«Ο Κατρούγκαλος προσπάθησε τσαπατσούλικα να βρει μια λύση, όπου «αριστερά»-ιδεοληπτικά-σκληρότατα επετέθη στην μεσαία τάξη προκαλώντας δύσκολα ανατάξιμη καταστροφή στην οικονομία» γράφει ο Σακελλάρης Σκουμπουρδής. (Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC)

Το μεγάλο κάδρο…

Νομίζαμε ότι θα δούμε την περίφημη ταινία «Δύο φρεγάτες τον Αύγουστο», αλλά, φευ, ευσεβής απέβη ο πόθος. Φρεγάτες, φρεναπάτες, σαλάτες ριγανάτες, οι μάγκες είναι γάτες, γάτες πεταλάτες. Κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να περιγράψει, ποια είναι η μείζων αποτυχία αυτού του κυβερνητικού σέρκους, που διαχειρίζεται τις τύχες μας τρία-χρόνια-τώρα.

Το καραβάνι προχωρεί, τα σκυλιά αλυχτούν και διευρύνεται η Τσιπρασιατική Καταστροφή: τα συγκεκριμένα γκρέμλινς, κάνουν μεγάλο κακό. Είτε διαλύοντας ό, τι αγγίζει το αυτοθαυμαζόμενο χέρι τους είτε ταπεινώνοντας εθνική ισχύ και εικόνα (δείτε σχετική δήλωση Βενιζέλου για τις φρεγάτες…). Κύριος οίδε, εάν αυτό το κακό αποβεί επανορθώσιμο ή ανεπίστροφο.

Η ΔΕΗ πάει εκεί που δεν θα πήγαινε, ο Κριμιζής αποσύρεται ηχηρά, η «Καθαρή Έξοδος» έρχεται με χίλια, ενώ «η οικονομία βρίσκεται σε υπεραπόδοση» στον μαγικό κόσμο του γόνιμου κυβερνητικού επικοινωνισμού. Το μόνο ερώτημα που τίθεται επ’ αυτού είναι εάν ακόμα η κατσίκα τον μασάει τον ταραμά. Δηλαδή, έτσι και τολμήσουν τα παιδιά να στήσουν μια φιέστα πανηγυρική στην Πνύκα, όπου -φερ’-ειπείν- θα γιορτάσουμε «το τέλος των μνημονίων» τον Αύγουστο, πώς ακριβώς θα το εισπράξουν αυτό οι ιθαγενείς;

Το θεμελιώδες στάδιο του μεταπολιτευτικού πελατειακού εθνολαϊκισμού μας ήταν ο Κουτσογιωργικός εκδημοκρατισμός της διαφθοράς. Το τωρινό, το έσχατο, είναι ο εκδημοκρατισμός της επιδοματικής φτώχειας. Αυτή η αλληλουχία της κατάστασης των πραγμάτων είναι αναπόδραστη. Η εξουσιολαγνεία οδηγεί στην «οιονεί εξουσιοπορνεία» και στο ψέμα που αυτή γεννάει προκειμένου να πουληθούμε ψυχή-τε-και-σώματι στον μαμμωνά της εξουσίας. Πάντοτε μετά έρχεται η διαφθορά και στο φινάλε η φτώχεια. Κοντεύουμε, λοιπόν. ΤΟ Σύστημα ετοιμάζεται για το σάλτο μορτάλε της Τίσεως (βλ. «Μήπως πάμε γυμνοί στ’ αγκάθια του Πολέμου;») και όποιον πάρει ο χάρος.

 

…και εντός του το μείζον Ασφαλιστικό πρόβλημα

Και επειδή, για όποιον ακόμα δεν κατάλαβε, κορυφαία αιτία της διαρκούς τρέχουσας χρεωκοπίας απετέλεσε το Ασφαλιστικό, καλό είναι αδιάκοπα να το παρακολουθούμε σε όλες του τις φάσεις. Και το οικονομικό αδιέξοδο, που τάχα διαφεύγει του Πρωθυπουργού, είναι σύμφυτο με την νέα ασφαλιστική τραγωδία που βιώνει ο τόπος, με υπογραφή Κατρούγκαλου.

Στην πράξη οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι το αιματηρό -κυρίως λόγω καταγέλαστου ΕΦΚΑ- πλεόνασμα (που σκόπιμα έχτισε η κυβέρνηση για να το εκμεταλλευτεί ως προεκλογικό εργαλείο) είναι η επιτομή της αποτυχίας. Κάπως έτσι εύλογα επέκρινε και ο ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο (λιγότερο αιματηρό περισσότερο αποτελεσματικό, όμως) Σαμαρικό Σαξές Στόρυ.

Διευκρινίζουμε, είναι καταγέλαστος ο ΕΦΚΑ, όχι γιατί δεν έπρεπε κάποτε να εξορθολογιστεί το χρεωκόπο Ασφαλιστικό. Απλώς ο Κατρούγελως προσπάθησε τσαπατσούλικα να βρει μια λύση, όπου «αριστερά»-ιδεοληπτικά-σκληρότατα επετέθη στην μεσαία τάξη (ιδιαιτέρως στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες-πρώην-ΕΤΑΑ) προκαλώντας δύσκολα ανατάξιμη καταστροφή στην οικονομία. Επί πλέον, όσα ψέματα πέταγε κατάμουτρα στα απορημένα θύματα της δόλιας κουτοπονηρίας του, ουδέποτε θα ξεχαστούν («Καμία μείωση στις συντάξεις σας!»)…

Δυστυχώς ουδείς τολμά να πει «οποιοσδήποτε κάτω των εξήντα δεν έχει σοβαρή αναπηρία, χάνει χτες την αντικοινωνική/αντεθνική σύνταξη που έπαιρνε ως τώρα. Αλλιώς ο τόπος δεν θα γλιτώσει την οριστική κατάρρευση».

ΣτΕ ξηλώνει ΕΦΚΑ: αυτό είναι πολύ σοβαρό

Οι ανωτέρω ξεζουμισμένοι αυτοαπασχολούμενοι προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη κατά της ένταξής τους στον ΕΦΚΑ και όλα δείχνουν ότι το ΣτΕ την θεωρεί αντισυνταγματική. Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, όλος ο ΕΦΚΑ τελικά ξηλώνεται/καταρρέει γιατί οι αναγκαστικά επερχόμενες αλλαγές θα είναι δομικές, όχι εμβαλωματικές.

Το τι σημαίνει αυτό εύκολα διεγείρει την φαντασία μας: πέρα από την αναστάτωση στους πρωθυπουργικούς εκλογικούς σχεδιασμούς, κυρίως ξαναμπαχαλοποιείται όλη η οικονομία… Άλλωστε, δεν είναι τυχαίες οι πληροφορίες ότι η κ. Αχτσιόγλου εσχάτως επιδίδεται, μαζί με την (αντιμνημονιακιά) πρωθυπουργική νομική σύμβουλο κ. Θάνου, σε μαγειρευτικό κους-κους προς την κατεύθυνση του ΣτΕ, μπας και γίνει εφικτό κάποιο ψιλομάζεμα στο καινούργιο αδιέξοδο. Γεια-σου-περήφανη-κι-αθάνατη-διάκριση-των-Εξουσιών…

 

Πάλι τα Ρω του Έρωτα

Έχουμε συχνά εξηγήσει ότι ο παρά φύσιν έρωτας ανάμεσα στο Ασφαλιστικό και ΣΤΟ Σύστημα έχει γεννήσει μείζον τρομακτικό τέρας, που είναι και πατέρας της χρεωκοπίας. Τα Ρω του Έρωτα αυτουνού («SOS: Ασφαλιστικό απολύτως ανασφαλές»): Ρωμανιάς, Ρομπόλης (οι μοιραίοι άνθρωποι που εξηγούσαν πόσο κακός είναι ο Νόμος Γιαννίτση και πόσο άντεχε για ογδόντα χρόνια το υπάρχον τότε ασφαλιστικό…) ξαναβγαίνουν πάλι κακίζοντες μνημόνια, αλλά και ΕΦΚΑ, για τον οποίο προφανώς έχουν δίκιο.

