«Το αγαπημένο μου φαλάφελ στην Πανόρμου»: με μελιτζάνα, μερακλίδικο, καυτερό

Ο Χρήστος Παρίδης γράφει για το φαλαφελάδικο που ανακάλυψε τυχαία και πλέον έχει γίνει στέκι του αφού μετατρέπει το ταπεινό φαλάφελ σε πλήρες -υγιεινό- γεύμα.

 

Βάση χούμους, κομμάτια μελιτζάνας, σαλάτα (χωριάτικη ή ντομάτα με κουνουπίδι) μαϊντανός, πίκλες, κρεμμυδάκι, καυτερή σάλτσα και φυσικά φαλάφελ.

Δεν θυμάμαι που πρωτοέφαγα φαλάφελ. Πιθανόν στην Αίγυπτο αλλά θυμάμαι υπέροχα γενναιόδωρα τυλιχτά φαλάφελ και στη Βηρυτό. Στην Αθήνα υπήρχε για χρόνια εκείνο το αξέχαστο Tommy Boy στην Χαλκοκονδύλη που το έτρεχε μια αιγυπτικολιβανέζικη οικογένεια.

Ποιος ήξερε από φαλάφελ τότε και ποιος έμπαινε να αγοράσει δεν ξέρω, αλλά εγώ σε κάθε ευκαιρία έμπαινα. Κι όταν έκλεισε κατηφόριζα με παρέα στην πλατεία Βάθη που άνοιξαν δυο τρία φαλαφατζίδικα από Αιγύπτιους και καταβροχθίζαμε ολόκληρες μερίδες πίνοντας και ένα αριάνι στο τέλος. Μέχρι που άνοιξε το γνωστό φαλαφετζίδικο της Αιόλου και έγινε το πιο διάσημο έθνικ στριτ φουντ της Αθήνας. Τότε σταμάτησα να το αναζητώ κι ας άνοιξε σε κάθε γωνία του κέντρου και από ένα.

Πριν μερικούς μήνες βρέθηκα στην Πανόρμου και λίγο πριν μπω στο μετρό ένιωσα να με κόβει η πείνα. Γύρω μου υπήρχαν διάφορες διάσημες αλυσίδες φαστ φουντ, αλλά δεν μπαίνω σε καμία από δαύτες. Καθώς έκανα μια περισκόπηση γύρω μου πήρε το μάτι μου στο στενάκι της οδού Βασίλη Λογοθετίδη την επιγραφή «Φαλάφελ Πανόρμου». Έτσι χαντακωμένο που το είδα σκέφτηκα ότι θα ανήκει σε κάποιον Άραβα μετανάστη.

Φαλάφελ στεγνά, χωρίς λαδίλα. Και με πίτα ολικής αλέσεως.

Ήταν και το όνομα του δρόμου που προδιέθετε θετικά και είπα να προχωρήσω. Πλησιάζοντας αντίκρισα μια ταμπέλα να λέει για πίτα ολικής αλέσεως. «Τι καλά» σκέφτηκα, γιατί αποφεύγω τα λευκά άλευρα. Μπαίνοντας ανακάλυψα ότι τελικά ανήκε σε Έλληνες. Όχι ότι είχε καμιά ιδιαίτερη σημασία, αλλά ήταν ακόμα μια απόδειξη ότι τα φαλάφελ έχουν όντως εξελιχτεί σε δημοφιλή λιχουδιά και τα βρίσκεις σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

Η κουζίνα έλαμπε από καθαριότητα, η ποικιλία συστατικών μεγάλη, οι τιμές καλές. Στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι τα φαλάφελ τους ήταν στεγνά, χωρίς λαδίλες από το τηγάνισμα και πεντανόστιμα. Τέλεια τυλιγμένο όπως ήταν μέσα στην πίτα του, ήταν πέρα για πέρα χορταστικό. Δυστυχώς μένω μακριά από την Πανόρμου αλλά όποτε βρεθώ στην περιοχή μπαίνω και αγοράζω ένα δυο. Συνήθως ένα για να το φάω αμέσως κι ένα για να το πάρω μαζί μου.

Και πάντα με περιποιούνται: βάση χούμους, κομμάτια μελιτζάνας, σαλάτα (χωριάτικη ή ντομάτα με κουνουπίδι) μαϊντανός, πίκλες, κρεμμυδάκι, καυτερή σάλτσα και φυσικά φαλάφελ. Το αυθεντικό στη Μέση Ανατολή δεν έχει τόσα πολλά περιγεμίσματα, αλλά δεν είναι άσχημα ένα απλό τυλιχτό φαλάφελ να μετατρέπεται σε πλήρες γεύμα. Εκεί στην Πανόρμου λοιπόν, θεωρώ ότι έχω βρει το καλύτερο και νοστιμότερο της πόλης.

 

Διαβάστε ακόμα: Στη Νέα Σμύρνη για «μυστικό» σουβλάκι εκτός καταλόγου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δεν είναι ένα απλό τυράδικο, αλλά μια μπουτίκ εξαιρετικών προϊόντων από τη Γαλλία. Η Θέμις Φούλια μάς ξεναγεί στο νέο κατάστημα που άνοιξε στην Αγία Παρασκευή. Είναι η φρομαζερί που «τιμούν» ήδη οι Γάλλοι που ζουν στη χώρα μας -κι αυτοί κάτι ξέρουν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Για τέσσερις ημέρες, 14 από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια και ονομαστοί Έλληνες και ξένοι σεφ μαζεύονται στο Ζάππειο με σκοπό να μας ταξιδεύσουν με τα πιάτα, τις συνταγές και τις ομιλίες τους. Δοκιμάστε εμβληματικές συνταγές σε προνομιακές τιμές, και γνωρίστε τους από κοντά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και δραστήριος συλλέκτης έργων τέχνης, συνιδιοκτήτης μεταξύ άλλων και του Athenée που διαδέχεται το εμβληματικό Zonar's, μοιράζεται μαζί μας τη δική του κουλτούρα καφέ. Τελειομανής, αισιόδοξος και... Taficionado, προσδοκά ακόμα θετικότερες εξελίξεις στον τομέα της φιλοξενίας, και ειδικά του ποιοτικού καφέ.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro