Λαχανικά είναι φίλε, δεν είναι top models

Πετάμε κάθε χρόνο 1,3 δισεκατομμύρια τόνους φαγητού διότι τα προϊόντα στην αγορά δεν αξιολογούνται με βάση την ποιότητα αλλά με βάση την εμφάνιση, γράφει ο "Τροφοσυλλέκτης", Σωτήρης Λυμπερόπουλος.

 
Photo Credit: bonappetit.com

H βιομηχανία φρόντισε να μας μάθει ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια, λες και στη φύση υπάρχει παντού ομοιογένεια. Photo Credit: bonappetit.com

50 χρόνια πριν και όταν τα μεγαλύτερα σουπερμάρκετ ήταν 100 τετραγωνικά, οι άνθρωποι ξεχώριζαν την τροφή με βάση τη χρησιμότητα και λιγότερο τη γεύση της. Αν σου άρεσε το παστό χοιρινό, έτρωγες. Αν δεν σου άρεσε, πάλι το έτρωγες, γιατί την άλλη μέρα έπρεπε να δουλέψεις 16 ώρες και το στομάχι με λάχανα μόνο δεν γεμίζει. Η τροφή ήταν λιγοστή κα πολύτιμη και κανείς δεν διανοούνταν να πετάξει ούτε ψίχουλο, ειδικά αν είχες ξυπνήσει από τις 4 για να ζυμώσεις 7 καρβέλια. Οι άνθρωποι κόπιαζαν για το φαγητό τους και γι’ αυτό το σέβονταν.

Σήμερα πετάμε κάθε χρόνο συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια τόνους φαγητού, την ίδια στιγμή που περίπου 890 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται (θα αντιστοιχούσαν σε 1,4 τόνοι φαγητού για τον καθένα). Μαζί με το φαγητό πετάμε κα όλη αυτήν την ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί. Στη χώρα μας, το 37% των νοικοκυριών σπαταλάει φαγητό 2-3 φορές το μήνα. Και, φυσικά, όλη αυτήν την σπατάλη την κάνουν πάντα οι άλλοι και ποτέ εμείς.

Θυμάστε μια εποχή που τα εμφιαλωμένα νερά και ο καφές σε πλαστικό ποτήρι σχεδόν δεν υπήρχαν στη ζωή μας; Τι κάναμε τότε; Πρέπει να δεις έξω από το σπίτι σου τα περίπου 1.000.000 πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια που πετάμε στην Ελλάδα κάθε μέρα, για να καταλάβεις ότι η γη δεν μπορεί να αντέξει τέτοια κραιπάλη. Ακόμα κι αν κατασκευάσουμε τα πιο σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων, το πρόβλημα θα παραμένει, αν δεν αντιληφθούμε τη συνδρομή του καθένα μας στο σημαντικότερο ίσως πρόβλημα της γενιάς μας.

Αν ο καθένας πλήρωνε ανάλογα με τα σκουπίδια που πετούσε, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, θα το σκεφτόταν περισσότερο για τα απορρίματα που δημιουργεί και τα άχρηστα πράγματα που αγοράζει.

Μόνον οι αγρότες την περιοχής μου πετάνε καθημερινά λαχανικά που θα μπορούσαν να θρέψουν τη μισή Ελλάδα. Ξέρετε γιατί; Γιατί κανείς δεν θέλει να αγοράσει ένα στραβό αγγούρι ή ένα κακοσχηματισμένο καρπούζι. Γιατί η βιομηχανία φρόντισε να μας μάθει ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια, λες και στη φύση υπάρχει παντού ομοιογένεια. Έτσι, τα πράγματα στην αγορά δεν αξιολογούνται με βάση την ποιότητα, αλλά με βάση την εμφάνιση (όπως εξάλλου συμβαίνει στις περισσότερες πτυχές της κοινωνίας).

Στη χώρα μας, το πρόβλημα έχει λάβει μυθικές διαστάσεις (μια βόλτα στους δρόμους της Τρίπολης θα σας πείσει), αφού, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς, κανείς δεν θέλει πραγματικά να αλλάξει τίποτα. Όλοι θέλουν να γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά κανείς δεν τη θέλει στην περιοχή του. Και τα υπόγεια και υπέργεια ύδατα συνεχίζουν να μολύνονται καθημερινά, μεταφέροντας τα απορρίμματά μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ένα πρώτο βήμα θα ήταν να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι το κόστος των απορριμμάτων τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν ο καθένας πλήρωνε ανάλογα με τα σκουπίδια που πετούσε, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, πρέπει άμεσα και με ιδιωτικά κεφάλαια (καθώς το Κράτος δεν έχει μία) να γίνουν σύγχρονες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων σε κάθε Περιφέρεια. Ο χρόνος ανοχής της φύσης έχει τελειώσει και, αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, τα σκουπίδια μας θα έρθουν στο τραπέζι μας. Εκτός κι αν νομίζετε ότι τα λαχανικά που τρώμε ποτίζονται από τις πηγές του Άρη.

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς βρίσκω στα βράχια το φαγητό του καλοκαιριού.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ο γνωστός διαφημιστής και συγγραφέας κάνει μια βόλτα από το Α' Νεκροταφείο και δίνει τη δική του θεώρηση γι' αυτό που λέμε «νόημα της ζωής». Γιατί νιώθει ευγνώμων που ζει σε μια απ’ τις πιο προνομιούχες εποχή της ανθρωπότητας και γιατί πιστεύει ότι οι άθεοι είναι καλύτεροι χριστιανοί.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Τρώμε γιατί πεινάμε πραγματικά ή διότι θέλουμε να καλύψουμε άλλες συναισθηματικές ανάγκες; Μήπως παχαίνουμε ακόμη κι όταν δεν τρώμε; Ρίξτε το φταίξιμο στο άγχος. Ακολουθούν συμβουλές για να επανέλθουμε σε φυσιολογικά επίπεδα... κοιλιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Είκοσι χρόνια από τη στιγμή που φωτογραφήθηκε για το εμβληματικό περιοδικό World of Interiors, το Marco Polo στην Παλαιά Πόλη του νησιού παραμένει σταυροδρόμι πολιτισμών κι ένα τουριστικό τοπόσημο. Εδώ και καιρό είναι και ένα σημείο γαστρονομικού ταξιδιού.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η Αντιγόνη Κατσαδήμα ταξίδεψε ως τη μακρινή χώρα και δοκίμασε σκορπιούς - σουβλάκι, μπήκε στο τρένο που κινείται με 300 χιλιόμετρα ανα ώρα και ανακάλυψε τη «Νέα Υόρκη» της Ανατολής.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro