

Συνήθως οι κυρίες που βγαίνουν από ένα γάμο είναι παραμελημένες σωματικά και καταρρακωμένες πνευματικά -με παραπάνω κιλά, προσωπικές ανάγκες που βάζουν στην άκρη για το μεγάλωμα των παιδιών, θέματα υγείας που προκύπτουν απ’ την πίεση που δέχονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Βγαίνοντας από τον γάμο αντιμετωπίζουν και τον κοινωνικό περίγυρο με μεγαλύτερη δυσκολία απ’ ό,τι οι άνδρες. Δυστυχώς, το να νιώθει κάποιος ατιμωμένος και ταπεινωμένος στην ελληνική κοινωνία θεωρείται κάτι φυσιολογικό. Σύμμαχοί μας είναι οι διατροφολόγοι που συνεργαζόμαστε, οι ομάδες αυτοβελτίωσης με σκοπό την τόνωση της αυτοπεποίθησης, οι ψυχοθεραπευτές, αλλά ακόμη και οι αισθητικοί που θα αναλάβουν την εξωτερική εικόνα μιας κυρίας ή ενός κυρίου. Επίσης, στυλίστες θα επισκεφθούν τον χώρο τους, θα ακούσουν και θα παρουσιάσουν τρόπους για να αναδείξουν αυτό που έχουν ανάγκη.

– Η αλήθεια είναι ότι το σπίτι αλλάζει χαρακτήρα όταν ένας από τους δύο φύγει… 

Η ομάδα του Home Make Over είναι κοντά σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να αλλάξει τον προσωπικό του χώρο, επειδή ο/η σύντροφος έφυγε. Ειδικοί εσωτερικής διακόσμησης θα κάνουν προτάσεις για την ανακαίνιση του σπιτιού. Κι επειδή πολλές φορές έχουμε συναντήσει κάποιον που χωρίζει να μην θέλει να επιστρέψει να πάρει τα πράγματά του, διότι οι περισσότεροι φεύγουν με μια μικρή βαλίτσα στο χέρι, ειδικές υπηρεσίες μεταφορικής προτείνονται ώστε να βγάλουν τον κύριο ή την κυρία από τη δύσκολη θέση να επιστρέψει γι’ αυτό τον λόγο. Παρέχουμε επίσης τριήμερα πακέτα εξορμήσεων με φίλους σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας και με οποιονδήποτε τρόπο. Ιστιοπλοϊκό, θαλαμηγό, σε θάλασσα ή σε βουνό, μόνος ή με φίλους. Διοργανώνουμε το πάρτι της επομένης μέρας.

Πώς ελέγχεις τη συναισθηματική σου κατάσταση έπειτα από έναν χωρισμό; (Η φωτογραφία από την ταινία «Marriage Story»).

Η ομάδα μας έρχεται με προτάσεις τόσο για διήμερα εντός Αττικής όσο και εκτός, με μόνο στόχο το ουσιαστικό χτίσιμο ενός ασφαλούς και έμπιστου δεσμού με το παιδί.

– Άνδρας & παιδί: Ποιες είναι οι ιδέες για να γίνει η ζωή τους καλύτερη;

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό θέμα που προκύπτει ειδικά για τους μπαμπάδες μετά τον χωρισμό τους είναι τα σαββατοκύριακα με το παιδί ή τα παιδιά τους. Οι περισσότεροι -ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις- αρέσκονται σε μια αθλητική δραστηριότητα του παιδιού ενώ οι ίδιοι απολαμβάνουν τον καφέ τους κι έπειτα παρατηρείται το γνωστό παρκάρισμα του παιδιού μπροστά στις οθόνες για ώρες. Η ομάδα μας έρχεται με προτάσεις τόσο για διήμερα εντός Αττικής όσο και εκτός, με μόνο στόχο το ουσιαστικό χτίσιμο ενός ασφαλούς και έμπιστου δεσμού με το παιδί.

– Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα; 

Τέτοιες δραστηριότητες με παιδιά ηλικίας από 3 έως 17 ετών είναι τα θεματικά πάρκα και αγροτόσπιτα με παρουσία εμψυχωτών, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση και με ζώα κάθε είδους. Κρουαζιέρα με σκάφος ή ιστιοπλοϊκό, διαμονή σε σκηνές Ινδιάνων, περιήγηση με τροχόσπιτο… Σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, διοργανώνουμε τριήμερα για ιππασία, καγιάκ, ράφτινγκ, αναρρίχηση, ποδηλατικές διαδρομές και άλλα. Ακόμη, προτείνουμε θεματικά ταξίδια ανά την Ελλάδα, στα χνάρια της Ελληνικής Μυθολογίας. Οι μικροί μας φίλοι γνωρίζουν τα μέρη και την ιστορία των μυθικών ηρώων. Μέσα από τις αδυναμίες και την ευρηματικότητα των ηρώων, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι όλα είναι εφικτά. Μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι φαντασίας, το παιδί οδηγείται στο συμπέρασμα ότι κάθε εμπόδιο μπορεί να ξεπεραστεί, χρησιμοποιώντας τις ικανότητες και την οξυδέρκεια, που, αλίμονο, όλοι έχουμε! Με τη στήριξη και καθοδήγηση των ειδικών, κανένα σαββατοκύριακο δεν θα είναι κουραστικό ή βαρετό. Όπως έλεγε και ο μέγας στρατηλάτης Αννίβας, «Ή θα βρούμε τον δρόμο ή θα τον δημιουργήσουμε».

 

// Περισσότερες πληροφορίες για το The divorce planner εδώ
τηλ.6980 150059

 

Διαβάστε ακόμα: Οι άνδρες πονάμε. 5+1 συμβουλές για να ξεχάσετε την πρώην σας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top