Προνομιακό τους πεδίο είναι η διάσημη μοιρολογήτρα εκπομπή «Εθνικό Κλαψοβούνι» (=βουνό-όπου-ο-Σίσυφος-ανεβοκατέβαζε-την-πέτρινη-σφαίρα-του) του Γιώργου Αυτιά («Ασφαλιστικό (παρελθόν), ή Εργασιακό (μέλλον)»).

 


Διαβάστε ακόμα: Οι Κοραήδες και τα λιγούρια


 

Πολυσύνθετα καταρρέον Κατρουγκασφαλιστικό…

Ένας λόγος, νομικός μόνο, είναι η αρνητική γνωμοδότηση ΣτΕ περί εισδοχής επιστημόνων/αγροτών στον ΕΦΚΑ. Όμως, άλλο λόγο, σοβαρότερο, επιβάλλει η πραγματική ζωή κατεδαφίζοντας την «Μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου» (γέλια-και-κλάματα…): είναι αδύνατο να σταθεί ΚΑΙ αυτό το Ασφαλιστικό.

Γιατί επίσης κάνει το κορόιδο και τάχα δεν καταλαβαίνει ότι κανένα σύστημα δεν αντέχει να πληρώνει συντάξεις σε νεαρούς «παλαίμαχους» ετών πενήντα-σαράντα-ή-και-έτι-νεαρότερους, ακόμα και σήμερα παρεισφρέοντες με ρεσάλτο, τορπιλλίζοντας οικονομία-κοινωνία.

Γνωρίζουμε δύο κυρίες (μία-κάτω-των-45 και μία-κάτω-των-55), προσφάτως συνταξιοδοτηθείσες ως έχουσες ανήλικο παιδί. Είναι δυνατόν με χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις να στεριώσει Ασφαλιστικό; Άμα μας πιάνει η καψούρα να βοηθήσουμε μαμάδες με ανήλικα παιδιά (αλήθεια, γιατί όχι και τους μπαμπάδες;), τότε ας τις πριμοδοτούμε με ένα βοήθημα ώσπου αυτά να κλείσουν τα δεκαοκτώ.

Μετά, όμως, γιατί να παραμένουν δια βίου φορτωμένες στο Ασφαλιστικό; Όταν κάποια εργαζόμενη παίρνει σύνταξη λόγω ανηλίκου δεκαεπτάχρονου τέκνου στα σαρανταπέντε της και αυτό τον επόμενο χρόνο ενηλικιώνεται, γιατί να μας μείνει αμανάτι ως συνταξιούχα για ακόμα υπερείκοσι χρονάκια, ώσπου να γίνει εξηνταεπτά;

Η αθλιότητα ως τώρα βολευόταν με διαρκείς δανεισμούς, ώσπου χρεωκοπήσαμε και τα μνημόνια τους έκοψαν μαχαίρι. Τελεία και παύλα: ποτέ και πουθενά δεν σώζεται τέτοιο Ασφαλιστικό.

…κυρίως λόγω ΤΟΥ Αδηφάγου Συστήματος

Τέτοια βαρίδια σκότωσαν το Ασφαλιστικό. Καπάκι, διάφοροι προνομιούχοι κλάδοι που πρόωρα «ξεκουράζονται». Και πολλές αντικοινωνικές «εθελούσιες έξοδοι» υπέρ πελατών ΤΟΥ Συστήματος, φόρτωσαν το Ασφαλιστικό με πρόωρα καινούργια γομάρια, γονατίζοντάς το. Αυτή η αθλιότητα ως τώρα βολευόταν με διαρκείς δανεισμούς, ώσπου χρεωκοπήσαμε και τα μνημόνια τους έκοψαν μαχαίρι. Τελεία και παύλα: ποτέ και πουθενά δεν σώζεται τέτοιο Ασφαλιστικό.

