Ένας διάσημος αιματολόγος ιατρός της Θεσσαλονίκης ήταν και ο Δράκος Δρακουλινάκος.

Όλα τα ονοματεπώνυμα «κρύβουν» κι από μια ιστορία πίσω τους. Και το μικρό όνομα κάτι υποδηλώνει και το επώνυμο κάποια κληρονομιά αποκαλύπτει. Το πρώτο μπορεί να τιμά κάποιον παππού ή κάποια γιαγιά ή να οφείλεται σε κάποιον ευρηματικό νονό. Το επίθετο (πολλές φορές) συσχετίζεται με την ιδιότητα ή υποδηλώνει εμμέσως την καταγωγή.

Ως προς το δικό μου επώνυμο, επειδή το πραγματικό που συνδέεται με ιδρύματα και ευεργεσίες μου έπεφτε βαρύ (και καθώς είμαι παιδιόθεν ελαφρών ηθών) κι από μικρός έγραφα ενοχλητικά πράγματα, πολύ νωρίς υιοθέτησα το ψευδώνυμο Καρατάσος, το οποίο μου έκλεψαν κάποιοι μετά και μέχρι και σε τηλεοπτικό σίριαλ χρησιμοποιήθηκε.

Τάσος, Μαυρο-Τάσος λοιπόν από τα παλιά και το χρησιμοποιώ συχνά και σήμερα, διότι απεχθάνομαι τους «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» ειδικά όταν κλείνουν τραπέζι, για να τους γλείφουν τα γκαρσόνια και να νιώθουν ότι είναι κάποιοι, οι ασήμαντοι.

Πριν από μερικά χρόνια, αρχίσαμε με τον αδελφικό μου φίλο, τον Ιάκωβο Μίσχαλη (που ήδη είχε μια πλούσια συλλογή απίθανων ονομάτων), να προσθέτουμε παρέα όσα καινούργια ανακαλύπταμε. Τα περισσότερα είναι απίστευτα και αστεία. Ως όρο είχαμε να αναζητούμε μόνο τα υπαρκτά και όχι τα φτιαχτά που αναφέρουν μερικοί για πλάκα.

Την πρώτη φορά που πήγα στη Νέα Υόρκη, στα χρόνια του ‘70, το επίθετο του ενός πιλότου ήταν Χάρος και του άλλου Μακαρίτης! Δεν πιστεύαμε οι επιβάτες στα αφτιά μας.

Όσα λοιπόν αναφέρονται παρακάτω είναι απολύτως διαπιστωμένο ότι ανήκαν ή ανήκουν ακόμη σε υπαρκτά πρόσωπα, όσο απίθανα κι αν μοιάζουν.

Ξεκινώ με τα πιο γνωστά, όπως οι δύο (συνταξιούχοι πλέον) πιλότοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Την πρώτη φορά που πήγα στη Νέα Υόρκη, στα χρόνια του ‘70, (που ταξίδεψα με ένα από τα καινούργια τότε Μπόινγκ) έτυχε το επίθετο του ενός (στον πηγαιμό) να ήταν Χάρος και του άλλου (στο γυρισμό) Μακαρίτης! Δεν πιστεύαμε οι επιβάτες στα αφτιά μας.

Πολύ γνωστός ο συμπαθής πρόεδρος των ιχθυοπωλών στη Βαρβάκειο αγορά, ο Σπύρος ΚΟΡΑΚΗΣ. Αρκετά γνωστό σε πολλούς το οινοποιείο της οικογένειας Μούντριχα στην Εύβοια και το μεγαλύτερο γραφείο τελετών στα Χανιά, των συνεταίρων Πανηγυράκη-Μπαμπούλα!

Στον Πειραιά, διακρίθηκαν τα παλιά χρόνια ως δημοτικοί σύμβουλοι (την ίδια μάλιστα εποχή) ένας Βοϊδονικόλας και ένας Καψοκόλης και νομίζω ότι υπάρχουν και διάδοχοι. Ένας άλλος (διαπιστωμένος ως προς την ύπαρξή του) είχε το ονοματεπώνυμο Ελπιδοφόρος ΠΡΟΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟΣ που παρ’ όλες τις προσπάθειές του, μάθαμε ότι απόθανε ευτυχής αλλά άσημος!

