Πώς παραγγέλνεις στο μπαρ όταν δεν ξέρεις τι θες

Για να μην περάσεις το μισό σου βράδυ κοιτώντας τον κατάλογο και δίνεις την εντύπωση στον barman ότι πριν λίγα λεπτά έπεσες από τον πλανήτη Άρη, να ορισμένες συμβουλές για όταν δεν ξέρεις τι θέλεις σε ένα μπαρ.

 

Για να μην πνιγείς σε ένα ποτήρι τζιν τόνικ, υπάρχουν τρεις εύκολες λύσεις για να επιλέξετε ποτό στο μπαρ, όταν δεν ξέρετε τι θέλετε να πιείτε. (Εικονογράφηση: Angelica Alzona)

Κάντε στο μυαλό σας εικόνα το σενάριο που ακολουθεί: Παρασκευή βραδάκι, έχετε περάσει μια δύσκολη εβδομάδα στο γραφείο, θέλετε να τα αφήσετε όλα πίσω σας, λέτε στην καλή σας «δεν πάμε για ένα ποτάκι να χαλαρώσουμε;», βγαίνετε, καταλήγετε σε ένα μπαράκι του κέντρου που έχετε ακούσει ότι είναι πολύ in τώρα τελευταία, βρίσκετε θέση στη μπάρα και φτάνει η στιγμή της κρίσης – δηλαδή ο barman απέναντί σας, να σας κοιτάει, περιμένοντας να ακούσει την παραγγελία. Όχι ότι είστε κανένας περίεργος -και μπύρα και κρασί και τζιν τόνικ πίνετε- αλλά δεν θέλετε πάλι μια από τα ίδια. Αλλά και πάλι τι να πάρεις; Μια βότκα πορτοκάλι; Αλήθεια, δεν είμαι και 18 χρονών. Κανένα περίεργο κοκτέιλ; Ναι, αλλά πώς ξέρετε ότι ταιριάζει με τα γευστικά σας γούστα; Κενό.

Αλήθεια, τι παραγγέλνετε σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις; Τι παραγγέλνετε χωρίς να σπαταλήσετε 20 λεπτά από τη ζωή σας, χωρίς να πέσετε ξανά στα μια από τα ίδια, χωρίς να επιλέξετε στην τύχη ένα ποτό / κοκτέιλ που ίσως και να μην πίνετε και -το κυριότερο- χωρίς να δίνετε την εντύπωση του τύπου που βγήκε για πρώτη φορά στον κόσμο πριν από 10 λεπτά; Διάολε, 20 χρόνια στα μπαρ έχετε φάει. Καλή ερώτηση.

Ας ξεκινήσουμε με έναν κανόνα: ΠΟΤΕ δεν παίρνεις το κοκτέιλ με το πιο φαντεζί όνομα στον κατάλογο. Τις περισσότερες φορές αυτού του τύπου τα κοκτέιλ έχουν δύο βασικά μειονεκτήματα – είτε είναι από εκείνα τα ψαγμένα, που έχουν 14 συστατικά, μπαίνουν σε ποτήρι που είναι λίγο μεγαλύτερο από το σφηνοπότηρο, τελειώνουν σε 3 γουλιές και κοστίζουν 15 ευρώ είτε είναι εκείνα που θυμίζουν σε γεύση το σιρόπι που πίνει ο 6χρονος ανιψιός σας όταν έχει τα λαιμά του. Και στις δύο περιπτώσεις, το σίγουρο είναι ότι θα το μετανιώσετε και μετά θα πέσετε στα μια από τα ίδια για να ισιώσετε. Δεν λέει. Για αυτό ας δούμε τι επιλογές έχετε, με τρεις να μου έρχονται στα γρήγορα στο μυαλό:

Η αναποφασιστικότητα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να… αναβαθμίσετε το ποτό και τα γούστα σας. Επιλέξτε ένα ιδιαίτερο, εκλεκτό και -γιατί όχι- σπάνιο blend, για να κάνετε τη διαφορά.

