Κλασική μονομαχία σε θολό τοπίο (Menelaos Myrillas / SOOC).

Ας δούμε μαζί τα (ήδη) πλούσια αποτελέσματα των Ευρωεκλογών – που όλοι σεμνοπρεπώς παραπονούνται ότι «δεν περιέλαβαν αρκετήν «Ευρώπη» οι προεκλογικές μας συζητήσεις κλπ. κλπ., αλλ’ αν βρείτε κάποιον που επένδυσε γνήσια σε Ευρωσυζήτηση δέχομαι να αναλάβω (δωρεάν, μην παρεξηγούμεθα…) σύμβουλός του επί των Ευρωπαϊκών.

Πρώτο αποτέλεσμα, αυτό πολύ σημαντικό: η όξυνση της αντιπαράθεσης με τα κότερα (θαλαμηγούς για Κ. Καραμανλή, σκάφη για Α. Παπανδρέου gin palaces για πολλούς από τους νεότερους στo σπoρ), με τους γονείς και τα πεπραγμένα τους επί Χούντας, με τις συζύγους και την χρηματοδότηση των εταιρειών τους κοκ, όλα αυτά εγγυώνται ότι το κλίμα στις «άλλες» εκλογές – τις ουσιαστικές, τις εθνικές εκλογές, εκείνες που σου φτιάχνουν Κυβέρνηση και όχι προφίλ – θα είναι περισσότερο και από ακραίο. Χουλιγκάνικο. «Και τα μυαλά στα κάγκελα», για να μείνουμε με την εποχή μας.

«Προδότες» και «ψεύτες» θα συμπαρακαθήσουν με «φασίστες» και «σωϋμπλικούς/ρεγκλινίτες» για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία;

Δεύτερο αποτέλεσμα, απόρροια του πρώτου: άμα χρειαστεί κάποια στιγμή – όχι το 2054, ούτε το 2029, αλλά πιο κοντά μας… – συμπόρευση πολιτικών δυνάμεων, είτε από οικονομική προσάραξη νέας φάσης, είτε (χειρότερο αυτό) από όξυνση με την άβολη αλλά «πολύ παρούσα» γείτονα (και δεν εννοούμε την Αλβανία, ούτε την χώρα-χωρίς-όνομα, ήδη Βόρεια Μακεδονία, εννοούμε φυσικά την Τουρκία την οποία όλοι ξορκίζουν…) η συμπόρευση αυτή θάναι βαθύτερα υπονομευμένη. «Προδότες» και «ψεύτες» θα συμπαρακαθήσουν με «φασίστες» και «σωϋμπλικούς/ρεγκλινίτες». Ενώ ο υπέροχος εκείνος εθνολαϊκισμός θα αναζητεί ποιον έχει βέλτιστο εκφραστή: τους οψιγενείς Μακεδονομάχους ή τους συμπορευθέντες με Καμμένους;

Τρίτο αποτέλεσμα, πιο «Ευρωπαϊκό» αυτό: ανησυχία επεκράτησε εις τας Ευρώπας από τα μέτρα που μόλις πέρασαν στην Βουλή για 120+120 δόσεις («πλήττεται η κουλτούρα πληρωμών»), για την χορήγηση 13ης σύνταξης (ή: «13ης σύνταξης»), για τις μειώσεις ΦΠΑ. Ακόμη περισσότερο για την προοπτική απο-νομοθέτησης της μείωσης του αφορολόγητου. Και περισσότερότερο για την όχι-ακριβώς-προσυζητημένη-και-συμφωνημένη υποχώρηση των (παρανοϊκών πλην… συμφωνημένων) πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022.

Ομως… μια στιγμούλα! Τί είπαμε; «Ποίον έπος φύγεν έρκος οδόντων»; Το πρώτο σετ μέτρων ψηφίστηκε στην  Βουλή των Ελλήνων απ’ όλους, όχι; Στα άλλα, υπάρχει ευγενής διαγκωνισμός ποιος το είπε πρώτος, ποιος θα το εγγυηθεί περισσότερο. Θαύμα! Ευρωθαύμα!

