Aστυνομία στα πανεπιστήμια; Έχουμε καιρό ακόμη (Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC).

Διακηρυγμένη με σφοδρότητα και επιμονή, η πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της, ήταν να προχωρήσει άμεσα σε νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την παρουσία αστυνομικών στους πανεπιστημιακούς χώρους. Τέλος η ανομία, βροντοφώναζε ο πρωθυπουργός θέλοντας έτσι να καταδείξει πως εκείνος δεν θα ακολουθούσε την πολιτική του «κλάδου ελαίας» του ΣΥΡΙΖΑ.

Όντως, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις 11/2/2021, σχεδόν ένα χρόνο από τώρα. Έχουν επανδρωθεί, άραγε, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με ένστολους να διαφυλάττουν την εύρυθμη λειτουργία τους; Όχι. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο χθες (11/1) -λογικά- δεν θα είχαμε τον ξυλοδαρμό του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου από κουκουλοφόρους.

Τι ακριβώς έχει συμβεί; Από τη ψήφιση ενός νόμου έως την εφαρμογή του μεσολαβεί ένα διάστημα που θα έκανε ακόμη και το βάδισμα μιας χελώνας να μοιάζει με κούρσα ταχύτητας. Η προκήρυξη για την πρόσληψη Ειδικών Φρουρών στα Πανεπιστήμια δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 31/5/2021, ενώ οι πίνακες όσων πληρούσαν τις προϋποθέσεις αναρτήθηκε στις 26/10/2021.

Αυτοί στη συνέχεια θα ενημερώνονταν με νέα ανακοίνωση για να περάσουν προκαταρτικές εξετάσεις. Και κάπου εκεί πέφτει το σκοτάδι. Τη στιγμή που η κυβέρνηση ήθελε να έχει στελεχώσει το νέο σώμα με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Το άλλοθι ήταν η πανδημία.

Στο ενδιάμεσο δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ (ΕΜΠ, Πάντειο, Πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Δυτικής Αττικής), Σύλλογοι Φοιτητών, αλλά και 22 καθηγητές πανεπιστημίων, κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ελληνικό βαθυκράτος ζει και βασιλεύει με αποτέλεσμα ακόμη και οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης να μετατίθενται στις καλένδες.

Το ΣτΕ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση, ενώ εκκρεμεί και η επικύρωση των επιτυχόντων από το ΑΣΕΠ. Α, υπάρχει και ένα ακόμη ζήτημα: ακόμη κι αν σήμερα επικυρωνόταν ο διαγωνισμός, πάλι οι αστυνομικοί δεν θα έπιαναν δουλειά. Θα χρειάζονταν προηγουμένως να περάσουν από τρίμηνη εκπαίδευση (λογικό αυτό). Προσφάτως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε πως η εκπαίδευση των πρώτων 400 ΟΠΠΙ θα ξεκινήσει στις 17 Ιανουαρίου. Άρα, έχουμε καιρό ακόμη.

Αποδεικνύεται περίτρανα πως το ελληνικό βαθυκράτος ζει και βασιλεύει με αποτέλεσμα ακόμη και οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης να μετατίθενται στις καλένδες. Στο μεταξύ, οι κουκουλοφόροι αλωνίζουν και μπουκάρουν σε αίθουσες διδασκαλίας ανενόχλητοι και όποτε θέλουν.

Ως πότε βία και αυτοδικία;

Το χθεσινό επεισόδιο αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο κύκλος της βίας δεν λέει να κλείσει στη δημόσια σφαίρα. Ακόμη κι αν ο εν λόγω καθηγητής αποδειχθεί ένοχος για τις δύο κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται (τοκογλυφία και παιδεραστία), θα είναι το δικαστήριο αρμόδιο να του επιβάλει την ποινή που του αναλογεί και σίγουρα αυτή δεν θα είναι ξυλοδαρμός.

Σε μια δημοκρατία η έννοια της αυτοδικίας δεν υπάρχει. Ουδείς δικαιούνται να δώσει δίκιο στους κουκουλοφόρους που ξυλοφόρτωσαν τον καθηγητή θεωρώντας πως έτσι επιβάλλουν τον νόμο. Αν αρχίσουμε να δεχόμαστε ότι το λιντσάρισμα μπορεί να υποκαταστήσει τις αίθουσες των δικαστηρίων, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα διολισθήσουμε σε επικίνδυνες ατραπούς που δεν θα έχουν γυρισμό -για όλους μας.

Η απωθημένη βία εξακολουθεί να υπάρχει και να φουντώνει στα κεφάλια κάποιων.

Φαίνεται πως η απωθημένη βία εξακολουθεί να υπάρχει και να φουντώνει στα κεφάλια κάποιων μηδενιστών. Το βλέπουμε στα πανεπιστήμια, στα γήπεδα, στην καθημερινότητα. Κάμποσοι έχουν λύσει το ζωνάρι τους και είναι έτοιμοι για καβγά.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν έχουμε να κάνουμε με μάνητα της στιγμής που εύκολα κορώνει και εύκολα ξεδιπλώνεται, αλλά για καθεστώς που έχει επιβληθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μήπως ήταν η πρώτη φορά που οι γνωστοί άγνωστοι τα έκαναν μπάχαλο σε ένα πανεπιστήμιο; Θα είναι, άραγε, και η τελευταία; Ποιος μπορεί να γνωρίζει; Εδώ δεν ξέρουμε ακόμη αν θα υπάρξει κάποια στιγμή -και πότε- Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι κοινωνίες μας σε υστερία.

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top