Αν πάσχετε από κύφωση, σπεύσατε στη Λεωφόρο Συγγρού, στην εταιρεία «ΚΥΦΙΔΗΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ» (υπάρχει ακόμη ανεβαίνοντας δεξιά)

Ένας αιματολόγος ιατρός, ο οποίος διακρίθηκε στη Θεσσαλονίκη, λεγόταν Δράκος ΔΡΑΚΟΥΛΙΝΑΚΟΣ και μια κυρία που διατηρούσε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας Ινστιτούτο Ριζικής Αποτρίχωσης λεγόταν Αγνή ΜΟΥΣΤΑΚΗ! Αν πάσχετε από κύφωση, σπεύσατε στη Λεωφόρο Συγγρού, στην εταιρεία «ΚΥΦΙΔΗΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ» (υπάρχει ακόμη ανεβαίνοντας δεξιά). Στη Θεσσαλονίκη, όσοι άντρες είχαν πρόβλημα πήγαιναν στον ΠΟΥΤΣΙΔΗ /ΑΝΥΨΩΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ! Δυστυχώς έκλεισε… Υπήρξαν σίγουρα και οι Αδελφοί ΠΟΡΔΟΡΙΖΑ, αλλά δεν ανακαλύψαμε την ιδιότητά τους.


Διαβάστε ακόμα: «Αγάπη μου, πάρε μου ένα νησάκι…»


Διακεκριμένος οφθαλμίατρος ο Ιωάννης ΧΑΜΗΛΟΜΑΤΗΣ, ενώ προβλήματα είχαν μια ζωή με το ονοματεπώνυμό τους οι:
Αλκιβιάδης ΑΓΛΑΜΙΣΗΣ,
Νίκος ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΚΗΣ,
Μήτσος ΠΑΠΑΡΑΣ,
Ραδάμανθυς ΦΟΥΚΑΡΑΣ,
Πυθαγόρας ΑΧΑΜΝΟΣ και
Στρατηγός ΚΑΣΕΡΗΣ που δεν υπήρξε ποτέ στρατηγός!

Η μάνα μου είχε μια πολύ συμπαθή φίλη που ερχόταν συχνά σπίτι μας, την κυρία Καλυψώ ΛΙΤΣΑ, και μια φορά της είπα:
– Βρε μανούλα, πες της να το αλλάξει!
– Και τι να το κάνει, αφού έτσι τη βάφτισαν; μου είπε θυμωμένη
– Να κάνει αίτηση για αλλαγή επιθέτου και να γίνει Καλυψώ ΛΑΡΑ, πρότεινα o αχρείος! Μαθαίνω τώρα ότι κυκλοφορεί τέτοιο ψευδώνυμο στο Facebook, αλλά η ιστορία που σας μεταφέρω -όπως και όλα τα ονόματα εδώ- είναι απολύτως αληθινή.

Υπάρχουν ονοματεπώνυμα τόσο απίθανα που άλλη εξήγηση δεν νομίζουμε ότι υπάρχει πέρα από το ότι οι νονοί θα πρέπει να ήταν μεγάλοι πλακατζήδες.

Υπάρχουν πολλά ονοματεπώνυμα τόσο απίθανα που άλλη εξήγηση δεν νομίζουμε ότι υπάρχει πέρα από το ότι οι νονοί (που βάφτισαν αυτούς τους ανθρώπους με τέτοια μικρά ονόματα) θα πρέπει να ήταν μεγάλοι πλακατζήδες. Έτσι προέκυψαν κάποιες ενδιαφέρουσες Παρθένες, όπως:
Παρθένα ΓΑΜΙΔΟΥ,
Παρθένα ΤΣΙΜΠΟΥΚΑ,
Παρθένα ΓΥΡΝΑ,
Παρθένα ΠΛΑΓΙΑΣΤΗ,
Παρθένα ΚΟΛΟΣΦΥΡΙΧΤΡΑ! (δεν το πιστεύετε κι όμως υπήρξε).

Άλλες όπως:
Καλή ΡΟΥΦΑ,
Άννα ΓΑΜΑΤΑ,
Ελεφάντω ΜΠΙΡΜΠΑΝΑΓΟΥ,
Αγοραστή ΠΙΣΤΙΟΛΑ
Ακριβή ΓΟΥΡΟΥΝΑ (δεν κάνουμε πλάκα)
Γραμματή ΚΟΥΡΤΙΝΑ,
Ζαμπέτα ΦΕΤΑ
Σαρλότ ΚΑΠΟΥΤΣΟΥ (έζησε στη Μασαχουσέτη)
Σεβαστή ΦΕΤΑ (κι άλλη φέτα)
Σουλτάνα ΚΟΥΤΣΟΚΛΑΝΙΟΓΛΟΥ
Κλοτίλδη ΦΟΥΣΤΑΝΟΥ (ράφτρα!)
Aγλαΐα ΒΟΥΝΟΤΡΥΠΙΔΟΥ,
Τεταμένη ΓΑΡΜΠΙΛΑ,
Πεντηκοστή ΚΑΪΜΑΚΗ,
Ευσεβία ΚΑΒΙΟΥΛΑ,
Ευλογέττα ΤΣΟΥΤΣΟΥΝΗ,
Αρετή ΚΟΛΑΡΑ (στο Σικάγο)
Αρσινόη ΣΟΥΒΛΑΚΗ,
Αγγελική ΚΟΚΑΛΙΤΣΑ (με ωραίες καμπύλες τώρα στο Survivor!)
Πηγή ΠΟΘΟΥ και οι τρεις αδελφές
Πίπη, Τούλα και Ντάλα ΠΑΛΑΠΙΤΑ (στη Θεσσαλονίκη).

Και άντρες όπως:
Πέρσης ΚΡΟΙΣΟΣ,
Άγγελος ΚΑΛΟΣ,
Ακίνδυνος ΑΛΒΑΝΟΣ,
Ελευθέριος ΣΚΛΑΒΟΣ (Μητάτα Κυθήρων, όπου και πολλοί άλλοι ΣΚΛΑΒΟΙ είχαν απαχθεί οι προπαππούδες τους και πουλήθηκαν από πειρατές όπως ο Μπαμπαρόσα).
ΤΙΜΙΟΣ Τέλος,
Ζήσης ΓΕΡΑΣΗΣ,
Ροδόλφος ΠΑΠΙΟΜΥΤΟΓΛΟΥ,
Φρίξος ΣΟΥΣΗΣ,
Έρωτας ΑΓΑΠΗΤΟΣ,
Σκεύος ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ,
Πέτσος ΚΑΛΟΨΗΜΕΝΟΣ,
Νίκος ΤΣΙΜΠΟΥΚΑΚΗΣ,
Βρασίδας ΒΡΥΚΟΛΑΚΑΣ και
ένα από τα πιο ωραία: Ίων ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ (ισχύει)!

Κι ακόμα, Χαράλαμπος ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος είναι ο Δήμαρχος Ξάνθης!

Μερικά ακόμη συμπαθητικά γυναικεία:
Ευφημία ΕΥΩΔΙΑ,
Χαρά ΚΥΡΙΟΥ,
Χαριτωμένη ΤΑΡΑΤΣΑ,
Χαριστή ΧΑΡΗ
Δροσερή ΚΟΛΑΡΑ,
Κρυσταλένια ΑΝΘΟΓΑΛΛΙΔΟΥ,
Αγαθή ΚΟΤΑ (Σικάγο)
Αγγελική ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ
Φιλίτσα ΠΡΕΠΟΥΤΣΙΔΟΥ
Λέλα ΤΡΕΛΛΑ (Εβραϊκά νεκροταφεία, Κρεμάλας 11, Χαλκίς)
Χαριτωμένη ΤΣΟΥΤΣΟΥ!

Υπάρχουν και διπλά με το επώνυμο και του συζύγου:
Ανθή ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΗ-ΒΕΡΥΚΟΚΟΥ
Μαρία ΚΑΡΑΚΑΞΙΔΟΥ-ΣΑΛΑΤΑ
Mαρία ΜΑΚΡΥΚΟΛΙΑ-ΚΟΝΤΟBΡΑΚΗ

Και δύο ανδρικά με διπλά:
Τζόε ΤΥΡΑΚΗΣ-ΠΗΡΟΥΝΑΚΗΣ
Χάρης Τριαντάφυλλος ΒΑΡΖΑΜΠΕΤΙΑΝ -ΠΑΡΑΓΑΜΙΑΝ (Αρμένης).

Επί του πιεστηρίου, μερικά μπόνους:
– Μιχαήλ ΤΡΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, Ψυχίατρος στο Ηράκλειο Κρήτης. Ψάξτε το, αν δεν με πιστεύετε!
– Τούλα ΣΟΥΛΑ-ΜΠΑΤΑΟΥΛΑ, διαπιστωμένο.
– Και ένας κύριος ΝΗΣΤΙΚΟΥΛΗΣ, ο οποίος έμενε ή μένει ακόμα στην οδό… Αμασείας στο Παγκράτι.
– Και μια τελευταία παρθένα: Η Παρθένα ΚΑΡΑΠΟΥΤΑΝΙΔΟΥ (σοβαρολογούμε)!
– Τέλος, ένα υπέροχο με αναφορά μικρών ονομάτων πατρός και μητρός, ο κ. Γενναίος ΚΑΡΠΟΣ, του Έρωτα (ο πατέρας) και της μητέρας του Αγάπης! (αυτό κι αν είναι…).

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς βλέπει το Facebook ένας 80χρονος νέος;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top