Τέταρτο αποτέλεσμα, αυτό λιγάκι ιδιοτελές: η συμπαθής τάξη των δημοσκόπων, η ακόμη συμπαθέστερη (σε εμάς, όχι στην κοινή γνώμη!) των δημοσιογράφων-σχολιαστών, η καθαγιασμένη στην λαϊκή ψήφο τάξη των πολιτικών (γι αυτήν, περισσότερα στο πέμπτο αποτέλεσμα) θα ψάχνει να βρει την νύχτα της 26ης Μαίου/το πρωί της 27ης να κρυφτεί. Ετσι που τα αποτελέσματα δύσκολα θα «κολλάνε» με τα πετάγματα των επιθυμιών – τις 10-12-15 μονάδες «κεφάλι» της Ν.Δ., την νίκη-στο-νήμα ΣΥΡΙΖΑ, το 10+ του ΚΙΝΑΛ. Η ολέθρια έκφραση «στρατηγική ήττα» (του ΣΥΡΙΖΑ κατά ΒΒ, αλλά η έκφραση ρίζωσε γενικώς) θα επιστρέψει να εκδικηθεί πολλούς ως Σαιξπηρική μάγισσα με το καζάνι των εθνικών εκλογών να βράζει. Βέβαια ξέρουμε, όλοι εκ των υστέρων «το είχαν πει/προβλέψει/δείξει». Όμως η κακία του αναγνώστη/τηλεθεατή/ακροατή/φεησμπουκιστή – τουϊττερά έχει δυσάρεστη εμμονή.

Επικράτηση και με 1% θα είναι νίκη όποιου την πετύχει.

Πέμπτο αποτέλεσμα – και να κλείνουμε: οι πολιτικοί θα κληθούν ΚΑΙ αποφάσεις να πάρουν ΚΑΙ αληθινή προεκλογική καμπάνια να στήσουν για τις «άλλες» εκλογές. Τραυματισμένοι απ’ όλα τα προηγούμενα. Επιτελεία όπου έσπειραν «υπεροψίαν και μέθην» που θάλεγε και ο Αλεξανδρινός θα χρειαστεί να ξαναστήσουν το επιχείρημα, να κουβαλήσουν (πολιτικό) πηλοφόρι.  Να ξαναμιλήσουν με τας Ευρώπας – θάχουν βγει κι εκεί αποτελέσματα και θα μετριούνται «στρατηγικές ήττες» – να στήσουν έξω και μέσα συμμαχίες. Να (ώπα!) επανατοποθετηθούν, ενδεχομένως. Να προσπεράσουν την – όχι απίθανη – εικόνα του «όλοι έχουμε νικήσει, όλοι οι άλλοι έχουν ηττηθεί».

Ποιος τολμά να πει ότι δεν είναι ήδη πλούσια τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών «μας»;

Υ.Γ. Και επειδή πρέπει να τσακωνόμαστε με τα αποτελέσματα της Κυριακής βράδυ, η κατάθεσή μας:

(α) Ασφαλώς, η και με μια ψήφο ή με 1% επικράτηση θα είναι νίκη όποιου την πετύχει,

(β) Τα πολιτικά επιτελεία – το καθένα χωριστά, αλλ’ εντέλει όλα μαζί – τα είχαν όλα προβλέψει, τα είχαν όλα σχεδιάσει, σωστά, πάνσωστα, συνεχίζουμε!

(γ) Θεσμκά, τίποτε δεν θα έχει αλλάξει όσον αφορά τις εθνικές εκλογές. Θα γίνουν όποτε, όπως κλπ.

(δ) Πάντως, άμα η διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από 5%, ο Τσίπρας θα μπορεί να θεωρήσει ότι έχει καταγράψει επιτυχία. Αν κάτω απο 3,5% ο Κυριάκος θα έχει πρόβλημα-σοβαρό. Αμα η διαφορά είναι πάνω από 8%, ο Κυριάκος θα έχει «γράψει». Αμα κοντά στο 10%, ο Τσίπρας θα έχει πρόβλημα – ασχέτως αν δεν έχει δελφίνους. Αμα το ΚΙΝΑΛ δεν ξεπεράσει το 7,5%, η Φώφη να αμφισβητηθεί – ευθέως. Αμα η Χρυσαυγή περάσει το 9%, γνήσιος κίνδυνος ενόψει. Αυτά.

 

Διαβάστε ακόμα: Άσμα αρκετά ηρωικό αλλά και μελαγχολικό για τις χαμένες ευκαιρίες της Mutti Μέρκελ.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top