Εν τω μεταξύ, οι Κουτόφραγκοι-Δανειστές ξεκαθαρίζουν: ουδέποτε μας ζήτησαν τόσες/τέτοιες βαθειές περικοπές. Αυτές γίνονται μόνο επειδή το συνταξιοδοτικό κόστος λόγω των ανωτέρω τζόβενων συνταξιούχων είναι πολύ υψηλό και κάποιος πρέπει να το πληρώσει. Δηλαδή οι υπόλοιποι συνταξιούχοι τρώνε περικοπές, για να μην χάσουν την σύνταξη η σαραντάρα ξαδέλφη μας και λοιποί «εθελουσίως αποχωρήσαντες» πενηντάχρονοι…

Και τώρα που έρχεται η κρίση των θυμάτων της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, έρχονται νέες «εθελούσιες» καταστροφές του Ασφαλιστικού. ΝΕ-ΤΙ; Έτσι ξέρει ΤΟ Σύστημα να κάνει δουλίτσα ΤΟΥ εδώ και δεκαετίες. Και ουδείς τολμά να πει την πικρή αλήθεια: «Οποιοσδήποτε κάτω των εξήντα δεν έχει σοβαρή αναπηρία, χάνει χτες την αντικοινωνική/αντεθνική σύνταξη που έπαιρνε ως τώρα. Αλλιώς ο τόπος δεν θα γλιτώσει την οριστική κατάρρευση/Τίσιν», που μπορεί να είναι κάτι χειρότερο από μια χρεωκοπία…

 

Δυστυχώς, δια ταύτα

Και τι θα γίνει, λοιπόν; Θα χρειαστεί να αναδιαρθρωθεί δομικά στην καλύτερη περίπτωση το Ασφαλιστικό; Ή τελικά θα γκρεμιστεί σούμπιτο, για να ξαναστηθεί αποξαρχής σε άλλη βάση; Και είχαν δίκιο όσοι έλεγαν να περάσει πρώτα από μια φάση τριών Ταμείων και αργότερα να ενοποιηθούν όλα σε ένα άλλο ΕΦΚΑ;

Ή καλώς ο ενιαίος ασφαλιστικός φορέας (από τον οποίο βέβαια, ουδεμιά προνομιούχα ομάδα δικαιούται κουτοπόνηρα να δραπετεύσει) έγινε μια-κι-έξω; Και μόνο χρειαζόταν πιότερη σοβαρότητα, ώστε να μην καταπέσει νομικά και πρακτικά, όπως όλα δείχνουν τώρα;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα κληθούν οι ειδικοί να τα απαντήσουν. Αλλά η ζημιά μιας νέας ανακατωσούρας, που πάλι θα πάει πίσω την εθνική ανασυγκρότηση, ας θεωρείται από τώρα δεδομένη, εις υγείαν του Μάγου Κατρούγκαλου, που δεν μείωσε καμία σύνταξη (γέλια-και-κλάματα). Και φυσικά χωρίς τολμηρή λύση, πάντα θα πεθαίνει κάθε «Ασφαλιστικό» που κάνει πως δεν βλέπει όσα προαναφέραμε…

***

Επί τέλους πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι ο Μεσαίωνας που μας διατηρεί ως διαχρονικά αποτυχημένο έθνος είναι ο ίδιος σε όλες του τις εκφάνσεις. Και αυτός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μια χαρά είναι το ασφαλιστικό μας όταν δίνει πλουσιοπάροχες συντάξεις σε σαραντα-πενηντάρηδες (καθόσον, άμα έχεις λεφτόδεντρα, τότε εύκολα ένα-κι-ένα-κάνουν-τρία). Και εκείνος που κάνει νεαρές γυναίκες να μην τολμούν να απαιτήσουν από τον σύντροφο τον κύκλο «προφυλακτικό-αποφυγή-έκτρωσης-χαρά-της-ζωής» (μην μιλήσουμε και για επίκαιρα τραγικά περιστατικά εγκατάλειψης βρεφών…): πότε θα ξεκολλήσουμε από την Ντοστογιέφσκεια/Παπαδιαμάντεια εποχή μας; Όλες οι ανορθολογοπαγίδες, που μπλοκάρουν το μυαλό μας και τη ζωή μας, καταστρέφοντας τον τόπο, απλά παρακολουθήματα του αειθαλούς μεσαίωνα είναι.

Και-για-να-μην-ξεχνιόμαστε, διαβάστε: Κατρούγκαλος (όπως «Αριστερά») και Άκρα

 

Διαβάστε ακόμα: Ναι, πειράζει που δεν μιλάμε σωστά την ελληνική!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top