Η πρώτη γραπτή συνταγή του Martinez ανάγεται στο 1887, και στην έκδοση “The Bon Vivant’s Companion: Or How to Mix Drinks” του καθηγητή Jerry Thomas.

Αν το απλό Martini φαίνεται λίγο ψυχρό για μια χειμωνιάτικη βραδιά, το θερμαντικό Martinez, με την απόχρωση ψημένου πορτοκαλιού και την επίγευση εσπεριδοειδών, είναι μια καλή επιλογή για νύχτες δίπλα στο τζάκι – ή για να το απολαύσετε μετά το φαγητό ως ντιζεστίφ. Μέχρι πρόσφατα δε, ήταν μάλλον λησμονημένο.

Παρότι προπομπός του περίφημου -και καθόλα εξαιρετικού- Martini, το στυλάτο Martinez έχει σχεδόν περάσει στην αφάνεια αφού απουσιάζει επί μακρόν από τις λίστες των cocktail bars. Παραδοσιακά φτιάχνεται με το ελαφρώς γλυκύτερο γλυκό gin Old Tom, αλλά οι αρωματικές νότες εσπεριδοειδών του Tanqueray No. TEN™ του χαρίζουν με πιο ζωηρή πινελιά.

Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι ένας αποφλοιωτής λαχανικών για τη φλούδα πορτοκαλιού, ένα σκεύος για να το ανακατέψετε κι ένα εξάρτημα για το ανακάτεμα (ακόμα και μια κανάτα με ένα chopstick θα λειτουργήσουν αν δεν έχετε mixing glass και bar spoon), ένα σουρωτήρι, και ένα ποτήρι του κοκτέϊλ με πόδι, για το σερβίρισμα.

Τα περισσότερα από τα συστατικά είναι κλασικά – το βερμούτ, το gin, τα bitters – αλλά το λικέρ Maraschino μπορεί να χρειαστεί λίγο προγραμματισμό για να το προμηθευτείτε (ίσως χρειαστεί να το αγοράσετε online ή να επισκεφτείτε μια ειδική κάβα). Όμως αξίζει τον κόπο, καθώς η γεύση αμυγδάλου που έχει θα προσθέσει βάθος στα ποτά σας και, αν ποτέ θελήσετε να φτιάξετε Manhattan, Aviation ή Hemingway Daiquiri, θα το έχετε ήδη στο ντουλάπι σας.

130 χρόνια μετά την επίσημη εμφάνιση του, έχει έρθει ο καιρός το σοφιστικέ αλλά λησμονημένο αυτό “γλυκόπικρο” μαρτίνι, να ξαναβρεί τη θέση που το αρμόζει στη μπάρα.

Συστατικά:

• 50ml Tanqueray No. TEN™
• 25ml γλυκό βερμούτ
• 5ml λικέρ Maraschino
• 2 σταγόνες orange bitters
• 1 πορτοκάλι για το twist
• 1 κεράσι Maraschino

Εκτέλεση:

1. Βάλτε το gin Tanqueray No. TEN, το γλυκό βερμούτ και το λικέρ Maraschino σε ένα mixing glass μαζί με τα bitters.
2. Προσθέστε πάγο και ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να παγώσει το μείγμα – δοκιμάστε για να σιγουρευτείτε ότι το ποτό δεν έχει αραιωθεί.
3. Περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα ποτήρι του Martini ή μια coupe για κοκτέϊλ (ή για demi sec σαμπάνια).
4. Με έναν αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρέσετε μια λωρίδα από τη φλούδα του πορτοκαλιού (προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερο από το εσωτερικό λευκό, πικρό μέρος), και στρίψτε το πάνω από το ποτήρι για να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαια.
5. Γαρνίρετε με ένα κεράσι Maraschino.

 

Διαβάστε ακόμα: Τη συνταγή για το τέλειο Tanqueray No. Ten Gin & Tonic, απεριτίφ του 2ου event των Artisans.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top