(1) Θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι να μείνετε πιστοί στις γευστικές σας προτιμήσεις, αλλά να πειραματιστείτε πάνω σε αυτές. Τι εννοώ. Μπορεί να πίνετε με την ίδια ευκολία ουίσκι, βότκα και τζιν (όχι συγχρόνως, καθώς δεν είστε έφηβοι), αλλά σε ένα από τα τρία έχετε μεγαλύτερη αδυναμία. Αν αυτό είναι το τζιν, τότε επιλέξτε ένα κοκτέιλ που να έχει ως βάση του το τζιν. Ίσως να μην γίνει το «ποτό σας», αλλά σίγουρα δεν θα πέσετε ποτέ στην παγίδα να μην μπορείτε να το πιείτε μετά την πρώτη γουλιά.

(2) Ακολουθώντας την ίδια λογική, δηλαδή μένοντας πιστοί στις γευστικές σας προτιμήσεις, έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να… αναβαθμίσετε το ποτό και τα γούστα σας. Για παράδειγμα, αν το αγαπημένο σας ποτό είναι το ουίσκι, επιλέξτε ένα ιδιαίτερο, εκλεκτό και -γιατί όχι- σπάνιο blend για εκείνο το βράδυ, για να κάνετε τη διαφορά. Το ξέρω, κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά αξίζει τον κόπο.

(3) Φυσικά, υπάρχει πάντα και η πιο εύκολη λύση από όλες. Ο barman. Ναι, ξέρω κατά έναν μαγικό τρόπο στο μυαλό όλων, ο τύπος που βρίσκεται πίσω από την μπάρα είναι ο καλύτερος ψυχολόγος. Αλλά, έχω την αίσθηση ότι από το να σας συμβουλεύσει αν ήρθε η στιγμή να αλλάξετε δουλειά και να χωρίσετε με τη Μαρία, είναι πολύ καλύτερος στο να σας πει τι θα πιείτε. Λέω τώρα. Και η διαδικασία είναι πολύ εύκολη: εκείνος σας κοιτάει, εσείς κάνετε ένα «χμ, τι προτείνετε αγαπητέ;», ξεκαθαρίζετε τι σας αρέσει (τύπου «λατρεύω τη βόκτα, τα ξινά και το ροζ χρώμα») και τι δεν σας αρέσει (τύπου «μισώ τα γλυκά, τη λευκή τεκίλα και το κίτρινο της άμμου») και τον αφήνετε να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Στο τέλος της βραδιάς εσείς θα πληρώσετε το ποτό, είτε σας άρεσε είτε όχι η επιλογή του barman, αλλά δεν φταίει εκείνος – εσείς δεν ξέρατε τι να παραγγείλετε.

 

Διαβάστε ακόμα: Πέντε στέκια στο κέντρο της Αθήνας για after office drinks

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

O δημιουργός του θρυλικού Bar Guru Bar και του σοφιστικέ Buba, Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ξανακτυπά με ένα -πιο αυθεντικό δεν γίνεται- βιετναμέζικο φαγάδικο στο κέντρο. Μπήκαμε πρώτοι πριν ανοίξει και τα δοκιμάσαμε όλα!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Το επικό φιλέτο Γουέλινγκτον -σε λαχταριστή ζύμη- είναι ένα πολυτελές, vintage παρασκέυασμα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει μια φορά στη ζωή του. Φυσικά σε ένα Grand Hotel όπως η Μεγάλη Βρεταννία που ξέρουν να το φτιάχνουν -Ακαδημαϊκά και σε μοντέρνες παραλλαγές- και να το κόβουν με μαεστρία μπροστά σου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Πενήντα τυχεροί aficionados απόλαυσαν ένα σπάνιο masteclass για την ηθική διαχείριση και μέγιστη απόλαυση του κρέατος, συνοδεύοντας εκλεκτά πιάτα με το κορυφαίο ουίσκι Johnnie Walker Blue Label. Την εκδήλωση υποστήριξε η DS7 Crossback, το νέο πολυτελές Γαλλικό SUV.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μια διαφορετική συλλογή εκλεκτών coffee shops ξεδιπλώνεται αθόρυβα. Μετά το παρθενικό κατάστημα στον Άγιο Στέφανο, τα Cultivos Coffee άνοιξαν στη Νέα Σμύρνη και προσφέρουν έξοχα χαρμάνια της βραβευμένης Taf. Επισκεφτήκαμε το νέο στέκι και απολαύσαμε διαπεραστικό espresso, πλούσιο cappuccino και φίνο καφέ φίλτρου.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro