Το μήνυμα στην αφίσα που βρίσκει κανείς στα Εξάρχεια είναι σαφές.

Αυτή η μολότοφ δεν θα πέσει για να κατατροπωθεί το ανάλγητο αστικό κράτος. Τούτο το καδρόνι δεν θα ριχτεί επί της κεφαλής του αστυνομικού οργάνου για να προχωρήσει η υπόθεση της επανάστασης. Ούτε καν αυτή η προκήρυξη αναφέρεται στο λούμπεν προλεταριάτο που σκύβει το κεφάλι στους πλουτοκράτες που του πίνουν το αίμα με το καλαμάκι. Ακόμη και οι ιδεολογικές νόρμες των αναρχικών έχουν αλλάξει στις μέρες μας. Στις μέρες του κορωνοϊού.

Το κέντρο της πόλης, αλλά και το διαδίκτυο έχει γεμίσει από καλέσματα αναρχικών ομάδων για συγκεντρώσεις κατά της νέας μορφής αστυνομοκρατίας, όπως αναφέρουν, που έχει ταυτιστεί με τα μέτρα πρόληψης κατά του ιού. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τους κλασικούς ψεκασμένους που θεωρούν πως ο κορωνοϊός είναι δημιούργημα κάποιων σιωνιστών ή ότι η μάσκα φέρει τη σφραγίδα του Σατανά. Στις περίπτωση των επαναστατημένων το θέμα αποκτάει ιδεολογικό πρόσημο. Η μάσκα λαμβάνει το χαρακτήρα «παύσης». Σου την βάζουν όχι για να σε προστατεύσουν από τη μετάδοση του ιού, αλλά για να μην έχεις στόμα να εναντιωθείς στην γενικότερη καπιταλιστική επίθεση.

Για τους επαναστατημένους το θέμα αποκτάει ιδεολογικό πρόσημο: Μας βάζουν τη μάσκα όχι για να μς προστατεύσουν από τη μετάδοση του ιού, αλλά για να μην έχουμε στόμα να εναντιωθούμε στη γενικότερη καπιταλιστική επίθεση…

Η νέα «ιδεολογία» κατά του ιού (Αφίσα στους δρόμους των Εξαρχείων).

Αντιστοίχως, οι λογής καραντίνες δεν λογίζονται ως προληπτικά μέτρα για να περιοριστεί ο επιπολασμός του ιού, αλλά για να σε μετατρέπουν σε ιδιωτικό άθυρμα. Οσο κλείνεσαι στο σπίτι σου χάνεις την επαφή με το παλλόμενο λαϊκό κίνημα που επίκειται να ξεσπάσει στους δρόμους. Κι ας πάει το παλιάμπελο με τον κορωνοϊό.

Προχθές έγινε και η πρώτη σχετική πορεία. Το ραντεβού με το “σύστημα” ανανεώνεται για την φετινή 17η νοεμβρίου.

Ακούγεται ως μια νέα γραφικότητα, όμως, το θέμα είναι πιο σοβαρό και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται ένα κύμα εναντίωσης προς τις κυβερνήσεις και τα μέτρα που λαμβάνουν για να αναχαιτίσουν την επιθετικότητα του ιού. Ολοένα και περισσότερο πραγματοποιούνται συλλαλητήρια στα οποία μετέχουν αριστεριστές, αναρχικοί, επίδοξοι επαναστάτες. Ολοι τούτοι διαβλέπουν πως ο ιός θα φέρει κι άλλη εξαθλίωση, κι άλλες κοινωνικές ανισότητες και ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως πολιορκητικός κριός για να διασπαστεί η θέληση των πλειοψηφιών για ίσες ευκαιρίες.

Πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξε πως αναπτύσσεται μια μορφή απάθειας και μειωμένου κινήτρου από μέρους των πολιτών να ακολουθήσουν τις εντολές των κυβερνήσεων στο θέμα της αντιμετώπισης του ιού. Αυτές οι αντιδράσεις είναι απότοκες του σκεπτικισμού που διαμορφώνεται ως κατάσταση κατά μήκος της Ευρώπης. Η βασική κατηγορία είναι ότι κυβερνήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον ιό και ουσιαστικά καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και βυθίζουν τις οικονομίες.

Δεν ανεβαίνουν τα κρούσματα αλλά τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων υποστηρίζει μια άλλη αφίσα.

Από το Μιλάνο έως το Μάντσεστερ και από τη Μασσαλία έως τη Μαδρίτη, οι διαδηλώσεις πληθαίνουν.

Ακόμη και η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παραδέχθηκε πως η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν ατελής, αβέβαιη και άνιση, ενώ με το δεύτερο κύμα του ιού να εξελίσσεται, παραδέχεται πως, πλέον, μπορεί να εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Ερχεται η 4η βιομηχανική επανάσταση. Γρηγορείτε (Αφίσα στους δρόμους των Εξαρχείων).

Από το Μιλάνο έως το Μάντσεστερ και από τη Μασσαλία έως τη Μαδρίτη, οι διαδηλώσεις πληθαίνουν. Πολλές, δε, είναι έντονες, συγκρουσιακές, διαμορφώνουν ένα νέο αντάρτικο πόλης. Οι δήμαρχοι εννέα μεγάλων πόλεων της Ευρώπης έστειλαν κοινό αίτημα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ζητώντας άμεση χρηματοδότηση 750 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι τρύπες που δημιουργεί ο ιός στις οικονομίες. Στο Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διαμαρτυρήθηκαν εντόνως στους δρόμους ζητώντας οικονομική στήριξη. Το ίδιο συμβαίνει και στη Μαδρίτη κι αλλού.

Στην Νάπολη της Ιταλίας σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα με τις αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να αποκρούσουν τους διαδηλωτές. Το ίδιο συνέβη στο Μιλάνο και το Τορίνο. Αρκεί να θυμηθούμε πως η Ιταλία έχει χτυπηθεί αρκετά από τον ιό, όμως, αυτό έχει προκαλέσει πλέον ψυχική εξουθένωση και οικονομική δυσπραγία. Αυτές είναι οι βασικές αιτίες του φαινομένου.

Μένει να δούμε αν η επέτειος του Πολυτεχνείου και οι απαιτήσεις της καραντίνας θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ρομπέρτο Σαβιάνο σημειώνει: «Στην πρώτη καραντίνα όλοι οι Ιταλοί ήταν ενωμένοι στη λογική πως έχουν να αντιμετωπίσουν μια επείγουσα κατάσταση. Τώρα, όμως, ο κόσμος αισθάνεται ότι έχει εξαπατηθεί. Ακουγε να του λένε πως νικάμε τον ιό και ότι όλοι πάνε καλά. Αλλά στο μεταξύ, οι οικονομίες τους άρχισαν να σώνονται, τα τεστ να μην λειτουργούν και να υπάρχει διαφωνία μεταξύ των επιστημόνων. Οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν την πίστη τους ότι θα τους σώσουν οι συστημικοί. Διαβλέπω πως αυτό είναι μόλις η αρχή πραγμάτων που θα δούμε στην πορεία».

Διαδηλωτής στη Γερμανία συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των κυβερνητικών μέτρων για τον ιό (Euronews.com).

Σύμφωνα με γκάλοπ που διεξήχθη στην Ιταλία την προηγούμενη εβδομάδα, τα 3/4 των ερωτηθέντων έδειξαν να θεωρούν δεδομένο πως οι ταραχές θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Ο φιλόσοφος και πρώην δήμαρχος της Βενετίας, Μάσιμο Κάσιαρι, με άρθρο του στην εφημερίδα La Stampa σημείωνε: «Η κοινωνική κρίση προστέθηκε στην ήδη υπάρχουσα υγειονομική. Αυτή η κρίση δημιουργεί ανισότητες στα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης, κάτι που είναι αντίθετο με την έννοια της δημοκρατίας».

Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για τον «μήνα της αλήθειας», αναφερόμενος στον σκληρό Νοέμβριο της Ευρώπης. Με την έννοια ότι θα φανεί αν οι οργανωμένες κοινωνίες θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στη μάχη με τον ιό. Το θέμα, όμως, είναι αν θα καταφέρουν και οι κυβερνήσεις να ανταπεξέλθουν στη μάχη με τις κοινωνίες που «βράζουν».

Και στην Ελλάδα; Προχθές 6 Νοεμβρίου έγινε και η πρώτη σχετική πορεία αναρχικών, στην πλατεία Βικτωρίας. Το ραντεβού με το «σύστημα» ανανεώνεται για την φετινή 17η Νοεμβρίου που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα γίνουν πορείες. Μένει να δούμε αν η επέτειος του Πολυτεχνείου και οι απαιτήσεις της καραντίνας θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

 

Διαβάστε ακόμα: Θα σωθώ από τον ιό ή τσάμπα κλείνω;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top