Στα 36 της χρόνια και με μόλις μια 5ετια στην πολιτική σκηνή της Καταλονίας, δεν δίστασε να εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή της στο δημοψήφισμα. (Φωτογραφία: atlantico.net)

Ήταν Φεβρουάριος του 2017. Την περίοδο που ο Carles Puigdemont άρχισε να μιλάει ανοικτά για δημοψήφισμα και για ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία. Τότε, χιλιάδες Καταλανοί δήλωναν ανοικτά τη στήριξή τους στο σχέδιο του Puigdemont, ο Πρωθυπουργός της χώρας Mariano Rajoy ξεκαθάριζε ότι δεν θα επιτρέψει την διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος και η Ισπανία άρχισε να διχάζεται. Εκείνη την περίοδο ο πολύς κόσμος έμαθε και την Inés Arrimadas, που δεν δίστασε να εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή της στο δημοψήφισμα και το όνομά της άρχισε δειλά-δειλά να κάνει την εμφάνισή του και στα διεθνή ΜΜΕ.

Και σήμερα, στα 36 της χρόνια, με μόλις μια 5ετια στην πολιτική σκηνή και την Καταλονία να περνάει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, η Inés αποφάσισε να βγει μπροστά και να επιτεθεί κατά του Puigdemont και της πολιτικής του. «Δεν είναι αργά να κάνετε πίσω και να ζητήσετε εκλογές. Χάνουμε διεθνή νομιμότητα εξαιτίας των πολιτικών σας κινήσεων και δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό στους Καταλανούς» είπε στο Καταλανικό Κοινοβούλιο και καταχειροκροτήθηκε. Ποια είναι όμως η Arrimadas;

Γεννημένη στις 3 Ιουλίου του 1981 στην Ανδαλουσία, η Inés πήγε σε δημόσιο σχολείο στο Χερέθ και ενώ πλησίαζε στην αποφοίτησή της, η πολιτική δεν έμοιαζε να υπάρχει στα σχέδιά της. Αντίθετα, ο μεγάλος της έρωτας ήταν η αρχαιολογία, καθώς και η μελέτη της κουλτούρας της Καταλονίας. Κάτι που την οδήγησε στο να μάθει την καταλανική διάλεκτο και πλέον δεν διστάζει να λέει ότι «μιλάω τέλεια καταλανικά, ίσως καλύτερα και από πολλούς Καταλανούς».

«Είμαστε το ίδιο Καταλανοί με αυτούς που θέλουν την ανεξαρτησία», δηλώνει η Inés Arrimadas.

Η αρχαιολογία σύντομα θα μπει στο ντουλάπι των παιδικών ονείρων και τη θέση της θα πάρει η νομική. Το 1999 θα μπει στο Pablo de Olavide University της Σεβίλλης, ενώ στη συνέχεια θα κάνει μεταπτυχιακό στις διεθνείς επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο της Νις στη Γαλλία. Έχοντας τελειώσει με τις σπουδές, θα ξεκινήσει να εργάζεται ως νομικός σε μεγάλες επιχειρήσεις, προτού πάρει μια απόφαση που θα της αλλάξει τη ζωή: σε ηλικία 27 ετών τα αφήνει όλα και μετακομίζει στη Βαρκελώνη.

Εκεί θα έρθει και η πρώτης επαφή με την πολιτική. Το 2010 θα γοητευτεί από τον λόγο και τις θέσεις του ηγέτη των φιλελεύθερων Ciudadanos (Κόμμα των Πολιτών) Albert Rivera και ένα χρόνο μετά θα γίνει μέλος της Καταλανικής παράταξης, ως εκπρόσωπος της νεολαίας.

ο 2010 θα γοητευτεί από τον λόγο και τις θέσεις του ηγέτη των φιλελεύθερων Ciudadanos (Κόμμα των Πολιτών) Albert Rivera και ένα χρόνο μετά θα γίνει μέλος της Καταλανικής παράταξης, ως εκπρόσωπος της νεολαίας. (Φωτογραφία: Pere Virgili)

Αν και ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Rivera, η Arrimadas θα κρατήσει χαμηλό προφίλ μέσα στα επόμενα χρόνια. Τουλάχιστον έως τον Φεβρουάριο του 2017, όταν θα βγει μπροστά και θα εκφράσει την διαφωνία της στην ανεξαρτησία της Καταλονίας. «Είμαι από μια άλλη περιοχή της Ισπανίας, και παρά το γεγονός ότι μιλάω άψογα καταλανικά και έχω παντρευτεί Καταλανό, πολλοί άνθρωποι ενοχλούνται ότι δεν στηρίζω την ανεξαρτησία» θα δηλώσει στην εφημερίδα Irish Times πριν από μερικούς μήνες.

Και ο λόγος της αντίθεσής της δεν είναι η στήριξή της προς τον Rajoy – άλλωστε για τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας έχει πει ότι απέτυχε γιατί δεν κατάφερε να δώσει ένα όραμα και σχέδιο στους πολίτες. Η Arrimadas πιστεύει ότι η ανεξαρτησία περισσότερο θα βλάψει παρά θα ωφελήσει την Καταλονία. «Είμαστε από τις λίγες ευρωπαϊκές περιοχές με τόσο υψηλό βαθμό αυτοδιοίκησης. Έχουμε εξουσίες στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, των φυλακών, έχουμε τη δική μας αστυνομική δύναμη. Πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε ως στόχο να βελτιώσουμε τις υποδομές και να αναμορφώσουμε το σύστημά μας, αλλά δεν δέχομαι τις υπερβολές της Καταλανικής κυβέρνησης ώστε να φύγουμε από την Ισπανία».

Και οι απόψεις της συμβαδίζουν απόλυτα με αυτές των Ciudadanos, καθώς ο Rivera αν και βέρος Καταλανός, δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του στην ανεξαρτησία: «Η Βαρκελώνη είναι η πόλη μου, η Ισπανία η χώρα μου και η Ευρώπη το μέλλον μας».

Όσο για το motto της Inés Arrimadas; «Είμαστε το ίδιο Καταλανοί με αυτούς που θέλουν την ανεξαρτησία».

 

Διαβάστε ακόμα: Albert Rivera – Ποιος είναι ο «Ισπανός Μacron»;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top